Ζωηφόρος

Ανακάλεσε η Άγκυρα τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον,

Ανακάλεσε η Άγκυρα

τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον

***

Ανάκληση του Τούρκου πρέσβη

Φωτιά στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις προκαλεί ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Associated Press 

Τον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον ανακάλεσε το βράδυ της Πέμπτης  η Τουρκία μετά την έγκριση ψηφίσματος από την αμερικανική Βουλή για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. 

Λίγο νωρίτερα, η Επιτροπή Εξωτερικών του Σώματος είχε εγκρίνει οριακά μη δεσμευτικό ψήφισμα που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στέλοντάς το Ολομέλεια -όπου το μέλλον του είναι αβέβαιο.

Τα μέλη της Επιτροπής ενέκριναν το ψήφισμα με 23 ψήφους υπέρ και 22 κατά, ενώ ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν ζητήσει από τους βουλευτές να το καταψηφίσουν. Το ψήφισμα ζήτα επίσης από την αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τον όρο «Γενοκτονία» στις διμερείς σχέσεις.

Η αντίδραση της Αγκυρας ήταν άμεση, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει «εξαιρετικά ανήσυχος» από το ψήφισμα.

Την απόφαση επικρότησε η Αρμενία, χαρακτηρίζοντάς την «απόδειξη της αφοσίωσης του αμερικανικού λαού στις παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες».

Η Τουρκία είχε προειδοποίησε πως η έγκριση του ψηφίσματος θα έθετε σε κίνυδνο την αμερικανοτουρκική συνεργασία και θα δημιουργούσε προβλήματα στις διαπραγματεύσεις Αγκυρας και Γερεβάν για άνοιγμα των συνόρων τους. Η αρμενική κοινότητα στις ΗΠΑ προωθούσε επί δεκαετίες την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας από το αμερικανικό Κογκρέσσο.

Υπερασπιζόμενος την απόφαση της Επιτροπής της Βουλής, ο πρόεδρός της Χάουαρντ Μπερμαν είχε δηλώσει: «Η Τουρκία προειδοποιεί ότι το ψήφισμα θα επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις, και ίσως όντως υπάρξουν κάποιες συνέπειες, αλλά πιστεύουμε ότι η Τουρκία εκτιμά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ όσο εμείς με τις σχέσεις μας με εκείνη».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1113226&lngDtrID=245

***

Ανακάλεσε η Άγκυρα τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον

Μετά από την ψηφοφορία για την «αρμενική γενοκτονία» στη Βουλή Αντιπροσώπων.

Η Τουρκία «ανακάλεσε» αργά σήμερα «τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον», «για διαβουλεύσεις», πολύ λίγο αφότου από επιτροπή στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψηφίστηκε μία απόφαση, στην οποία οι σφαγές Αρμενίων στην αρχή του 20ου αιώνα (επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας) χαρακτηρίζονται ως «γενοκτονία», τονίστηκε με τουρκικό επίσημο ανακοινωθέν στην Αγκυρα.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίμπ Ερντογάν τόνισε ότι, «επλήγησαν σοβαρά», με αυτόν τον τρόπο, «οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις».

Ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην Επιτροπή έχει ως εξής:

«Η Τουρκία δέχθηκε με λύπη το σχέδιο απόφασης που εγκρίθηκε σήμερα εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Καταδικάζουμε το σχέδιο αυτό που κατηγορεί την Τουρκία για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει.

Όσοι στήριξαν το σχέδιο αυτό, παρέβλεψαν τις ιστορικές πραγματικότητες και τη διχογνωμία που υπάρχει επί του θέματος μεταξύ των ειδικών ιστορικών και υιοθέτησαν, με πολιτικά κριτήρια, μία λανθασμένη και άδικη στάση.

Το σχέδιο απόφασης πέρα από τα συγκεκριμένα ιστορικά λάθη που περιέχει σχετικά με τα γεγονότα του 1915, συντάχθηκε με μία εξ' ολοκλήρου μονομερή προσέγγιση. Η Τουρκία πιστεύει ότι τα πικρά γεγονότα που έζησε το σύνολο του λαού της Μικρασίας κατά την Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο θα πρέπει να εξεταστούν από ιστορικούς, δίχως προκατάληψη, με επιστημονικές μεθόδους και με βάση τις ιστορικές πηγές και τα αρχεία.

Η επέμβαση των πολιτικών στο αντικείμενο των ιστορικών δημιουργεί πάντα αρνητικές επιδράσεις. Κατά τις πρωτοβουλίες μας σχετικά με το θέμα, είχε υπογραμμιστεί ξεκάθαρα ότι η έγκριση του σχεδίου απόφασης από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για το ότι το σχέδιο απόφασης που εγκρίθηκε από την Επιτροπή παρ' όλες τις προειδοποιήσεις μας θα ζημιώσει τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ και θα ανακόψει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας.

Η απόφαση αυτή που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες που καταβάλουμε με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο μας ευρείας κοινής ατζέντας, υποδεικνύει δυστυχώς και την έλλειψη στρατηγικού οράματος. Με δεδομένη την εξέλιξη αυτή, ο πρεσβευτής μας στην Ουάσιγκτον Ναμίκ Ταν κλήθηκε απόψε το βράδυ για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα».

πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/03/2010_326573

***

Μετά τις πιέσεις της Αγκυρας

Να μην αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων

 ζητά από το Κογκρέσο η κυβέρνηση Ομπάμα

Ο Μπ.Ομπάμα είχε υποσχεθεί στην προεκλογική εκστρατεία του

να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία

Η κυβέρνηση Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο να αναβάλλει μια απόφαση που θα χαρακτηρίζει γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων. Η Ουάσινγκτον είχε το τελευταίο διάστημα δεχθεί ισχυρές πιέσεις από την Αγκυρα να μην υπερψηφίσει την απόφαση.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων επρόκειτο να ψηφίσει επίμαχη απόφαση σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων στην Ανατολία στο διάστημα 1915-1917, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

Θεώρειτο πιθανό να την υπερψηφίσει.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Πέμπτη ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, μίλησε με τον πρόεδρο της επιτροπής, εκπρόσωπο των Δημοκρατικών Χάουαρντ Μπέρμαν και άφησε να εννοηθεί ότι μία θετική ψήφος θα διακινδύνευε τις προσπάθειες συμφιλίωσης Τουρκίας και Αρμενίας.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.

Η εφημερίδα Hurriyet γράφει ότι ο Αμπ.Γκιουλ ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνει χρήση της επιρροής του για να εμποδίσει την λήψη απόφασης και προβλέπει ότι μία υιοθέτησή της μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε έκκληση προς τους βουλευτές να ψηφίσουν «όχι» στην απόφαση.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας είναι ανοικτή σε όλες τις επιλογές συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης του πρεσβευτή της εάν η επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου υπερψηφίσει την απόφαση.

Το σχέδιο απόφασης, ένα κείμενο που δεν έχει ισχύ νόμου, ζητεί από τον Αμερικανό πρόεδρο «να χαρακτηρίσει με ακριβή τρόπο την συστηματική και εσκεμμένη εξόντωση του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων ως γενοκτονία».

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του είχε υποσχεθεί να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία, αργότερα υπαναχώρησε, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας, οι οποίες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις και έχουν κλειστά τα κοινά τους σύνορα.

πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1113061&lngDtrID=245

***

Τουρκικές πιέσεις στις ΗΠΑ για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Εντείνει τις πιέσεις της η Άγκυρα στην Ουάσινγκτον πριν από μία ψηφοφορία για την γενοκτονία των Αρμενίων και απειλεί με ανάκληση του πρεσβευτή της εάν περάσει μία τέτοια απόφαση.

Η Τουρκία ενέτεινε σήμερα τις πιέσεις της για να εμποδίσει μία ψηφοφορία στο αμερικανικό κογκρέσο με την οποία θα αναγνωρίζεται ως γενοκτονία η σφαγή των Αρμενίων επί οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ενώ η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ πρόκειται να συνέλθει σήμερα για να συζητήσει τη λήψη απόφασης συμβολικά χρησιμοποιώντας τον όρο «αρμενική γενοκτονία», ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε εκ μέρους έκκληση προς τους κοινοβουλευτικούς να ψηφίσουν «όχι» στην απόφαση.

Η εφημερίδα Χουριέτ γράφει ότι ο Γκιουλ ζήτησε από τον πρόεδρο Ομπάμα να κάνει χρήση της επιρροής του για να εμποδίσει την λήψη απόφασης και προβλέπει ότι μία υιοθέτησή της μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Το σχέδιο απόφασης, ένα κείμενο που δεν έχει ισχύ νόμου, ζητεί από τον αμερικανό πρόεδρο «να χαρακτηρίσει με ακριβή τρόπο την συστηματική και εσκεμμένη εξόντωση του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων ως γενοκτονία».

Η Τουρκία αναγνωρίζει ότι μεταξύ 300.000 και 500.000 άτομα σκοτώθηκαν όμως αυτό δεν ήταν το αποτέλεσμα εκστρατείας εξόντωσης αλλά, σύμφωνα με την Αγκυρα,του χάους που επικράτησε τα τελευταία χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας είναι ανοικτή σε όλες τις επιλογές συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης του πρεσβευτή της εάν η επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου ψηφίσει απόφαση που θα χαρακτηρίζει γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους στη διαφωνία που έχει προκύψει με την Τουρκία λέγοντας σε έναν αμερικανό Γεερουσιαστή ότι η πιθανή απόφαση του Κογκρέσου να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις Οθωμανικές δυνάμεις μπορεί να βλάψει τις προσπάθειες εξομάλυνσης των τουρκοαρμενικών σχέσεων, δήλωσε σήμερα ένας αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε αυτήν την άποψη σε χθεσινή τηλεφωνική της συνομιλία με τον Χάουαρντ Μπέρμαν της επιτροπής του Κογκρέσου για την Εξωτερική Πολιτική.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ για να του ζητήσει να επικυρωθεί γρήγορα το πρωτόκολλο εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/03/2010_326513

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel