Ζωηφόρος

Το Συνέδριο της Π.Ε.Ε.Θ.,

Οι εργασίες του ΛΒ΄

Θεολογικού Συνεδρίου

της Παγκύπριας Ένωσης

Ελλήνων Θεολόγων

(Π.Ε.Ε.Θ.)

Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010, ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του ι. Φωτίου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Λευκωσία το ΛΒ΄ Θεολογικό Συνέδριο της Παγκύπριας Ένωσης Ελλήνων Θεολόγων με θέμα «Το Φιλοκαλικό Ήθος: Πρόταση Ζωής στην σύγχρονη πραγματικότητα».

Το Συνέδριο άρχισε με προσευχή και ακολούθησε προσφώνηση του επίτιμου προέδρου της Π.Ε.Ε.Θ. κ. Σταύρου Ολύμπιου καθώς και χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας τον οποίο ανέγνωσε ο θεολόγος κ. Μιχαλάκης Λοϊζίδης.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε, εκ μέρους της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, ο θεοφιλέστατος χωρεπίσκοπος Αρσινόης κ. Νεκτάριος, ο οποίος και ανέγνωσε τον σχετικό χαιρετισμό του Μακαριωτάτου.

Εισηγητές του Συνεδρίου ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Αδιέξοδα και προοπτικές του σύγχρονου πολιτισμού υπό το πρίσμα του φιλοκαλικού ήθους» και ο οσιολογιώτατος ιερομόναχος π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ο οποίος και ανέλυσε το θέμα «Η Φιλοκαλία στη ζωή του Χριστιανού».

Οι δύο εισηγητές υπογράμμισαν τον θεμελιώδη χαρακτήρα του φιλοκαλικού βιώματος για τον πνευματικό και τον εν γένει κοινωνικό βίο του ανθρώπου. Στην πρώτη περίπτωση, ο κ. Κορναράκης επεσήμανε ότι «ο σύγχρονος πολιτισμός έχει άπειρα θαύματα για τα οποία δικαίως μπορεί να επαίρεται ο άνθρωπος. Ποια είναι όμως η προοπτική του πολιτισμού αυτού; Η φιλοκαλική παράδοση μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο, μέσω της μετανοίας και του καλλωπισμού της υπάρξεώς του δια των πνευματικών γυμνασμάτων, να ανακαλύψει εκ νέου τη σχέση του με την πηγή της υπάρξεώς του, δηλαδή τον Θεό. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα ανακαλύψει συγχρόνως τη σχέση του με το κατ’ εξοχήν Κάλλος και επομένως την εσχατολογική προοπτική του πολιτισμού του που είναι η κοινωνία με το Κάλλος αυτό. Με αυτά τα κριτήρια, ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει ένα πολιτισμό μεταμόρφωσης και δοξολογίας του Θεού».

Στη δεύτερη περίπτωση, ο π. Αθανάσιος αναφέρθηκε στη συλλογή νηπτικών κειμένων Φιλοκαλία των αγίων Μακαρίου Νοταρά και αγίου Νικοδήμου Αγιορείτη και παρουσίασε την προβληματική της συνθέσεώς της και την ευεργετική επίδρασή της για την πνευματική ζωή. Ακολούθως περιέγραψε με σαφήνεια, γλαφυρότητα αλλά και θεολογική πληρότητα τον πρακτικό χαρακτήρα του φιλοκαλικού βιώματος για την πνευματική ζωή του ανθρώπου και οριοθέτησε τις προϋποθέσεις και τον τρόπο βιώσεως της φιλοκαλίας στη ζωή του ανθρώπου με θεμελιώδη βεβαίως άξονα τη μονολόγιστη ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού ελέησόν με».

Έπειτα από κάθε εισήγηση είχε προβλεφθεί χρόνος συζητήσεως. Στην πρώτη εισήγηση τη συζήτηση συντόνισε ο θεοφιλέστατος χωρεπίσκοπος Αρσινόης κ. Νεκτάριος, ενώ συντονιστής κατά τη δεύτερη εισήγηση ήταν ο θεοφιλέστατος χωρεπίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος. Και οι δύο εισηγήσεις υπήρξαν αφετηρίες γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου.

Μετά το πέρας των συζητήσεων, ο τ. Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Ε.Θ. π. Αντώνιος Καλογήρου ανέγνωσε τα πορίσματα του Συνεδρίου ενώ ακολούθησε γεύμα των συνέδρων.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel