Ζωηφόρος

Για την «Ελληνορθόδοξη Πορεία», του Μοναχού Μωυσή Αγιορείτη,

Rate this item
(0 votes)

Βιβλιοκρισία για την

«Ελληνορθόδοξη Πορεία»

 του Μοναχού Μωυσή Αγιορείτη

«Ελληνορθόδοξη Πορεία», Ανθολόγιο κειμένων,

επιμ. έκδ. Κ. Ι. Χολέβας,

χορηγός εκδ. Κ. Δούκας, Αθήνα 2009, σσ. 580.

από το περιοδικό «ΑΝΑΠΛΑΣΙΣ», αρ. τεύχους 441, Μάϊος – Ιούνιος 2009

Με τον τίτλο «Ελληνορθόδοξη Πορεία» επιγράφεται ένα νέο βιβλίο 580 σελίδων, 60 ενδιαφερόντων κειμένων, πού υπογράφουν άνθρωποι του πνεύματος του νεοελληνικού βίου. Πρόκειται για ένα ανθολόγιο γνωστών και άγνωστων κειμένων πού μιλούν με πόνο και αγάπη για την ελληνορθόδοξη πορεία του γένους μας. Την ανθολόγηση έχει κάνει ο γνωστός συγγραφέας και πολιτικός επιστήμων κ. Κ. Ι. Χολέβας. Χορηγός της επιμελημένης εκδόσεως είναι ό κ. Κ. Δούκας των αθηναϊκών «Σούπερ Μάρκετ Δούκας». Τέτοιες χορηγίες σπανίζουν και συγκινούν.

Κατά τον ανθολόγο το παρόν βιβλίο «αποτελεί ένα ανθολόγιο επιλεγμένων κείμενων διαφόρων συγγραφέων και διαφορετικών περιόδων με συνισταμένη τη διαχρονική αναβάπτιση τον Ελληνισμού μέσα στην κολυμβήθρα της Ορθοδόξου Χριστιανικής παραδόσεως». Ή ελληνοορθοδοξία παράγει παιδεία, πολιτισμό, τέχνη και ήθος. Ορθοδοξία σημαίνει Ορθοπραξία, ορθή πίστη, ακέραιο ήθος. Γνώση, μνήμη, νοσταλγία του παρελθόντος, αγάπη και αγώνας -για το παρόν και προετοιμασία για το μέλλον. Το παρελθόν και το μέλλον δεν θα πρέπει εύκολα να λησμονιέται από το παρόν. Σήμερα από πολλούς αντιμετωπίζεται και θεάται μόνο το κέρδος από το παρόν. Το βιβλίο στην εισαγωγή του αναφέρει πώς «απευθύνεται και αφιερώνεται κυρίως στους νέους μας, αλλά και σε όλους όσοι διδάσκουν και στηρίζουν τους νέους». Αξίζει να διατηρηθούν ακέραιες οι αξίες πού διατήρησαν τον τόπο αυτό επί αιώνες ασάλευτο και το όντως πολύπαθο γένος μας σ' εγρήγορση.

Η Ορθοδοξία βεβαίως είναι οικουμενική. Η συνάντηση της όμως με τον ελληνισμό έδωσε αιθέρια πνοή, ενδυνάμωση, ανάταση και αναψυχή. Ο αγνός πατριωτισμός δεν έχει καμία σχέση με τον επάρατο και πάντα καταδικαστέο εθνοφυλετισμό και την εθνοκαπηλεία. Η ελληνοορθοδοξία χαρίζει υγεία, διάκριση, μέτρο, χάρη και χαρά. Ούτε λοιπόν εθνική έπαρση ούτε εθνική μειονεξία, ούτε ηττοπαθείς ούτε ξενομανείς.

Η Ορθοδοξία μας θέλει πάντοτε αισιόδοξους και η ελληνικότητα γνήσια σοφούς. Μας κάνουν ανθρώπους του πνεύματος και οικουμενικούς και όχι παγκοσμιοποιημένους και οικουμενιστές και συγκρητιστές.

Πολιτισμός δεν είναι η διασκέδαση, οι φιέστες και τα καρναβάλια, αλλά η αληθινή ψυχαγωγία, η υψηλή τέχνη, η φιλοσοφία της ζωής, η υπέρβαση του θανάτου. Η Ορθοδοξία δεν είναι φολκλορισμός, θρησκοληψία και παραδοσιοπληξία, ούτε φανατισμός και μισαλλοδοξία. Ο Μέγας Αλέξανδρος διαδίδει τις αρετές του Ελληνισμού και ο Απόστολος Παύλος τις ένθεες αρετές του Ευαγγελίου, του φιλάνθρωπου Χριστιανισμού. Ο Μέγας Κωνσταντίνος βγάζει τους κυνηγημένους χριστιανούς από τις κατακόμβες, πού ανέδειξαν χιλιάδες μάρτυρες, και τους φέρνει στη Νέα Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη, εμπνεόμενος από το φως των λόγων του Σταυροαναστηθέντος Θεανθρώπου. Αυτό το φως μεταφέρουν και σε άλλους λαούς.

Μάρτυρες της ελληνοορθοδοξίας η αγιογραφία, η υμνογραφία, η ψαλμωδία, η αρχιτεκτονική, η μικρογραφία και άλλες. Φανερώνουν το θαύμα της αγαστής συμπόρευσης, της πλούσιας προσφοράς και διακονίας, της άβαθης επιτεύξεως και του ολοκληρωμένου χρέους σ' έναν κόσμο πού διψούσε και διψά για αλήθεια και ζωή. Στήν περίοδο της μακραίωνης τουρκοκρατίας δεν μένει σβηστό το καντήλι στην εικόνα της Παναγίας, το κερί στην εικόνα του Φωτοδότη Χρίστου, αλειτούργητη η Εκκλησία, αλιβάνιστος ο κόσμος...

Η Ορθοδοξία δεν θα παύει να μηνύει σιγαλά στον κόσμο πώς ο σκοπός της ζωής δεν είναι η απόκτηση ενός νέου οχήματος αλλά η συνάντηση με τον Ζωοδότη Χριστό, ο αγιασμός και η αγιότητα, η ανύψωση από την ύλη, η απόρριψη των πολλών περιττών της ζωής, η αυτογνωσία, αδελφογνωσία και θεογνωσία.

Νομίζω αξίζει η προσεκτική μελέτη του βιβλίου αυτού. Δίνει αφυπνιστικά μηνύματα. Η γνώση του παρελθόντος είναι λίαν χρήσιμη για το παρόν και το μέλλον. Η Ελλάδα αξίζει μία καλύτερη τύχη. Πρέπει να φύγει από την τωρινή κατάντια της ανυποληψίας.

Last modified on Wednesday, 08 August 2012 22:05
Login to post comments

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel