Ζωηφόρος

Το Κοράνι άναψε νέες φωτιές, του Γιώργου Ξ. Πρωτοπαπά,

Το Κοράνι άναψε νέες φωτιές

του Γιώργου Ξ. Πρωτοπαπά

Από την εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή»,

Πέμπτη 7 - Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Αφγανιστάν - Οι φανατικοί στις ΗΠΑ «οπλίζουν» τους Ταλιμπάν

Αιματηρές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην πολύπαθη χώρα

για το κάψιμο του ιερού βιβλίου σαι Φλόριντα

- Φουντώνει ξανά η αντιδυτική προπαγάνδα

Σε σύγκρουση πολιτισμών οδηγούν πράξεις ασέβειας κατά ιερών θρησκευτικών συμβόλων, όπως το κάψιμο αντίτυπου του Κορανίου, που προκάλεσε αιματηρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και δίνει την ευκαιρία στους εξτρεμιστές ισλαμιστές να προωθήσουν την προπαγάνδα τους εναντίων των ΗΠΑ και της Δύσης.

Τα βιαία επεισόδια στο Αφγανιστάν υπονομεύουν την επίτευξη σταθερότητας, την εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης της Καμπούλ και τη στρατηγική του προέδρου των ΗΠΑ Μπαρόκ Ομπάμα για την απεμπλοκή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Το κάψιμο του Κορανίου σε εκκλησία της Φλόριντα από τον φονταμενταλιστή ευαγγελιστή πάστορα Τέρι Τζόουνς καταδεικνύει τις ευαίσθητες ισορροπίες που επικρατούν μεταξύ χριστιανισμού και ισλάμ, σε μια περίοδο που τα αντιαμερικανικά αισθήματα κυριαρχούν στις μουσουλμανικές μάζες. Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Αφγανιστάν συνεχίζονταν για πέμπτη ημέρα και μέχρι χθες που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ΑFΡ, ανερχόταν σε 24 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των επτά υπαλλήλων των Ηνωμένων Εθνών στην πόλη Μαζάρ ι Σαρίφ. Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους του Αφγανιστάν για να διαμαρτυρηθούν, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θάνατος στους Αμερικανούς».

Η θρησκεία είναι ένα πολύ ευαίσθητο σημείο της υπερβολικά συντηρητικής κοινωνίας του Αφγανιστάν, όπου η διεθνής στρατιωτική δύναμη της ISAF, το κύριο μέρος της οποίας αποτελείται από Αμερικανούς στρατιώτες, μάχεται τους Ταλιμπάν, που εδώ και καιρό έχουν ανασυντα-θεί και διεξάγουν αιματηρές επιθέσεις. Το κάψιμο του Κορανίου το καταδίκασε ο πρόεδρος Ομπάμα, ως μια «πράξη υπερβολικής αδιαλλαξίας και φανατισμού». Το ίδιο επικριτικές και οι δηλώσεις του επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, ότι «το κάψιμο του Κορανίου ήταν μια πράξη μίσους, εντελώς ασεβής και την καταδικάζουμε με τον εντονότερο τρόπο». Ο Αμερικανός πρέσβης Καρλ Εικενμπερι δήλωσε με τη σειρά του ότι οι Αμερικανοί σέβονται το Κοράνι και όλα τα θρησκευτικά κείμενα και αποδοκιμάζουν κάθε πράξη ασέβειας απέναντι σε οποιαδήποτε θρησκεία.

Εξτρεμισμός

Οι μαχητές των Ταλιμπάν εκμεταλλεύονται τέτοιους είδους προσβολές κατά της ισλαμικής θρησκείας, που προκαλούν τον θυμό όχι μόνο των εξτρεμιστών, αλλά και των μετριοπαθών μουσουλμάνων. Οι αντάρτες,

σύμφωνα με δημοσίευμα των «Los Angeles Times», που επικαλείται δηλώσεις Αφγανών και Δυτικών αξιωματούχων, μπορούν να εκμεταλλευτούν τις αναταραχές και να τις χρησιμοποιήσουν για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον δυτικών και κυβερνητικών στόχων. Παράλληλα, οι Ταλιμπάν δρέπουν τους καρπούς της προπαγάνδας τους, ταυτιζόμενοι με τη λαϊκή οργή για τη βεβήλωση του Κορανίου από «άπιστους».

Η πυροδότηση των αντιδράσεων στο Αφγανιστάν κατά των Αμερικανών, σύμφωνα με αναλυτές, δεν αποτελεί έκπληξη παρά μια λογική επίπτωση, από τη στιγμή που οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών θεωρούνται από τον τοπικό πληθυσμό κατακτητές και η αφγανική κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ευρεία αποδοχή.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel