Ζωηφόρος

Ρ. Ντόκινς vs Βατικανού,

Τη σύλληψη του Πάπα ζητούν

άθεοι διανοούμενοι και δικηγόροι

στη Βρετανία

Ρ. Ντόκινς vs Βατικανού

Ο διάσημος εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς και ο συγγραφέας Κρίστοφερ Χίτσενς τέθηκαν επικεφαλής μιας ομάδας Βρετανών που ζητούν την σύλληψη του Πάπα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», όταν ο ποντίφικας επισκεφθεί τη Βρετανία το Σεπτέμβριο.

Στο πλευρό των δύο γνωστών Βρετανών τάσσονται και ορισμένοι δικηγόροι σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι οποίοι ζητούν να απαγγελθούν κατηγορίες στον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' για συγκάλυψη κρουσμάτων παιδεραστίας μεταξύ κληρικών.

Ο καθηγητής Ρ.Ντόκινς, περισσότερο γνωστός από το βιβλίο Το Εγωιστικό Γονίδιο, γράφει τώρα στο ιστολόγιό του ότι υποστηρίζει «ολόψυχα» το αίτημα του Κ.Χίτσενς για έκδοση εντάλματος.

«Αισιοδοξώ ότι θα μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο μέχρι το σημείο που η βρετανική κυβέρνηση θα αισθανθεί αμηχανία να προχωρήσει στην επίσκεψη του Πάπα» εκτιμά ο Ντόκινς.

Τις απόψεις των άθεων επικριτών του ποντίφικα φαίνεται να συμμερίζεται και ο αρθρογράφος Τζορτζ Μονμπιό της εφημερίδας The Guardian: «Φανταστείτε τον Πάπα να περιμένει τη δίκη του στη Βρετανία, και θα αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες της ριζοσπαστικής ιδέας που ουδέποτε εφαρμόστηκε: την ισότητα απέναντι στο νόμο» γράφει.

Ο Κρίστοφερ Χίτσενς υποστηρίζει μάλιστα ότι το Βατικανό δεν είναι νόμιμο κράτος και επομένως ο Πάπας δεν μπορεί να καλύπτεται από διπλωματική ασυλία: «Τα Ηνωμένα Έθνη από το ξεκίνημά τους αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν ως μέλος τους το Βατικανό, του παραχώρησαν όμως μια μοναδική 'θέση παρατηρητή', η οποία του επιτρέπει [...] να μιλά και να ψηφίζει σε διασκέψεις του ΟΗΕ, όπου προωθεί τα αμφιλεγόμενα δόγματά του για τις αμβλώσεις, την αντισύλληψη και την ομοφυλοφιλία».

Όπως αναφέρει το BBC, οι νομικοί της ομάδας του Χίτσενς και του Ντόκινς εξετάζουν τώρα αν θα ζητήσουν την απαγγελία κατηγοριών από τις βρετανικές αρχές, αν θα καταθέσουν τη δική τους μήνυση, ή αν θα παραπέμψουν το θέμα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Επικαλούνται μάλιστα το νομικό προηγούμενο της Τζίπι Λίβνι, πρώην υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, η οποία αναγκάστηκε να ακυρώσει επίσκεψη στο Λονδίνο λόγω του εντάλματος που εκδόθηκε σε βάρος της λόγω των συγκρούσεων στη Γάζα.

Το Βατικανό αρνείται πάντως ότι ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' συγκάλυψε περιπτώσεις παιδεραστίας.

πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1125672&lngDtrID=245

            ***

«Να διωχθεί ο Πάπας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο»

 δήλωσε δικαστής του ΟΗΕ

Yψηλόβαθμος νομικός των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), κάλεσε στο Λονδίνο την περασμένη Παρασκευή, την βρετανική κυβέρνηση να απαγορεύσει την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ 'στη Βρετανία και να τον στείλει σε δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας."

Ο Geoffrey Robertson με την ιδιότητά του ως δικαστής του ΟΗΕ σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο υποστήριξε ότι οι νομικοί θα πρέπει να κινήσουν τις ίδιες διαδικασίες που έχουν χρησιμοποιηθεί για να κατηγορήσουν εγκληματίες πολέμου όπως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για να εξετάσουν τον Πάπα ως κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο οποίος έχει, κατά τον Robertson, την τελική ευθύνη για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από καθολικούς ιερείς......

Ο Robertson είναι ένας από τους πέντε επιλεγμένους νομικούς στο εσωτερικό σύστημα δικαιοσύνης του ΟΗΕ που είναι αρμόδιο για θέματα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης από αξιωματούχους. Το άρθρο του δημοσιεύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία και δημοσιεύθηκε από το Associated Press.

Ο καθηγητής Hurst Hannum του Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts είπε την Παρασκευή ότι θα αποτελούσε σοβαρή ‘διεύρυνση’ το να χρησιμοποιηθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δεδομένου ότι η αρμοδιότητα του δικαστηρίου είναι κατά κύριο λόγο για εγκλήματα που γίνονται κατά τη διάρκεια ενός ου πολέμου. Πιο πιθανό, είπε ο Hannum, είναι ότι Robertson και οι ομοϊδεάτες του εμπειρογνώμονες, θα επικαλεστούν την αρχή της «οικουμενικής δικαιοδοσίας», ούτως ώστε τα εθνικά δικαστήρια σε όλο τον κόσμο να μπορούν να απαγορεύουν τον απόπλου του Πάπα, σε περίπτωση που θα πατήσει το πόδι του στο έδαφος μίας χώρας. Οι επικριτές λένε ότι η αρχή, που χρησιμοποιείται ήδη στην πράξη, αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του κάθε κράτους, όπως αυτή κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, ο Ρόμπερτσον επέμεινε ότι το ΔΠΔ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο βαθμό που η ασυλία που απολαμβάνει ο Πάπας μπορούσε να αρθεί για όσο διάστημα οι νομικοί ήταν ικανοί να αποδείξουν ότι το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης διεξήχθη σε "εκτεταμένη ή συστηματική κλίμακα," με παρόμοιο τρόπο που τα παιδιά-στρατιώτες είχαν χρησιμοποιήθηκαν στους πολέμους στη Σιέρα Λεόνε και με τον τρόπο που οι ‘σκλάβοι του σεξ’ γίνονται αντικείμενο διεθνών συναλλαγών.

Ο Robertson, που γεννήθηκε στην Αυστραλία, αλλά ζει στο Λονδίνο, είναι δικηγόρος (είχε εκπροσωπήσει τον Σαλμαν Ρουσντί και για αυτό είχε δεχτεί απειλές από μουσουλμάνους), υποστήριξε ότι η δίωξη κατά ενός υψηλότερου επίπεδου της Εκκλησίας είναι αναγκαία προκειμένου να αποζημιωθούν με περισσότερα χρήματα τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς σε περιπτώσεις όπου οι ενορίες έχουν προχωρήσει σε πτώχευση. Έτσι επεσήμανε το γεγονός ότι η καθολική επισκοπή του Λος Άντζελες έχει ήδη καταβάλει $ 660 εκατομμύρια σε αποζημίωση και αυτή της Βοστώνης έχει πληρώσει $ 100 εκατομμύρια.

Εξέχων καθηγητής της νομικής είπε, "χωρίς με κατά κανένα τρόπο να θέλω να ελαχιστοποιήσω τη σοβαρότητα των αδικημάτων που προκλήθηκαν από καθολικούς ιερείς, θα ήταν σοβαρό λάθος για τη νομοθεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να επιτραπεί ο ευτελισμός της ευθύνης για προστασία και να περάσει στα χέρια αμερικανών δικηγόρων αστικών δικαστηρίων".

Ένας άλλος δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι το άρθρο αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας. Ο Robertson αγωνίζεται καιρό να απογυμνώσει την ‘Αγία Έδρα’ από το καθεστώς του μόνιμου παρατηρητή στον ΟΗΕ και έχει δημοσίως αναφερθεί στο Βατικανό χαρακτηρίζοντάς το ως "την μεγαλύτερη στον κόσμο ΜΚΟ (Μη Κυβερνητική Οργάνωση)».

πηγή: Κόκκινος Ουρανός

και http://www.lifesitenews.com/ldn/2010/apr/10040810.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel