Ζωηφόρος

Διορισμοί με δίπλωμα εκκλησιαστικού ΙΕΚ,

Διορισμοί με δίπλωμα

εκκλησιαστικού ΙΕΚ 

H κατοχή του πτυχίου προσφέρει δυνατότητα ένταξης στην ιερωσύνη για τους άνδρες και ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση σε θέσεις λαϊκών υπαλλήλων για άνδρες και γυναίκες.

Στην διδακτική αξία των βιβλίων της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, αναφέρθηκε ο γνωστός Λαρισαίος βιβλικός θεολόγος Μ.Sc. και υπ. διδάκτορας του ΑΠΘ, διευθυντής του 14ου Γυμνασίου Λάρισας κ. Νίκος Παύλου, μιλώντας στους σπουδαστές του Τμήματος Εκκλησιαστικής και Πολιτιστικής Κατάρτισης του 2ου ΙΕΚ Λάρισας, το οποίο λειτουργεί στη συνοικία της Ν. Σμύρνης στη πόλη της Λάρισας.

Η εκδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Αγία Γραφή» από τον διδάσκοντα το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, θεολόγο καθηγητή κ. Χάρη Ανδρεόπουλο, σε συνεργασία με τον διευθυντή του 2ου ΙΕΚ κ. Ιωάννη Κόκκαλη και την αναπληρώτρια διευθύντρια κ. Μαρία Βαλιάζη, με σκοπό την ενημέρωση των σπουδαστών για τις νεώτερες επιστημονικές εξελίξεις γύρω από το Βιβλικό μάθημα.

Σημειώνεται ότι τα εκκλησιαστικά ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης – ένα εκ των οποίων λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία στη Λάρισα από τον περασμένο Σεπτέμβριο – απευθύνονται σε άνδρες και γυναίκες. Τα - μονοετούς φοίτησης - Εκκλησιαστικά  Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΙΕΚ), τα οποία ιδρύθηκαν με τον ν. 3432/2006 έρχονται να αντικαταστήσουν την καταργηθείσα - με βάση το άρθρο 20, παρ. 2 του ιδίου νόμου  - Δ’ τάξη των Εκκλησιαστικών Λυκείων, στην οποία οι μαθητές διδάσκονταν αμιγώς εκκλησιαστικά και θεολογικά μαθήματα και τα οποία προσφέρονται πλέον στα ΙΕΚ για αποφοίτους όχι μόνο (των 3ετούς φοίτησης εφεξής) Εκκλησιαστικών Λυκείων, αλλά κάθε είδους σχολείου μέσης εκπαίδευσης. (Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια, ΤΕΕ, κλπ).

Τα ΕΙΕΚ έχουν οργανωθεί από το υπ. Παιδείας, Δια βίου εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων  και λειτουργούν υπό την εποπτεία του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) ως τμήματα «Εκκλησιαστικής και Πολιτιστικής Κατάρτισης», με το ευέλικτο πλαίσιο που διέπει τον θεσμό της μεταλυκειακής επαγγελματικής κατάρτισης και συγκεκριμένα το ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α΄, Κανονισμός Επαγγελματικής Κατάρτισης και Λειτουργίας των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης), έχουν διδακτικό προσωπικό αποτελούμενο από εμπείρους επαγγελματίες, και προσοντούχους εκπαιδευτικούς της Β/βάθμιας, και απευθύνονται σε  άνδρες και γυναίκες, αποφοίτους Β/βάθμιας εκπαίδευσης, που επιθυμούν να γνωρίσουν της ρίζες της ορθόδοξης εκκλησιαστικής παράδοσης και να αναδειχθούν είτε ως κληρικοί (οι άνδρες), είτε ως λαϊκοί (άνδρες και γυναίκες), σε υψηλού μορφωτικού επιπέδου στελέχη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, σε θέσεις ιερατικές, διοικητικές.

Οι σπουδαστές διδάσκονται μαθήματα θεολογικού περιεχομένου, όπως Εισαγωγή στην Αγία Γραφή, Δογματική Θεολογία, Πατερική Γραμματεία, Αγιολογία, κ.α.), Εκκλησιαστικό Δίκαιο, Διαχριστιανικό και Διαθρησκειακό Διάλογο, Ομιλητική, φυσικά, Λειτουργική, εν είδει εργαστηριακής άσκησης στο ναό. Επίσης διδάσκονται και πρακτικά μαθήματα, όπως Οργάνωση και Οικονομική Διαχείριση Μητροπόλεων και Ενοριών, Ποιμαντική Επικοινωνία, κ.α. Οι απόφοιτοι του εκκλησιαστικού ΙΕΚ χειροτονούμενοι κατατάσσονται στη Β’ μισθολογική κατηγορία (στην Α’ κατατάσσονται οι πτυχιούχοι Θεολογικών σχολών ΑΕΙ και των τέως Ανωτέρων και νυν Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών), ενώ αν είναι ήδη ιερείς κατώτερης κατηγορίας (απόφοιτοι τριταξίου Λυκείου παντός τύπου) προάγονται σ’ αυτή.

Σημείωση: «Οι νέες δομές και ευκαιρίες στην εκκλησιαστική εκπαίδευση - Τα εκκλησιαστικά σχολεία και η επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν σε άνδρες και γυναίκες», στο «amen.gr»: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=400

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1187

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel