Ζωηφόρος

Όχι μάγκες της «ΕΑΡ», δεν είναι όλα για γκρέμισμα,

Όχι μάγκες της «ΕΑΡ»,

δεν είναι όλα για γκρέμισμα

Νεοπαγανιστική συμμετοχή σε διαμαρτυρία

που κατέληξε σε επίθεση εναντίων Μοναχών και βεβήλωση

Ποιος θα έκανε πορεία ημέρα Κυριακή σε ένα ιστορικό μοναστήρι, για να συγκρουστεί με το εκκλησίασμά του;

Στο ερώτημα αυτό απαντούν πολλά αποκαλυπτικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών.

Η προπαγάνδα όσο καλά και να είναι οργανωμένη κάποια στιγμή αποκαλύπτεται.

Πολλά ΜΜΕ παρουσίασαν μονομερώς το θέμα του Αγίου Διονυσίου στο Λιτόχωρο Κατερίνης.

Διαβάζουμε:

Νεοπαγανιστική συμμετοχή σε διαμαρτυρία

που κατέληξε σε επίθεση εναντίων Μοναχών και βεβήλωση.

Από O.O.Δ.E. – blog (Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας)

Πριν από μερικές μέρες εκδηλώθηκε επίθεση, με ξυλοδαρμό μοναχών και βεβήλωση λειψάνων, ενάντια στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω. (περισσότερα: http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1478&Itemid=1 )

Βλέποντας προσεκτικά τις εικόνες από την διαμαρτυρία και την επίθεση, είδαμε να συμμετέχει μία νεοπαγανιστική “Πολιτική κίνηση”, η λεγόμενη”ΕΑΡ”.

To ΕΑΡ βεβαίως και είναι 12θεϊστές. Επισήμως.

Δείτε την σελίδα τους: http://www.ear-hellas.gr/ear1/

Διαβάζουμε:

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ: Χριστοδουλάρης Σωκράτης

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ: Τραυλού Σεμέλη

Σας λένε κάτι τα ονόματα; Μήπως αυτοί οι άνθρωποι είναι από τα “Προμήθεια”; από την “νεοπαγανιστική ετήσια φιέστα”;

Ακόμα και δωδεκαθεϊστές (π.χ. : Υπατο Συμβούλιο Ελλήνων Εθνικών) δεν συμφωνούν και έχουν καταγγείλει ως απαράδεκτες, πρακτικές σχετιζόμενες με τα προμήθεια: http://forum.ysee.gr/viewtopic.php?f=5&t=5538

Ο κ. Σωκράτης έχει αρθρογραφήσει και στον Δαυλό. ( Τεύχος 143 ), ενώ στο πρόγραμμα των Πρόγραμμα των Προμηθείων 2008 διαβάζουμε:

Παρασκευή 20 Ιουνίου

ώρα 7:30 μ.μ., Αφή Προμηθεϊκού Πυρός

(…)

ώρα 9:30 μ.μ., Φιλοσοφικό Συμπόσιο

Θέμα: Η φιλοσοφία των Σκεπτικών

Εισηγήσεις: Σεμέλη Τραυλού, Μιχάλης Καλόπουλος

Όλος ο καλός ο κόσμος …όλος ο καλός ο κόσμος….

Σύμφωνα με σχόλια του π. Συμεών Ολυμπίτη: “Η αστυνομία και πάλι απούσα…Εδώ και μέρες υπήρχαν παντού πανώ, φυλλάδια ενώ ραδιόφωνα και τηλεοράσεις καλούσαν τους κατοίκους να ξεσηκωθούν! Το αποτέλεσμα ήταν να ανταποκριθούν μόνο καμμιά εκατοσταριά πολίτες, δηλ. αποτυχία στο τετράγωνο!…¨” (σημ. δική μας: μπορείτε να βρείτε τα φυλλάδια και απάντηση σε αυτά, εδώ: http://manitaritoubounou.wordpress.com/2009/07/07/oxi-ear-gremisma/ )

Αν υπολογίσουμε πως μέσα σε αυτούς τους 100 υπήρχαν και οπαδοί του ΕΑΡ, τότε όντως η συμμετοχή των απλών πολιτών είναι μηδαμινή.

Όλα αυτά μας θυμίζουν και μία παλαιότερη περίπτωση (δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι βέβαια, μπορεί να είναι αντιμαχόμενη με αυτούς φράξια νεοπαγανιστών, μπορεί και όχι, οι νεοπαγανιστές είναι ,σαν τους προτεστάντες, διαιρεμένοι σε πολλές μικρές ομάδες…δεν είναι εύκολο να συνδεθούν οι πράξεις αυτές με οποιουσδήποτε συγκεκριμένα..ούτε μπορούμε να κατηγορούμε χωρίς στοιχεία..) στην οποία είχαμε και εμπρησμό Εκκλησίας:

Ανάλυση της νεοπαγανιστικής φύσεως της οργάνωσης που ανέλαβε τότε την ευθύνη για τον εμπρησμό: http://www.expaganus.com/yal-anarch.htm

Βίντεο από τον εμπρησμό:

Η άποψη των ανθρώπων που έκαψαν το Εκκλησάκι: http://unhollyalliance.blogspot.com/2007/04/26307.html

Πάντως ,για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, βλέπουμε να έρχονται σε “συνεύρεση” ένας φερόμενος ως ευαγγελικός και ένα νεοπαγανιστικό “κίνημα” για μία διαμαρτυρία ενάντια σε ένα μοναστήρι.

Πέρα από τα παραπάνω, κάποτε είχε διατυπωθεί μια θεωρία , από ένα σημαντικό στέλεχος του αντιαιρετικού αγώνα, πως οι αιρέσεις και οι παραθρησκείες στην Ελλάδα θα έφταναν να οργανωθούν με κοινό σκοπό την επίθεση κατα της Εκκλησίας. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια “σύμπλευση” στις επιθέσεις, ανάμεσα σε ορισμένους αθεους, νεοπαγανιστές και αλλες παραθρησκευτικές ομάδες. Λέτε να έφτασε αυτή η στιγμή;

Η συνέχεια…στις Οθόνες σας:

http://taxalia.blogspot.com/2009/04/blog-post_8969.html

http://www.arxontariki.net/viewtopic.php?f=32&t=5055

http://tinyurl.com/nwx38v

Επίσης:

Μια ενδιαφέρουσα παρέμβαση στο blog “Μανιτάρι του Βουνού“, που λύνει πολλά “αινίγματα”:

Λοιπόν δείτε ,φίλοι του ΜτΒ, τι αλίευσα επί του θέματος ,το οποίο δίνει άλλες διαστάσεις στις διαμαρτυρίες:

«Με διακομματική συναίνεση αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης η συμμετοχή του δήμου στην «ΟΛΥΜΠΟΣ-Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρία Ο.ΤΑ.», που στοχεύει σε ποικίλες δραστηριότητες:

από τη δημιουργία «Διεθνούς Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών και Ερευνών για τη διάσωση, ανάδειξη, διάδοση και καλλιέργεια των διαχρονικών αξιών του αρχαιοελληνικού πολιτισμού», μέχρι την «εκπόνηση κάθε είδους αναπτυξιακών, οικονομικών και τεχνικών μελετών», τη «δημιουργία και εκμετάλλευση αναψυκτηρίων, εστιατορίων και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων» και την «κατασκευή, συντήρηση και επίβλεψη έργων του Δημοτικού, Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, σε συνεργασία με άλλους κατασκευαστές ή κατασκευαστικές εταιρείες».

Τα παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις δεκάδες δραστηριότητες που φιλοδοξεί να αναπτύξει η νέα αναπτυξιακή εταιρεία με την επωνυμία «Όλυμπος» και αποτελούν το ιδρυτικό της προσχέδιο.

Το οποίο υπογράφουν ο Αναστάσιος Μάνθος, Πρύτανης Α.Π.θ, ο Γιώργος Κεραμιδιώτης, Δήμαρχος Δήμου Παραλίας και ο Αστέριος Χονδρόπουλος, Δήμαρχος Δήμου Ανατ. Ολύμπου, μέλη της τριμελούς Συντονιστικής Επιτροπής του εγχειρήματος.»

Περισσότερα ενδιαφέροντα εδώ:

http://alturl.com/aa8k

Noμίζω ότι το πιο ωραίο το λέει ενας ντόπιος, επικεφαλής δημοτικής παράταξης, προσκείμενης στο ΚΚΕ :

«Αφού φάγανε τις ακτές, τώρα θέλουν να φάνε και τον Όλυμπο»

Πηγή: http://oode.wordpress.com/2009/07/07/paganistes-epithes/

=== ===== ===== ======= ======= ======= ====

Ποιοί οργάνωσαν τα επεισόδια στην Ιερά Μονή Αγ. Διονυσίου (Όλυμπος);

Από το ιστολόγιο egolpio.wordpress.com

Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης (Ευαγγελικός το θρήσκευμα), μιλώντας στην πλατεία Λιτοχώρου σήμερα στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά του ηγούμενου Μάξιμου είπε και το χαρακτηριστικό ρητό : “Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος”… Και πράγματι λίγη ώρα αργότερα έπεφτε αρκετή “ράβδος” μπροστά στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου… Εναντίον της Ευαγγελικής Εκκλησίας θα τα έλεγε αυτά τα περί ράβδου ο κ. Πρόεδρος;

Η κεφαλή της πορείας… δήμαρχος Λιτοχώρου Σάκης Τσιφοδήμος, ο πρώην δήμαρχος Λιτοχώρου και επικεφαλής της νομαρχιακής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπαθανασίου και ο επικεφαλής της δημοτικής επιτροπής αγώνα Στέργιος Φαρμάκης με τη ντουντούκα στο χέρι εισέρχονται στο προαύλιο του μοναστηριού φωνάζοντας συνθήματα και κατευθύνονται προς τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την πόρτα του μοναστηριού του Αγίου Διονυσίου… Σε λίγο ο χώρος θα μετατραπεί σε ένα απέραντο ρινγκ… Στο βάθος φαίνεται το πανό του ΕΑΡ - Ελληνικό Ανανεωτικό Ρεύμα – (Δωδεκαθεϊστές;)…

Πηγή: http://lefteria.blogspot.com/

Αναδημοσίευση από: http://egolpio.wordpress.com/2009/07/06/litoxoro/

=== ==== ===== ===== ===== ==== =====

Είναι επικίνδυνοι και ανεύθυνοι! Να παραιτηθούν τώρα!

Αυτοί που οργάνωσαν την πορεία προς το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου και εισέβαλαν μέσα στο προαύλιο, όπου συγκρούστηκαν με τους πιστούς που υπήρχαν μπροστά από την πόρτα του Ναού, για να δει όλη η Ελλάδα στις τηλεοπτικές οθόνες τις εικόνες της ντροπής, μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον ως επικίνδυνοι και ανεύθυνοι και πρέπει να παραιτηθούν τώρα αμέσως από τις θέσεις που κατέχουν ως αιρετοί.

Δεν είδαν ότι πριν ξεκινήσουν την "ειρηνική τους πορεία", ότι στο κάλεσμα και την προπαγάνδα που εξαπόλυσαν πανταχόθεν ολόκληρες αυτές τις ημέρες δεν ανταποκρίθηκαν ούτε εκατό άτομα; Δεν είδαν ότι ο λαός του Λιτοχώρου έστρεψε επιδεικτικά την πλάτη στα κελεύσματα του μίσους;

Δεν είδαν ότι όλοι οι βουλευτές της Πιερίας, ο Νομάρχης και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, όλοι οι δήμαρχοι (πλήν του Παπαχρήστου, ο οποίος δεν πήγε στην πορεία) δεν έπεσαν στην "παγίδα" και ήταν όλοι απόντες από το "κάλεσμα" για πορεία προς μοναστήρι;

Πέραν όλων αυτών των πρωτοφανών θλιβερών αθλιοτήτων που έλαβαν χώρα στο μοναστήρι, προβληματισμό προκαλεί ο χρόνος που επιλέχθηκε για αυτήν την επεισοδιακή πορεία, δεδομένου ότι βρισκόμαστε μεσούσης της θερινής σεζόν και η δυσφήμιση που προκλήθηκε για την Πιερία είναι μεγάλη. Ποιοι κρύβονται πίσω από όλα αυτά και τι επιδιώκουν τελικά;

Δεν φέρει κανένας ποινικές ευθύνες για τις πρωτοφανείς αγριότητες που διαδραματίστηκαν σε χώρο μοναστηριού; Γιατί δεν έγινε καμιά σύλληψη και γιατί δεν εστάλη επαρκής αστυνομική δύναμη, αφού είχε γραφτεί εγκαίρως στο διαδίκτυο και στον τύπο ότι ενδέχεται να προκληθούν σοβαρά επεισόδια;

Γιατί σε άλλες ελάσσονος σημασίας περιπτώσεις αποστέλλονται αρκετές κλούβες των ΜΑΤ, όπως πρόσφατα σε δίκη της Κατερίνης, όπου περιφρουρούσαν τριάντα νεαρούς; Όλα αυτά τα ερωτήματα και άλλα πολλά ζητούν άμεσες απαντήσεις.

Γ.Κ

Πηγή: http://lefteria.blogspot.com/2009/07/blog-post_9327.html

===== ===== ====== ======= ======

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κατερίνης

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των κατοίκων του Λιτοχώρου εξέφρασε ο κ. Λεμονόπουλος που τόνισε την απουσία της πολιτικής ηγεσίας της Πιερίας και συμπλήρωσε: «Μολών λαβέ Μάξιμε. Όποιος θα τολμήσει να σας εμποδίσει …πίπτει ράβδος. Η γη αυτή ανήκει στο Λιτόχωρο».

…..Το παρών έδωσαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, ο δήμαρχος Λιτοχώρου Αθ.Τσιφοδήμος, ο δήμαρχος Δίου Γρ.Παπαχρήστος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης Τ.Λεμονόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Ν.Σ. Γ.Παπαθανασίου, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ., εκπρόσωπος του βουλευτή Πιερίας Γ.Αμοιρίδη, Λιτοχώρου Διονυσία Τσίρου, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Λιτοχώρου κ. Κουκουτάτσιος, ο δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης και επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Γ.Γρηγοριάδης.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους και διαδηλωτές ο πρ. βουλευτής Πιερίας και κάτοικος Λιτοχώρου Νίκος Κάκκαλος ο οποίος ακολούθησε τους συγκεντρωμένους μέχρι το Μετόχι Αγ. Διονυσίου και σε μια συμβολική περισσότερο κίνηση εισήλθε στο ναό, λίγη ακριβώς ώρα πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια.

Πηγή:http://www.imerisiatispierias.gr/go.asp?do=news&id=5617

Όχι μάγκες της “ΕΑΡ”, δεν είναι όλα για γκρέμισμα

Από το ιστολόγιο «manitaritoubounou»

Εντάξει στην δημοκρατία όλοι έχουν θέση, αλλά η κριτική θα είναι αμείλικτη, όταν ειδικά οι σκοποί και οι στόχοι είναι  εμφανώς αντι- και μόνο. Σ’ αυτό το ιστολόγιο δεκάδες φορές έχουμε εξασκήσει κριτική για δημόσιες στάσεις και συμπεριφορές εκκλησιαστικών φορέων, αλλά πάντα με γνώμονα τη στήριξη της ορθόδοξης θεολογίας και πρακτικής ή σε πολιτικούς φορείς όταν οι στόχοι τους δεν γίνονται εξόφθαλμα ορατοί και είναι επικίνδυνοι, πάντα κατά τη ταπεινή μας γνώμη.

Είναι όμως δυνατόν να αφήσουμε στο απυρόβλητο πρωτόγνωρα  πολιτικά μορφώματα, χωρίς άλλους κοινωνικούς αγώνες, όπως η σχεδόν αποκλειστικά δωδεκαθεϊστική ΕΑΡ, επειδή  ξεκινούν τη δημόσια εμφάνισή τους με μόνο ιδεολογικούς όρους, ενάντια σε μοναστήρι όντας στον… Όλυμπο;

Φυσικά και όχι, αφού διαφαίνεται καθαρά ο βαθύτερος στόχος: Η αντιχριστιανική, αντι-ορθόδοξη και αντι-μοναχική πρακτική τους, χωρίς ευρύτερες συμμαχίες  για γεγονότα που πιθανά θα σήκωναν μια δημόσια πολιτική συζήτηση. Όχι μάγκες της ΕΑΡ, δεν είναι όλα για γκρέμισμα.

UP DATE, 07-07-2009, ώρα 16.00: Ένας συχνός αναγνώστης του ιστολογίου μας μου έστειλε μια δισέλιδη εμπρηστική βεβαίως προκήρυξη, που δείχνει την αφορμή για την επίθεση με ημερομηνία 21-06-2009. Καταθέτω περιληπτικά την αναφορά της θέτοντας όμως ερωτήματα και επί της αφορμής:

α) Η μεγάλη ψιλή κυριότητα στις πλαγιές του Ολύμπου από την Ι, Μ. Αγ. Διονυσίου της εν Ολύμπω. Είναι γεγονός ότι κάποιες μονές είχαν μέσα από την ιστορική διαδρομή τέτοιες ψιλές κυριότητες. Ένα τεράστιο μέρος έχει περάσει στο Δημόσιο.

Ερώτηση αφελούς … ΜτΒ: Πόση έχει μείνει όντως στη Μονή; Τώρα που το δημόσιο ξεπουλά που θα πάνε;)

β) Ότι διαθέτει έγγραφα από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Ερώτηση αφελούς … ΜτΒ: Από την κινεζική έπρεπε να έχει ή της Αυστρο-ουγγαρίας;

γ) Ότι κάποια από τα έγραφα είναι πλαστά.

Ερώτηση αφελούς … ΜτΒ: Ποιο δικαστήριο έκρινε τελεσίδικα γι’ αυτά;

δ) Ότι έχουν φτάσει καταγγελίες στη Δικαιοσύνη.

Ερώτηση αφελούς … ΜτΒ: Ναι αλλά που έχουν καταλήξει; Τι ενέργειες έχουν γινει προ τη Δικαιοσύνη; Και πως ακόμη ερευνώνται ενώ θεωρούνται πλαστά κάποια έγγραφα;

ε) Έχει υπογραφή «Πρωτοβουλία Αγώνα» και κατανοητή η υπογραφή. Έχει και Δήμος Λιτοχώρου:

Ερώτηση αφελούς … ΜτΒ:

Με ποιες λαϊκές συνελεύσεις και ποιες δημοτικές αιτιολογημένες αποφάσεις βγήκε η προκήρυξη; Τι προηγούμενες ενέργειες έχουν γίνει; Και κυρίως γιατί δέν έχει επίσημη υπογραφή από το Δήμο;  Ερωτήματα ευρύτερης πολιτικής βεβαίως…

Πηγή: http://manitaritoubounou.wordpress.com/2009/07/07/oxi-ear-gremisma/

Γιατί δεν είπατε την αλήθεια;;;

Δεν σεβαστήκατε ούτε την εικόνα του Αγίου Διονυσίου

Με μεγάλη έκπληξη είδα την Κυριακή τα επεισόδια που λάβανε μέρος έξω από το μοναστήρι της Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου. Εκτός από το "ράβδο" που έπεσε είδα πράγματα που για εμένα ήτανε πολύ χειρότερα! Είδα έναν "κύριο" να χλευάζει μια ηλικιωμένη γυναίκα που προσευχόταν, είδα συνανθρώπους μας να γελάνε με τους πιστούς, όταν κάνανε το σταυρό τους στο Δι΄ευχών, είδα "άντρες" να επιτίθενται σε πλήθος από ηλικιωμένους και γυναικόπαιδα, είδα τα παιδιά αυτά που ήταν μάρτυρες αυτής της απαράδεκτης συμπεριφοράς να κλαίνε και αφού γύρισα σπίτι μου ( στην Αθήνα, γιατί από εδώ έρχομαι για να αναπαυτώ στον ιερό αυτό χώρο που εσείς έχετε δίπλα σας και το πολεμάτε), είδα ΟΛΑ τα κανάλια να τα λένε όπως ΕΣΕΙΣ θέλατε! Ότι η Μονή διεκδικεί τα δικά ΣΑΣ κτήματα, ότι οι πιστοί επιτέθηκαν σε ΕΣΑΣ!!! Ειστε ΨΕΥΤΕΣ τουλάχιστον...για να μην σας στολίσω όπως πραγματικά σας αξίζει!

ΕΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΤΕ - ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ

ΕΣΕΙΣ επιτεθήκατε στους πιστούς, ΕΣΕΙΣ διεκδικείτε τα κτήματα της Μονής, τα οποία σας παραχωρεί, για να καλλιεργείστε χωρίς κανένα αντάλλαγμα, αλλά δεν σας φτάνει αυτό, όχι...εσείς θέλετε να γεμίσετε τον Όλυμπο τσιμέντο, να το κάνετε Αθήνα εκεί πέρα! Αυτά γιατί δεν τα είπατε;;; Γιατί δεν είπατε την αλήθεια;;; Δεν σεβαστήκατε ούτε την εικόνα του Αγίου Διονυσίου και τα Άγια λείψανα που πετάξατε κάτω σαν να ήτανε σκουπίδια!! Αλλόθρησκοι και άπιστοι θα έδειχναν περισσότερο σεβασμό για την Μονή και όλα όσα αντιπροσωπεύει!...Με μια λέξη...ΝΤΡΟΠΗ!!!

Μαριλίζα

Πηγή: http://lefteria.blogspot.com/

Τι σχεδιάζουν να κάνουν στον Όλυμπο;

Από το ιστολόγιο aktines.blogspot.com

Με διακομματική συναίνεση αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης η συμμετοχή του δήμου στην «ΟΛΥΜΠΟΣ-Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρία Ο.ΤΑ.», που θα στοχεύει στη :

- Δημιουργία «Διεθνούς Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών και Ερευνών για τη διάσωση, ανάδειξη, διάδοση και καλλιέργεια των διαχρονικών αξιών του αρχαιοελληνικού πολιτισμού» κ.α .

- «Δημιουργία και εκμετάλλευση αναψυκτηρίων, εστιατορίων και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων» και την «κατασκευή, συντήρηση και επίβλεψη έργων του Δημοτικού, Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, σε συνεργασία με άλλους κατασκευαστές ή κατασκευαστικές εταιρείες»……

Ο Στέργιος Μπουσνάκης θύμισε στο σώμα ότι μια παρεμφερή πρόταση, για δημιουργία θεματικού (με τη μυθολογία του Ολύμπου) πάρκου προωθούσε παλιά η προηγούμενη δημοτική αρχή και είχε κατηγορηθεί για «παγανιστικές αντιλήψεις».

Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρο το δημοσίευμα από την εφημερίδα «Επτά Πολιτεία»:

Όλυμπος, τώρα και σε Δημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία!

Με (ταυτόχρονο) στόχο τη διάδοση του πνεύματος των αρχαίων ελλήνων και τη στήριξη του επιχειρηματικού πνεύματος των απογόνων τους.

Με διακομματική συναίνεση αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης η συμμετοχή του δήμου στην «ΟΛΥΜΠΟΣ-Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρία Ο.ΤΑ.», που στοχεύει σε ποικίλες δραστηριότητες: από τη δημιουργία «Διεθνούς Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών και Ερευνών για τη διάσωση, ανάδειξη, διάδοση και καλλιέργεια των διαχρονικών αξιών του αρχαιοελληνικού πολιτισμού», μέχρι την «εκπόνηση κάθε είδους αναπτυξιακών, οικονομικών και τεχνικών μελετών», τη «δημιουργία και εκμετάλλευση αναψυκτηρίων, εστιατορίων και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων» και την «κατασκευή, συντήρηση και επίβλεψη έργων του Δημοτικού, Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, σε συνεργασία με άλλους κατασκευαστές ή κατασκευαστικές εταιρείες».

Τα παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις δεκάδες δραστηριότητες που φιλοδοξεί να αναπτύξει η νέα αναπτυξιακή εταιρεία με την επωνυμία «Όλυμπος» και αποτελούν το ιδρυτικό της προσχέδιο.

Το οποίο υπογράφουν ο Αναστάσιος Μάνθος, Πρύτανης Α.Π.θ, ο Γιώργος Κεραμιδιώτης, Δήμαρχος Δήμου Παραλίας και ο Αστέριος Χονδρόπουλος, Δήμαρχος Δήμου Ανατ. Ολύμπου, μέλη της τριμελούς Συντονιστικής Επιτροπής του εγχειρήματος.

Την πρόταση εισηγήθηκε προχθές στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης ο αναπληρωτής δημάρχου Ζήνων Σατραζέμης, ζητώντας από τους συμβούλους να ψηφίσουν «κατ’ αρχήν» τη συμμετοχή του δήμου στην ίδρυση της εταιρείας και να δουν εκτενέστερα και αναλυτικότερα το θέμα, αφού εκπονηθεί η οικονομοτεχνική μελέτη, όπως ορίζει ο Κώδικας, και έρθει (το θέμα) ολοκληρωμένα ξανά στο δημοτικό συμβούλιο.

Παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν αρκετοί σύμβουλοι, η πρόταση υπερψηφίστηκε και από τις δυο μεγάλες παρατάξεις, με μερικά πολύ μειοψηφικά «παρών» και μια ψήφο κατηγορηματικά «κατά» από τον επικεφαλής του τρίτου συνδυασμού, της ΔΑΣ, Γιάννη Γρηγοριάδη.

Ο τελευταίος, με βάση τις προτεινόμενες στο προσχέδιο δραστηριότητες, εξέφρασε την άποψη ότι η προς ίδρυση εταιρεία είναι μια «εταιρεία εμπορίου», μια «από τις πολλές που προσπαθούν να κατασπαράξουν τον Όλυμπο», ενώ διατύπωσε ευθείες αιχμές και εναντίον των δυο δημάρχων της τριμελούς Συντονιστικής Επιτροπής, είς εκ των οποίων (του Ανατολικού Ολύμπου) υπενθύμισε ότι ετέθη πρόσφατα σε αργία.

«Αφού φάγανε τις ακτές, τώρα θέλουν να φάνε και τον Όλυμπο», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Γρηγοριάδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι αν το δημοτικό συμβούλιο δώσει τη θετική του ψήφο, «θα δεσμεύσει την πόλη για τα επόμενα 50 χρόνια», αφού τόσα χρόνια ζωής σκοπεύει (σύμφωνα με το προσχέδιο) να ζήσει η εταιρεία.

Η τοποθέτηση του συμβούλου της ελάσσονος αντιπολίτευσης «υποψίασε» αρκετούς συμβούλους και της μείζονος, οι οποίοι άρχισαν να διατυπώνουν ορισμένες επιφυλάξεις για το εγχείρημα.

«Διαβάζοντας τα ονόματα (των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής) μπερδεύτηκα και προβληματίστηκα», είπε ο Νίκος Ουσταμπασίδης δηλώνοντας «επιφυλάσσομαι».

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά είναι ένα ξεκίνημα», συμπέρανε ο Άρης Κασιμίδης.

Ο Στέργιος Μπουσνάκης θύμισε στο σώμα ότι μια παρεμφερή πρόταση, για δημιουργία θεματικού (με τη μυθολογία του Ολύμπου) πάρκου προωθούσε παλιά η προηγούμενη δημοτική αρχή και είχε κατηγορηθεί για «παγανιστικές αντιλήψεις». Κι αφού εξέφρασε τον προβληματισμό του για τους πρωτεργάτες της νέας ιδέας («γιατί να μην την προωθήσει η ΤΕΔΚ και όχι κάποιοι δήμαρχοι», είπε) κατέληξε πως «το σκεπτικό του να συσταθεί μια τέτοια εταιρεία είναι σε σωστή κατεύθυνση».

«Είχα την εντύπωση ότι γινόταν λόγος για ένα πανεπιστημιακό παράρτημα», είπε η σύμβουλος της πλειοψηφίας Άννα Αθανασάκη, (μιλώντας για την πρώτη διερευνητική των προθέσεων συνάντηση που είχαν κάνει παλιότερα στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης οι πρωτεργάτες της ιδέας) «και είχα πει το ‘ναί’, αλλά το προσχέδιο βλέπω ότι είναι διευρυμένο. Θα έλεγα ‘ναι’, αλλά με πολύ μεγάλες επιφυλάξεις».

Κλείνοντας, ο αναπληρωτής δημάρχου προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των συμβούλων. «Θα κριθούν όλα όταν έρθει η οικονομοτεχνική μελέτη», είπε. «Κάντε υπομονή κι όταν μας παραδοθεί η μελέτη, κάνουμε τις προτάσεις μας».

Τελικά, έπεισε τους περισσότερους και η πρόταση πέρασε με τη θετική ψήφο 19 δημοτικών συμβούλων.

Το προσχέδιο για τη ίδρυση της Εταιρείας

Όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει

Η αρχική ιδέα για την ίδρυση της εταιρείας του Ολύμπου ανήκει σε έναν Έλληνα καθηγητή που διαβιεί στην Ιταλία. Μετά από τρεις συναντήσεις (τον Δεκέμβρη του 2008 στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, τον Γενάρη του 2009 στη Ρώμη και τον Μάρτη του 2009 στην Πρυτανεία του Α.Π.Θ) γεννήθηκε το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης.

Σύμφωνα με αυτό, η υπό ίδρυση εταιρεία ανήκει στην κατηγορία των ανωνύμων εταιριών και ειδικότερα των αναπτυξιακών ανωνύμων εταιριών, τιτλοφορείται «ΟΛΥΜΠΟΣ-Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρία Ο.ΤΑ.», ωστόσο μπορούν να συμμετέχουν (εκτός δήμων) και άλλοι όπως το Επιμελητήριο και μη κυβερνητικοί οργανισμοί.

Ο σκοπός της εταιρίας, η διάρκεια της οποίας ορίζεται σε 50 χρόνια, είναι μεταξύ άλλων:

-Η δημιουργία Ιδρύματος με την επωνυμία «Ολύμπιο Διεθνές Κέντρο Ανθρωπιστικών Σπουδών και Ερευνών», σκοπός του οποίου είναι η διάσωση και διάδοση στοιχείων του Ελληνικού Πολιτισμού, η ανέγερση και λειτουργία χώρων εκπαιδευτικών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων, η υποστήριξη δράσεων και εκδηλώσεων που αφορούν την επιστήμη, τα γράμματα και τις τέχνες, που σχετίζονται με το πολιτισμικό απόθεμα και τις διαχρονικές αξίες του Ολύμπου

-Η ίδρυση και η λειτουργία "Του Σχολείου του Ολύμπου", όπου θα υλοποιούνται προγράμματα σεμιναρίων και κύκλοι μαθημάτων με τα γνωστικά αντικείμενα, που θα έχουν σχέση με την αρχαιογνωσία, την φιλοσοφία, την αρχαιολογία, τη μυθολογία, την οικολογία και γενικά τις ιδέες και τις αξίες που επιχωριάζουν ή προ έρχονται από την πολιτισμική παράδοση του Ολύμπου.

-Η δημιουργία και η λειτουργία Έδρας και Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, που θα διέπεται από το θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΙ, υπό την εποπτεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των συμβαλλόμενων Ανωτάτων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και θα χορηγεί τίτλους σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα της Μυθολογίας και άλλων επιστημών που σχετίζονται με το αξιακό απόθεμα του Ολύμπου.

-Η ανάληψη και υλοποίηση Κοινοτικών και Εθνικών Προγραμμάτων κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου, η κατάρτιση-υλοποίηση και εφαρμογή προγραμμάτων που αξιοποιούν, προάγουν και βελτιώνουν τη γνώση και την πληροφορία, η υλοποίηση προγραμμάτων και πρωτοβουλιών με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με κοινωνικό και πολιτισμικό χαρακτήρα.

Επιπλέον:

-η εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών σε διαδημοτικό επίπεδο και στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της περιφέρειας του Ολύμπου,

-η εκπόνηση μελετών κάθε είδους, αναπτυξιακές, οικονομικές, τεχνικές κλαδικές (πρωτογενούς, δευτερογενούς ή τριτογενή τομέα),

-η δημιουργία και εκμετάλλευση αναψυκτηρίων, εστιατορίων και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων και η προβολή των τουριστικών πόρων στα διοικητικά όρια των δήμων και της ευρύτερης περιοχής.

-Η οργάνωση και επέκταση των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την καθαριότητα και την πυρασφάλεια των δασών, την καθαριότητα και την αισθητική των πόλεων και των τουριστικών περιοχών, τη συντήρηση του πρασίνου και την επέκταση του.

-Η κατασκευή, συντήρηση και επίβλεψη έργων του Δημοτικού, Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς και πάσης φύσεως έργων στα πλαίσια των σκοπών της επιχείρησης, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλους κατασκευαστές ή κατασκευαστικές εταιρείες

Οι πόροι της προέρχονται από:

-το αντάλλαγμα των υπηρεσιών που παρέχει

-έσοδα από τη συμμετοχή της σε προγραμματικές συμβάσεις κατά τη διάταξη του άρθρου 225 του κώδικα δήμων και κοινοτήτων

-ανάληψη έργων και υπηρεσιών από τους δήμους βάσει της διάταξης του άρθρου 268 του κώδικα δήμων και κοινοτήτων

-κρατικές ή άλλες επιχορηγήσεις

-τη συμμετοχή της σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς, ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς, καθώς και από

-κάθε άλλη πηγή.

http://alturl.com/aa8k

http://www.eptanews.gr/

Αναδημοσίευση από: http://aktines.blogspot.com/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel