Ζωηφόρος

Γιώργος Καραμπελιάς "Το 1922 και οι συνέπειές του για τον σημερινό ελληνισμό" στον Ιανό

Περιοδικό Άρδην

Ο IANOS παρουσιάζει τη Συζήτηση “Το 1922 και οι συνέπειές του για τον σημερινό ελληνισμό”, στο πλαίσιο του Αφιερώματος για την επέτειο των 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Με τον Γιώργο Καραμπελιά.

 

Πέμπτη 01.11.2012 / Ώρα 19:30

ΑΘΗΝΑ (ΣΤΑΔΙΟΥ 24) – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Το 1922 εξέλιπε οριστικά μια συγκεκριμένη μορφή του ελληνισμού -ως διακριτού πολιτισμού- στη Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα που με αμπώτιδες και παλίρροιες έζησε τρεισήμισι ή τέσσερις χιλιάδες χρόνια.

Για χιλιάδες χρόνια ο ελληνισμός ζούσε και ανέπνεε κοιτάζοντας διαρκώς προς τα «έξω», έφτασε στα πέρατα της Δύσης, και της Ανατολής. Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο λαό διαμόρφωσε τον κόσμο και τον πολιτισμό που ξέρουμε, τον χριστιανισμό, τη φιλοσοφία, τον ορθό λόγο, την τέχνη. Και εέινον τον Σεπτέμβρη του 22 εξαντλήθηκε αυτή η αστείρευτη πηγή που έδωσε τον «θαυμαστό ελληνικό κόσμο», Πρόκειται για μια τομή χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Μετά από δυόμισι χιλιάδες χρόνια πρέπει να επιστρέψουμε «οίκαδε». Εδώ, μέσα στον στενό ετούτο τόπο, που αρχίζει από την Κερύνεια και τελειώνει στην Ήπειρο θα παίξουμε την τελευταία πράξη ενός μοναδικού ταξιδιού, την πιθανή αρχή ενός καινούργιου.

Η ανατροφοδότηση της υπόστασης και της ιδιοπροσωπίας μας, προϋποθέτει τη δημιουργική αφομοίωση του ’22 – και όχι μόνον ως απώλεια, ως ανεπανόρθωτο τραύμα, αλλά ως εσωτερίκευση σε έναν στενό τόπο αυτής της τόσο μεγάλης και απλόχωρης παράδοσης, για να υπερβούμε κάποτε τον «καημό της ρωμιοσύνης».

Είσοδος ελεύθερη

www.ianos.gr

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel