Ζωηφόρος

Τσεχία: Σάλος για την τυχόν επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας,

Τσεχία: Σάλος για την τυχόν επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας


Αν το σχετικό σχέδιο νόμου ψηφιστεί το κράτος θα καταβάλλει άνω των 5 δισ. ευρώ

Περιουσιακά στοιχεία αξίας 5 δισ. ευρώ θα επιστρέψει το κράτος στην Καθολική Εκκλησία

αν εγκριθεί το σχετικό σχέδιο νόμου

Αντιδράσεις προκαλεί στην Τσεχία το σχέδιο νόμου, το οποίο αν εγκριθεί από το κοινοβούλιο, θα επιστρέψει στην Εκκλησία την περιουσία που το κομουνιστικό καθεστώς είχε κατασχέσει μετά το 1948, όταν ανέλαβε την εξουσία.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την επιστροφή περιουσίας, η αξία της οποίας αγγίζει τα 5,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία ακίνητης περιουσίας από την πτώση του κομουνισμού το 1989. Πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία που θα αλλάξουν χέρια αφορούν σε οικόπεδα και δασικές εκτάσεις. Η αξία τους υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ.

Επιπλέον η κυβέρνηση συμφώνησε να καταβάλλει στην Εκκλησία περίπου 2,5 δισ. ευρώ στα επόμενα 30 χρόνια για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν να της επιστραφούν επειδή πλέον ανήκουν σε τρίτους. Περίπου το 80% των περιουσιακών στοιχείων και των χρημάτων θα επιστραφούν στην Καθολική Εκκλησία ενώ τα υπόλοιπα θα μοιραστούν σε άλλες Εκκλησίες και θρησκευτικές οργανώσεις.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου αμφισβητούν την αξία αλλά και το καθεστώς ιδιοκτησίας της περιουσίας που πρόκειται να επιστραφεί, η οποία αναλογεί στο 56% της εκκλησιαστικής περιουσίας που κρατικοποιήθηκε από το κομουνιστικό καθεστώς. Μετά το 1948 το κράτος επωμιζόταν το κόστος των μισθών και των διοικητικών εξόδων της Εκκλησίας, το οποίο ανερχόταν σε περίπου 61 εκ. ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο επίσκοπος Τομάς Χολούμπ στους New York Times, η εκκλησιαστική περιουσία αποφέρει στο κράτος περίπου 183 εκ. ευρώ τον χρόνο. «Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, στα πρώτα χρόνια του κομουνιστικού καθεστώτος, αυτή η περιουσία κατασχέθηκε χωρίς να προηγηθεί κάποια συμφωνία, από το κράτος - απλά με μία διακήρυξη ότι το κράτος θα φροντίζει στο εξής τις εκκλησίες» σχολίασε ο επίσκοπος Χολούμπ.

Οι Τσέχοι δείχνουν να μην συμφωνούν με τα σχέδια της κυβέρνησης. Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο αποκάλυψε ότι το 69% των ερωτηθέντων αντιτίθετο στην επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας - συγκεκριμένα μόλις το 5% με 7% των 10,5 εκ. Τσέχων πηγαίνει στην εκκλησία κάθε εβδομάδα.

Πηγή: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=451623

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel