Ζωηφόρος

Σχετικά με την σειρά ντοκυμαντέρ για το 1821 στο ΣΚΑΙ(1),

Σχετικά με την σειρά ντοκυμαντέρ για το 1821

στο ΣΚΑΙ(1)

***

Ο Τράγκας έξαλλος με το Σκάι για την επανάσταση του 1821!

«1821»: η σειρά του Σκάϊ για την Ελληνική Επανάσταση, που προβάλλεται κάθε Τρίτη.

«2011»: ο Γιώργος Τράγκας βλέπει την εκπομπή και μέσα από το ραδιόφωνο του Real FM ξεσπά κατά πάντων και κυρίως κατά των συντελεστών της σειράς του Σκάι!

Με φωνή που κόντευε να σπάσει τα μικρόφωνα, έξαλλος και εκτός εαυτού, χτυπώντας τα χέρια στο τραπέζι, άρχισε να στηλιτεύει τον τρόπο που παρουσίαζε η εκπομπή ότι ζούσαν οι Έλληνες επί Τουρκοκρατίας.

«Μαθαίνουμε τώρα, σε εκπομπή που αναφέρεται στο 1821, ότι είναι αστείο πως περιμέναμε 400 χρόνια να απελευθερωθούμε. Ότι τα τεφτέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δείχνουν ότι τα 400 χρόνια σκλαβιάς δεν ήταν σκλαβιά, ήταν ευημερία, υπήρχε ανεξιθρησκία και όλα τα ωραία, τουλάχιστον για τους 3 πρώτους αιώνες» είπε ο Γιώργος Τράγκας στην εκπομπή του με το γνωστό ύφος που προμηνύει εκρηκτική συνέχεια…!

«Δε θέλαμε λοιπόν να απελευθερωθούμε 400 χρόνια. Κάτι μας έπιασε στο τέλος! Καλά τα λέει ο κ. Βερεμής. Μα τι μας έπιασε και γκρεμίσαμε τέτοια ευημερία, τέτοια αρμονία, τέτοια ανάπτυξη;» σημείωσε ειρωνικά στη συνέχεια ο γνωστός δημοσιογράφος.

Από ‘κει και πέρα, άρχισε το one-man show του Γιώργου Τράγκα: «Γ*** τη μου! Γ*** την προπαγάνδα μου και όσα μάθαινα 60 χρόνια! Γιατί με αφήσατε ρε 60 χρόνια να είμαι στο σκοτάδι; 61 χρονών είμαι, ρε, και δε μου είπε κανείς τίποτα τόσο καιρό; Περνάγαμε καλά με τους Τούρκους ρε!» φώναζε ο Γιώργος Τράγκας! «Ρε αλήτες! Με αφήσατε στο σκοτάδι 60 χρόνια! Πέρναγα καλά και έγινα ελεύθερος ρε! Γιατί;;;;»!

Όσοι μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα γέλια τους, άκουσαν το Γιώργο Τράγκα στη συνέχεια να τα.. χώνει άγρια. «Ρε, που πάμε ως χώρα; Που πάμε άμα 400 χρόνια σκλαβιάς τα λέμε ευημερία, ρε; Γ***στε τα όλα! Σβήστε τη θρησκεία, σβήστε την ιστορία, σβήστε όλα τα εθνικά χαρακτηριστικά. Η σκλαβιά ήταν ευημερία, θέλαμε άλλα 400 χρόνια, από λάθος κάναμε επανάσταση» συνέχισε ο δημοσιογράφος έξαλλος.

«Δε μασάει η κατσίκα ταραμά, ρε. Θα τα βρείτε μπροστά σας ρε από τη νέα γενιά» είπε ο Γιώργος Τράγκας και συνέχισε οργισμένος: «Γ*** την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Τι θαρεύσετε κερατάδες... Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε "από ημάς" συνθήκην με "έναν" κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα. Άμα ζήσω, θα τους γ***σω, άμα πεθάνω θα μου κλάσουν τον μ***τσο» είπε και συμπλήρωσε μετά από ένα μικρό κενό: «Στρατηγός Γεώργιος Καραϊσκάκης, 1782-1827».

«Που να ξέρανε ρε αυτοί που έχυσαν το αίμα τους ότι θα έφθαναν να πούνε κάποιοι ότι η σκλαβιά ήταν ευτυχία» είπε ο Γιώργος Τράγκας αποχαιρετώντας τους ακροατές του…

Πηγή: http://www.madata.gr/diafora/media/89311.html

Και από: http://exagorefsis.blogspot.com/2011/01/1821_28.html

***

ΟΡΓΙΟ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΑΪ

Από Αμέθυστο

ΟΡΓΙΟ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΑΪ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ "1821":ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΙΟΛΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ,ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ...ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ!

Δείτε ένα απόσπασμα από το πρώτο επεισόδιο που θα προβληθεί την Τρίτη και δώστε προσοχή στη λεζάντα:

Σύμφωνα με αυτή (και το...τεφτέρι),υπήρξε "εντυπωσιακή ανάπτυξη του ελλαδικού χώρου κατά τον πρώτο αιώνα της Οθωμανικής Κυριαρχίας" (και όχι Τουρκοκρατίας)!

Δεν μας προξενεί έκπληξη το γεγονός,αφού οι υπεύθυνοι της σειράς φροντίζουν να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους,στην περιγραφή που κάνουν και αναφέρουν μεταξύ άλλων:

Η σειρά, επιδιώκει να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης αντίληψης για την εποχή του ’21, ερευνώντας επίσης εάν πραγματικά η Τουρκοκρατία ήταν μια άγονη ιστορική παρένθεση ή εάν οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές της κοινωνίας, οι οποίες ευνόησαν τη δημιουργία του συγχρόνου ελληνικού κράτους. Αλλαγές οι οποίες οδηγούν σε μια καταπληκτική ιστορική εξέλιξη, ενάντια σε όλες τις προβλέψεις: τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Το κράτος αυτό, βασίστηκε σε μία μακραίωνη πολιτισμική παράδοση με έμβλημα μία γλώσσα τόσο των αρχαίων κειμένων τόσο της εκκλησιαστικής παιδείας.

Η σειρά δίνει στο θεατή την ευκαιρία να βιώσει τα συναρπαστικά γεγονότα που δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα, να επανεξετάσει τους μύθους του αγώνα για την ελευθερία, αλλά και να εμβαθύνει στη σημασία που έχει η επανάσταση του 1821 μέχρι τις μέρες μας. 

Προσέξτε την έντεχνη προπαγάνδα που κάνει ο φανατικός ανθέλληνας Βερεμής και η παρέα του:Από τη μια,θέτει το...δίλημμα αν "έγινε κάτι καλό" (!!!) επί Τουρκοκρατίας κι από την άλλη ΕΣΤΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΥΠΗΡΧΕ ΑΥΤΟΥ!

Πουθενά άλλωστε δεν αναφέρεται η έννοια "Έθνος",αφού για τους γραικύλους "ιστοριογράφους" του ΣΚΑΙ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!Σύμφωνα με εκείνους,απλά τα...συστατικά του Κράτους (δηλαδή οι Επαναστάτες),πήραν "ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΙΩΝΩΝ",τη συνδύασαν με "ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ" και ξεκίνησαν από το μηδέν!

Φυσικά,αυτό είναι ένα ελάχιστο μόνο τμήμα της ΕΛΕΕΙΝΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ που θα περιέχει η εν λόγω εκπομπή,αφού επιχειρείται ο καθαγιασμός των Τούρκων,μέσα από μια δήθεν...οικονομική ανάπτυξη,που διέκοψε η "απρόσμενη" Επανάσταση!

Καλούμε όλους τους Έλληνες ΝΑ ΜΠΟΙΚΟΤΑΡΟΥΝ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ και να μην παρασυρθούν από τα εντυπωσιακά (ψηφιακά) σκηνικά και την καλλιτεχνική της αρτιότητα:Εξάλλου,είναι γνωστό πως όλα ΤΑ ΣΑΠΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ προιόντα,έχουν πάντα ελκυστικό...περιτύλιγμα!

Πηγή: http://amethystosbooks.blogspot.com/2011/01/blog-post_353.html

Και από: http://resaltomag.blogspot.com/2011/01/blog-post_24.html

***

Σχετικά με την σειρά ντοκυμαντέρ για το 1821 στο ΣΚΑΙ

Νίκος Μαστοράκης

Καθηγητής Πολυτεχνείου Σόφιας

& Καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

Αγαπητέ κ. Πορτοσάλτε

Χτες βράδυ παρακολουθήσαμε την έναρξη της ομολογουμένως εξόχως ενδιαφέρουσας σειράς ντοκυμαντέρ για το 1821. Συγχαρητήρια και σε σας και στο σταθμό σας που σε καιρούς της απόλυτης μηδενιστικής παρακμής εσείς έχετε το κουράγιο και την ψυχική δύναμη και ασχολείστε με αυτά τα εθνικά και ιστορικά ζητήματα. Η δουλειά που έκανε η ομάδα σας είναι όντως σπουδαία και πρέπει να την παρακολουθήσει ο κάθε Έλληνας.

Ωστόσο έμεινα εμβρόντητος, άναυδος και αποσβολωμένος όταν άκουσα από έναν τηλεοπτικό σταθμό με την υψηλότερη εγκυρότητα στο χώρο των ελληνικών ΜΜΕ, ότι η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 21 ήταν επανάσταση κατά των τσιφλικάδων, ήτοι των φεουδαρχών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αν το δεχτούμε αυτό, τότε, παρακαλώ, γιατί δεν επαναστάτησαν μαζί με τους Έλληνες και οι Τούρκοι που όπως είπατε στην εκπομπή σας επίσης εκαταπιέζοντο από τους τσιφλικάδες - μεγαλοϊδιοκτήτες;

Θα ήθελα ακόμα να παρατηρήσω ότι ένας από τους έγκριτους καλεσμένους σας, πανεπιστημιακός καθηγητής, (μου διαφεύγει το όνομα), ορθά κατέθεσε την άποψη ότι όντως υπήρχαν κρυφά σχολεία όταν είχαμε περιόδους διωγμών και περιόδους έντονου εξισλαμισμού. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον παρουσιαστή κ. Π. Τατσόπουλο να διαρρηγνύει τα ιμάτια του περί του δήθεν μύθου του κρυφού σχολειού, που όπως φαίνεται μόνο "μύθος" δεν ήταν, αλλά ήταν η πραγματικότητα έστω και σε κάποιες περιπτώσεις.

Είμαι στην διάθεση σας, επί τη βάσει ιστορικών εγγράφων και επιστημονικών δεδομένων να σας παρουσιάσω την "παραδοσιακή άποψη", ότι δηλαδή η επανάσταση του 21 ήταν πρωτίστως εθνική και όχι επανάσταση κατά της αστικο-τσιφλικάδικης ολιγαρχίας και των φεουδαρχών που θέλετε να παρουσιάσετε (ελπίζω από λάθος και όχι εσκεμμένα).

Με τιμή

Νίκος Μαστοράκης

Καθηγητής Πολυτεχνείου Σόφιας

& Καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.com/2011/01/1821_27.html#more

***

Η Ιστορία και η Αλήθεια από τα «τηλεοπτικά εγχειρίδια»!!!

Εδώ και δεκαετίες έχει αρχίσει μια σταθερή, συστηματική και επιδοτούμενη «εργασία» κατά της εθνικής μας συγκρότησης, συνακόλουθα κατά της ιστορίας, των αγωνιστικών μας παραδόσεων και εθνικών συμβόλων.

Η «εκσυγχρονιστική» λαίλαπα του σημιτισμού θεμελίωσε, συστηματοποίησε και εντατικοποίησε τις επιθέσεις για την αποδόμηση όλων των «σπονδύλων» του συνεκτικού ιστού του ελληνικού έθνους και της αγωνιστικής μνήμης.

Οι πρώτες επιθέσεις στόχευαν την Ορθοδοξία (ταυτότητες), τις εθνικές εορτές (παρελάσεις) και τα εθνικά σύμβολα (σημαία).

Θυμάστε τα παραληρήματα των «φωταδιστών» εκείνης της περιόδου…

Αυτά τα υστερικά παραληρήματα εκείνης της περιόδου κατασκεύασαν και την ιδεολογική «Άλγεβρα της Νέας Τάξης»: Το δόλιο τέχνασμα της τυπικής μονοχρωμίας (εθνικού-αντεθνικού), που λειτουργούσε σαν προκρούστεια κλίνη.

Με αυτήν την ιδεολογική άλγεβρα οτιδήποτε αντιτίθετο στον οδοστρωτήρα της παγκοσμιοποίησης, το βάπτιζαν «εθνικισμό», «ρατσισμό» κ.λπ και το αντιπαρέθεταν, μηχανικά και απόλυτα, στην «πρόοδο», την οποία βάπτιζαν «αντιεθνικισμό», «αντιρατσισμό», «πολυπολιτισμικότητα» κ.λπ.

Πάνω σε αυτές τις ιδεολογικές κατασκευές και τα «ερεθίσματα» των «φωταδιστών» συγκροτήθηκε και οργανώθηκε ένα πλατύ δίκτυο επιδοτούμενων «εστιών» για την επέκταση και το βάθεμα της εθνικής μας αποδόμησης.

Επέκταση και βάθεμα με στόχο την «επιστημονική», «προοδευτική» και «αντιεθνικιστική» αναδιατύπωση της ελληνικής μας ιστορίας, συνακόλουθα με στόχο την ισοπέδωση της Παιδείας και τον επαναπροσδιορισμό της πάνω στις επιταγές της Νέας Τάξης.

Έτσι δημιουργήθηκαν οι επιδοτούμενες «εστίες» των νέων «γενιτσάρων» ιστορικών και ακαδημαϊκών που κυριάρχησαν μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα και άρχισαν να ξαναγράφουν την ιστορία σύμφωνα με τις νέες ανάγκες των πολυεθνικών, χρηματοδοτούμενες από τους «προοδευτικούς» της διεθνούς κερδοσκοπίας: Σόρος και CIA…

Ο «άμβωνας» αυτής της καταιγιστικής ιδεολογικής και πολιτικής πλύσης εναντίον του έθνους και όλων των παραμέτρων του ήταν οι προπαγανδιστικές ύαινες του καθεστώτος: Τα ΜΜΕ με τους πολύχρωμους «προοδευτικούς» και «αριστερούς» λακέδες τους.

Σήμερα αυτές οι μήτρες τού ολοκληρωτισμού και τα εκτροφεία του δωσιλογισμού και των νέων γενιτσάρων αναλαμβάνουν και άμεσα «πρακτική δράση»: Αναδιατυπώνουν την ιστορία μας και κατασκευάζουν τη νέα «ιδεολογική ατμόσφαιρα» μέσω της εικόνας και των τηλεοπτικών θεαμάτων.

Η σειρά του Σκάι για το 1821 είναι μια τέτοια χυδαία απόπειρα ισοπεδωτικής υπεραπλούστευσης, πλαστογράφησης, αφυδάτωσης και «επαναδιατύπωσης» της ιστορίας μας, σύμφωνα με τα νέα πλανητικά ιδεολογήματα και τα τωρινά συμφέροντα του ελληνοτουρκικού κεφαλαίου.

Ο Αλαφούζος γράφει την ιστορία τού 1821 σύμφωνα με τα συμφέροντα της ελληνοτουρκικής συνεκμετάλλευσης Αιγαίου!!!

Το ιδεολογικό «υλικό» της αποστείρωσης, μέσω της τηλεοπτικής εικόνας, της εθνικής μας ιστορίας είναι η γνωστή νεοταξική άλγεβρα: «Εθνικισμός» - «αντιεθνικισμός»!!!

Τα πάντα φυλακίζονται μέσα σ’ αυτό το σχήμα.

Αυτό είναι και το ιδεολογικό ευαγγέλιο των πολύχρωμων ιδεολογικών γενιτσάρων: Από Γανναράδες μέχρι τους «αριστερούς» Γιανναράδες…

Διαβάστε ένα αποκαλυπτικό κείμενο από τη σημερινή «Καθημερινή» του Θεόδωρου Κουλουμπή: «Επιδημίες νεοεθνικισμού».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_6_23/01/2011_429837

Θαυμάστε «επιστημονική» σκέψη από έναν ακαδημαϊκό: Χυδαία απλουστευτική και αφοριστική ρητορεία (λογική «Ιών») που αναδεικνύει, κατά δραματικό τρόπο, την τυπική μονοχρωμία «εθνικισμός»-αντιεθνικισμός»!!!

Σημείωση: Για τη «συνταγή» των ΜΜΕ που εκτρέφει και αξιοποιεί τους ακαδημαϊκούς γενίτσαρους και τα πολύχρωμα «άλλοθι» θα γράψουμε σε ξεχωριστό κείμενο: Είναι μια παλιά και επεξεργασμένη συνταγή…

Ας ρίξουμε λοιπόν την ιστορική επιστήμη και τους μεγάλους ιστορικούς ερευνητές μας στον κάλαθο των αχρήστων. Υπάρχει ο Σκάι και οι έμμισθοί του για να μας διδάξουν την ιστορία μέσα από το τελετουργικό τηλεθέαμα!!!

Υπάρχουν και τα άλλα ελληνοτουρκικά σήριαλ, μας κατακλύζουν από όλες τις οθόνες, για να κατασκευάζουν την «ιδεολογική ατμόσφαιρα» της εποχής!!!

Υπάρχει και το πλήθος των εκπομπών, των ποικίλων διαστροφών, για να διαπαιδαγωγούν το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία στις «νέες αξίες»!!!

Αυτό που δεν θέλουν να υπάρχει, που κάνουν τα πάντα να ΜΗΝ υπάρχει είναι να σκέφτεσαι, να μελετάς σοβαρά, να ερευνάς και να διαβάζεις την ιστορία σου, την κοινωνία σου, τις ανθρώπινες σχέσεις, τους νόμους της ζωής…

Αυτό που καταδιώκουν με όλα τα μέσα είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ. Κυρίως μοχθούν να σε μάθουν να μην μπορείς να ανιχνεύσεις την ΑΛΗΘΕΙΑ…

Πηγή: http://resaltomag.blogspot.com/2011/01/blog-post_1464.html

***

Επιδημίες νεοεθνικισμού

Tου Θεοδωρου Κουλουμπη*

Αν παρατηρήσουμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα από το 1967 μέχρι σήμερα θα διαπιστώσουμε ότι σε τακτά διαστήματα μας πλήττουν επιδημίες νεοεθνικισμού. Η δικτατορία Παπαδόπουλου / Ιωαννίδη καλλιεργούσε από την πρώτη στιγμή της στην εξουσία τη φαντασίωση ότι θα πραγματοποιούσε την ένωση της Κύπρου με τη Ελλάδα στη βάση του Σχεδίου Ατσεσον – πιστεύοντας ότι είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή της Τουρκίας. Από το 1964, ήδη, είχαν προταθεί από την αμερικανική κυβέρνηση του Λίντον Τζόνσον διάφορες εκφάνσεις αυτού του σχεδίου, που σερβίρονταν στην Ελλάδα με τη μορφή της Ενωσης και στην Τουρκία με τη μορφή της Διχοτόμησης. Το μείγμα εγκληματικής αφέλειας και αφροσύνης των «συνταγματαρχών» τους οδήγησε σε μια ολέθρια σύγκρουση με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον οποίο κατηγορούσαν ως «ανθέλληνα και προδότη». Επειτα από επανειλημμένες προσπάθειες να αναγκάσουν τον Μακάριο σε παραίτηση ή να τον δολοφονήσουν, έφθασαν στο κολοσσιαίο λάθος του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974. Οι Τούρκοι, που χρόνια περίμεναν μια τέτοια λαμπρή ευκαιρία, εισέβαλαν στη Μεγαλόνησο χωρίς να συναντήσουν μεγάλη αντίσταση – μια και η Κύπρος ήταν βαθιά διχασμένη από τους πραξικοπηματίες. Η χούντα στην Αθήνα, απολύτως ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τους εισβολείς, παρέδωσε την εξουσία στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ψελλίζοντας ότι «οι Αμερικανοί μας πρόδωσαν». Αλλά, η ανεπανόρθωτη ζημιά είχε πλέον γίνει.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μας έπληξε ένα δεύτερο κύμα νεοεθνικισμού με λιγότερες, ευτυχώς, αρνητικές συνέπειες. Ο Ψυχρός Πόλεμος είχε λήξει, καθώς ο υπαρκτός σοσιαλισμός είχε αποδειχθεί ανεφάρμοστος. Το τείχος του Βερολίνου είχε γκρεμιστεί και οι χώρες του Συμφώνου Βαρσοβίας έπαιρναν τον μεταβατικό τους δρόμο προς την οικονομία της αγοράς και την πολυκομματική δημοκρατία. Δυστυχώς, στα δυτικά Βαλκάνια, ιδίως στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ενεργοποιήθηκαν ηγέτες (π. χ., Μιλόσεβιτς, Ιζετμπέκοβιτς και Τούτζμαν) που συνέδεσαν την πολιτική τους επιβίωση με τον άκρατο εθνικισμό, ο οποίος αντικατέστησε τη χρεοκοπημένη πλέον κομμουνιστική ιδεολογία. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να αιματοκυλίσουν και να διασπάσουν τη χώρα τους.

Αλλά και στην Ελλάδα, παραδόξως, επιστρατεύτηκε ένα είδος αντανακλαστικού εθνικισμού, με αφορμή το θέμα της ονομασίας του μικρού, βόρειου, γειτονικού μας κράτους. Τεράστια συλλαλητήρια έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με την Εκκλησία να πρωτοστατεί αλλά και ανάλογη πολιτική ενθάρρυνση από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (ιδίως τον νεαρό και φιλόδοξο υπουργό της των Εξωτερικών) και από την αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, η οποία σύσσωμη καταδίκαζε κάθε ίχνος συμβιβαστικής προδιάθεσης. Ετσι καταλήξαμε στη «σκοπιανοποίηση» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, απορρίπτοντας προτάσεις του διεθνούς παράγοντα (π. χ., μια σύνθετη ονομασία για τους βόρειους γείτονες που θα εμπεριείχε τον όρο Μακεδονία), οι οποίες σήμερα γίνονται ασμένως αποδεκτές από το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών μας δυνάμεων.

Το τρίτο κύμα της νεοεθνικιστικής επιδημίας βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στις μέρες μας. Εν μέσω της γιγαντιαίας χρηματοπιστωτικής κρίσης, με την οικονομία μας υπό αυστηρή διεθνή επιτήρηση, με τις παγκόσμιες αγορές να προφητεύουν την πτώχευση και με την επιβολή επώδυνων μέτρων λιτότητας, μια ενισχυμένη ομάδα δεξιών και αριστερών υπερπατριωτών έχει και πάλι σηκώσει κεφάλι. Μια συγχορδία –από μικρής κυκλοφορίας εφημερίδες και περιοδικά, ανήσυχες τηλεοπτικές εκπομπές, εγχώρια και ομογενειακά μπλογκ, αλλά και προσωπικότητες με τεράστια ακτινοβολία στην Ελλάδα και τον κόσμο (όπως ο Μίκης Θεοδωράκης) – έχει υιοθετήσει έναν έντονα εισαγγελικό λόγο. Οι νεοεθνικιστές μας, επωφελούμενοι από τη βαθιά (και δικαιολογημένη) απογοήτευση του ελληνικού λαού απέναντι στο σύνολο των πολιτικών μας δυνάμεων, καλλιεργούν ψευδαισθήσεις για μία υπερκομματικού, αν όχι μεταφυσικού, τύπου «εθνοσωτήρια λύση». Καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό του των Εξωτερικών ότι ασκούν «μυστική διπλωματία» με στόχο να «κουκουλώσουν» τις εκκρεμότητες στα εθνικά μας θέματα στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο. Δεν εξαιρούν της κριτικής και την αξιωματική αντιπολίτευση, με δεδομένη τη «συμβιβαστική» της κατατομή κατά τα πεντέμισι χρόνια της πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή. Χαϊδεύουν με κάθε τόνο τα αυτιά των Ελλήνων πολιτών, υποσχόμενοι αμύθητα ενεργειακά πλούτη που κατ’ αυτούς κρύβονται στον βυθό της θάλασσας (στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)). Κακίζουν, συγχρόνως, όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις που επί δεκαετίες δεν αξιοποίησαν τα πλούτη αυτά, λόγω του «φοβικού συνδρόμου» που τις διακατέχει απέναντι στην Τουρκία. Κατακεραυνώνουν τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση για ανεπαρκή στήριξη των ελληνικών αιτημάτων, προτείνοντας «πολυδιάστατες / πολυγαμικές» πολιτικές με τολμηρά ανοίγματα προς Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, και άλλους. Τέλος, και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, απειλούν άτομα που αυτοί θεωρούν «μειωμένης εθνικής συνειδήσεως» με ποινικές συνέπειες.

Στη δύσκολη καμπή που βρίσκεται η χώρα μας χρειάζεται καθαρή σκέψη, ψυχραιμία και ορθολογισμός. Απαιτούνται ριζικές μεταρρυθμίσεις και βαθιές τομές που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό μας σύστημα, αλλά με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Κεντρικός άξονας της εσωτερικής και εξωτερικής μας πολιτικής είναι η συμμετοχή (και παραμονή) στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη. Αυτό δεν αποκλείει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία, τον αραβικό κόσμο, το Ισραήλ, και πάει λέγοντας. Το τελευταίο πράγμα, όμως, που χρειαζόμαστε είναι να ανοίξουμε νέα μέτωπα με την Τουρκία, καθώς η χώρα αυτή προχωρεί προς τις εθνικές της εκλογές (τον Ιούνιο) και προς ένα αβέβαιο πολιτικό μέλλον. Ας αντιληφθούμε, επί τέλους, ότι ο ρεαλισμός και η σύνεση δεν έχουν καμία σχέση με τις υπερφίαλες κατηγορίες των νεοεθνικιστών περί εθνικής μειοδοσίας και πολιτικής δειλίας.

* Ο κ. Θεόδωρος Κουλουμπής είναι ομότιμος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_6_23/01/2011_429837

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel