Ζωηφόρος

Νέος πατριάρχης της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Νεόφυτος

Ο μητροπολίτης της παραδουνάβιας περιφέρειας Ρούσε στη Βόρεια Βουλγαρία, Νεόφυτος, εξελέγη νέος πατριάρχης της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας(ΒΟΕ),

με 90 ψήφους «υπέρ», 47 «κατά» και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο από το Πατριαρχικό Εκλογικό Συνέδριο αρχιερέων και χριστιανών προσωπικοτήτων της Βουλγαρίας.

Ο νέος πατριάρχης, Νεόφυτος, γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1945 στη Σόφια, με το κοσμικό όνομα Συμεών Νικόλοφ Δημητρόφ. Σε Σόφια και Μόσχα έκανε τις ανώτατες σπουδές του. Το 1976 χειροτονήθηκε ως ιερομόναχος, από τον Πατριάρχη Μάξιμο. Έχει διατελέσει πρύτανης της Πνευματικής Ακαδημίας της ΒΟΕ, γενικός γραμματέας και εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου της οποίας υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους επισκόπους χάριν της ευρύτατης μόρφωσης, της απλότητας στην επικοινωνίας με τους πιστούς και των αδιαμφισβήτητων υψηλών ηθικών αξιών που διακρίνουν την προσωπικότητα και τη ζωή του νεοεκλεγμένου πατριάρχη.

Η ενθρόνιση του νέου Βούλγαρου Πατριάρχη, τελέστηκε πανηγυρικά στον καθεδρικό ναό του «Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι» στη Σόφια, παρουσία του Βούλγαρου προέδρου Ρόσεν Πλέβνελιεφ, των μελών της κυβέρνησης υπό παραίτηση και της πολιτικής ηγεσίας της Βουλγαρίας, των μελών του διπλωματικού σώματος -μεταξύ των οποίων και ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σόφια Θρασύβουλος Σταματόπουλος- καθώς και εκπροσώπων των αδελφών ορθόδοξων εκκλησιών.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως εκπροσώπησε, στην επίσημη τελετή της ενθρόνισης, ο μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ, ενώ επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Ελλάδας ήταν ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος.

Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/?aid=259415

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel