Ζωηφόρος

Η εικονομαχική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου..., του Ιωάννη Τάτση,

Η εικονομαχική απόφαση

του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

και οι εν Ελλάδι εικονομάχοι

του Ιωάννη Τάτση

Θεολόγου

από την εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος», 20/11/2009

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για κατέβασμα των σταυρών από τις σχολικές αίθουσες απορρίφθηκε με σθένος από την ηγεσία της ιταλικής κυβέρνησης και την αρμόδια Υπουργό Παιδείας της γειτονικής χώρας. Βρήκε όμως η απόφαση αυτή υποστηρικτές στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) κ. Δ. Μπράτης δήλωσε: «Συμφωνώ απόλυτα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν στα σχολεία σύμβολα όπως οι σταυροί ή οι θρησκευτικές εικόνες που διαχωρίζουν τους μαθητές» ενώ προσπάθησε να ανοίξει και πάλι το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών και του προσανατολισμού που πρέπει να λάβει το μάθημα.........

Την ίδια στιγμή ο Τομέας Παιδείας του Συνασπισμού πανηγύριζε για την απόφαση και τόνιζε σε Ανακοίνωσή του πως «η εκπαίδευσή μας πρέπει επιτέλους να απαγκιστρωθεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Εκκλησίας». Η κυβέρνηση απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα.

Παρήγορο πάντως είναι το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, δρ Θεολογίας και φιλόλογος κ. Ηλίας Μπάκος έσπευσε να δηλώσει πως «σε περίπτωση κατά την οποία επιχειρηθεί απομάκρυνση των θρησκευτικών εικόνων από τις σχολικές τάξεις ως Ένωση Θεολόγων δεν θα το δεχθούμε» και τόνισε πως θα υπάρξει αντίδραση τόσο της ελληνικής κοινωνίας όσο και της Εκκλησίας.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για κατέβασμα των σταυρών από τις σχολικές αίθουσες μπορεί να μην αφορά άμεσα την ελληνική πραγματικότητα. Είναι όμως περισσότερο από βέβαιο πως στην κατάλληλη στιγμή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για την έκδοση σχετικής εικονομαχικής απόφασης του Υπουργείου Παιδείας. Ας μην λησμονούμε ότι ο κ. Στυλιανίδης άλλαξε το καθεστώς των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών επικαλούμενος την ανάγκη συμμόρφωσης της ελληνικής πολιτείας σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και των Ανεξάρτητων Αρχών. Μετά από ενάμιση χρόνο το ζήτημα των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά παραμένει ανοιχτό, με τις εγκυκλίους Στυλιανίδη να μην έχουν αποσυρθεί και κανείς πλέον –ούτε οι ενώσεις θεολόγων- δεν αναφέρονται σε αυτό.

Βεβαίως μία εγκύκλιος που θα ζητούσε κατέβασμα των εικόνων από τις σχολικές αίθουσες θα δημιουργούσε μεγάλη αντίδραση. Αλλά οι εν Ελλάδι εικονομάχοι είναι πλέον αρκετοί και κάποιοι από αυτούς κατέχουν σημαντικές θέσεις στα Πανεπιστήμια ή τη διοίκηση του κράτους. Όλοι αυτοί σε ένα ενδεχόμενο διάλογο για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας θα προσπαθήσουν να προωθήσουν τέτοιες θέσεις. Όλα θα εξαρτηθούν τότε από την αντίδραση των θεολόγων, των εκπαιδευτικών, των γονέων και της Διοικούσας Εκκλησίας. Πραγματικά θα χαιρόμασταν αν η Ιεραρχία επεδείκνυε για τέτοια θέματα (παιδείας) τον ίδιο ζήλο με αυτόν που επέδειξε για την υπεράσπιση των οικονομικών της.

πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2009/11/blog-post_8358.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel