Ζωηφόρος

Ερώτηση Φ. Κουβέλη για ΜτΘ,

Ερώτηση Φ. Κουβέλη

προς την Υπουργό Παιδείας

με την οποία ζητείται δικαίωμα απαλλαγής

από τα Θρησκευτικά για όλους τους μαθητές

Το θέμα της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών θέτει ξαφνικά με σημερινή (14/5/2010) Ερώτηση του προς την Υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Ζητάει "δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα θρησκευτικών όλων των μαθητών"!

Μεταφέρουμε τη σχετική ερώτηση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΣΥΡΙΖΑ

- Ερώτηση Φ. Κουβέλη

- Απαλλαγή μαθητών από το μάθημα Θρησκευτικών

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα. Υπουργό:

Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Θέμα: Απαλλαγή μαθητών από το μάθημα Θρησκευτικών

Σύμφωνα με τις αριθμ.91109/Γ2/10.7.2008 και 104071/Γ2/4.8.2008 εγκυκλίους του Υ.Π.Ε.Π.Θ, οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών, εφόσον οι γονείς ή κηδεμόνες τους (όταν οι μαθητές είναι ανήλικοι) ή οι ίδιοι οι μαθητές (όταν είναι ενήλικοι) υπογράψουν και προσκομίσουν στο σχολείο υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρουν την επιθυμία απαλλαγής τους για λόγους συνείδησης, χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης αυτής επιλογής.......

Επιπροσθέτως, η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη», με σχετικό έγγραφο (17.11.2008), διευκρινίζει ότι: «Δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα αυτό δεν έχουν μόνο οι αλλόθρησκοι και ετερόδοξοι, αλλά όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, όταν οι γονείς τους ή οι ίδιοι - όταν είναι ενήλικοι- επικαλούνται λόγους συνείδησης με υπεύθυνή τους δήλωση».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, σε πρόσφατες αιτήσεις γονέων για απαλλαγή μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, οι απαντήσεις των Διευθυντών σχολικών μονάδων είναι αρνητικές, με την επίκληση παλαιότερων υπηρεσιακών εγγράφων του ΥΠ.Ε.Π.Θ., όπου αναφέρεται ότι «η απαλλαγή για λόγους συνείδησης δεν αφορά ορθοδόξους μαθητές αλλά μόνο αλλοθρήσκους ή ετερόδοξους».

Κατόπιν των ανωτέρω, Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να καθιερωθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας το δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα θρησκευτικών όλων των μαθητών, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, όταν οι γονείς ή οι ίδιοι-όταν είναι ενήλικοι- επικαλούνται λόγους συνείδησης με υπεύθυνή τους δήλωση;

14/5/2010

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης

πηγή: http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8715213

***

Θα ανεχτούμε νέα υποβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών;

Η σημερινή Ερώτηση του Φώτη Κουβέλη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προς την Υπουργό Παιδείας σχετικά με τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών φανερώνει πως το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα λόγω της ασάφειας των εγκυκλίων Στυλιανίδη που εκδόθηκαν το 2008. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, οι γνωστές αθεϊστικές δυνάμεις της Αριστεράς ζητούν νέα υποβάθμιση του θρησκευτικού μαθήματος με τη χορήγηση ξεκάθαρου δικαιώματος απαλλαγής και προς τους Ορθόδοξους μαθητές.

Είχαμε αναφέρει από την πρώτη στιγμή πως οι εγκύκλιοι Στυλιανίδη έπρεπε να αποσυρθούν. Ο στόχος αυτός όμως εγκαταλείφθηκε τόσο από πολλούς θεολόγους όσο και από την αδιαφορούσα για το θέμα Διοίκηση της Εκκλησίας......

Πολλοί θεολόγοι μάλιστα αντί της απόσυρσης των εγκυκλίων Στυλιανίδη άρχισαν να σχεδιάζουν ένα «ανοιχτό», μη ορθόδοξο μάθημα ώστε να εκλείψει ολοκληρωτικά κάθε δικαίωμα απαλλαγής. Όσοι όμως πιστεύουν ότι με την αλλαγή του χαρακτήρα του μαθήματος θα σταματήσουν οι απαλλαγές είναι μακριά νυχτωμένοι. Απαλλαγές θα υπάρχουν πάντοτε όσο υπάρχει μάθημα Θρησκευτικών. Το ερώτημα είναι ποιοι και με ποιο τρόπο θα έχουν δικαίωμα αίτησης απαλλαγής.

Αναμένοντας την απάντηση Διαμαντοπούλου στον Φώτη Κουβέλη είναι απαραίτητο να υπάρξει σαφής και ξεκάθαρη θέση των θεολόγων προς την Υπουργό ότι δεν θα δεχτούμε καμία περαιτέρω υποβάθμιση του μαθήματος μας, που πρέπει να παραμείνει υποχρεωτικό για τους Ορθόδοξους μαθητές. Κάθε αντίθετη υπουργική απόφαση θα πρέπει να απορριφθεί από τους θεολόγους.

πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/05/blog-post_5712.html

 

Αγιολογιο

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel