Ζωηφόρος

«Εξοργιστείτε!»!!! - Η νέα αντίσταση, του Στεφάν Εσέλ,

Rate this item
(0 votes)

«Εξοργιστείτε!»!!!

Η νέα αντίσταση

του Στεφάν Εσέλ

Το μπέστ σέλερ ενός ήρωα

Από τη Χριστίνα Λιακοπούλου

από το ένθετο «Strategist»  της εφημερίδας «Κόσμος του Επενδυτή»,

Σάββατο 8 – Κυριακή  9 Ιανουαρίου 2011

«Οι θεαματικές πωλήσεις του βιβλίου αντανακλούν την οργή που νιώθουν οι Γάλλοι για τι» κοινωνικές ανισότητες επί προεδρίας Νικόλα Σαρκοζί», γράφει η βρετανική «Guardian».

Εβδομήντα χρόνια πριν, ο Στεφάν Εσέλ ήταν στη γαλλική αντίσταση. Σήμερα καλεί τους Γάλλους, μέσω ενός συγγράμματος των τριών ευρώ(!), να κάνουν τη δική τους αντίσταση και να αντιταχθούν στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική αδικία.

Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, ο Στεφάν Εσέλ χρησιμοποιούσε τα όπλα. Σήμερα έχει ανακαλύψει τη δύναμη της πένας, και με αυτήν προσπαθεί να ξεσηκώσει τους Γάλλους. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι ένα μικρό κόκκινο βιβλιαράκι μόλις 29 σελίδων που έφερε τα πάνω κάτω στα εκδοτικά δρώμενα της Γαλλίας. Σε μικρό χρονικό διάστημα, οι πωλήσεις του βιβλίου «Ιndignez vous» («Αγανακτήστε») ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, αφού σκαρφάλωσε στη λίστα των μπεστ σέλερ.

Τι κι αν ο συγγραφέας του είναι 93 ετών, ο επαναστατικός λόγος για αντίσταση στις κοινωνικές αδικίες φαίνεται πως έπεισε τους Γάλλους αναγνώστες. Μέχρι τώρα έχουν πουληθεί 600.000 αντίτυπα και 200.000 επιπλέον ετοιμάζονται στο πιεστήριο. Αρχικώς ο εκδοτικός οίκος Indigene είχε τυπώσει μόλις 8.000 βιβλία, τα οποία εξαντλήθηκαν «εν ριπή οφθαλμού». Κατά την περίοδο των εορτών, το «Independent» σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση της λίστας των μπεστ σέλερ, και μάλιστα πούλησε οκτώ φορές περισσότερα αντίτυπα από το αμέσως επόμενο, μια νουβέλα του βραβευμένου με το κορυφαίο γαλλικό βραβείο Γκονκούρ συγγραφέα Μισέλ Χουελεμπέκ.

«Δώδεκα δώδεκα πουλιούνται τα βιβλία», αναφέρουν Γάλλοι βιβλιοπώλες στον «Independent», «αφού ο κόσμος παίρνει πολλά αντίτυπα για να τα χαρίζει σε φίλους και συγγενείς». «Οι θεαματικές πωλήσεις του βιβλίου αντανακλούν την οργή που νιώθουν οι Γάλλοι για τις κοινωνικές ανισότητες επί προεδρίας Νικολό Σαρκοζί», γράφει η βρετανική «Guardian», ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που συντέλεσαν σε αυτή την εκδοτική επιτυχία. Η τιμή του βιβλίου είναι μόλις 3 ευρώ (πράγμα ασυνήθιστο για τη Γαλλία, όπου τα βιβλία πουλιούνται ακριβά βάσει νόμου). Επίσης σημαντικό ρόλο έχει παίξει και ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος είναι ιδιαιτέρως γνωστός στους Γάλλους για τη ζωή και τη δράση του.

Ο Εσέλ, που είναι ένθερμος υποστηρικτής του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1917. Σε ηλικία επτά ετών εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένεια του μόνιμα στη Γαλλία. Η μητέρα του, Ελέν, ήταν ζωγράφος και ο πατέρας του, Φραν, συγγραφέας. Οι δυο τους ενέπνευσαν τον συγγραφέα Ενρί Πιέρ Ροσέ να γράψει το έργο «Ζιλ και Τζιμ», το οποίο αργότερα ο Φρανσουά Τριφό μετέφερε στη μεγάλη οθόνη.

Ο Εσέλ πήρε τη γαλλική υπηκοότητα το 1937 και δύο χρόνια αργότερα γράφτηκε στην Εκόλ Νορμάλ. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Εσέλ αγωνίστηκε με τη γαλλική αντίσταση εναντίον των ναζιστών. Αιχμαλωτίστηκε, βασανίστηκε και κατέληξε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, απ' όπου κατάφερε να αποδράσει. Μετά τον πόλεμο έγινε διπλωμάτης, ενώ παράλληλα ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές στο έργο κατάρτισης της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τη διακήρυξη τους από τα Ηνωμένα Έθνη, το 1948.

Τα τελευταία χρόνια, με συνεντεύξεις του έχει σταθεί στο πλευρό των λαθρομεταναστών και προασπίζεται με πάθος τα δικαιώματα τους. Επίσης, έχει ταχθεί δημόσια υπέρ του μποϊκοτάζ στα ισραηλινά προϊόντα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. «Ο κόσμος φοβάται να μιλήσει εναντίον του Ισραήλ για να μην κατηγορηθεί για αντισημιτισμό», είχε πει ο Εσέλ σε παλαιότερη συνέντευξη του στο France 24, συμπληρώνοντας με έμφαση: «Έχοντας αυτή την ιστορία οι Εβραίοι, είναι ανεπίτρεπτο να διαπράττουν οι ίδιοι εγκλήματα πολέμου».

Πριν από πέντε χρόνια, το 2006, ο Εσέλ τιμήθηκε με την ανώτερη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας, το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής. «Είμαι βαθύτατα συγκινημένος από την επιτυχία του βιβλίου μου», δηλώνει ο ίδιος και συμπληρώνει: «όπως το 1940 αντιτάχθηκα στους ναζί, έτσι και τώρα αντιτάσσομαι στις πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις».

Φανερά ικανοποιημένη με την πορεία του βιβλίου είναι και η εκδότρια Σιλβί Κροσμάν. «Το βιβλίο θα μπορούσε να είναι μια προσαρμοσμένη εκδοχή του μηνύματος που απηύθυνε ο Σαρλ ντε Γκολ προς τον γαλλικό λαό μέσω της γαλλικής υπηρεσίας του ΒΒΟ στις 18 Ιουνίου του 1940», υποστηρίζει η ίδια και συμπληρώνει με έμφαση: «Το βιβλίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία επειδή δίνει ελπίδα στους ανθρώπους και επειδή έχει γραφτεί από έναν πραγματικό πολεμιστή, κι όχι από έναν διανοούμενο που δεν έχει αφήσει ποτέ την πολυθρόνα του». Αποσπάσματα από το βιβλίο

«θα ήθελα ο καθένας από εμάς να βρει τον δικό του λόγο να διαμαρτυρηθεί. Αυτό είναι ένα πολύτιμο δώρο. Όταν κάτι σε κάνει να θέλεις να αντισταθείς, όπως έκανα εγώ εναντίον του ναζισμού, γίνεσαι πολεμιστής, και μάλιστα σκληρός. Γίνεσαι μέρος του μεγάλου χειμάρρου της ιστορίας...». «Είναι αλήθεια ότι οι λόγοι για να φωνάξει κάποιος μπορεί να είναι λιγότερο εμφανείς σήμερα. Ο κόσμος είναι τόσο περίπλοκος. Αλλά σε αυτόν τον κόσμο υπάρχουν πράγματα που δεν πρέπει να ανεχόμαστε. Αυτό λέω στους νέους: κοιτάτε γύρω σας και θα καταλάβετε ποια είναι αυτά που δεν πρέπει να ανεχόμαστε. Το χειρότερο απ' όλα είναι η αδιαφορία».              

«Καλούμε τις νεότερες γενιές να κουβαλούν τα ιδανικά της αντίστασης. Το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να εξοργίζουν σήμερα τον κόσμο».

***

Αναστατώνει τη Γαλλία ένα βιβλίο

Ο συγγραφέας καλεί τους πολίτες να θυμώσουν

Επιμέλεια Ελένη Μαυρουδή

Αποδεικνύοντας ότι η ηλικία δεν αποτελεί εµπόδιο προς την εκδοτική επιτυχία, ένας 93χρονος ήρωας της Αντίστασης υπέγραψε το µπεστ σέλερ των Χριστουγέννων στη Γαλλία, µε ένα πολιτικό «κάλεσµα στα όπλα».

Στις 30 σελίδες του δοκιµίου, που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Εξοργιστείτε!»(«Indignez vous!» εκδ. Indig?ne), ο 93χρονος Γάλλος αντιστασιακός Στεφάν Χέσελ καλεί τους αναγνώστες να θυµώσουν µε την κατάσταση που επικρατεί στη γαλλική κοινωνία. Το κάλεσµά του βρίσκει θερµή ανταπόκριση. Τις τελευταίες πέντε εβδοµάδες, όµως, το «Εξοργιστείτε!» βρίσκεται στην κορυφή των ευπώλητων, εκτοπίζοντας από τις πρώτες θέσεις το τελευταίο µυθιστόρηµα του σταρ των γαλλικών γραµµάτων Μισέλ Ουελµπέκ, αλλά κι ένα πλήθος χριστουγεννιάτικων βιβλίων. Έως σήµερα έχουν πωληθεί 600.000 αντίτυπα και ο εκδότης έχει πλέον κάθε λόγο να πιστεύει ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν το ένα εκατοµµύριο. Σύντοµα, το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πώς εξηγείται η επιτυχία; Ασφαλώς ένα ρόλο έπαιξε το ταλέντο του συγγραφέα. Αλλά και η ίδια η ιστορία του: Ο Στεφάν Χέσελ γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1917 και µετανάστευσε στη Γαλλία στην ηλικία των 7 ετών. Η φιλελεύθερη µητέρα του Έλεν Γρουντ - Χέσελ ήταν το πραγµατικό πρόσωπο που κρυβόταν πίσω από την ηρωίδα της νουβέλας «Ζιλ και Τζιµ»,η οποία µεταφέρθηκε στον κινηµατογράφο από τον Φρανσουά Τριφό και µιλά για µια γυναίκα που ερωτεύεται δυο φίλους. Στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής ο Χέσελ πήρε µέρος στην αντίσταση. Συνελήφθη και βασανίστηκε. Μετά τον πόλεµο συµµετείχε στη σύνταξη της οικουµενικής διακήρυξης των δικαιωµάτων του ανθρώπου. Αργότερα έγινε διπλωµάτης.

Έκκληση στους πολίτες

Ο Χέσελ γράφει στο βιβλίο του ότι οι Γάλλοι πολίτες πρέπει να ενστερνιστούν και πάλι τις αξίες της γαλλικής αντίστασης. «Αυτή είναι µια έκκληση στους πολίτες, νέους και γέρους, να αναλάβουν την ευθύνη για τα πράγµατα που δεν λειτουργούν σωστά στην κοινωνία µας», γράφει. Οι αιτίες που κάνουν τον Χέσελ να θυµώνει είναι το χάσµα ανάµεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, η µεταχείριση που επιφυλάσσουν οι γαλλικές Αρχές στους λαθροµετανάστες, η µόλυνση του περιβάλλοντος, η φίµωση του Τύπου.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/world/epikairotita/340187

Last modified on Wednesday, 08 August 2012 20:04
Login to post comments

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel