Ζωηφόρος

Τα νέα της οργάνωσης «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας»,

Τα νέα της οργάνωσης

«Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας»

(«Αγιασοφίτες»)

***

Στρογγυλή Τράπεζα διαδραστικής συζήτησης με τον γερουσιαστή Κρις Σπύρου

Πρόσκληση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΕΝ.Δ.Ο.Ν. σας προσκαλεί στην στρογγυλή τράπεζα διαδραστικής συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 31 Μαΐου 2010 και ώρα 8:45μμ, στο ξενοδοχείο “Mediterranean”.

Κεντρικός Ομιλητής ο γερουσιαστής Κρις Σπύρου.

Θέμα:

Ομογένεια-Ελληνισμός και Ορθοδοξία.

Ο Κρις Σπύρου μιλάει για την Αγία Σοφία.

Συντονίζει τη συζήτηση ο δημοσιογράφος Β. Πλάκας

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κρις Σπύρου γεννήθηκε στην Πορτή Καρδίτσας και μετανάστευσε σε ηλικία 13 ετών στις ΗΠΑ, όπου σταδιοδρόμησε ως πολιτικός ηγέτης. Είναι πτυχιούχος του Saint Anselm College, New Hampshire, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Goddart College, Vermont.

1969 Διορίζεται από τον πρόεδρο Nixon σύμβουλος επιτροπής Λευκού Οίκου.

1970 Πρωτοεξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Πολιτείας του New Hampshire των ΗΠΑ .

1974-1984 Εκλέγεται αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή της Πολιτείας του Νιού Χάμσαιρ. (Αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Κοινοβουλίου).

1984 Λαμβάνει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και κατέρχεται στις εκλογές ως Υποψήφιος Κυβερνήτης της Πολιτείας του Νιού Χάμσαϊρ, ανώτερη πολιτική θέση που έχει λάβει Έλληνας μη γεννημένος στην Αμερική.

1991 Εκλέγεται πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας Νιού Χάμσαιρ. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και μέλος της 14μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.

1992 Εκλέγεται Πρόεδρος των Εκλεκτόρων του Μπίλ Κλίντον.

1994 Αναλαμβάνει προσωπική πρωτοβουλία και φέρει σε επαφή τις κυβερνήσεις Σερβίας και Ηνωμένων Πολιτειών και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις (συμφωνία ειρήνης στο Ντέιτον).

1994 Εκλέγεται Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην Αθήνα.

1995 Διορίζεται από τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πολιτικός σύμβουλος και μέλος της Γιουγκοσλαβικής αποστολής στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Βοσνία που πραγματοποιήθηκαν στο Ντέιτον, Οχάιο.

2000 Εκλέγεται εκλέκτορας του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ.

2004 Εκλέγεται πρόεδρος του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου Hellenic American University.

2005 Εκλέγεται Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας.

Η «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» ιδρύθηκε το έτος 2005, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Η «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» δραστηριοποιείται στην Ευρώπη ως «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» με έδρα το Λουξεμβούργο και ως «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας –Ελλάς» με έδρα την Αθήνα.

Στόχος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» είναι να λειτουργήσει ξανά ως Χριστιανικός Ναός η Αγία Σοφία. Να επανέλθει στην αρχική της λειτουργία, όπως καθαγιάστηκε πριν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ως Καθεδρικός της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης.

Μέλη της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» (Αγιασοφίτες) είναι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι ανά τον κόσμο και χιλιάδες άλλοι Χριστιανοί καθώς και πολλά άτομα με διαφορετική εθνική καταβολή και θρησκευτικό προσανατολισμό. Όλοι συνδεόμαστε, όμως, με την ακλόνητη προσήλωση στην υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Θρησκευτική Ελευθερία.

Αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή για την «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει, και δεν πρέπει να έχει, το δικαίωμα να προσδιορίζει τη χρήση ιερών χώρων, να διορίζει ιερείς και ιεράρχες και να προσδιορίζει την αμφίεση ιερέων και αντιπροσώπων θρησκειών.

Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας έχει ήδη ειδοποιήσει, με συστημένη επιστολή της, τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν για την απόφασή της να παραβρεθεί στην Πόλη, στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 και να λειτουργήσει τον Ιερό Ναό.

πηγή: http://www.hellenicnews.com/gr/readnews.html?newsid=11942&lang=GR 

***

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος ευλόγησε τους «Αγιασοφίτες»

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 25 Μαΐου 2010

Μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και ο «Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» κ. Κρις Σπύρου στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 7 Μαΐου 2010, όπου ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης διακήρυξε την υποστήριξη του στην απόφαση και τον αγώνα των «Αγιασοφιτών» να τελέσουν την πρώτη ελεύθερη, μετά από 557 χρόνια, Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, στις 17 Σεπτεμβρίου 2010, ο κ. Άνθιμος προσκάλεσε και παραβρέθηκαν πενήντα, περίπου, «Αγιασοφίτες» από την Ελλάδα, την Αμερική και όλο τον κόσμο στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τέλεσε την Κυριακή Της Πεντηκοστής, 23 Μαΐου 2010, στον Καθεδρικό Ναό της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, την «Μικρή Αγία Σοφία».

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμος, ευλόγησε τις προσπάθειες και τον αγώνα της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» να επαναλειτουργήσει η Αγιά Σοφιά ως Ιερός Ναός της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, εκτός των «Αγιασοφιτών», που παραβρέθηκαν με επικεφαλής τον Πρόεδρο της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» κ. Κρις Σπύρου και τον αναπληρωτή Πρόεδρο κ. Σπύρο Σουρτζή, παρέστησαν και αντιπροσωπείες Ποντιακών Συλλόγων και των εν Ελλάδι Αρμενικών οργανώσεων.

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της συμπρωτεύουσας, ο Νομάρχης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης, ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης, βουλευτές της περιφέρειας, ο πρώην υπουργός κ. Στέλιος Παπαθεμελής, άλλοι επίσημοι καθώς και πλήθος πιστών.

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος επεσήμανε ότι η «κλασσική ελληνική» Παιδεία και η Ορθοδοξία ήταν εκείνες οι «αξίες» που ενέπνευσαν και διατήρησαν επί χίλια χρόνια το Βυζάντιο για να τονίσει στη συνέχεια ότι είναι αυτές που και σήμερα πρέπει να εμπνέουν «τους στόχους και τους αγώνες του γένους», όπως ενέπνευσαν και τους «Αγωνιστές του 1821».

Ο Πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» κ. Κρις Σπύρου σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία είπε πως νιώθει «υπερήφανος και ευλογημένος» που παραβρέθηκε μαζί με τον αναπληρωτή πρόεδρο της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» κ. Σπύρο Σουρτζή και τους λοιπούς «Αγιασοφίτες», στην εορταστική δοξολογία της Αγίας του Θεού Σοφίας στην «Μικρή Αγία Σοφία» της Θεσσαλονίκης χοροστατούντος του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμου.

Ο κ. Κρις Σπύρου υπενθύμισε ότι η «Μικρή Αγία Σοφία» της Θεσσαλονίκης ήταν η εκκλησία που ο Οθωμανός Σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής, γνωστός και ως Μεχμέτ Φατίχ, δώρισε στην μητέρα του για να εκκλησιάζεται.

«Η μάνα του κατακτητή ήτανε χριστιανή Ορθόδοξη και αρχικά ο Μωάμεθ Β΄ της έδωσε την Αγία Ειρήνη, δίπλα από την Αγιά Σοφιά στην Πόλη να προσεύχεται. Μετά από λίγα χρόνια, ονόμασε την μητέρα του Σουλτάνα της Θεσσαλονίκης (η οποία επί Βυζαντίου ήτανε συμβασιλεύουσα με την Κωνσταντινούπολη) και της δώρισε την «Μικρή Αγιά Σοφιά» στην Θεσσαλονίκη ως Καθεδρικό Ναό της. Η «Μικρή Αγία Σοφία» επί Βυζαντίου υπήρξε Καθεδρικός Ναός και παραμένει ο Καθεδρικός Ναός της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, μέχρι σήμερα.»

Ο κ. Σπύρου πρόσθεσε κατηγορηματικά: «Κανένας ηγέτης δεν έχει το δικαίωμα να προσδιορίζει την χρήση ιερών χώρων. Κανένας πολιτικός ηγέτης δεν έχει δικαίωμα να διορίζει ιερείς και ιεράρχες. Και κανένας πολιτικός ηγέτης δεν έχει το δικαίωμα να προσδιορίζει την αμφίεση των ιερέων και να καθοδηγεί ιεράρχες. Οι Εκκλησίες πρέπει να λειτουργούν κάτω από τους κανόνες της κάθε θρησκείας. Όχι κάτω από τα κανόνια της κάθε Πολιτείας, και του κάθε πολιτικού και στρατιωτικού ηγέτη.

Δεν είναι ντροπή το 2010, να γιορτάζουμε το Άγιο Πνεύμα στη «Μικρή Αγιά Σοφιά» στη Θεσσαλονίκη και η Μητέρα Εκκλησία των Εκκλησιών, ο Ιερός Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας, η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη να λειτουργεί ως κρατικό, λαϊκό «μουσείο»; Τι είδους Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μπορεί να είναι η Πόλη σήμερα που εκεί όπου για χίλια χρόνια ακουγόταν οι ψαλμωδίες, οι προσευχές και τα Χερουβείμ, ακούγονται σήμερα οι φωνές των νταβατζήδων που πουλάνε πλακάκια, είδη υγιεινής και είδη φθηνής λαϊκής τέχνης; Εκεί που για χίλια χρόνια Αυτοκράτορες και Βασιλείς, δυνατοί και αδύναμοι, σκύβανε το κεφάλι τους στον Παντοκράτορα και γιόρταζαν την Πεντηκοστή, εκεί σήμερα σουλατσάρουν τουρίστες άσκοπα και φωτογραφίζουν τις κατεστραμμένες εικόνες των Αγίων της Χριστιανοσύνης. Η Αγία Σοφία θα ξαναλειτουργήσει ως Εκκλησία, Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός, όπως καθαγιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Μηνά, το 537 μ.Χ., θέλουν – δεν θέλουν.»

πηγή: http://www.hellenicnews.com/gr/readnews.html?newsid=11940&lang=GR 

αναδημοσίευση από: http://exagorefsis.blogspot.com/

***

Πολιτική ανευθυνότητα και «ζήλος ου κατ΄επίγνωσιν»

του Μ. Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Τσέτση

Η  πρόσφατη, μετά τυμπανοκρουσιών, κινητοποίηση του Ελληνοαμερικανού πολιτευτή Κρις Σπύρου, όπως, εν ονόματι της «Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας» την οποία ίδρυσε προ πενταετίας [και που «εδρεύει» κάπου στις ΗΠΑ!!!], τελεσθεί Θεία Λειτουργία στην Αγιασοφιά την 17η προσεχούς Σεπτεμβρίου, ημέρα  μνήμης των Αγίων Μαρτύρων Σοφίας, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδος, [γιορτή που, σημειωτέον, δεν έχει καμιά σχέση με την Σοφία του Θεού στην οποία είναι αφιερωμένος ο μνημειώδης αυτός Ναός], θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως φαιδρή και επιπόλαια, αν δεν περιέκλειε κινδύνους, ικανούς να πλήξουν τόσο την υπόσταση της εναπομείνασας στη Βασιλεύουσα Ρωμιοσύνης, όσο και τη ζωή και μαρτυρία της Μητέρας Εκκλησίας της, του  Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Την φαιδρότητα του εγχειρήματος του εν λόγω πολιτευτού αποκαλύπτουν τα παιδαριώδη επιχειρήματα τα οποία προβάλλει, με περισσή μάλιστα έπαρση, προκειμένου να προωθήσει την πρωτοβουλία του. Ομιλεί περί «Παγκόσμιας Ενορίας» χωρίς να γνωρίζει αυτό που ξέρει ίσως και ο πιο ταπεινός και αμόρφωτος ορθόδοξος πιστός. Ότι δηλ. μια Ενορία, ως το μικρότερο ζωντανό κύτταρο του Σώματος της Εκκλησίας, ευρίσκεται «εν-ορίοις», δηλ. σ΄ένα περιωρισμένο χώρο, και συνεπώς δεν έχει παγκόσμιο, αλλά αυστηρά τοπικό χαρακτήρα. 

Το τραγικότερο είναι ότι ο ελληνορθόδοξος ( αυτός Δημοκρατικός πολιτευτής, επαίρεται πως στην κίνησή του «συμμετέχουν άτομα με διαφορετική εθνική καταβολή και προασανατολισμό», και πως «ενορίτες της παγκόσμιας αυτής "Ενορίας" δεν είναι μόνο ορθόδοξοι χριστιανοί, αλλά και Καθολικοί, Προτεστάντες, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, Τούρκοι (sic), Βουδιστές, ακόμη και άθεοι»!!

Και γεννάται το διπλό ερώτημα: Η Αγιασοφιά την οποία θέλει να ελευθερώσει ο κ. Σπύρου εν ονόματι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα είναι ο Καθεδρικός Ναός της οικουμενικής Ορθοδοξίας, ο οποίος θα εποπτεύεται από μια «Ενορία» πανθρησκειακής σύνθεσης που εδρεύει στο New Hampshire; Και η Λειτουργία που θα «τελέσει» τον Σεπτέμβριο (με ποιόν παπά, όμως, και με ποιόν ψάλτη στην Αγιασοφιά, και στην οποία κάλεσε τον...Πρωθυπουργό της Τουρκίας και πληθύν όλην πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο, τι θα είναι; Ορθόδοξη αναίμακτη Λατρεία ή μια πανθρησκειακή εκδήλωση;

Το χειρότερο όμως και γελοιωδέστερο είναι ότι ο κ. Σπύρου, αποφασίζων και διατάσσων, έχρισε  την εαυτού «Ενορία» «θρησκευτική κληρονόμο-διάδοχο της Μεγάλης Εκκλησίας» (We, "the International Congregartion of Agia Sofia", are the religious heirs to the Great Church) [βλ. το από 16ης  Σεπτ. 2009 «προσκλητήριο» γράμμα του στον κ. Ταγίπ Ερντογάν!], και με μιά κογκρεγκασιοναλιστική αντίληψη, η οποία υποβόσκει σε μερικές ορθόδοξες ελληνοαμερικανικές ενορίες των ΗΠΑ, διατείνεται πως «η Εκκλησία είναι των πιστών και όχι του Δεσπότη ή του Πατριάρχη» [βλ. συνέντευξή του στο από 26 Σεπτ. 2009 φύλλο του Press Time]. Ωσάν να μπορεί να υπάρξει Εκκλησία άνευ Επισκόπου! Και ωσάν μπορεί να τελεσθεί μια οποιαδήποτε ιεροπραξία σε ενα δεδομένο τόπο, χωρίς την συγκατάθεση και ευλογία του οικείου Αρχιερέως. 

Και εάν μεν ο περί ου ο λόγος πολιτευτής στερείται ορθοδόξου εκκλησιαστικού φρονήματος, αγνοεί την κανονική παράδοση της Εκκλησίας του, και συνεπώς επιμένει να οργανώσει μια Θεία Λειτουργία στην Αγιασοφιά, «θέλουν-δε θέλουν οι Βαρθολομαίος και Ερντογάν» καθώς δηλώνει, όσοι Ορθόδοξοι Αρχιερείς συγχρωτίζονται μαζί του και φαίνεται να τον ενθαρρύνουν στο εγχείρημά του αυτό, είναι ανάγκη να αλλάξουν ρότα. Όταν μάλιστα τυχαίνει να ανήκουν στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και κυρίως να υπενθυμίσουν στον «μακρόθεν εστώτα και θερμαινόμενον» κ. Σπύρου, ότι τον αιώνα που μας πέρασε, το Γένος υπέστη πάμπολλα δεινά από παρόμοιες συμπεριφορές θερμοκέφαλων «εθνοσωτήρων». 

Να μη ξεχνούμε πώς ξεριζώθηκε ο εύρωστος ελληνισμός της Μικράς Ασίας και της Θράκης, πώς πήρε τον δρόμο της προσφυγιάς ο έλληνας του Πόντου, πώς χάθηκε η μισή Κύπρος, και πώς μέσα στη δίνη  της πολιτικής διελκυστίνδας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας την τελευταία πεντηκονταετία, καταποντίστηκε και η ακμάζουσα Ρωμιοσύνη της Πόλης. Και τούτο, χωρίς αυτή να φταίει απολύτως σε τίποτα. 

Σ΄ένα σημείο ο Κρίς Σπύρου έχει δίκαιο. Όταν στο μήνυμα του με την ευκαιρία της ιδρύσεως της «Ενορίας» του, λέγει πως «Η Αγία Σοφία παραμένει το αιώνιο σύμβολο της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως». Ουδείς αντιλέγει. Και βέβαια κάθε ορθόδοξη ψυχή ματώνει και θλίβεται βλέποντας το Παλλάδιο αυτό της Ορθοδοξίας να έχει καταντήσει πλέον χώρος μουσειακός. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχθούμε, μας αρέσει ή όχι, πως η Αγιασοφιά κατέστη σύμβολο και για την altera pars.  Γι΄αυτό και οποιαδήποτε συζήτηση γύρο από το λεπτό αυτό θέμα, πρέπει να γίνεται με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, όχι δε με προκλήσεις και φωνασκίες, που παράγουν μεν θόρυβο, αλλά δεν κομίζουν τίποτε το θετικό. 

Σε μια περίοδο κατά την οποία η Ομογένεια και το Σεπτό Κέντρο στην Πόλη άρχισαν κάπως να ανασάνουν και να προσβλέπουν με αισιοδοξία σ΄ένα καλλίτερο μέλλον στη γη αυτή όπου τους έταξε ο Θεός από αμνημονεύτων χρόνων, λίγη αιδώς και κοσμιότητα δεν θα έβλαπταν.

πηγή: http://psifides.pblogs.gr/2010/05/623420.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel