Logo
Print this page

H Ιερά Μονή του Αγίου Ιγνατίου – Λειμώνος Καλλονή Λέσβου,

H Ιερά Μονή του Αγίου Ιγνατίου

– Λειμώνος  Καλλονή Λέσβου

του Αρχιμ. Νικοδήμου Παυλόπουλου

Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Λειμώνος

H Ιερά Μονή του Αγίου Ιγνατίου ιδρύθηκε από τον Άγιο Ιγνάτιο τον Αγαλλιανό τον 16ο αιώνα (ακριβώς το 1526), (Δες για το βίο του Αγίου που εορτάζει στις 14 Οκτωβρίου στο link  http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=874&Itemid=170 )

σε μια περιοχή που βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά από την Καλλονή της νήσου Λέσβου και η οποία  ανέκαθεν, λόγω των πολλών νερών και της πλούσιας βλάστησης, ονομαζόταν «ΛΕΙΜΩΝΑΣ». Το μοναστήρι αυτό υπό την πνευματική καθοδήγηση του φωτισμένου Αγίου Ιγνατίου του Αγαλλιανού, γρήγορα αναδείχθηκε σ΄ έναν πραγματικό πνευματικό Λειμώνα.

«Το μοναστήρι του Αγίου Ιγνατίου είναι ένα επιβλητικό, πανύψηλο, αρχοντικό και μοναδικό σε έκταση κτισμάτων, δεδομένου ότι τα κτίσματα του και μόνο καταλαμβάνουν χώρο 20 στρεμμάτων. Τα δε ελαιοαγροκτήματά του, καταλαμβάνουν έκταση 4.500 στρεμμάτων, μέσα στα οποία βρίσκονται κτισμένα από τον Άγιο Ιγνάτιο και άριστα διατηρημένα επ' εσχάτων, το Γυναικείο Μοναστήρι της Μυρσινιώτισσας, το Μετόχι των Αγ. Αναργύρων, το Μετόχι του Ταξιάρχου Μιχαήλ που λέγεται «Κλοπαιδί» και το Μετόχι Μοναστηρέλλι...

Στα χρόνια του Αγίου Ιγνατίου στους χώρους του μοναστηριού ιδρύθηκαν από τον Άγιο και λειτούργησαν τέλεια και υποδειγματικά οι ακόλουθες τέσσερεις Σχολές:

α.Η περίφημη Λειμωνιάδα Σχολή που λειτουργούσε μέχρι το 1925, μοναδική στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου φοιτούσαν Ελληνόπουλα από όλα τα νησιά του Αιγαίου και διδάσκονταν από ιτερίφημους δασκάλους, όπως ο γνωστός Ζακυνθινός Διδάσκαλος Παχώμιος Ρουσσάνος.

β.Το φροντιστήριο, αντίστοιχη Σχολή για τα κορίτσια στο Γυναικείο Μοναστήρι της Μυρσινιώτισσας, που αποτελεί το πρώτο στην Ελλάδα Κατηχητικό Σχολείο, Οικοτροφείο και Οικοκυρική Σχολή με πολλά και πλούσια αποτελέσματα και δημιουργήματα.

γ.Η Σχολή καλλιγράφων και αντιγραφέων, από την οποία προέρχονται πάμπολλα καλλιγραφημένα χειρόγραφα, Λειτουργικά, Μουσικά και Αγιολογικά

δ.Η Σχολή Κεντητών και Κεντηστριών από την οποία προέρχονται σπουδαιότατα καλύμματα: και άμφια, ποδέες και λοιπά εργόχειρα…

Στην Εκκλησία δε, η Μονή πρόσφερε λαμπρούς Ιεράρχες, όπως ο Άγιος Εθνομάρτυρας Ευθύμιος Αγριτέλλης από τα Παράκοιλα, Επίσκοπος Ζήλων της Αμασείας του Πόντου της Μικράς Ασίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Τιμόθεος Ευαγγελινίδης από τον Πολυχνίτο, ο αείμνηστος Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος Κλεομβρότου, ο αείμνηστος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Διονύσιος Χαραλάμπους από τη Στύψη, και ο πρώην Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε (Αφρικής), Χρυσόστομος Παπαδόπουλος από την Καλλονή και άλλοι πολλοί.»(«Το ιστορικό της Μονής Λειμώνος & ο βίος του Αγίου Ιγνατίου» του Αρχιμανδρίτη Νικοδήμου Παυλόπουλου, Ηγουμένου Ιεράς Μονής Λειμώνος, Μυτιλήνη 1994)

Η εθνική, εκκλησιαστική, κοινωνική αλλά κυριότατα η πολιτιστική προσφορά της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιγνατίου είναι τεράστια.

«Μέσα σ' αυτό το Ιερό θερμοκήπιο από τα χρόνια του Αγίου Ιγνατίου του κτήτορος, όλες οι τέχνες καλλιεργήθηκαν, και διαφυλάχθηκαν και προβλήθηκαν οι πολιτιστικές αξίες.

Πρώτος ο Άγιος Ιγνάτιος κληροδότησε στη Μονή σπουδαιότατα χειρόγραφα και έντυπα, όχι μόνο καλλιτεχνήματα δικά του, αλλά και παλαιότερα του. Τώρα δε, η Μονή προβάλλει και φιλοξενεί απειράριθμα κειμήλια, κλασσικά, βυζαντινά, μεταβυζαντινά, λαϊκά, χειρόγραφα, έντυπα και λοιπά.

Λειτουργούν μέσα στο Μοναστήρι και στα Μετόχια Αγίων Αναργύρων και Κλοπαιδής δεκαεπτά (17) τεράστιες αίθουσες που καταλαμβάνουν 2000 τουλάχιστον τ.μ. και προβάλλουν σε εντυπωσιακές προθήκες τα προαναφερθέντα κειμήλια ήτοι:

α. Βιβλιοθήκη Εντύπων

Περιέχει 15000 βιβλία από το 1498 μέχρι σήμερα όλων των επιστημών και όλων των εκδόσεων από τη Μόσχα μέχρι τα Ιεροσόλυμα και από τη Βενετία μέχρι την Αλεξάνδρεια. Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη είναι το παλαιότερο έντυπο του 1498, καθώς και μία ομιλία στη Γέννηση του Χριστού του Πάπα Κλήμεντος του ΙΑ', αν και νεότερη (του 1716), είναι μοναδική στον κόσμο, γιατί δεν υπάρχει ούτε εκεί που πρωτοεκδόθηκε.

β. Βιβλιοθήκη Εντύπων Μητροπολίτου Μηθύμνης Ιακώβου

Περιέχει 2500 έντυπα όλων σχεδόν των επιστημονικών ενδιαφερόντων και βέβαια τα 80 βιβλία που συνέγραψε και εξέδωσε ο μακαριστός Ιεράρχης.

γ. Βιβλιοθήκη Χειρογράφων

Είναι η τρίτη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων στην Ελλάδα μετά τις συλλογές του Αγίου Όρους και της Πάτμου. Περιέχει 510 χειρόγραφα, πολλά δε σε περγαμηνή από τον 9ον αιώνα μέχρι τον 19ο αιώνα, και 2500 έγγραφα από τον 16ο αιώνα, σπουδαιότερα των οποίων είναι το Ευαγγελιστάριο και ο Πραξαπόστολος του 9ου αιώνα, η Διαθήκη του Αγίου Ιγνατίου και ειλητάρια του 10ου αιώνα σε περγαμηνή, που περιέχουν τη θεία Λειτουργία. Δυο συλλογές δε μέσα σε αυτά πρωτεύουν. Η συλλογή τουρκικών φιρμανιών (φιρμάνι=εντολή), 300 τον αριθμό, που περιέχουν τα προνόμια της Μονής που έδωσε ο Σουλτάνος στον Άγιο Ιγνάτιο, για να προστατευτεί η Μονή από τις αυθαιρεσίες των Τούρκων (επειδή ο άγιος Ιγνάτιος εθεράπευσε τον γιο του Σουλτάνου που έπασχε από ανίατη αρρώστια) και η συλλογή των Μουσικών Βυζαντινών Χειρογράφων, πολλά των οποίων της Λεσβιακής Παρασημαντικής.»(«Το ιστορικό της Μονής Λειμώνος & ο βίος του Αγίου Ιγνατίου» του Αρχιμανδρίτη Νικοδήμου Παυλόπουλου, Ηγουμένου Ιεράς Μονής Λειμώνος, Μυτιλήνη 1994)

Στο μοναστήρι επίσης υπάρχουν Ιεροφυλάκιο, Σκευοφυλάκιο, Λαϊκό Μουσείο, Λαογραφικό Μουσείο, Γεωλογικό Μουσείο, Πινακοθήκη, Έκθεση νομισμάτων, Βιολογικό Μουσείο(στο μετόχι της Κλοπαιδί) και διάφορες άλλες ακόμη συλλογές που περιλαμβάνουν στοιχεία πολυτιμότατα για κάθε ερευνητή της σύνολης τοπικής αλλά και γενικότερα εθνικής ιστορίας μας.

Αξίζει θεωρούμε ιδιαίτερης αναφοράς και το Καθολικό του μοναστηριού το οποίο κτίσθηκε από τον Άγιο Ιγνάτιο το 1526 εις τιμήν των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και μάλιστα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, και το οποίο όπως έχει τώρα, διαμορφώθηκε το 1795. Είναι μια τρίκλιτη Λεσβιακή Βασιλική με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος με διπλό κλειστό νάρθηκα με δυο σκεπαστά αίθρια, βόρεια και νότια και με τέσσερα παρεκκλήσια στις γωνίες. Μοναδικά μέσα σ' αυτήν είναι το ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο, με πλήθος παραστάσεων όπως λουλούδια, φυτά, ζώα, καθώς και σκαλιστές παραστάσεις κάτω από κάθε εικόνα του τέμπλου, όπως η Γέννηση του Χριστού, τα Εισόδια της Θεοτόκου και άλλες. Μοναδικό επίσης είναι το ξυλόγλυπτο ζωγραφιστό ταβάνι λεσβιακού τύπου. Οι τοιχογραφίες σε δυο στρώματα, το πρώτο στρώμα του 16ου αιώνα Μακεδονικής Σχολής και το δεύτερο στρώμα, ακριβώς του 1800 αγιορείτικης τεχνοτροπίας. Το Καθολικό κατ' εντολή του Αγίου και μακραίωνα παράδοση παραμένει άβατο για τις γυναίκες.

Το μοναστήρι του Αγίου Ιγνατίου που βρίσκεται θρονιασμένο μέσα σε μια  μεγάλη πανέμορφη κοιλάδα, μεταξύ των λόφων Τυραννιδίου, Μαραθρά και Καλαθά της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής Λέσβου, αποτελεί λοιπόν, ένα ζωντανό «ορυχείο» - μουσείο κυριολεκτικά ανεξάντλητων αλλά ταυτόχρονα και ανεπεξέργαστων διαμαντιών της εκκλησιαστικής, εθνικής και πολιτιστικής ιστορίας μας.

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR