Ζωηφόρος

Τα θρησκευτικά και φιλοσοφικά σύμβολα στα σχολεία…,

Τα θρησκευτικά και

φιλοσοφικά σύμβολα στα σχολεία…

από την εφημερίδα «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ», 10 Νοεμβρίου 2009

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για «απαγόρευση» στην ανάρτηση θρησκευτικού συμβόλου σε αίθουσα διδασκαλίας σε σχολείο της Ιταλίας ξεσκέπασε δυο μονομερή και μονοπολιτισμικά ρεύματα και στην Ελλάδα. Και τα δυο εμφανίζονται ως ευρωπαΐζοντα (χα!).

Πρόκειται για τη «πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναφέρει ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν οι σταυροί από τα ιταλικά σχολεία ώστε να μην προσβάλλεται η ελευθερία της θρησκευτικής επιλογής, έχει προκαλέσει σάλο στην Ιταλία.» ο 1ο ρεύμα εκφράζεται από κεντροδεξιούς χριστιανούς και όχι μόνο. Αυτοί προσπαθώντας να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα (εθνικό κράτος και Ε. Ε. δηλαδή) ισχυρίζονται ότι δεν φταίει η Ε. Ε., αλλά ο … κακός εαυτός μας.

Δείτε ένα αντιπροσωπευτικό γραμμένο από τον κ. Κωνσταντίνο Χολέβα  αυτές τις μέρες και μάλλον πριν την απόφαση…. «…Ὡς Ἕλληνες πρέπει νά ἀξιοπιήσουμε τήν εὐρωπαϊκή μας παρουσία γιά τήν προβολή τῶν ἐθνικῶν δικαίων καί συμφερόντων. Ἡ ἑλληνορθόδοξη ταυτότητά μας θά κινδυνεύσει κυρίως ἀπό δικά μας λάθη. Ὑπάρχουν περιπτώσεις, κατά τίς ὁποῖες οἱ ὑπόλοιποι Εὐρωπαῖοι θά δυσκολεύονται νά μᾶς καταλάβουν. Ὑπάρχουν διαφορετικές πολιτιστικές καταβολές. Ἀλλά τό ζητούμενο εἶναι ἄν ἐμεῖς καί οἱ ἡγεσίες μας γνωρίζουμε καί πιστεύουμε συνειδητά στήν παράδοσή μας ὡς ἐχέγγυο προόδου γιά τό μέλλον…»…

Το τραγιθκό είναι ότι αυτές τι απόψεις τις συμμερίζονται όλοι εκείνοι οι πολιτικοί που προσπαθούν μας πείσουν πως η Ε. Ε. είναι κατά βάθος μια ευρωπαϊκής υπόθεση και όχι μια καπιταλιστική στην Ευρώπη… τρομάρα τους.

Το 2ο ρεύμα εκφράζεται από κεντροαριστερούς και όχι μόνο, που υιοθετώντας δήθεν τον πολυπολιτισμό, στην πραγματικότητα είναι ενάντια σε κάθε παραδοσιακό πολιτισμό, ενάντια στις ωσμώσεις μεταξύ των πολιτισμών, των συλλογικών ταυτοτήτων και των θρησκευτικών πίστεων. Είναι δηλαδή ενάντια στον «γνήσιο και διαυγή διαπολιτισμό». Δείτε π.χ. τον πρόεδρο των δασκάλων κ. Δημήτρη Μπράτη, προερχόμενο από την ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) … «Συμφωνώ απόλυτα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν στα σχολεία σύμβολα όπως οι σταυροί ή οι θρησκευτικές εικόνες που διαχωρίζουν τους μαθητές…. το σχολείο θα πρέπει να εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες σε όλους χωρίς κανένας μαθητής να αισθάνεται μειονεκτικά λόγω της καταγωγής, της φυλής ή του θρησκεύματός του».

Η βασική διαπολιτισμική αντίληψη, μπορεί να οδηγήσει όχι βέβαια στους λευκούς τοίχους (λευκά κελιά) στα σχολεία και στον πολιτισμικό μηδενισμό (μηδενισμό του πολιτισμικού κοντέρ), αλλά στην ανάρτηση από μια εικόνα ή φωτογραφία στις τάξεις όλων των πίστεων ή φιλοσοφικών αντιλήψεων των μαθητών ή των γονέων τους και από όλους τους γνωστικούς επιστημονικούς χώρους –  φιλοσοφικά και θρησκευτικά πεδία. Και φυσικά μπορούν να λειτουργήσουν θαυμάσια οι σύλλογοι διδασκόντων, οι σύλλογοι γονέων και οι μαθητικές κοινότητες με δημοκρατικές διαδικασίες με βάση ένα διαπολιτισμικό πλαίσιο εκ μέρους του Υπ. Παιδείας.

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για όσες και όσους μπορούν να ξεπεράσουν όλα τα σύνδρομα ολοκληρωτικών αντιλήψεων, μηδενιστικών απόψεων και προοδευτισμού του συρμού. Και αυτές οι απόψεις κυκλοφορούν σε όλο το πολιτικό φάσμα ακόμα ως φαντάσματα. Που είσαι Όργουελ να μας δεις!;

πηγή:  http://www.xristianiki.gr/elektronike-ekdose/skholia/ta-threskeutika-kai-philosophika-sumbola-sta-skholeia.html

αναδημοσίευση από: http://manitaritoubounou.wordpress.com/2009/11/07/8rhsk-filos-symb-sxoleia-1/#more-3810

και http://exagorefsis.blogspot.com/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel