Ζωηφόρος

Εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" - Αφιέρωμα: Ο θρίαμβος των εικόνων,

Rate this item
(0 votes)

Εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" - Αφιέρωμα: Ο θρίαμβος των εικόνων

Αύριο, Κυριακή της Ορθοδοξίας, στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής", που κυκλοφορεί και στην Αθήνα και σε πολλές άλλες πόλεις, μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμα στον διπλό θρίαμβο των εικόνων.

Η εισαγωγή του αφιερώματος

Μπορεί τον 9ο αιώνα η νίκη και η αναστήλωση των εικόνων να αποτέλεσε τον θρίαμβο και τη νίκη της Ορθοδοξίας έναντι των εικονομάχων, όμως έντεκα αιώνες μετά, δηλαδή τον 20ό αιώνα, είχαμε μια νέα νίκη, έναν νέο θρίαμβο και μια καινούργια αναγνώριση και αναστήλωση των εικόνων. Αυτή τη φορά την αισθητική αναγνώριση, καταξίωση, δόξα και τιμή τους. Οι κατακτήσεις των καλλιτεχνών της μοντέρνας τέχνης, μαζί με τον επιστημονικό τρόπο καθαρισμού, ανάδειξης και αποκατάστασης των εικόνων από τις ποικίλες επικαλύψεις και πατίνες που κατακάθισαν πάνω τους στο πέρασμα των αιώνων, βοήθησαν καλλιτέχνες, επιστήμονες, φιλότεχνους, αλλά και τον απλό κόσμο να εκτιμήσει την πραγματική τους αξία και τη θέση τους τόσο στη λατρευτική ζωή όσο και στην παγκόσμια ιστορία των τεχνών.

Έτσι, πλέον, οι εικόνες πέρασαν από την απαξίωση στις μεγάλες αίθουσες της τέχνης, στα μουσεία, έγιναν αντικείμενο επιστημονικής μελέτης, ποικίλων ερευνών και συνεδρίων, τοποθετήθηκαν στα κοσμικά σαλόνια και ακόμη έγιναν περιζήτητες από εγχώριους και διεθνείς αρχαιοκάπηλους, αφού πλέον οι μετοχές τους ανέβηκαν πολύ ψηλά στο χρηματιστήριο της τέχνης.

Πλέον όλοι μπορούμε να δούμε και να γευτούμε τους καρπούς της μεγάλης και μεστής αυτής τέχνης που ωρίμασε μέσα στις αναζητήσεις, τους προβληματισμούς, τις κατακτήσεις, τις αγωνίες, τους καημούς, τις δόξες, τις ταπεινώσεις και τις τραγωδίες της ρωμιοσύνης, δηλαδή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της περιόδου της Τουρκοκρατίας. Το ίδιο συνέβη και με την τέχνη άλλων λαών, όπως των Ρώσων, που πήραν τα φώτα από τους βυζαντινούς μαΐστορες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η επιρροή σε νεότερους καλλιτέχνες, όπως αυτούς της ρωσικής πρωτοπορίας αλλά και τους δικούς μας - ανάμεσά τους να αναφέρουμε τον Σπύρο Παπαλουκά, τον Φώτη Κόντογλου και τους μαθητές του, όπως Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Εγγονόπουλος κ.ά.

Έτσι εμείς σήμερα μπορούμε να γιορτάζουμε τη διπλή αναστήλωση και αναγνώριση των εικόνων και -το πιο σημαντικό- να τρεφόμαστε αισθητικά, ζείδωρα και πνευματικά από την ωραιότητα, το κάλλος και τη ζωντάνια τους. Και αν το κάλλος - όπως λέει ο Ντοστογιέφσκι- θα σώσει τον κόσμο, οι εικόνες αποτελούν την πρόγευσή του.  

Επιμέλεια αφιερώματος, κείμενο:

Στέλιος Κούκος

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Γράφουν

Μαρία Τσαντσάνογλου

Γιώργος Τσιγάρας

Γιώργος Φουστέρης

Κείμενα

Αρχιμανδρίτης Βασίλειος

Νίκος Ζίας

Michel Quenot

Κώστας Παπαϊωάννου

Φαίδων Πατρικαλάκις

Last modified on Wednesday, 08 August 2012 20:04
Login to post comments

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel