Ζωηφόρος

Δικαιώθηκε βρετανίδα υπάλληλος που φορούσε σταυρό

(Η Νάντια Εουέιντα δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αποφάνθηκε ότι η εταιρεία στην οποία εργαζόταν παραβίασε τα θρησκευτικά της δικαιώματα ζητώντας της να βγάλει το σταυρό που φορούσε.)

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε υπάλληλο της British Airways (ΒΑ), καταλήγοντας ότι υπέστη διάκριση λόγω των θρησκευτικών της πεποιθήσεων επειδή η εταιρεία την ανάγκασε να μην φοράει σταυρό σε ορατό σημείο.

Στην περίπτωση της Νάντια Εουέιντα, το δικαστήριο απεφάνθη ότι η «επιθυμία της ΒΑ να προβάλει μια συγκεκριμένη εταιρική εικόνα» δεν είναι πιο σημαντική από τα θρησκευτικά δικαιώματα της υπαλλήλου.

Οι οδηγίες που έδινε η ΒΑ για το ντύσιμο των υπαλλήλων της το 2006, όταν η κ. Εουέιντα τέθηκε σε διαθεσιμότητα, επέτρεπε τα τουρμπάνια των σιχ και τις μουσουλμανικές μαντήλες, όχι όμως τους σταυρούς.

Η υπάλληλος επέστρεψε στη δουλειά μετά από 17 μήνες, όταν οι οδηγίες άλλαξαν ώστε να επιτρέπεται και το να φορούν χριστιανικά ή εβραϊκά σύμβολα. 

Με μήνυμά του στο Twitter, ο βρετανός πρωθυπουργός, που έχει δεσμευτεί να εισαγάγει νομοθεσία που θα επιτρέπει στους υπαλλήλους να φορούν θρησκευτικά σύμβολα στον χώρο εργασίας, δήλωσε «πολύ χαρούμενος που στηρίχθηκε η ελευθερία να φοράμε θρησκευτικά σύμβολα στη δουλειά – δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεων».

Ωστόσο το δικαστήριο κατέληξε ότι δεν παραβιάστηκαν τα δικαιώματα τριών άλλων χριστιανών που απολύθηκαν ή δέχτηκαν επιπλήξεις λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

‘Ετσι το δικαστήριο απέρριψε τις εφέσεις που είχαν καταθέσει μία ληξίαρχος που αρνείτο να εγκρίνει σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων, ένας σύμβουλος σχέσεων που δεν επιθυμούσε να βοηθήσει ζευγάρια ομοφυλοφίλων και μια νοσοκόμα που δεν δεχόταν να βγάλει το σταυρό της για λόγους ασφαλείας.

naftemporiki 15/1/2013

πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/514587

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel