Ζωηφόρος

Αρχιεπίσκοπος: H Ελλάδα μετατρέπεται σε αποικία – Περιφρονείται η Εκκλησία,

Αρχιεπίσκοπος:

H Ελλάδα μετατρέπεται σε αποικία

– Περιφρονείται η Εκκλησία


***

Αρχιεπίσκοπος: "Γιατί τέτοια άνιση μεταχείριση στην Εκκλησία;"

Κατά της ηγεσίας των Υπουργείων της χώρας που δεν μπορούν να συνεννοηθούν για να προχωρήσει το έργο της Εκκλησίας αλλά και σε όσους αντιμετωπίζουν την Εκκλησία ως "οργανισμό βήτα και γάμα κατηγορίας" εξαπέλυσε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Στην πρώτη συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με θέμα: «Πολιτεία και Εκκλησία: Σχέσεις συνεργασίας σε μία εποχή κρίσης» και με τη συμμετοχή ιερέων της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος, παρουσία της Υπουργού Α. Διαμαντοπούλου και των Αν. Υπουργών, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας επ’ ωφελεία του ανθρώπου αλλά και της κοινωνίας εν γένει, "συνεργασία που γίνεται ακόμη πιο επιτακτική σε μία εξαιρετικά κρίσιμη για τον τόπο περίοδο" όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Οι εταίροι μας", πρόσθεσε, "επιδιώκουν να μας μετατρέψουν σε αποικία, θίγοντας βάναυσα την εθνική μας αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία. Εμείς οφείλουμε να αντισταθούμε με όπλα τις αρχές και τις αξίες που κουβαλάμε ως λαός και τη θέλησή μας να αντιμετωπίσουμε θαρραλέα και αποφασιστικά την κρίση».

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, υπογράμμισε ο Μακαριώτατος, οχήματα όπως η επιτροπή που είχε συσταθεί είναι εξαιρετικά χρήσιμα, υπό την έννοια ότι βοηθούν να επιλύονται τα όποια ζητήματα εν τη γενέσει τους στο πλαίσιο ψύχραιμου και νηφάλιου διαλόγου, ώστε αυτά να μην εξελίσσονται σε κρίσεις.

Τόνισε δε πως στο πλαίσιο του διαλόγου Εκκλησίας και Πολιτείας, η Εκκλησία διατηρεί πάντοτε τις κόκκινες γραμμές της.

Ο Μακαριώτατος δήλωσε εξαιρετικά απογοητευμένος από τη συνεργασία του με τα περισσότερα Υπουργεία, κάνοντας λόγο για «απίστευτη γραφειοκρατία, αλλά και ασυνεννοησία ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων και τις διοικητικές τους δομές».

«Όταν η Εκκλησία επιχειρεί να πραγματοποιήσει και να επεκτείνει το κοινωνικό και το προνοιακό της έργο, πάντα ξαφνικά παρουσιάζονται προσκόμματα πάσης φύσεως» είπε.

Και συνέχισε: «Δεν μπορεί για την έκδοση άδειας λειτουργίας ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος να απαιτούνται περισσότερα από τρία χρόνια σε μία μάλιστα περίοδο που η Εκκλησία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναλάβει το έργο της προνοιακής μέριμνας.

"Δεν μπορεί ουσιαστικά η Πολιτεία να της στερεί τη δυνατότητα να επιτελέσει το κοινωνικό της έργο, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που αυτό μπορεί να αποτελέσει κλειδί για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής", τόνισε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή, τέλος, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ σχετικά με το πρόγραμμα "ΗΛΙΟΣ" ο Μακαριώτατος επισήμανε πως "δεν μπορεί η Εκκλησία να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία σε σχέση με την αξιοποίηση της περιουσίας της με τους χειρότερους δυνατούς όρους, σε αντίθεση με τους επίδοξους γερμανούς επενδυτές".

"Φαίνεται πως η Εκκλησία στη χώρα μας, παρά τη μακρόχρονη προσφορά της στον λαό και το έθνος, αντιμετωπίζεται ως οργανισμός βήτα και γάμα κατηγορίας" κατέληξε.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11095:2012-02-29-13-42-04&catid=13

***

Παράπονα Ιερώνυμου στην Α. Διαμαντοπούλου, για την κυβ. πολιτική

Την ανάγκη συνεργασίας και συνένωσης δυνάμεων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε μια εποχή κρίσης και κοινωνικών προβλημάτων, τόνισε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο υπουργείο Παιδείας, στην οποία παρέστη και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος εξέφρασε τα παράπονα της Εκκλησίας για πτυχές της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής.

Το θέμα της συνάντησης ήταν «Πολιτεία και Εκκλησία: σχέσεις συνεργασίας σε μια εποχή κρίσης». Η υπουργός υπογράμμισε επίσης τη συμβολική αξία της «σημερινής συνεργασίας με ιερείς που συμμετείχαν με ενδιαφέρουσες προτάσεις» και εξήρε τη στάση του αρχιεπισκόπου που, όπως είπε, υποστηρίζει τη συνεργασία Πολιτείας -Εκκλησίας.

Στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κώστας Αρβανιτόπουλος, επισήμανε ότι σήμερα, την ώρα της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης, η Εκκλησία με το κοινωνικό της έργο διασώζει τον κοινωνικό ιστό και διατηρεί την κοινωνική συνοχή του έθνους. Τόνισε δε, ότι ανέκαθεν η Ορθόδοξη Εκκλησία σε καιρούς χαλεπούς αποτέλεσε την κιβωτό της διάσωσης του Ελληνισμού. Η υφυπουργός Παιδείας, Εύ. Χριστοφιλοπούλου, τόνισε την ανάγκη επέκτασης της αγαστής συνεργασίας Πολιτείας-Εκκλησίας, όχι μόνο σε κεντρικό, άλλα πρωτίστως σε τοπικό επίπεδο, μέσω των δικτύων σχολείων και Εκκλησίας, με σκοπό την ενίσχυση των μαθητών και των οικογενειών τους.

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία Εκκλησίας - Πολιτείας «επ’ ωφελεία του ανθρώπου αλλά και της κοινωνίας εν γένει, συνεργασία που γίνεται ακόμη πιο επιτακτική σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για τον τόπο περίοδο». Ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε μεν ικανοποιημένος από τη συνεργασία του με το υπουργείο Παιδείας, αλλά τόνισε την απογοήτευσή του από τη συνεργασία του με άλλα υπουργεία τα οποία αντιμετωπίζουν την Εκκλησία, όπως είπε, ως «οργανισμό βήτα και γάμα κατηγορίας». Μάλιστα έκανε λόγο για «απίστευτη γραφειοκρατία και ασυνεννοησία ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων και τις διοικητικές τους δομές».

Χαρακτηριστικά εξήγησε ότι «δεν μπορεί για την έκδοση άδειας λειτουργίας ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος να απαιτούνται περισσότερο από τρία χρόνια σε μια περίοδο μάλιστα που η Εκκλησία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναλάβει το έργο της προνοιακής μέριμνας».

Επίσης με αφορμή νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, ο κ. Ιερώνυμος είπε χαρακτηριστικά ότι «η Εκκλησία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία, όσον αφορά την αξιοποίηση της περιουσίας της, με τους χειρότερους δυνατούς όρους, σε αντίθεση με τους επίδοξους Γερμανούς επενδυτές». Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε τέλος ότι «οι εταίροι μας επιδιώκουν να μας μετατρέψουν σε αποικία, θίγοντας βάναυσα την εθνική μας αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία. Εμείς οφείλουμε να αντισταθούμε με όπλα τις αρχές και τις αξίες που κουβαλάμε ως λαός και τη θέλησή μας να αντιμετωπίσουμε θαρραλέα και αποφασιστικά την κρίση».

Πηγή: http://www.e-typos.com

***

Ο Ιερώνυμος βγήκε… από τα ράσα του για τους Γερμανούς!

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τους πριμοδοτεί!

Πολύ σοβαρές καταγγελίες κατά της κυβέρνησης και ειδικά κατά του υπουργού περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, έκανε ο -σε γενικές γραμμές σιωπηλός- Αρχιεπίσκοπος. Ο Ιερώνυμος ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε το ΥΠΕΚΑ ότι πριμοδοτεί τις γερμανικές επενδύσεις και μπλοκάρει το επενδυτικό πρόγραμμα της Εκκλησίας στον τομέα της ενέργειας και των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ο αρχιεπίσκοπος είπε ότι η Εκκλησία αντιμετωπίζεται ως «οργανισμός βήτα κατηγορίας». Με αφορμή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ σχετικά με το πρόγραμμα “Ήλιος” ο Ιερώνυμος επισήμανε πως “δεν μπορεί η Εκκλησία να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία σε σχέση με την αξιοποίηση της περιουσίας της με τους χειρότερους δυνατούς όρους, σε αντίθεση με τους επίδοξους Γερμανούς επενδυτές. Φαίνεται πως η Εκκλησία στη χώρα μας, παρά τη μακρόχρονη προσφορά της στον λαό και το έθνος, αντιμετωπίζεται ως οργανισμός βήτα και γάμα κατηγορίας”.

Ο εξάψαλμος του Ιερώνυμου πήρε μπάλα τόσο την κυβέρνηση όσο και τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Οι εταίροι μας επιδιώκουν να μας μετατρέψουν σε αποικία, θίγοντας βάναυσα την εθνική μας αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία. Εμείς οφείλουμε να αντισταθούμε με όπλα τις αρχές και τις αξίες που κουβαλάμε ως λαός και τη θέλησή μας να αντιμετωπίσουμε θαρραλέα και αποφασιστικά την κρίση».

Έκανε λόγο για «απίστευτη γραφειοκρατία, αλλά και ασυνεννοησία ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων και τις διοικητικές τους δομές. Όταν η Εκκλησία επιχειρεί να πραγματοποιήσει και να επεκτείνει το κοινωνικό και το προνοιακό της έργο, πάντα ξαφνικά παρουσιάζονται προσκόμματα πάσης φύσεως. Δεν μπορεί για την έκδοση άδειας λειτουργίας ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος να απαιτούνται περισσότερα από τρία χρόνια σε μία μάλιστα περίοδο που η Εκκλησία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναλάβει το έργο της προνοιακής μέριμνας. Δεν μπορεί ουσιαστικά η Πολιτεία να της στερεί τη δυνατότητα να επιτελέσει το κοινωνικό της έργο, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που αυτό μπορεί να αποτελέσει κλειδί για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αφού εξερράγη μέχρι και ο Ιερώνυμος, φανταστείτε σε τι κατάσταση είναι η χώρα.

Πηγή: http://www.antinews.gr/2012/02/29/149744/

***

Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας

για τη συνάντηση εργασίας με Ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων διοργάνωσε σήμερα, 29/02/2012, συνάντηση εργασίας με Ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με θέμα «Πολιτεία και Εκκλησία: σχέσεις συνεργασίας σε μια εποχή κρίσης». Στη συνάντηση, που συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος, συζητήθηκε η συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας σε τομείς όπου μπορεί να υπάρχει κοινή παρέμβαση για την αντιμετώπιση κοινωνικών φαινομένων.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος επισήμανε ότι η Εκκλησία δεν θα πρέπει να «κλείνεται μέσα στους τοίχους» γιατί έτσι θα γίνει μουσειακός χώρος. Επίσης, αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία της Εκκλησίας με το Υπουργείο Παιδείας.

Η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη συνάντηση τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και συνένωσης δυνάμεων για το καλύτερο δυνατό αποτελέσματα σε μια εποχή κρίσης και κοινωνικών προβλημάτων. Η Υπουργός υπογράμμισε τη συμβολική αξία της σημερινής συνεργασίας με Ιερείς που συμμετείχαν με ενδιαφέρουσες προτάσεις και εξήρε τη στάση του Αρχιεπισκόπου που υποστηρίζει τη συνεργασία Πολιτείας -Εκκλησίας.

Στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, επισήμανε ότι σήμερα την ώρα της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης, η Εκκλησία με το κοινωνικό της έργο διασώζει τον κοινωνικό ιστό και διατηρεί την κοινωνική συνοχή του έθνους. Τόνισε δε, ότι ανέκαθεν η Ορθόδοξη Εκκλησία μας σε καιρούς χαλεπούς απετέλεσε την κιβωτό της διάσωσης του Ελληνισμού.

Η Υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, τόνισε την ανάγκη επέκτασης της αγαστής συνεργασίας Πολιτείας-Εκκλησίας, όχι μόνο σε κεντρικό, άλλα πρωτίστως σε τοπικό επίπεδο, μέσω των δικτύων σχολείων και Εκκλησίας, με σκοπό την ενίσχυση των μαθητών και των οικογενειών τους. Στην προσπάθεια αυτή ο ρόλος του δασκάλου και του κληρικού, σε επίπεδο γειτονιάς και ενορίας είναι κομβικής σημασίας.

Πηγή: http://aktines.blogspot.com/2012/02/blog-post_4725.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel