Ζωηφόρος

Αφιέρωμα ΚΣΤ΄ ΠΑΤΡΙΑ - Πολιτιστικός Σύλλογος Ράχης Πιερίας «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ»

ΚΣΤ΄ ΠΑΤΡΙΑ - Αφιέρωμα στο 1821

Πολιτιστικός Σύλλογος Ράχης Πιερίας «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ»

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

    Σᾶς προσκαλοῦμε νά τιμήσετε μέ τήν παρουσία σας τίς ἐκδηλώσεις τῶν ΚΣΤ΄ ΠΑΤΡΙΩΝ οἱ ὁποῖες εἶναι ἀφιερωμένες στήν ἐπανάσταση τοῦ 1821. Οἱ ἐκδηλώσεις θά πραγματοποιηθοῦν στήν Ράχη Πιερίας, ἀπό 17 ἕως 21 Ὀκτωβρίου 2013,σύμφωνα μέ τό πρόγραμμα πού ἀκολουθεῖ.                                                           

Ράχη, 17-21 Ὀκτωβρίου 2013

***

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Πέμπτη 17 Ὀκτωβρίου, Βράδυ

• 18:00            Λιτανεία ἱεροῦ λειψάνου Ἁγίου Λουκᾶ τοῦ Εὐαγγελιστοῦ – Μέγας Πανηγυρικός ἑσπερινό ΥΠΟΔΟΧΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ

Παρασκευή 18 Ὀκτωβρίου, Πρωΐ

•  7:00 – 10:30 Ὄρθρος – Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

• 10:45 – 11:00 Ἐπιμνημόσυνη δέηση γιά τούς ἥρωες τοῦ ΄21.

• 11:00 – 11:15 Κέρασμα.

• 11:20 – 11:30 Χαιρετισμός Προέδρου Συλλόγου.

• 11:30 – 12:10 Πανηγυρική εἰσαγωγική εἰσήγηση ἀπό τόν Πρωτ/ρο – Καθηγητή π. Θεόδωρο Ζήση : «Τό ἁγιασμένο   καί προδομένο ΄21».

π. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΗΣΗΣ

• 12:15 – 12:30 Παραδοσιακά –τοπικά τραγούδια ἀπό τήν χορωδία μεσηλίκων τῶν ΠΑΤΡΙΩΝ.

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΗΛΙΚΩΝ

• 12:30            Γεῦμα.

Ἀπόγευμα – Πνευματικό Κέντρο Ράχης

• 19:00       Ἰ. Καμπανέλλη, «Παραμύθι χωρίς ὄνομα». Θεατρική παράσταση ἀπό τό ΘΕΑΤΡΟΝ ΡΑΧΗΣ.

Σάββατο 19 Ὀκτωβρίου, Πρωΐ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΙΩΝ ΙΣΤ΄ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Συνεδρία α΄- Πρόεδρος : π. Θεόδωρος Ζήσης.

• 10:00-10:30 Χαιρετισμοί. Ἔναρξη εργασιῶν

• 10:30-10:50 Ζωή Γκενάκου, τ. ἐπίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου: «Τό ἰδεολογικό περιεχόμενο τοῦ 1821 μέσα ἀπ’ τό δημοτικό τραγούδι».

• 10:50-11:10 Πέτρος Γεωργαντζῆς, : «Ἡ προσφορά τῆς Ἐκκλησίας στόν ἀγῶνα».

• 11:10-11:30 Δημήτριος Νατσιός, Δάσκαλος : «Τό ΄21 στά σχολικά μας ἐγχειρίδια».

• 11:30-11:50 Διάλειμμα – Κέρασμα.

Συνεδρία β΄- Πρόεδρος : Νῖκος Λυγερός.

• 11:50-12:10 Κωνσταντῖνος Χολέβας, πολιτικός ἐπιστήμων - συγγραφέας : «Ἐκκλησία & 1821 : ἀπάντηση σέ           ἀμφισβητίες».

• 12:10-12:30 Μαρία Μαντουβάλου, Ἀναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφικῆς σχολῆς Παν/μίου Ἀθηνῶν: «Ἡ ὀρθοδοξία στά κείμενα τῶν συνταγμάτων καί τῶν ἀπομνημονευμάτων τοῦ 1821».

• 12:30-12:50 Γεώργιος Μ. Χανδόλιας, Δάσκαλος : «Ἡ ἐπανάσταση στήν Πιερία – Τό κίνημα τῶν Λαζαίων».

• 12:50-13:20 Πρωτ/ρος – καθηγητής π. Γεώργιος Μεταλληνός : «Ποῦ στόχευε πραγματικά ἡ μεγάλη ἑλληνική         ἐπανάσταση;».

• 13:20         Συζήτηση – Γεῦμα.

Βράδυ – Πνευματικό Κέντρο Ράχης

• 19:00         «Κρυφά τό λένε τά πουλιά». Συναυλία δημοτικοῦ τραγουδιοῦ.

Συμμετέχουν : Χρυσόστομος Μητροπάνος, τραγούδι, Ἀρετή Κετιμέ, σαντούρι – τραγούδι, Χρῆστος Τζιτζιμίκας, τραγούδι, Γιῶργος Κωτσίνης, κλαρίνο, Κυριάκος Γκουβέντας, βιολί, Θωμᾶς Κωνσταντίνου, τραγούδι - λαοῦτο, Βασίλης Γαλάνης, κρουστά.

Σχόλια - Ἀφήγηση : Γιῶργος Κωνστάντζος

ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ  

ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ      ΤΖΙΤΖΙΜΙΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΩΤΣΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ      ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΩΜΑΣ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ                 

Κυριακή 20 Ὀκτωβρίου, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΙΩΝ

Συνεδρία γ΄- Πρόεδρος : π. Γεώργιος Μεταλληνός.

• 7:00 -10:30 Ὄρθρος – Θ. Λειτουργία στόν Ἱ. Ν. Ἁγίου Λουκᾶ Ράχης.

• 10:30-11:00 Κέρασμα.

• 11:00-11:30 Γιῶργος Κωνστάντζος, μουσικολόγος : «Τά Θούρια τῆς ἑλληνικῆς ἐπανάστασης καί οἱ ποιητές τους».

• 11:30-12:00 Νῖκος Λυγερός, στρατηγικός σύμβουλος : «Μηνύματα τοῦ ΄21 γιά τήν ἐποχή μας».

• 12:00-12:30 Μοναχός Λουκᾶς Φιλοθεΐτης : «Ἡ πνευματική διάστασι τοῦ ἀγῶνος».

• 12:30-13:00 Συζήτηση – συμπεράσματα – Γεῦμα.

Ἀπόγευμα – Πνευματικό Κέντρο Ράχης

• 19:00         Παραδοσιακοί χοροί καί τραγούδια ἀπό τούς :

o Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ἀδένδρου Θεσσαλονίκης «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»,

o Πολιτιστικό Σύλλογο Σεβαστῆς Πιερίας,

o Πολιτιστικό Σύλλογο Ράχης «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ».

o Μουσική βραδιά μέ τούς : Ντῖνο Ντοῦρο (κλαρίνο), Νῖκο Μπίνια (κρουστά), Σάκη Καστανάρα (λαοῦτο), Ἀντώνη Θανουρῆ (τραγούδι – φλογέρα).

Δευτέρα 21 Ὀκτωβρίου

• 20:30 Ἱερά Ἀγρυπνία στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Λουκᾶ Ράχης.

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου

9:00 – 13:00 Αἱμοδοσία στό Πνευματικό Κέντρο Ράχης.

•Σημείωση: Κατά τήν διάρκεια τῶν ἐκδηλώσεων, θά λειτουργεῖ στό Πνευματικό Κέντρο ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ, σχετική μέ τό ἀφιέρωμα.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ :

Πρωτοπρεσβύτερος – Καθηγητής π. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΗΣΗΣ - Ἀρχιμ. π. ΠΑΥΛΟΣ ΝΤΟΥΡΟΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΑΧΗΣ «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ»

Πρόεδρος : ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΝΤΟΥΡΟΣ

Ἀντ/δρος: ΔΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Γραμματέας : ΑΝΔΡΕΑΣ Α. ΠΑΤΣΙΟΣ

Ταμίας : ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΑΜΑΓΚΑΣ

Μέλη : ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΓΙΑΝΝΩΤΑΣ – ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Γ. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ε. ΜΠΙΝΙΑΣ

Τεχνική ὑποστήριξη : Νικόλαος Ἰ. Μπίνιας, Ἰωάννης Γ. Μπίνιας, Γιῶργος Β. Καρακούσης, Ἀναστάσιος Β. Καρακούσης, Παναγιώτης Κατσαμάγκας, Γιῶργος Ἀ. Κατσαμάγκας.

Ὑπεύθυνος ΜΜΕ: Νικηφόρος Γκόλτσιος, δημοσιογράφος.

Ταχ. Δ/νση Συλλόγου : Πολιτιστικός Σύλλογος Ράχης Πιερίας «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ»

Ράχη Πιερίας - Τ.Κ. 60100

Πληροφορίες : Δημήτριος Ντοῦρος

Τηλέφωνο : 23510-98498, 6977-572386 Fax : 23510-46383

email : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.patria.gr

***

ΤΙΜΗ ΣΤΟ '21 ΑΠΟ ΤΑ ΚΣΤ΄ ΠΑΤΡΙΑ

Πλήθος φίλων της παράδοσης και του πολιτισμού προσέλκυσαν και φέτος τα “ΠΑΤΡΙΑ” που με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στη Ράχη το περασμένο τριήμερο. Όπως είναι γνωστό, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αφορμή την πανήγυρη προς τιμήν του προστάτη του χωριού Αγίου Αποστόλου - Ευαγγελιστή Λουκά.

Στο επίκεντρο των ΚΣΤ' Πατρίων βρέθηκε το καθιερωμένο πλέον επιστημονικό συνέδριο, που φέτος ήταν αφιερωμένο  "στην επανάσταση του 1821", ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε ..

επίσης πλούσια μουσικοχορευτικά δρώμενα. Συνδιοργανωτής ήταν ο Οργανισμός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης.

Παράδοση και Πολιτισμός στη Ράχη

“Προσπαθήσαμε μια χούφτα άνθρωποι το τελευταίο τριήμερο να επιχειρήσουμε μία βιογράφηση του 1821 για να φτάσουμε στην επιστημονική ανατομία του. Οι σεβαστοί και αγαπητοί επισκέπτες μας έχετε τη δυνατότητα να κρίνετε, να κρατήσετε ή να απορρίψετε και να αναθεωρήσετε πριν δημοσιευτούν αυτά τα κείμενα, ώστε να δεχτούν την όποια αναγκαία βελτίωση. Ο καθένας προσπάθησε από το χώρο του, από τη γνώση και την έρευνά του για το καλύτερο. Η ουσία της ελληνικής διαλεκτικής όμως είναι η σύνθεση. Με μία καλή λοιπόν προσπάθεια μπορούμε όσα κατατέθηκαν εδώ και βγαίνουν μέσα από ελληνορθόδοξες καρδιές ακόμα και αν φαίνονται αντιφατικά να πετύχουμε να τα συνθέσουμε”. Με τα λόγια αυτά ο π.Γεώργιος Μεταλληνός συνόψισε την ουσία, για τις απόψεις που κατατέθηκαν στο επιστημονικό συνέδριο. Όπως σημείωσε νωρίτερα σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ράχης Δημήτρης Ντούρος :"Με τις φετινές μας εκδηλώσεις τιµούµε το 21, τη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση, ιστορικό γεγονός οικουμενικής σημασίας. Με αυτήν αφενός το έθνος µας απέκτησε κρατική υπόσταση αφετέρουπαραδειγμάτισε και άλλους υπόδουλους λαούς καθώς υπήρξε η πρώτη Εθνική Επανάσταση για την ανεξαρτησία ενός υπόδουλου Έθνους. Με την πτώση της Πόλης, στις 29 Μαίου 1453, η μαύρη νύχτα της σκλαβιάς κάλυψε τον εθνικό ορίζοντα και το όνομα της Ελλάδος σβήστηκε από τους χάρτες της υδρογείου. Ωστόσο, μία ανίκητη ελπίδα και μία αμετακίνητη πίστη, ρίζωσαν  βαθιά στην ψυχή του Γένους, από την ίδια θλιβερή και μαύρη εκείνη ημέρα που ο Βυζαντινός  δικέφαλος αετός, δίπλωνε βαριά πληγωμένος τα φτερά του και κούρνιαζε στην άγια τράπεζα της Αγια Σοφιάς. Η ελπίδα και η πίστη για την απελευθέρωση, δεν έσβησαν από τις καρδιές των Ελλήνων. Έμειναν κρυμμένες στα στήθη τους. Έγιναν τραγούδι και ύμνος, που τον έψελναν σιγανά τα χείλη του ραγιά στην Παναγιά.           

«Σώπασε Κυρά Δέσποινα και μη πολύ δακρύζεις,

πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα 'ναι»[....]

Σήμερα όλοι οι Έλληνες, έχουμε ιερό χρέος να διαφυλάξουμε τις πνευματικές αρχές και αξίες στις οποίες στηρίχθηκε η επανάσταση του 21, που δεν εξετάζεται μόνο σαν στρατιωτικό γεγονός πανευρωπαϊκής ακτινοβολίας αλλά και σαν πνευματικός αγώνας ενός λαού που πιστεύει στην αξία της ιδέας και υπηρετεί σε όλες τις εποχές τις ακατάλυτες αρχές της ελευθερίας και της Αρετής.[...]. Αν δε σκύψουμε, λοιπόν, ευλαβικά στο επίτευγμα των ηρώων του 21, αν δε νιώσουμε απέραντη ευγνωμοσύνη για ό,τι μας κληροδότησαν, αν δεν πάψουμε να προβάλλουμε και να μεγεθύνουμε τις μαύρες κηλίδες της επανάστασης, οι οποίες ήταν επόμενο να παρατηρηθούν στη διάρκεια ενός τόσο μεγάλου αγώνα, τότε και μόνο τότε, κινδυνεύουμε να αποκοπούμε από τις ρίζες μας και να υποθηκεύσουμε το μέλλον μας. Ας αντιμετωπίζουμε λοιπόν τα σύγχρονα αιτήματα της ζωής χωρίς να νεκρώνουμε τα κληρονομημένα μας βιώματα και χωρίς να υποστέλλουμε τα πατροπαράδοτα ιδανικά μας. Ας αντλούμε πάντοτε ευκρασία και ευρωστία από της αστείρευτες πηγές του Γένους μας. Ας μη λησμονούμε ποτέ ότι το κοσμοϊστορικό εκείνο μεγαλούργημα οφείλεται στο Γένος. Με άλλα λόγια στο αίμα το ελληνικό που δε μολύνεται, στο μεδούλι το ελληνικό που δε νερουλιάζει, στο κόκαλο το ελληνικό που δε σαπίζει, στο πνεύμα το ελληνικό που δεν αμαυρώνεται”. Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου στο πνευματικό κέντρο του πολιτιστικού συλλόγου Ράχης, χαιρετισμό απηύθυνε  ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο οποίος συνεχάρη τον πολιτιστικό σύλλογο Ράχης που σε δύσκολες εποχές,εξακολουθεί να διοργανώνει εκδηλώσεις με ξεχωριστή διάσταση που τοποθετούν τον πολιτισμό, την παιδεία και την πίστη μας στο επίκεντρο και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιμανδρίτης π.Παύλος Ντούρος. Τις εκδηλώσεις χαιρέτισαν επίσης, οι βουλευτές Πιερίας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι βουλευτών, εκπρόσωπος της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, συλλόγων, φορέων κ.ο.κ. Πρόεδροι των τριών συνολικά συνεδριών διετέλεσαν διαδοχικά οι: π. Θεόδωρος Ζήσης, Νίκος Λυγερός, π. Γεώργιος Μεταλληνός, ενώ εισηγητές ήταν μεταξύ άλλων οι: Ζωή Γκενάκου, τ. επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Δημήτριος Νατσιός, Δάσκαλος, Κωνσταντίνος Χολέβας, πολιτικός επιστήμων – συγγραφέας, Μαρία Μαντουβάλου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφικής σχολής Παν/μίου Αθηνών, Γεώργιος Μ. Χανδόλιας, Δάσκαλος, Γιώργος Κωνστάντζος, μουσικολόγος, ο Μοναχός Λουκάς Φιλοθεΐτης κ.α. “

Πηγή: http://www.pierialife.gr/index.php/arxiki/07/item/2365-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%81%CE%AC%CF%87%CE%B7

 Και από: http://aktines.blogspot.gr/2013/10/blog-post_3924.html

Και από:  http://thriskeftika.blogspot.gr/2013/10/blog-post_4010.html

 

Και από: http://www.patria.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=47&Itemid=54

Δείτε και το σχετικό άρθρο εδώ: http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=10134:minyma-elpidas-apo-ena-xorio-tis-makedonias&Itemid=319

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel