Ζωηφόρος

Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο για το Μάθημα των Θρησκευτικών - 11-12 Μαρτίου 2013 στη Θεσσαλονίκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ -

11-12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Θεσσαλονίκη, 02.03.2013

Η θρησκευτική εκπαίδευση αποτελούσε ανέκαθεν αντικείμενο ευρείας δημόσιας συζήτησης και

αντιπαραθέσεων. Τελευταία, ενισχύονται οι φωνές που, διαχρονικά, τάσσονται εναντίον του χαρακτήρακαι του περιεχομένου του Μαθήματος των Θρησκευτικών, ακόμα και εναντίον αυτής της ύπαρξής του,επιδιώκοντας με άμεσο ή έμμεσο τρόπο την ουσιαστική κατάργησή του. Στα πλαίσια αυτά, το 2011συντάχτηκε -και έκτοτε εφαρμόζεται πιλοτικά σε ορισμένα σχολεία της χώρας- ένα Πρόγραμμα Σπουδώνπου δίνει στο Μάθημα των Θρησκευτικών κοινωνιολογικό - θρησκειολογικό χαρακτήρα και περιεχόμενο,προκαλώντας πολλαπλές και έντονες αντιδράσεις στο θεολογικό, ακαδημαϊκό και εκκλησιαστικό χώρο. Ηπολλαπλότητα και η ένταση των αντιδράσεων αυτών έχουν εκ των πραγμάτων καταστήσει προβληματικήτην εφαρμογή αυτού του Προγράμματος.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου το Μάθημα των Θρησκευτικών, προσαρμοσμένο σταστοιχεία εκείνα που συνιστούν την Ταυτότητα του ελληνικού Έθνους, είναι απαραίτητο για την –ολοένακαι φτωχότερη, από πλευράς πνευματικής, κοινωνικής και πολιτισμικής- Αγωγή των παιδιών.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, το Εργαστήριο Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής τουΤμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. διοργανώνει διήμερο Πανελλήνιο ΕπιστημονικόΣυνέδριο με θέμα «Το Μάθημα των Θρησκευτικών: Προβληματισμοί - επισημάνσεις - προτάσεις»,στη Θεσσαλονίκη (Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ & Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς ΜητροπόλεωςΘεσσαλονίκης), στις 11 και 12 Μαρτίου 2013, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν Ειδικοί Επιστήμονες Πανεπιστημιακοί, Παιδαγωγοί, Νομικοί, Ψυχολόγοι,Ιστορικοί, Πολιτειολόγοι, Σχολικοί Σύμβουλοι του Μαθήματος των Θρησκευτικών, Θεολόγοι Εκπαιδευτικοίτης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Διευκρινίζεται ότι το Συνέδριο αυτό δεν αφορά γενικά σε θέσεις ή αντιθέσεις σχετικά με το Μάθημα τωνΘρησκευτικών, αλλά προσανατολίζεται συγκεκριμένα στην ανάδειξη των πολλαπλά εκφρασμένωνπροβληματισμών, απέναντι στη μελλούμενη πορεία του Μαθήματος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Κτίριο Θεολογικής Σχολής (4ος όροφος) 54 124 Θεσσαλονίκη, Τ: 2310 997103 F: 2310 997103

Μ: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

W: plab.past.auth.gr B: plab-epopsis.blogspot.com

***

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο σε μορφή .pdf

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel