Ζωηφόρος

Είναι ορθόδοξη και όχι μουσουλμανική

Ως ορθόδοξος Έλληνας και ως τέκνο της Θεσσαλονίκης ενίσταμαι και θλίβομαι για τις ατυχείς κινήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό με στόχο τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Τουρκία και το Ισλάμ. Ο δήμαρχος, κατά τρόπο προκλητικό, δηλώνει συχνά ότι θέλει να δώσει το όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ σε κεντρικό δρόμο της πόλης.

Το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με μια βιαστική απόφαση της πλειονότητας των καθηγητών αποφάσισε την ίδρυση Προγράμματος Ισλαμικών Σπουδών (ευτυχώς, το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας διαφωνεί). Και το Μπαϊράμι των μουσουλμάνων εορτάστηκε φέτος πανηγυρικά στην πόλη του αγίου Δημητρίου με προσέλευση Τούρκων επισκεπτών.

Είναι διαστρέβλωση της Ιστορίας, προσβολή στους αγίους και τους ήρωες της Θεσσαλονίκης και πλαστογράφηση της ταυτότητας των σύγχρονων Θεσσαλονικέων όλη αυτή η προσπάθεια. Πιθανόν κάποιοι να σκέπτονται τα οικονομικά οφέλη από την προσέλευση Τούρκων τουριστών, αλλά για την πίστη και την πατρίδα χύθηκαν ποταμοί αίματος. Δεν θα τα ξεπουλήσουμε όλα στον βωμό του πρόσκαιρου κέρδους. Η πρωτεύουσα της Μακεδονίας έχει κατεξοχήν συνδεθεί με την Ορθοδοξία και το Βυζάντιο (Ρωμανία). Αν θέλουμε να προσελκύσουμε επισκέπτες, σεβόμενοι ταυτοχρόνως την ταυτότητα της πόλης, πρέπει να τη διαφημίσουμε πανορθοδόξως και παγκοσμίως ως ένα ανοικτό «μουσείο βυζαντινού πολιτισμού». Ο άγιος Δημήτριος, οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, η γειτνίαση με το Άγιον Όρος, οι πάμπολλοι βυζαντινοί ναοί μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν πόλο έλξεως για εκατομμύρια προσκυνητές και μελετητές κυρίως από τον ρωσικό και τον βαλκανικό χώρο.

Η Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης έδωσε μέχρι τώρα στην πατρίδα μας τη δυνατότητα να έχει «πρέσβεις» σε διάφορες χώρες και ηπείρους. Πολλοί Σέρβοι μητροπολίτες, ο νυν Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης Ι', ο νόμιμος Αρχιεπίσκοπος των Σκοπίων Ιωάννης Βρανιτσέφσκι και εκατοντάδες κληρικοί της οικουμενικής Ορθοδοξίας είναι απόφοιτοι ή διδάκτορες της σχολής αυτής. Αν το Τμήμα Θεολογίας επιμείνει στην απόφασή του για ισλαμικές σπουδές, θα χάσουμε αυτή την πολύτιμη δεξαμενή πολιτιστικών πρεσβευτών. Οι ορθόδοξοι της Μέσης Ανατολής θα ενοχληθούν με την παρουσία του Ισλάμ, δεδομένου ότι διώκονται ανηλεώς από τους ισλαμιστές, και οι Σέρβοι θα δυσαρεστηθούν διότι οι ορθόδοξοι ναοί στο Κοσσυφοπέδιο καταστρέφονται από Αλβανούς μουσουλμάνους.

 

Άγιε Δημήτριε, φώτισε τους ταγούς της πόλης σου!

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel