Ζωηφόρος

Έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου

Επιτροπή για να μελετήσει πως μπορεί να αξιοποιηθεί

η περιουσία της Εκκλησίας για το καλό του λαού

 

Η Ιερά Σύνοδος εκφράζουσα ολόκληρο τον κυπριακό λαό, το Χριστεπώνυμο πλήρωμά της, «διακηρύττει προς όλους εκείνους οι οποίοι ελπίζουν πως οι οικονομικές δυσχέρειες θα μας αναγκάσουν σε εκπτώσεις στις επιδιώξεις μας για δίκαιη λύση του εθνικού προβλήματός μας, ότι ματαιοπονούν», δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, διαβάζοντας ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου.

«Στην Ιστορία μας, ως Έλληνες, βρεθήκαμε και σε χειρότερες καταστάσεις και όμως μεγαλουργήσαμε. Γιατί ξέρουμε να ιεραρχούμε τις αξίες και να θέτουμε προτεραιότητες στη ζωή μας. Και η πατρίδα είναι για μας, μετά τον Θεό, η πρώτη μας προτεραιότητα. Στις κρίσιμες και καθοριστικές αυτές για το μέλλον της πατρίδας μας ώρες, καλούμε το λαό μας να υποστηρίζει την επιτόπια παραγωγή, τους δε εργοδότες όπως αξιοποιούν το εργατικό δυναμικό της πατρίδας μας», πρόσθεσε.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα, σε έκτακτη συνεδρία, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ασχολήθηκε αποκλειστικά με την οικονομική κρίση την οποία διέρχεται η πατρίδα μας και μελέτησε διάφορους τρόπους συμπαράστασης προς το δοκιμαζόμενο πλήρωμά της.

Μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Πάφου, αναγιγνώσκοντας το σχετικό ανακοινωθέν, είπε ότι η Σύνοδος επισημαίνει ότι η κρίση είναι πρωτίστως ηθική και πνευματική.

«Η οικονομική κρίση ήλθε ως επακόλουθο της αυτονόμησής μας από τον Θεό και της προσκόλλησής μας στην ύλη. Η Ιερά Σύνοδος καλεί, ως εκ τούτου, το Χριστεπώνυμο πλήρωμα σε πνευματική ανάνηψη, μετάνοια, εγρήγορση και συνεχή προσευχή προς τον Θεό, γιατί η κρίση δεν αντιμετωπίζεται μόνο με οικονομικούς όρους», πρόσθεσε.

Η Ιερά Σύνοδος, συνέχισε, απεδέχθη εισήγηση του Μητροπολίτου Κύκκου Νικηφόρου και θα τελέσει το Σάββατο 13, προς την Κυριακή 14 Απριλίου, ολονύκτια αγρυπνία στην κεντρική Ιερά Μονή Κύκκου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και συμπαραστατουμένου από μέλη της Ιεράς Συνόδου, καλεί δε, το Χριστεπώνυμο πλήρωμα να συμμετάσχει αθρόα.

Ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι η Ιερά Σύνοδος καταδίκασε, με βδελυγμία, τις αήθεις ενέργειες πολλών κρατικών, πολιτειακών και τραπεζικών ιθυνόντων, οι οποίοι ενεργώντας προς ίδιον όφελος, οδήγησαν την οικονομία του τόπου στο σημερινό αξιοθρήνητο επίπεδο.

«Καλεί όλους αυτούς όπως, συναισθανόμενοι την βλάβη που επέφεραν στους συνανθρώπους τους, αλλά και στην πατρίδα μας, της οποίας καταρράκωσαν την αξιοπρέπεια, επανορθώσουν έμπρακτα το κακό που διέπραξαν. Δεν είναι μόνο η κρίση του Θεού αμείλικτη και η οποία διαμηνύει ότι «ηγάπησαν κατάραν και ήξει αυτοίς» (Ψαλμ. 108, 17)∙ είναι και η ανθρώπινη δικαιοσύνη η οποία πρέπει να ικανοποιηθεί για να αποκατασταθεί και το περί δικαίου αίσθημα του λαού», συμπλήρωσε.

Την Ιερά Σύνοδο, είπε ο Μητροπολίτης Πάφου, απασχόλησε, επίσης, η στάση των Ευρωπαίων εταίρων της Κύπρου, «οι οποίοι όχι μόνο δεν επέδειξαν την απαιτούμενη αλληλεγγύη, ή έστω, κατανόηση, αλλά αντιθέτως επέδειξαν πρωτόγνωρη και απρόσμενη εχθρότητα και πρωτάκουστη εκδικητικότητα στην περίπτωσή μας».

«Είναι κατάδηλον, πλέον, ότι κάθε χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει τα συμφέροντά της, χωρίς να ορρωδεί μπροστά στις χρησιμοποιούμενες μεθόδους για την επίτευξή τους. Όπως μεθοδεύονται, όμως, τα πράγματα είναι και ορατός και ψηλαφητός ο κίνδυνος για επιχειρούμενο έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου και για πιέσεις προς επιβολή απαράδεκτης λύσης στο εθνικό μας θέμα», ανέφερε.

Ο Μητροπολίτης Πάφου είπε πως «εκφράζοντας και την ευαρέσκειά της για την αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη που επέδειξε ο λαός μας, η Ιερά Σύνοδος τον καλεί σε αρραγή ενότητα και ομοψυχία και τον προτρέπει να μην καμφθεί προ των δυσκολιών».

«Με υπομονή και επιμονή, ενισχυόμενοι από την Ιστορία και τους προγόνους μας και με πίστη στον Θεό, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Μπορούμε, μάλιστα, από την περιπέτειά μας αυτή να παιδαγωγηθούμε ως προς την ορθή αντίκρυση του σκοπού της ζωής μας. Ενός σκοπού που να βασίζεται στο «είναι» του ανθρώπου και να επιδιώκει την ολοκλήρωσή του, και όχι στο «έχειν» του ανθρώπου και τις υλικές απολαύσεις», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν έχουν ληφθεί αποφάσεις για περικοπές νοουμένου ότι υπάρχει και πρόβλημα ρευστότητας για να βοηθηθεί ο κόσμος, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για περικοπές.

«Αποφασίστηκε να επεκταθούν τα μέτρα βοήθειας. Όπως έχουμε τα κοινωνικά παντοπωλεία, αποφασίστηκε να γίνει και προσπάθεια για κοινωνική ιατρική περίθαλψη. Ήδη κάθε Μητρόπολη, - και αποφασίστηκε και αυτό σήμερα να επεκταθεί -, να υποθηκεύει την περιουσία της και να δίνει βοήθεια στον κόσμο, όπως είχε κάνει», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως ορίσει επιτροπή έξι ειδικών προκειμένου να μελετήσουν πώς θα μπορέσει να αξιοποιηθεί η περιουσία της Εκκλησίας για το καλό του λαού.

Σε παρατήρηση πότε θα συγκληθεί αυτή η επιτροπή, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε: «Αμέσως» και πρόσθεσε ότι λήφθηκε σήμερα απόφαση για να οριστούν επιτροπές.

Ερωτηθείς αν έγινε προσπάθεια να υποθηκευτεί η περιουσία της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι ο κάθε Μητροπολίτης αυτό κάνει ήδη, με το να υποθηκεύει και να δίνει βοήθειες.

«Όμως για την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας, - μια και δεν είμαστε ειδικοί εμείς - , θα καλέσει ειδικούς ο Μακαριώτατος για να θέσει αυτό το θέμα. Για άμεση αξιοποίηση», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση τι εισηγείται η Εκκλησία προς αυτούς που ευθύνονται και τους οποίους καλούν να επανορθώσουν, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε: «Επιστροφή όσων έκλεψαν και ξέρει η δικαιοσύνη η οποία θα αποδοθεί πως θα ζητήσει από αυτούς να επανορθώσουν το κακό που έκαναν».

Αναφορικά με την Ερευνητική Επιτροπή, η οποία έχει διοριστεί, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε: «Ελπίζουμε γρήγορα να επιληφθεί του θέματος και να ικανοποιηθεί έτσι και το περί δικαίου αίσθημα του λαού. Για μας δεν είναι μόνο απόδοση δικαιοσύνης. Είναι να αντιληφθούν οι άνθρωποι ότι έσφαλαν και να μετανοήσουν.

Σε παρατήρηση τι είναι αυτό που ζητούν από αυτούς που ευθύνονται, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι ζητούν να μετανοήσουν πρώτα και όταν μετανοήσουν και καταλάβουν το κακό που έκαναν, μόνοι τους θα έρθουν να τα επιστρέψουν.

«Αν αδυνατούν να το κάνουν από μόνη τους, η δικαιοσύνη να επιληφθεί του θέματος», κατέληξε.

Πηγή: http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/67634

***

ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Την υποθήκευση της περιουσίας της αποφάσισε η Εκκλησία της Κύπρου

Την υποθήκευση της περιουσία κάθε Μητρόπολης και την επέκταση των μέτρων βοήθειας προς τους πληγέντες από την οικονομική κρίση αποφάσισε σε σημερινή έκτακτη συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, ανακοινώνοντας την έναρξη προσπάθειας για παροχή κοινωνικής ιατρικής περίθαλψης.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος δήλωσε, μετά τη συνεδρία, πως αποφασίστηκε κάθε Μητρόπολη να υποθηκεύει την περιουσία της, στο πλαίσιο της συνέχισης παροχής βοήθειας προς τον κόσμο.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε επίσης να διορίσει επιτροπή έξι ειδικών προκειμένου να μελετήσουν πώς θα μπορέσει να αξιοποιηθεί η περιουσία της Εκκλησίας για το καλό του λαού.

Επιπλέον, «η Ιερά Σύνοδος καταδίκασε με βδελυγμία τις αήθεις ενέργειες πολλών κρατικών, πολιτειακών και τραπεζικών ιθυνόντων οι οποίοι ενεργώντας προς ίδιον όφελος οδήγησαν την οικονομία του τόπου στο σημερινό αξιοθρήνητο επίπεδο».

Κάλεσε, τέλος, «όλους αυτούς όπως συναισθανόμενοι τη βλάβη που επέφεραν στους συνανθρώπους τους αλλά και στην πατρίδα μας της οποίας καταρράκωσαν την αξιοπρέπεια, επανορθώσουν έμπρακτα το κακό που διέπραξαν».

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63806503

***

Ανακοινωθέν έκτακτης συνεδρίας Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου

Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου συνῆλθε σήμερα Τρίτη, 2 Ἀπριλίου 2013, σὲ ἔκτακτη συνεδρία, ὑπὸ τὴν προεδρία τῆς Α.Μ. τοῦ Ἀρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου, ἀσχολήθηκε ἀποκλειστικὰ μὲ τὴν οἰκονομικὴ κρίση τὴν ὁποία διέρχεται ἡ πατρίδα μας καὶ μελέτησε διάφορους τρόπους συμπαράστασης πρὸς τὸ δοκιμαζόμενο πλήρωμά της.

Ἐπεσήμανε ὅτι ἡ κρίση εἶναι πρωτίστως ἠθικὴ καὶ πνευματική. Ἡ οἰκονομικὴ κρίση ἦλθε ὡς ἐπακόλουθο τῆς αὐτονόμησής μας ἀπὸ τὸν Θεό καὶ τῆς προσκόλλησής μας στὴν ὕλη. Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος καλεῖ, ὡς ἐκ τούτου, τὸ Χριστεπώνυμο πλήρωμα σὲ πνευματικὴ ἀνάνηψη, μετάνοια, ἐγρήγορση καὶ συνεχῆ προσευχὴ πρὸς τὸν Θεό, γιατὶ ἡ κρίση δὲν ἀντιμετωπίζεται μόνο μὲ οἰκονομικοὺς ὅρους.

Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος ἀπεδέχθη εἰσήγηση τοῦ Μητροπολίτου Κύκκου κ. Νικηφόρου καὶ θὰ τελέσει τὸ Σάββατο 13, πρὸς τὴν Κυριακὴ 14 Ἀπριλίου, ὁλονύκτια ἀγρυπνία στὴν κεντρικὴ Ἱερὰ Μονὴ Κύκκου, προεξάρχοντος τοῦ Μακαριωτάτου καὶ συμπαραστατουμένου ἀπὸ μέλη τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, καλεῖ δέ, τὸ Χριστεπώνυμο πλήρωμα νὰ συμμετάσχει ἀθρόα.

Παραλλήλως, ἡ Ἱερὰ Σύνοδος καταδίκασε, μὲ βδελυγμία, τὶς ἀήθεις ἐνέργειες πολλῶν κρατικῶν, πολιτειακῶν καὶ τραπεζικῶν ἰθυνόντων, οἱ ὁποῖοι ἐνεργῶντας πρὸς ἴδιον ὄφελος, ὁδήγησαν τὴν οἰκονομία τοῦ τόπου στὸ σημερινὸ ἀξιοθρήνητο ἐπίπεδο. Καλεῖ ὅλους αὐτοὺς ὅπως, συναισθανόμενοι τὴν βλάβη ποὺ ἐπέφεραν στοὺς συνανθρώπους τους, ἀλλὰ καὶ στὴν πατρίδα μας, τῆς ὁποίας καταρράκωσαν τὴν ἀξιοπρέπεια, ἐπανορθώσουν ἔμπρακτα τὸ κακὸ ποὺ διέπραξαν. Δὲν εἶναι μόνο ἡ κρίση τοῦ Θεοῦ ἀμείλικτη καὶ ἡ ὁποία διαμηνύει ὅτι «ἠγάπησαν κατάραν καὶ ἥξει αὐτοῖς» (Ψαλμ. 108, 17)∙ εἶναι καὶ ἡ ἀνθρώπινη δικαιοσύνη ἡ ὁποία πρέπει νὰ ἱκανοποιηθεῖ γιὰ νὰ ἀποκατασταθεῖ καὶ τὸ περὶ δικαίου αἴσθημα τοῦ λαοῦ.

Τὴν Ἱερὰ Σύνοδο ἀπασχόλησε, ἐπίσης, ἡ στάση τῶν Εὐρωπαίων ἑταίρων τῆς Κύπρου, οἱ ὁποῖοι ὄχι μόνο δὲν ἐπέδειξαν τὴν ἀπαιτούμενη ἀλληλεγγύη, ἤ ἔστω, κατανόηση, ἀλλὰ ἀντιθέτως ἐπέδειξαν πρωτόγνωρη καὶ ἀπρόσμενη ἐχθρότητα καὶ πρωτάκουστη ἐκδικητικότητα στὴν περίπτωσή μας. Εἶναι κατάδηλον, πλέον, ὅτι κάθε χώρα στὴν Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωση ἐπιδιώκει τὰ συμφέροντά της, χωρὶς νὰ ὀρρωδεῖ μπροστὰ στὶς χρησιμοποιούμενες μεθόδους γιὰ τὴν ἐπίτευξή τους. Ὅπως μεθοδεύονται, ὅμως, τὰ πράγματα εἶναι καὶ ὁρατὸς καὶ ψηλαφητὸς ὁ κίνδυνος γιὰ ἐπιχειρούμενο ἔλεγχο τῶν ἐνεργειακῶν ἀποθεμάτων τῆς Κύπρου καὶ γιὰ πιέσεις πρὸς ἐπιβολὴ ἀπαράδεκτης λύσης στὸ ἐθνικό μας θέμα.

Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος ἐκφράζουσα ὁλόκληρο τὸν Κυπριακὸ λαό, τὸ Χριστεπώνυμο πλήρωμά της, διακηρύττει πρὸς ὅλους ἐκείνους οἱ ὁποῖοι ἐλπίζουν πὼς οἱ οἰκονομικὲς δυσχέρειες θὰ μᾶς ἀναγκάσουν σὲ ἐκπτώσεις στὶς ἐπιδιώξεις μας γιὰ δίκαιη λύση τοῦ ἐθνικοῦ προβλήματός μας, ὅτι ματαιοπονοῦν. Στὴν Ἱστορία μας, ὡς  Ἕλληνες, βρεθήκαμε καὶ σὲ χειρότερες καταστάσεις καὶ ὅμως μεγαλουργήσαμε. Γιατὶ ξέρουμε νὰ ἱεραρχοῦμε τὶς ἀξίες καὶ νὰ θέτουμε προτεραιότητες στὴ ζωή μας. Καὶ ἡ πατρίδα εἶναι γιά μᾶς, μετὰ τὸν Θεό, ἡ πρώτη μας προτεραιότητα.

Στὶς κρίσιμες καὶ καθοριστικὲς αὐτὲς γιὰ τὸ μέλλον τῆς πατρίδας μας ὧρες, καλοῦμε τὸ λαό μας νὰ ὑποστηρίζει τὴν ἐπιτόπια παραγωγή, τοὺς δε ἐργοδότες ὅπως ἀξιοποιοῦν τὸ ἐργατικὸ δυναμικὸ τῆς πατρίδας μας.

Ἐκφράζοντας καὶ τὴν εὐαρέσκειά της γιὰ τὴν ἀξιοθαύμαστη ἀλληλεγγύη ποὺ ἐπέδειξε ὁ λαός μας, ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τὸν καλεῖ σὲ ἀρραγὴ ἑνότητα καὶ ὁμοψυχία καὶ τὸν προτρέπει νὰ μὴν καμφθεῖ πρὸ τῶν δυσκολιῶν. Μὲ ὑπομονὴ καὶ ἐπιμονή, ἐνισχυόμενοι ἀπὸ τὴν Ἱστορία καὶ τοὺς προγόνους μας καὶ μὲ πίστη στὸν Θεό, θὰ ξεπεράσουμε τὶς δυσκολίες. Μποροῦμε, μάλιστα, ἀπὸ τὴν περιπέτειά μας αὐτὴ νὰ παιδαγωγηθοῦμε ὡς πρὸς τὴν ὀρθὴ ἀντίκρυση τοῦ σκοποῦ τῆς ζωῆς μας. Ἑνὸς σκοποῦ ποὺ νὰ βασίζεται στὸ «εἶναι» τοῦ ἀνθρώπου καὶ νὰ ἐπιδιώκει τὴν ὁλοκλήρωσή του, καὶ ὄχι στὸ «ἔχειν» τοῦ ἀνθρώπου καὶ τὶς ὑλικὲς ἀπολαύσεις.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel