Ζωηφόρος

Αλβανίας Αναστάσιος.., του Χάρη Ανδρεόπουλου,

Rate this item
(0 votes)

Αλβανίας Αναστάσιος:

Ο ποιμένας του στοχασμού,

της δημιουργίας και της ειρήνης

του Χάρη Ανδρεόπουλου

Δημοσιογράφου – Θεολόγου ΑΠΘ (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.),

συνεργάτη της εφημερίδας "Ελευθερία" Λαρίσης καθώς και του Amen.gr.

Μια συστηματική μελέτη για την προσωπικότητα και του έργο του σεμνού ιεράρχη

από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθαν. Δεληκωστόπουλο

Όταν το μυαλό μου περιτριγυρίζουν εικόνες και αναφορές γύρω από την Ιεραποστολή, την Οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας καθώς και την επιστήμη της Θρησκειολογίας, τότε το πρόσωπο που έρχεται να συνδεθεί οργανικά με τη σκέψη μου είν’ αυτό του Αναστασίου (Γιαννουλάτου), του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας, ενός πράγματι οικουμενικού θεολόγου και χαρισματικού επισκόπου που αποτελεί «κόσμημα» για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας και στον οποίο,  όλοι όσοι εντρυφήσαμε στην επιστήμη της Θεολογίας, οφείλουμε πολλά.

Με το πολυσχιδές ποιμαντικό, πνευματικό, κοινωνικό, επιστημονικό, θεολογικό και θρησκειολογικό του έργο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος κατέστη παγκόσμια φυσιογνωμία του Χριστιανισμού, κήρυκας της αγάπης, της δημιουργίας και της ειρήνης.  Η δράση του έχει αφήσει βαθειά και ανεξίτηλα τα ίχνη της τόσο στην εκκλησιαστική πολιτική και στο χώρο των διεκκλησιαστικών, διαχριστιανικών και οικουμενικών σχέσεων, όσο και στις σχέσεις μεταξύ εθνών και λαών.

Για το έργο και τη προσφορά του κ. Αναστασίου έχουν γραφθεί εκατοντάδες άρθρα και έχουν προβληθεί δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές, θεωρούμε, όμως, ότι η πρώτη συστηματική μελέτη για την προσωπικότητα και το έργο του συγκεφαλαιώνεται στο βιβλίο «Αναστάσιος, Ο ποιμένας του στοχασμού, της δημιουργίας και της ειρήνης» το οποίο συνέγραψε ο κ. Αθανάσιος Δεληκωστόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμφοιτητής και συνάδελφος του κ. Αναστασίου στη Θεολογική Σχολή και το οποίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Επτάλοφος ΑΒΕΕ».

Πρόκειται για έναν πολυτελή τόμο 336 σελίδων με πλουσία εικονογράφηση, που αποτελεί μια μοναδική βιογραφία του ανδρός, που υπηρέτησε τους πιο φτωχούς λαούς του κόσμου και συγκεκριμένα της Ανατολικής Αφρικής και της Αλβανίας. Γίνεται μία προσπέλαση στο βίο, στη ζωή και στο έργο του ιεράρχου που είναι προικισμένος με ακατάβλητο ψυχικό σθένος, ισχυρή προσωπικότητα και μεγαλειώδες όραμα. Στο βιβλίο ακολουθούνται τα βήματα του μεγάλου ιεράρχου της Ορθοδοξίας, από τα παιδικά, μαθητικά, φοιτητικά και ακαδημαϊκά χρόνια μέχρις εκείνα στα επικίνδυνα δάση της Κένυας, τις στέππες της Τανζανίας και τα υψίπεδα της Ουγκάντα στην Ανατολική Αφρική ως ιεραποστόλου.

Ακολουθούν τα δεκαεπτά χρόνια (1992 μέχρι σήμερα) στα κακοτράχαλα βουνά της Αλβανίας και η πολύτιμη και πολύπλευρη προσφορά του Αναστασίου για την ανόρθωση του έθνους και την αναγέννηση μιας Εκκλησίας, της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας.

Το ταπεινό φρόνημα του ανδρός, η αγάπη του για τον Χριστό και τον άνθρωπο, η βαθύτατη γνώση του μηνύματος του Χριστιανισμού και της ορθοδόξου πατερικής παραδόσεως, η αφοσίωσή του στο καθήκον, η επιστημονική του εμβρίθεια, η πίστη του στην εντολή του Κυρίου «Μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» (Ματθ. 28:19) και πολλά άλλα συνιστούν το μυστικό της πνευματικής του ποιμαντικής επιτυχίας, τονίζει στο προλογικό του σημείωμα ο συγγραφέας του βιβλίου, καθηγητής κ. Δεληκωσταντής. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χαρακτηρίζει το έργο του Αναστασίου στην Αλβανία, ως "εξαίσιο θαύμα προσφοράς και θυσίας", ενώ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρός Β’ δηλώνει (2004) στον εναρκτήριο λόγο του: «Το στίγμα μου είναι να είμαι ταπεινός. Πρότυπο, ίνδαλμα, παράδειγμα και στήριγμά μου στην ιεραποστολή έχω τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο».

- Οι λεπτομέρειες της ιεραποστολικής δράσεως του Αναστασίου στην Αφρική είναι σαγηνευτικές, όπως και η βοήθειά του προς τους 30.000 μουσουλμάνους πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο, εν τω μέσω "φιλικών πυρών". Τέλος, εκτιμάται η ακαδημαϊκή προσφορά του κ. Αναστασίου ως θρησκειολόγου, παρουσιάζονται δε τα ευμενή σχόλια του διεθνούς τύπου ανά τα πέρατα της γης και οι τιμητικές διακρίσεις που έγιναν στο πρόσωπό του. Πρόκειται για ένα βιβλίο που φωτίζει τη δράση του κ. Αναστασίου, όχι απλώς ως επισκόπου, αλλά και (κυρίως) ως οικουμενικού δασκάλου της Ορθοδοξίας και της οικουμενικότητος της χάριτος του Θεού. Διαβάζοντάς το νιώθεις περήφανος - και συνάμα γαληνεμένος - που η Ορθόδοξη Εκκλησία μας έχει τέτοιους πράγματι άξιους ιεράρχες.

πηγή: http://religiousnet.blogspot.com/2010/04/blog-post.html

Last modified on Wednesday, 08 August 2012 22:05
Login to post comments

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel