Ζωηφόρος

Νέα ΔΟΛια επίθεση εναντίον του μαθήματος των Θρησκευτικών,

Νέα ΔΟΛια επίθεση εναντίον

του μαθήματος των Θρησκευτικών

Ο Χρήστος Κάτσικας, αρθρογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα» και υπεύθυνος της γνωστής ιστοσελίδας εκπαιδευτικών θεμάτων alfavita.gr σε άρθρο του στη εφημερίδα Πολίτης κάνει μία κριτική στα νέα σχολικά εγχειρίδια. Μεγάλο μέρος αυτής της κριτικής δεν είναι παρά μια ακόμη πολεμική εναντίον του μαθήματος των Θρησκευτικών, σε συνέχεια και άλλων πολεμικών άρθρων κατά του μαθήματος από τον ΔΟΛ (Δημοσιογραφικό Όμιλο Λαμπράκη).

Γράφει μεταξύ άλλων ο Χρήστος Κάτσικας:

«Η επιστημονική γνώση θυσιάζεται, η ιστορική αλήθεια εξοστρακίζεται, ενώ θριαμβεύει η ιδεολογική μονομέρεια, η αντιεπιστημονικότητα, και ο μυθολογικός - θεολογικός τρόπος προσέγγισης της πραγματικότητας.»

Και παρακάτω σημειώνει: «Κύρια χαρακτηριστικά των νέων βιβλίων (αλλά και συνολικά του λεγόμενου διαθεματικού τρόπου διδασκαλίας) είναι: …

-Η αντεπιστημονικότητα, όπου οι διάφορες θρησκευτικές θεωρήσεις (π.χ. για τη δημιουργία του κόσμου), αντικαθιστούν ή υπερκαλύπτουν τις σύγχρονες (και κατ’ ουσία) υλιστικές αντιλήψεις για τον κόσμο και τους νόμους του».

Ηθελημένα και σκόπιμα ο Χρ. Κάτσικας συγχέει μυθολογία και θεολογία. Ακολούθως κρίνει ως αντιεπιστημονικές τις βιβλικές διηγήσεις (π.χ. για τη δημιουργία του κόσμου) και προβάλλει ως «επιστημονική» την υλιστική θεώρηση του κόσμου.

Πρώτον, τέτοιου είδους επιστήμη που είναι χωρισμένη από την αληθή Πίστη και προσκολλημένη στην ύλη και τον ωφελιμισμό σας την χαρίζουμε κύριε Κάτσικα.

Δεύτερον. Είναι τουλάχιστον τραγελαφικό στην εποχή μας που το μάθημα των Θρησκευτικών βάλλεται με χίλιους τρόπους να εμφανίζουμε τη θεολογία και το μάθημα αυτό ως κυριαρχούντα δήθεν στη σχολική ζωή και πραγματικότητα. Σιγά μην μας πει ο Κάτσικας ότι κάναμε και τα σχολεία μας εκκλησιαστικά. Μακάρι να ήταν αλήθεια όσα λέει ο αρθρογράφος και να κατείχε τόσο σημαντική θέση στα σχολεία η θρησκευτική εκπαίδευση και η θεολογία. Δυστυχώς έχουν τεθεί στο περιθώριο με ευθύνη πολιτικών και αρκετών εκπαιδευτικών.

Φαίνεται όμως πως στην περίπτωση του αρθρογράφου συμβαίνει το «φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης». Δεν αρκούνται οι πολέμιοι του μαθήματος των Θρησκευτικών σε όσα ήδη έχουν «πετύχει» ενάντια στο μάθημα αλλά ζητούν περαιτέρω υποβάθμισή του και εξοβελισμό κάθε χριστιανικού στοιχείου από τα σχολεία. Ας γνωρίζουν όμως πως υπάρχουν θεολόγοι και κάθε ειδικότητας εκπαιδευτικοί στα σχολεία μας που δεν έκλιναν γόνυ μπροστά στους μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοδημοσιογράφους του ΔΟΛ.

Ας φωνάζει ο Κάτσικας. Εμείς θα μπούμε από Σεπτέμβριο στις τάξεις για να διδάξουμε στα ελληνόπουλα Χριστό και Ελλάδα κι όχι εκείνος και οι ομόφρονές του.

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2009/07/blog-post_06.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel