Ζωηφόρος

Επιστολή γονέα στο Δ/ντη Β/θμιας Εκπ/σης Κέρκυρας,

Επιστολή γονέα

στο Δ/ντη Β/θμιας Εκπ/σης Κέρκυρας

για μη τήρηση εγκυκλίων

σχετικά

με τον εκκλησιασμό των μαθητών

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Ν. ΣΗΜΑΝΤΗΡΗΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΥΠ. Διδάκτωρ αρχειονομίας - βιβλιοθηκονομίας

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ Α.Σ.Ο.Ε.Ε.

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ Ε.Ε.Σ.

ΤΗΛ. ΟΙΚ. : 26610-52168

ΤΗΛ. ΚΙΝ. : 6946-060702

ΤΗΛΕΟΜΟΙΟΤΥΠΟ : 26610-52168

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΝΣΗ : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΝΣΗ : Τ.Θ. 91 – ΚΕΡΚΥΡΑ 49100

                                                                              Κέρκυρα , 3/11/2010

Προς : Αξιότιμον Διευθυντή Β/βάθμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Κερκύρας

(μέσω τηλεομοιοτύπου 26610. 38119)

Θέμα: Μη τήρηση εγκυκλίων από σχολείο

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

πριν έλθω στο θέμα μου, επιτρέψτε μου κάποιες υπενθυμίσεις. Με την από 8/1/2009 επιστολή μου, σας είχα ρωτήσει αν ισχύουν οι εγκύκλιοι που υφίσταντο περί εκκλησιασμού μαθητών και περί επάρσεως της σημαίας στα σχολεία, καθώς και το ποιος είναι ο αρμόδιος στον οποίο πρέπει να απευθυνθώ για να αναφέρω την παραβίαση αυτών των εγκυκλίων από συγκεκριμένο σχολείο.  Επειδή προφανώς, όπως αποδεικνύεται κατωτέρω, εσείς δεν γνωρίζατε ότι εσείς είστε ο αρμόδιος, μου στέλνετε το από 19/1/2009 γεμάτο από γενικότητες, αοριστολογίες, ασάφειες και «πολιτικάντικες» δικαιολογίες έγγραφό σας, με το οποίο εμμέσως μου απαντάτε ότι ισχύουν οι εγκύκλιοι, αλλά δεν μου απαντάτε στο ποιος είναι υπεύθυνος, ώστε να του αναφέρω την παραβίασή τους από συγκεκριμένο σχολείο. Για τον λόγο αυτό στις 22/1/2009 επανέρχομαι και σας ξαναρωτώ. Στις 12/3/2009, έχοντας περάσει η κατά νόμον προθεσμία που θα έπρεπε να μου είχατε απαντήσει, απευθύνω τα ερωτήματά μου στον κ. Υπουργό του ΥΠ.Ε.Π.Θ.. Ακριβώς την επομένη ημέρα, με επιστολή σας, με ενημερώνετε ότι είχατε αποτανθεί στο ΥΠ.Ε.Π.Θ. με έγγραφό σας, το οποίο, σημειωτέον, δεν μου είχατε κοινοποιήσει, από 26/1/2009, αποποιούμενος έτσι των ευθυνών σας και μη γνωρίζοντας τι να μου απαντήσετε. Στις 18/3/2009 σας ενημερώνω ότι περιμένω την απάντηση από τον κ. Υπουργό. Αντ’ αυτού όμως και εξ ονόματός του, στις 7/4/2009 μου στέλνει επιστολή ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, την οποία κοινοποιεί και σε εσάς, ώστε και οι δύο να πληροφορηθούμε (αφού και εσείς δεν το γνωρίζατε και χρειάσθηκαν 3 μήνες ανταλλαγής επιστολών) ότι υπεύθυνος για να αναφέρω τη μη τήρηση εγκυκλίων από συγκεκριμένο σχολείο είσαστε εσείς (!) .

Κύριε Διευθυντά,

επειδή, με τις καθυστερήσεις, έλαβα την οφειλόμενη απάντηση στο τέλος του περασμένου σχολικού έτους, δεν υπήρχε λόγος να σας ενοχλήσω τότε. Αρχίζοντας όμως η νέα σχολική χρονιά και επειδή το συγκεκριμένο σχολείο, για τους δικούς του, σεβαστούς, λόγους, εφαρμόζει την ίδια τακτική μη τήρησης κάποιων εγκυκλίων του Υπουργείου, επανέρχομαι και μπαίνω στο θέμα της σημερινής επιστολής.

Ο υιός μου φοιτά στο κατά τα άλλα άριστο σχολείο, στο ιδ. Γυμνάσιο-Λύκειο ΑΛΚΙΝΟΟΣ. Για το καλό των παιδιών του σχολείου αυτού αισθάνομαι υποχρεωμένος να σας αναφέρω ότι στο σχολείο δεν τηρούνται οι κατωτέρω εγκύκλιοι (οι υπογραμμίσεις δικές μου):

ΕγκύκλιοςΓ/6251/22-10-1979ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Εκκλησιασμός μαθητών και έπαρση Σημαίας

Παρακαλούμε να υπενθυμίσετε στους κ.κ. Επιθεωρητές των Εκπαιδευτικών Περιφερειών της δικαιοδοσίας σας ότι είναι απαραίτητο να παρακολουθήσουν τον προγραμματισμό του εκκλησιασμού των μαθητών που γίνεται από τους Δ/ντές των Σχολείων, ώστε να τηρηθούν όσα διαλαμβάνει η εγκύκλιος Δ/γή μας 200/21/16/139240/26.11.77 περί εκκλησιασμού μαθητών.  

Φ200/21/16/139240/26-11-1977 ΥΠ.Ε.Π.Θ. (απόσπασμα)

3. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η συμμετοχή των μαθητών στις εθνικές εκδηλώσεις και επετείους είναι υποχρεωτική, για να δίδεται σ` αυτούς η ευκαιρία να παραδειγματίζονται και να διδάσκονται την Ιστορία της Φυλής μας και έξω από τις αίθουσες και τους κλειστούς χώρους του Σχολείου που καθημερινά διδάσκονται. Επίσης προκύπτει ότι στην τόνωση του θρησκευτικού συναισθήματος των μαθητών, εκτός των άλλων, θα βοηθήσει η καθημερινή κοινή προσευχή, η οποία υποχρεωτικά πρέπει να γίνεται με την απαιτούμενη ευλάβεια, κάθε ημέρα πριν από την έναρξη των μαθημάτων, σε κοινή συγκέντρωση μαθητών και διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του Σχολείου, καθώς και ο εκκλησιασμός των μαθητών.

Στις ίδιες εγκυκλίους προβλέπεται επίσης ο εκκλησιασμός των μαθητών με τη συνοδεία των διδασκόντων εκπαιδευτικών στις εθνικές εορτές, τη μνήμη του πολιούχου της πόλης, των Τριών Ιεραρχών και άλλες φορές μέσα στο χρόνο (συνηθίζεται π.χ. ο εκκλησιασμός των μαθητών πριν τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και σε κάποιες μεγάλες γιορτές).

 Επίσης, η πρόσφατη εγκύκλιος του ΥΠ.Ε.Π.Θ. (3/8/2009), με θέμα «Λειτουργία σχολείων για το σχολικό έτος 2009-2010», υπενθυμίζει στα σχολεία τα προβλεπόμενα από τους νόμους σχετικά με την πρωινή προσευχή και την ανάρτηση της ελληνικής σημαίας. Αναφέρει σχετικά η εγκύκλιος:

ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ.Α΄- άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ.):

    Β. Επίσημη ανάρτηση της σημαίας γίνεται :

    α. Την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα (από το σχολείο της πρωινής βάρδιας)

    β. Τις εθνικές επετείους και τις τοπικές εθνικές εορτές

    γ. Όταν κρίνεται απαραίτητο από το Σύλλογο Διδασκόντων ή ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές.

Παρακαλώ για τις απόψεις σας και τις ενέργειές σας.

                                                                     Μετά τιμής

                                                                     Ε. Σημαντήρης

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel