Ζωηφόρος

Ορθόδοξη χριστιανική παιδεία και ελληνικό σχολείο

Rate this item
(0 votes)

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πελασγός» το βιβλίο του Ευάγγελου Στ. Πονηρού, Δρ Θ., Μ.Φ. με τίτλο «Ορθόδοξη χριστιανική παιδεία και ελληνικό σχολείο – Θεολογική θεμελίωση, Νομική κατοχύρωση, Ιστορική δικαίωση, Ανασκευή ποικίλων ισχυρισμών».

Το βιβλίο αριθμεί 238 σελίδες και αποτελείται από δύο κυρίως μέρη και ένα αξιόλογο παράρτημα. Το πρώτο μέρος έχει τίτλο «Θεολογική, ιστορική και νομική κατοχύρωση της ορθόδοξης χριστιανικής παιδείας και ανασκευή ανυπόστατων ισχυρισμών» και το δεύτερο μέρος τίτλο «Προβλήματα του (πιλοτικού) προγράμματος σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου (έτους 2011)». Στο Παράρτημα φιλοξενούνται άρθρα του συγγραφέα, κείμενα της ΠΕΘ και προτάσεις διδασκαλίας δύο μαθημάτων Γυμνασίου.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου σημειώνεται: «Το βιβλίο αυτό υπερασπίζεται το ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα θρησκευτικών, το οποίο διδάσκεται εδώ και διακόσια περίπου χρόνια στα παιδία μας, τα οποία φοιτούν στα σχολεία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Το μάθημα αυτό είναι νομικώς κατοχυρωμένο βάσει διεθνών συνθηκών, βάσει του Συντάγματος, των νόμων και της νομολογίας των δικαστηρίων της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η ορθόδοξη χριστιανική παιδεία είναι άρρηκτα δεμένη με την πίστη, την ιστορία, τον πολιτισμό των Ελλήνων εδώ και δύο χιλιάδες έτη. Όποιος επομένως επιχειρήσει να απαγορεύσει, νοθεύσει, συρρικνώσει το ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα θρησκευτικών, ας γνωρίζει ότι επιδιώκει να καταπατήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών μας – πολεμά τα ίδια μας τα παιδιά».

 

Με τις εξελίξεις να τρέχουν γύρω από το διαρκώς βαλλόμενο πανταχόθεν μάθημα των Θρησκευτικών το βιβλίο αυτό αποτελεί σημαντικό οδοδείκτη για τη χάραξη της πορείας που πρέπει να ακολουθήσει το θρησκευτικό μάθημα στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο.

Login to post comments

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel