Ζωηφόρος

Αναταραχή στην Ισπανία φέρνει νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις

Οι σοσιαλιστές της Ισπανίας δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την Τρίτη ένα αντιλαϊκό σχέδιο νόμου, το οποίο περιορίζει την πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση, κάτι που πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσε ρήξεις στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), το οποίο υποστήριξε το νομοσχέδιο, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

 

Σε μια ασυνήθιστη μυστική ψηφοφορία, κατά την οποία δόθηκε στα μέλη οι ευκαιρία να πάνε ενάντια στη γραμμή πορείας του κυβερνώντος κόμματος χωρίς ωστόσο να εκτεθούν, το PP, με την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κατάφερε να αποτρέψει την κίνηση για εμπόδιση του νόμου.

Χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την Ισπανία πραγματοποίησαν, τις τελευταίες εβδομάδες πορείες διαμαρτυρίας, προκειμένου να δείξουν την αντίθεσή τους στο εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο θα περιορίζει τις αμβλώσεις ακόμα και σε περιπτώσεις που η μητέρα διατρέχει σοβαρό κίνδυνο για την ζωή της ή βιασμού.

«Εάν προχωρήσει αυτό το νομοσχέδιο, ο αριθμός των αμβλώσεων θα (συνεχίσει) να αυξάνεται και πολλές από αυτές τις επεμβάσεις θα θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των γυναικών», δήλωσε στο κοινοβούλιο η Ελένα Βαλεντσιάνο, αναπληρώτρια στην ηγεσία των σοσιαλιστών, σε συζήτηση λίγο πριν την ψηφοφορία.

 

«Η ανισότητα θα αυξηθεί και οι Ισπανίδες θα χωριστούν μια ακόμα φορά σε δύο κατηγορίες: σε αυτές που θα μπορούν να ταξιδέψουν σε κάποια γειτονική χώρα και να κάνουν με ασφαλή τρόπο άμβλωση και σε αυτές που δεν θα μπορούν», είπε.

Ένα μέλος του PP στο κοινοβουλίου υπερασπίστηκε το κόμμα, λέγοντας υπάρχει χώρος για περαιτέρω συζητήσεις επί του θέματος και δεν είναι σωστό απλά να απορριφθεί εντελώς το ζήτημα, όπως πρότειναν οι σοσιαλιστές. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε διάλογο», δήλωσε η πολιτικός Μάρτα Τορράδο ντε Κάστρο.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί περαιτέρω στο κοινοβούλιο πριν από την έγκρισή του.

Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ενέκρινε το νομοσχέδιο τον περασμένο Δεκέμβριο, μια κίνηση που θεωρείται ευρέως ως μια προσπάθεια να απαλύνει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, παρά το γεγονός ότι το PP έχει έκτοτε χάσει έδαφος, αναφέρει το Ρόιτερς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Βάσει των δημοσκοπήσεων, το 80% των Ισπανών, συμπεριλαμβανομένων και των πιστών καθολικών, υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση.

 

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/403736/anatarahi-stin-ispania-fernei-nomoshedio-gia-tis-amvloseis

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel