Ζωηφόρος

Νέα κριτική Νικόδημου Γκατζιρούλη,

Νέα κριτική Νικόδημου Γκατζιρούλη

κατά του Αρχιεπισκόπου

του Κώστα Καντούνη

Για ''γκάφες'' στη διαχείριση των αποθεματικών της Αρχιεπισκοπής και φιλανθρωπικά έργα που εξαγγέλθηκαν αλλά ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν, κάνει λόγο ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής κ. Νικόδημος Γκατζιρούλης, στη συνέχεια της ανοικτής επιστολής που απευθύνει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μέσω του έντυπου ''Ελεύθερη Πληροφόρηση'' που εκδίδει. Στο β' μέρος της – σε ''σκληρή'' γλώσσα - επιστολής του, ο υπό το επιτίμιο ακοινωνησίας Ιεράρχης υποστηρίζει πως η ελπίδα που έτρεφε ο κόσμος, οι πιστοί στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου έχει ήδη σβήσει, διαμηνύοντας προς τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος πως ''για όλους αυτούς είσαι “ο ανύπαρκτος”'' και πως από το λόγο του απουσιάζουν τα ερεθίσματα αφύπνισης.

''Η εκκλησιαστική παρεμβολή, αγαπητέ Ιερώνυμε, χειροκρότησε την άνοδό σου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, γιατί λαχταρούσε και προσδοκούσε τη διάλυση του νοσηρού κλίματος και γιατί πίστεψε πως συ ήσουν αποφασισμένος να δράσεις χαρισματικά και δυναμικά, να κάνεις τη σωστική στροφή προς την Αποστολική και Πατερική Παράδοση, να καθαρίσεις και να επουλώσεις τις πληγές. Και να εγκαινίσεις ποιμαντική διάφανης αλήθειας και ανόθευτης αγάπης'', τονίζει αρχικά ο Μητροπολίτης Νικόδημος. ''Τώρα έπαψε να σε χειροκροτεί. Και – σου το καταθέτω με βαρειά καρδιά – έπαψε να ελπίζει. Με το προηγούμενο κείμενό μου, σου μετέφερα το επίθετο με το οποίο πολλοί συνοδεύουν την αναφορά τους στο πρόσωπό σου. Είσαι για όλους αυτούς ''ο ανύπαρκτος''. Ο αξιωματούχος που προβάλλεται ως φιγούρα καλοστολισμένη, αλλά ψυχρή, σχεδόν παγωμένη. Δεν μεταδίδει παλμό ψυχής. Και δεν καταθέτει διαπιστευτήρια, ότι “την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων” ('Ιωάν. ι'11).''

Η ανάρρηση του ''ευσυνείδητου ποιμένα'' Ιερώνυμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο ήταν για τον κ. Νικόδημο ''προσδοκία γενικευμένη, μέσα στην ασυγκράτητη κενολογία, στη θύελλα των σκανδάλων και στις σκοτεινές διαδρομές, που συμπλήρωναν το προφίλ των άμεσων προκατόχων σου''. Οι προσδοκίες όμως, όπως λέει, δεν εκπληρώθηκαν.

''Στα μέσα Οκτωβρίου συνεδρίασε, επί μια ολόκληρη εβδομάδα, η Σύνοδος της Ιεραρχίας. Είπατε, όσα είπατε. Ικανοποιήσατε προσωπικά αιτήματα των ομαδοποιημένων συνέδρων. Πλέξατε συμμαχίες. Προβάλατε αντιστάσεις. Αλλά – καθ' όλο αυτό το διάστημα – κρατήσατε αμπαρωμένες τις πύλες του χώρου σας και αφήσατε το λαό στην ατελέσφορη προσμονή. Δε συντάξατε ούτε δυο αράδων μήνυμα προς το ποίμνιό σας'', σημειώνει ο πρώην Αττικής, τότε, και Μεγαρίδος.

''Τα μεγάφωνα της ραδιοφωνίας και της τηλοψίας έπιασαν και διαβίβασαν το ψυχρό εκείνο χαρτί που ενημέρωνε, ότι υπογράψατε τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίας (μεγάλο κατόρθωμα!!!) και ότι απολαύσατε την “άνευ ανάληψης ευθυνών και υποχρεώσεων” - εξιστόρηση των ληστρικών επιδρομών κατά των αποθεματικών της διαβόητης “Αλληλεγγύης” και τίποτα περισσότερο. Μετά την αδόκιμη αυτή καταφυγή στην απόκρυψη της τραγικής πραγματικότητας, στην αποσιώπηση της εκφυλιστικής υποβάθμισης του ποιμαντικού λόγου, ήταν φυσικό να πολλαπλασιαστούν τα ερωτήματα των ανήσυχων “ποιμενόμενων” και να ξαναανατάμουν τη – δίχρονη περίπου – δική σου εισφορά στον ποιμαντικό σχεδιασμό και στην οργάνωση του πνευματικού μόχθου, στα πλαίσια της αρχιεπισκοπικής σου περιφέρειας και στα ανοιχτά όρια ολόκληρης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ατύχως, τα ευρήματά τους είναι τόσο πενιχρά, που δεν προσφέρονται να εκτιμηθούν ως επιτεύγματα. Δίχως τόνο οι παρουσίες σου. Δίχως ερεθίσματα αφύπνισης ο λόγος σου. Δίχως θάρρος η παρουσίαση και η ανάλυση του σύγχρονου υπερτονισμού των ατομικών ελευθεριών και της ταυτόχρονης καθυπόταξης των υπάρξεων στους σκοτεινούς σχεδιασμούς της πολιτικής και της οικονομικής ολιγαρχίας''.

Ο Μητροπολίτης Νικόδημος Γκατζιρούλης αφιερώνει σημαντικό κομμάτι της επιστολής του στις υποχρεώσεις της Εκκλησίας απέναντι στην κοινωνία. Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, σε οκτώ Ιδρύματα που σχεδίαζε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να αναγείρει στην περιφέρειά του, ο κ. Νικόδημος αναφέρει: ''Το όραμά σου αυτό ξανακύλησε στη δημόσια πληροφόρηση, με ρυθμό κουρασμένης λατέρνας. Διατυπώθηκε, με περρισή σεμνότητα, αλλά και με φανερή ατολμία, ως πρόγραμμα εξαρτημένο από την κρατική κατανόηση και την αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον εθνικό κορβανά ή από τις επιχορηγήσεις που εγκρίνει για τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε φορά, που ένας κυβερνητικός παράγοντας σε τιμούσε με την επίσκεψή του δεν παρέλειπες να αναθερμάνεις το ένα και μοναδικό αίτημα, να ανταποκριθεί ο ίδιος ή να ευδοκήσει να προωθήσει στα ανώτερα κλιμάκια την παράκλησή σου να ευαρεστηθούν να εγγράψουν στον κατάλογο κατανομής των Ευρωπαϊκών κονδυλίων και την Εκκλησία της Ελλάδος''.

Ούτε αυτό έγινε ''ίσαμε τούτη τη στιγμή'', προσθέτει ο Νικόδημος, και στη συνέχεια πλέκει το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Α', κάνοντας λόγο για άριστο διαχειριστή που με λιγοστές δραχμές (σ.σ. μιλά για τη φορολογία 35% στο παγκάρι, που ίσχυε τότε) παρουσίασε πολύ σημαντικό έργο.

''Η Μακαριότητά σου, αγαπητέ Ιερώνυμε επιχειρεί συχνά να απολογηθεί για την καθυστέρηση ή και για τη ματαίωση του φιλανθρωπικού οράματός σου ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στην αντίπερα, στην κοσμική εξουσία''. Ωστόσο, ''ο λαός που παρακολουθεί “εκ του σύνεγγυς” ή “εκ του μακρόθεν” δε φαίνεται διατεθειμένος να αποδεχθεί και να υιοθετήσει αυτή την απολογητική πρακτική σου. [...] Πολλοί δημοσιογράφοι και οικονομικοί αναλυτές και εκκλησιαστικοί παράγοντες που γυροφέρνουν στα παγκάρια θα σε καλέσουν να εξηγήσεις πού διατίθενται οι οικονομίες της Εκκλησίας. Που διοχετεύεται η δραχμή του πιστού, που την προσφέρει με όλη την αγνή του διάθεση και με το όνειρο να επενδυθεί από το δικό σου χέρι και από το χέρι των συνεργατών σου, με τα φτερά της αγάπης και της ελπίδας και να πετάξει εκεί , που σφαδάζουν οι καρδιές και σωρεύεται η απελπισία. Και θα βρεθείς υποχρεωμένος να τους απαντήσεις. Να φέρεις σε διάφανη έκθεση και διαχείριση των πόρων που μπαίνουν στα αρχιεπισκοπικά σου ταμεία. Να εμφανίσει, με ακρίβεια, το ύψος των αποφθεματικών σου. Και να εξηγήσεις, γιατί αυτά δεν κατατέθηκαν στα θεμέλια των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων'', σημειώνει ο πρώην Αττικής.

Η κατάργηση της επαχθούς φορολογίας του 35%, με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, επισημαίνει ο κ. Νικόδημος, είχε ως επακόλουθο ''να αυξηθούν και οι χορηγίες των ναών προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή και προς όλες τις Ιερές Μητροπόλεις. Έτσι τα ποσά που εισρέουν στα ταμεία σου, αγαπητέ Ιερώνυμε, είναι πολλαπλάσια. [...] Και το περίεργο είναι, αντί να εκραγούν οι πάντες, οι ιερείς σου, και το ποίμνιό σου και να σου ζητήσουν το λόγο, εξεράγης εσύ εναντίον των ιερέων σου και έμπηξες τις φωνές, τους κατακεραύνωσες που δεν ανταποκρίθηκαν στην εντολή σου, να στείλουν έκθεση της ποιμαντικής τους δραστηριότητας στα πλαίσια της ενορίας τους''.

''Πως μπορείς – ερωτά τον Αρχιεπίσκοπο - να ζητάς απολογισμό έργου όταν αυτό το έργο δεν το προσδιόρισες εσύ, με συγκεκριμένες προδιαγραφές και με σαφές οργανόγραμμα; [...] Και τι θα γίνει, αν οι συνεργάτες σου ιερείς, που επιτιμήθηκαν τόσο σκληρά και οι συνεργάτες των ιερέων σου, που γνωρίζουν από κοντά πρόσωπα και καταστάσεις, αποτολμήσουν να ζητήσουν απολογισμό του δικού σου ποιμαντικού έργου, καθώς και του τρόπου διαχείρισης των ποικίλων χρηματικών εισφορών; Για τη διαχείριση των εισφορών, είναι πρόσφατη η γκάφα σου. Με εγκύκλιό σου είχες υποσχεθείς στους ιερείς σου και σε όλα τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια ότι θα τους ενημερώσεις με κάθε λεπτομέρεια, για το που θα κατανέμονταν τα χρήματα, που θα εισέφεραν οι Ναοί, για την άσκηση της φιλανθρωπίας και για τις πολλαπλές άλλες ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες. Και όταν ήρθε η ώρα της ενημέρωσης οι υπηρεσίες σου σε πρόδωσαν. Ενημέρωσαν τους ναούς, ότι τα χρήματα που προσφέρθηκαν για τα έργα της αγάπης, δαπανήθηκαν για τους μισθούς του προσωπικού της Αρχιεπισκοπής και για τις άλλες λειτουργικές ανάγκες του αρχιεπισκοπικού μεγάρου'' σημειώνει ο κ. Νικόδημος και προσθέτει: "Για την επαλήθευση της πληροφορίας, μεταφέρω αποσπάσματα από δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" (Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009)...". Στη συνέχεια παραθέτει αποσπάσματα απο το εν λόγω ρεπορτάζ. 

-----------

Διαβάστε:

1. Αmen.gr, Νικόδημος Γκατζιρούλης προς Αρχιεπίσκοπο: "Είσαι ανύπαρκτος, μην σιωπάς", 17 Νοεμ.2009 - http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=939

2. Καθημερινή, Φιλανθρωπίες που έγιναν...αναβατήρες - Έγγραφο αποκαλύπτει πως διατέθηκαν τα έσοδα από τις εισφορές των Ναών, 10 Οκτ. 2009- http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_10/10/2009_332855

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1039

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel