Ζωηφόρος

Ιερατείο και εξουσία, του Ανέστη Χ. Βλαχοπούλου,

Ιερατείο και εξουσία

του Ανέστη Χ. Βλαχοπούλου


This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Σε λίγο καιρό θα έχουμε εκλογές. Και πάλι θα στηθούν εκλογικά κέντρα

υποψηφίων βουλευτών και κομμάτων. Δηλωμένοι και άδηλοι πόροι θα σπαταληθούν προκειμένου κάποιοι /ες να πετύχουν την πρόκριση τους στο κοινοβούλιο, κατ αρχήν, και στη νομή της κυβερνητικής εξουσίας ακολούθως. Η διαπλοκή διαφόρων συμφερόντων δε θα λείψει και πάλι.

“Διαπλεκόμενοι” και κάποιοι απ το ιερατείο της ελλαδικής εκκλησίας αφού θα κληθούν και θα σπεύσουν ασμένως με την “αγιαστούρα”, προσδίδοντας έτσι άλλοθι εγκυρότητας, λαϊκού ερείσματος και αξιοπιστίας στους ανταγωνιστές της κομματικής και πολιτικής εξουσίας(με τους καθιερωμένους, πια, αγιασμούς στα εγκαίνια των εκλογικών κέντρων).

Πόσο συνάδει αυτή η πρακτική με την αποστολή και την ουσία της Εκκλησίας ,ως σώματος του Χριστού? Σε καμιά περίπτωση και σε κανένα ευαγγέλιο δεν παρουσιάζεται ο ΙΗΣΟΥΣ να δίνει νομιμοποίηση στους ανταγωνισμούς των όποιων ομάδων εξουσίας της εποχής του. Ελέγχει δε αυστηρότατα το ιερατείο και την κυρίαρχη τάξη των Φαρισαίων που με τους Σαδουκαίους εξουσίαζαν και καταδυνάστευαν το λαό στο όνομα-δήθεν- του Νόμου...

Πώς λοιπόν ο κάθε επίσκοπος ή ιερέας, συγχέει τα Άγια της Εκκλησίας με τα κίβδηλα της πολιτικής εξουσίας? Τον “κατάστικτο τοις μολωψι” Χριστό με τον -όχι σπάνια- τεθωρακισμένο τοις χρήμασι και τοις σωματοφύλαξι πολιτικό εξουσιαστή? Με ποιά συνείδηση προσέρχεται στην α ρ ε ν α -οχι το στίβο- της πολιτικής διαμάχης και τον ανταγωνισμό νομής της εν πολλοίς άνομης εξουσίας?

Μη δότε τα άγια τοις κυσί εντέλλεται ο Κύριος στο ευαγγέλιο Του.

Κι όμως για μιαν ακόμη φορά, τα Ιερά και Όσια της Εκκλησίας (η αγιαστική και φωτιστική της Χάρη) “χωρίς περισκεψιν, χωρίς λύπην ,χωρίς αιδώ” θα παρασχεθεί αστόχαστα από ιερωμένους για να ευλογήσουν τα αν-ευλόγητα, να σώσουν τα α-σωστα, να ιερολογήσουν τα αν-ίερα...

(του ψεύδους, της απάτης, της πλεονεξίας, της μωροφιλοδοξίας, του καιροσκοπισμού και της φαυλότητας).

Άραγε ο επίσκοπος ή ο ιερέας που πράττει τα ανωτέρω, πόσο άξιος εστί της αποστολής του? Δεν είναι αλλότριος της όντως αποστολής της Εκκλησίας? Είναι θλιβερό και κωμικό, ιερωμένοι να αποτελούν την απαραίτητη “ατραξιόν” στον ανταγωνισμό της κοσμικής εξουσίας...

Δεν καταλαβαίνουν οι κληρικοί μας ότι δεν έχουν έχουν δικαίωμα να “λαμβάνουν το Όνομα Του επί ματαίω”? Ότι έτσι συμβάλλουν στη διαιώνιση του πνευματικού σκότους και των έργων του? Είναι ή δεν είναι Βλασφημία του Αγίου Πνεύματος η αναφερθείσα πρακτική?

Και πώς η ποιμαίνουσα εκκλησία ήτις οφείλει να μεριμνά για την πνευματική υγεία του “ποιμνίου” της, αντιθέτως το παραδίδει βορρά σ εκείνους που το θέλουν όχι “Λογικό ποίμνιο” αλλά άβουλο κοπάδι προβάτων στο κάθε λογής ιδεολογικό και κομματικό μαντρί τους?

Ο αείμνηστος Γέροντας Παίσιος, εμφατικά επισημαίνει πως η Εκκλησία ΔΕΝ ευλογεί οτιδήποτε. Π.χ. Για τον “αγιασμό” ευλογεί το καθαρό νερό.(ποτέ τo βρώμικο). Ευλογεί τη ζωή και ποτέ τη φθορά...

Κατ΄ αναλογίαν λοιπόν δεν μπορεί να Ευλογείται οποιαδήποτε συμπεριφορά

η οποία μας απομακρύνει ή μας αποπλανά από το Θεό Λόγο και φθείρει το σώμα Του -την Εκκλησία- διαιρώντας Την...

Ελπίζω κι εύχομαι στις προσεχείς εκλογές η ελλαδική εκκλησία με τους επισκόπους και τους ιερείς της να “σταθεί καλώς” και κατ επίγνωσιν της Αποστολής της.(“Ινα πάντες εν ωσι”)

Ας αρνηθεί επί τέλους να δώσει τον αγιασμό και την ευλογία της στα εγκαίνια εκλογικών κέντρων και στα παρεπόμενα τους...

Ειδάλλως θα συναριθμηθεί με τους “κακούς γεωργούς που διέφθειραν τον αμπελώνα Του” καθ όσον δεν καλούν τους πολιτικούς μας σε μετάνοια και αλλαγή νοοτροπίας προς μια αναζήτηση και πραγμάτωση αληθους Πολιτείας(κοινωνίας πολιτών) αλλά τους νανουρίζoυν στον πνευματικό τους ύπνο, αποκοιμίζοντας μαζί τους και το λαό.

Εάν ο κομματισμός διαιρεί και βασιλεύει εδω και τώρα, η Εκκλησία ενώνει και δίδει γεύση της βασιλείας του θεού εδώ και επέκεινα. Αυτό οφείλουν να διακονούν και οι λειτουργοί της. Ιερείς και Επίσκοποι.

                                      

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel