Ζωηφόρος

«Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών» - Εξουσία είμαστε, ότι θέλουμε κάνουμε…,

«Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών»

Εξουσία είμαστε, ότι θέλουμε κάνουμε

***

Η «Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών» του Βόλου

και οι στρογγυλές τράπεζες που διαρκούν δύο χρόνια…

Η «Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών» του Βόλου διοργανώνει την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012, στρογγυλή τράπεζα στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Η θέση της θρησκείας στο δημόσιο χώρο». Στη σχετική αφίσα (δείτε την αριστερά) σημειώνεται ότι «η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με το «Μεταπτυχιακό σεμινάριο Μαθημάτων των Τομέων: "Δίκαιο, Οργάνωση, Ζωή και Διακονία της Εκκλησίας" και "Λατρείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης" του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ». Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Διευθυντής ΠΜΣ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας κ. Συμεών Πασχαλίδης αυτό "το σεμινάριο δεν υφίσταται θεσμικά, αφού ποτέ δεν υποβλήθηκε σχετική αίτηση στην Γεν. Συνέλευση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, ώστε να λάβει την απαιτούμενη έγκριση". Πρόκειται για καταφανή προσπάθεια καπηλείας των θεσμικών οργάνων της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης από την «Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών» του Βόλου...

Είναι χαρακτηριστικά όσα σημειώνει στην προσωπική της σελίδα στο facebook η καθηγήτρια του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και Αντιπρύτανης του ΑΠΘ κ. Δέσπω Λιάλιου για το θέμα: «Καλά στο Τμήμα μου έχουν πλάκα μερικά μέλη ΔΕΠ: Κάνουν σεμινάριο με την «Ακαδημία» του Βόλου και το μαθαίνω από mail του Βόλου, εκεί που η πρώην κ. δια βίου έκανε τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών, για να κάνει το νέο κρυφό σκολειό των νέων Θρησκευτικών. Κι ύστερα απορώ που οι τούρκοι δεν πήραν και την άλλη μισή Κύπρο...».

Το όλο θέμα έχει και την «διασκεδαστική» του πλευρά. Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών δύο χρόνια πριν, τον Απρίλιο του 2010 στο Βόλο και τον Μάιο του 2010 στην Αθήνα διοργάνωσε στρουγγυλή τράπεζα. Ξέρετε με ποιο θέμα; Μα φυσικά «Η θέση της θρησκείας στο δημόσιο χώρο». Αποκαλυπτικό για το θέμα είναι και το παρακάτω σχετικό σχόλιο της καθηγήτριας Δέσπως Λιάλιου στο faceboook: «Στρογγυλές τράπεζες και φαγοπότια, που διαρκούν δυό χρόνια; Δέστε: http://www.microtongroup.com/ekpaideyo.gr/ekklisia/4-2009-07-01-19-47-11/1116-l------r, και http://www.forfree.gr/event.php?pageid=8&id=2378».

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2012/03/blog-post_5700.html

***

Προσπάθεια της «Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών»

να «χρησιμοποιήσει» θεσμικά όργανα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ

Αξιότιμο κ. Πρόεδρο Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Την 22 Μαρτίου 2012 έλαβα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο «πρόσκληση» με την οποία πληροφορήθηκα για ένα «Σεμινάριο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών που πραγματοποιείται με την συνεργασία των Τομέων Δίκαιο, Οργάνωση, Ζωή και Διακονία της Εκκλησίας και Λειτουργικής, Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου» στο οποίο προγραμματίζεται, “στρογγυλή τράπεζα με θέμα: η θέση της θρησκείας στο Δημόσιο χώρο” για την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012...

Ως Διευθυντής του Τομέα Δικαίου, Οργάνωσης, Ζωής και Διακονίας της Εκκλησίας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ ενημερώνω: α) ότι ο Τομέας, ως θεσμικό διοικητικό όργανο του Τμήματος, δεν έχει ουδεμία σχέση με την εν λόγω εκδήλωση και β) ότι ουδέποτε συζητήθηκε ή αποφασίστηκε στον Τομέα η οργάνωση ή η λειτουργία «Σεμιναρίου του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών» ή άλλα σεμινάρια ή συμμετοχή ή συνεργασία ή οποιασδήποτε μορφής σύμπραξη σε “στρογγυλές τράπεζες” ή άλλης μορφής εκδηλώσεις με την εν λόγω “Ακαδημία”.

Κατόπιν αυτών, παρακαλώ όπως ενεργήσετε τα δέοντα προκειμένου οι οργανωτές της εκδήλωσης να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες διορθώσεις των ανακριβών στοιχείων της «πρόσκλησης», που δημιουργούν όχι μόνο θεσμική εκτροπή στο Τμήμα, αλλά και σύγχυση και λανθασμένες εντυπώσεις στους αποδέκτες της.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΡΕΡΑΚΗΣ

***

Ο Διευθυντής ΠΜΣ Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Συμεών Πασχαλίδης προς την "Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών" του Βόλου

Συμεών Πασχαλίδης

Μία απάντηση στη νοοτροπία της καπηλείας των θεσμικών οργάνων του Αριστοτελείου

Προς την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Αγαπητοί κύριοι,

λαμβάνω την πρωτοβουλία να επικοινωνήσω μαζί σας εκ του θεσμικού μου ρόλου ως Διευθυντή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Και τούτο, διότι με έκπληξη ανέγνωσα το Δελτίο Τύπου που αποστείλατε σε μένα, όπως και σε μια σειρά από άλλους αποδέκτες, όπου εμφανίζεται ως συνδιοργανωτής της Στρογγυλής Τράπεζας «Η θέση της θρησκείας στο δημόσιο χώρο», το «Μεταπτυχιακό σεμινάριο Μαθημάτων των Τομέων: "Δίκαιο, Οργάνωση, Ζωή και Διακονία της Εκκλησίας" και "Λατρείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης" του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ»...

Οφείλω να σας ενημέρωσω ότι τέτοιο Σεμινάριο δεν υφίσταται θεσμικά, αφού ποτέ δεν υποβλήθηκε σχετική αίτηση στην Γεν. Συνέλευση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, ώστε να λάβει την απαιτούμενη έγκριση, όπως έχει συμβεί με το Σεμινάριο Ορθοδόξου Ερμηνευτικής Θεολογίας, το οποίο λειτουργεί από το 2006 με σχετική απόφαση της Γεν. Συνέλευσης του Τμήματός μας. Επιπλέον, οφείλω να σας πληροφορήσω ότι τόσο στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματός μας όσο και σε όλα τα ΠΜΣ των ΑΕΙ, τα οποία λειτουργούν με βάση το νόμο 3685/2008, δεν υφίστανται Τομείς. Κατά συνέπεια είναι ανακριβές στο Δελτίο Τύπου που αποστείλατε και στη συνημμένη αφίσα για τη Στρογγυλή Τράπεζα, ότι φορέας συνεργασίας είναι κάποιο, μη υφιστάμενο θεσμικά, Σεμινάριο του ΠΜΣ που έχω την τιμή να διευθύνω, για την ύπαρξη του οποίου δεν είχα ποτέ καμία ενημέρωση και από κανένα συνάδελφο που διδάσκει στο εν λόγω Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα. Είναι επίσης ανακριβές ότι το «Σεμινάριο» αυτό αφορά σε μαθήματα μη υφιστάμενων Τομέων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Άλλωστε, στην τελευταία αναμόρφωση του Εσωτερικού Κανονισμού του ΠΜΣ του Τμήματός μας, που εγκρίθηκε ομοφώνως από τη ΓΣΕΣ του και από τη Σύγκλητο Ειδικής Σύνθεσης του ΑΠΘ κατά τις αρχές του παρόντος ακαδημαϊκού έτους, δεν συμπεριλήφθηκε κανένα τέτοιο Σεμινάριο, ούτε και υφίστανται Τομείς στη λειτουργία του ΠΜΣ, παρά μόνον ειδικεύσεις.

Κατά συνέπεια, το ορθό είναι να αναφέρονται μαθήματα ειδικεύσεων και ειδικότερα, με βάση τους συμμετέχοντες στην Στρογγυλή Τράπεζα συναδέλφους, των ειδικεύσεων «Κανονικού Δικαίου» και «Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού».

Σας παρακαλώ να διορθώσετε την εσφαλμένη αναγραφή των ανωτέρω και να επανακοινοποιήσετε στους αποδέκτες σας την ανακοίνωσή σας, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη «χρήση», η οποία σαφώς και παραβιάζει σχετικές ρήτρες της πανεπιστημιακής νομοθεσίας, δεν υποκρύπτει σκοπιμότητες από κανέναν εκ των συνδιοργανωτών της. Σε αντίθετη περίπτωση, με λύπη μου θα διαπιστώσω ότι δεν ισχύει η πεποίθηση μου αυτή.

Με εκτίμηση,

Σίμος Πασχαλίδης

Διευθυντής ΠΜΣ Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας

πηγή: http://ellenophonia.blogspot.com/2012/03/blog-post_22.html


Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel