Ζωηφόρος

Υπό μελέτη αν θα γίνει προαιρετικό το μάθημα των θρησκευτικών,

Υπό μελέτη αν θα γίνει

προαιρετικό το μάθημα των θρησκευτικών

Υπό μελέτη βρίσκεται το κατά πόσο το μάθημα των θρησκευτικών θα γίνει προαιρετικό στα σχολεία της Ελλάδος, σύμφωνα με την υπουργό παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Σε συνέντευξη τύπου στη Λευκωσία, όπου χθες είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο της Ανδρέα Δημητρίου, η υπουργός ρωτήθηκε,  κατά πόσο στο πλαίσιο της  εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης το μάθημα των Θρησκευτικών θα πρέπει να γίνει στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο προαιρετικό.

Η απάντηση της κυρίας Διαμαντοπούλου ήταν: «Δεν έχουμε μπει ακόμη στο θέμα αυτό και υπάρχουν πολλές συζητήσεις, που αφορούν τη δυνατότητα επιλογής για τα παιδιά, που δεν θέλουν μάθημα με ομολογιακά και κατηχητικά χαρακτηριστικά, κυρίως  για παιδιά από άλλα δόγματα. Την τελική θέση μας θα την διατυπώσω, όταν θα έχουμε προχωρήσει  ως προς τα αναλυτικά προγράμματα και τις μεθόδους διδασκαλίας , αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά , που έχει σήμερα η σύνθεση του ελληνικού σχολείου».

Ο Κύπριος υπουργός πρόσθεσε ότι πολιτική του Υπουργείου του είναι η απαλλαγή από το μάθημα των παιδιών, που το επιθυμούν.

***

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ήταν το επίκεντρο της συνάντησης Δημητρίου - Διαμαντοπούλου - "για το μάθημα των θρησκευτικών την τελική θέση μας, θα τη διατυπώσω όταν θα έχουμε προχωρήσει και ως προς τα αναλυτικά προγράμματα και ως προς τις μεθόδους διδασκαλίας και λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχει σήμερα η σύνθεση του ελληνικού σχολείου»

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου και η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδας κα Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, παραχώρησαν σήμερα, στο Υπουργείο Παιδείας, κοινή συνέντευξη Τύπου.

Αρχικά, ο Υπουργός Παιδείας καλωσόρισε στην Κύπρο την Ελληνίδα Υπουργό εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας και εξέφρασε τη χαρά του για την εδώ παρουσία της και πρόσθεσε: «Χθες είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για το μέλλον της εκπαίδευσης και ποιά είναι τα οράματα της Ελλάδας και της Κύπρου ως προς την παιδεία που πρέπει να αναπτύξουμε. Σήμερα είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση για διάφορα θέματα, η οποία επικεντρώθηκε στο θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις δύο χώρες. Κάναμε μια εκτενή ενημέρωση για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Κύπρο, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μεταρρύθμιση των Αναλυτικών Προγραμμάτων.

Ο Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής κ. Τσάκαλος έκανε μια ενημέρωση ως προς το πού φθάσαμε, αναφέροντας ότι είναι γνωστό ότι τα Αναλυτικά Προγράμματα έχουν παραδοθεί και είμαστε στην τελική φάση της συγγραφής του ενιαίου κειμένου για όλα τα μαθήματα. Συμφωνήσαμε, με την κα Διαμαντοπούλου ότι θα συγκροτήσουμε μια μικτή Επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί τη διαδικασία και στις δύο χώρες διασφαλίζοντας το συντονισμό και, επίσης, την παραγωγή νέου σχετικού υλικού.

Σύντομα, θα ανανεωθεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε θέματα παιδείας. Στο πλαίσιο αυτό έγινε μια συζήτηση κάποιων θεμάτων, τα οποία μας απασχολούν και για τα οποία πάλι συμφωνήθηκε ότι κάποιες υπηρεσιακές επιτροπές θα εισηγηθούν προτάσεις για λύση.

Είμαι ευτυχής για την επίσκεψη και προσβλέπω στη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο σε όλους αυτούς τους πολύ σημαντικούς τομείς που θα επιτρέψουν τον εκσυγχρονισμό της παιδείας μας".

Από πλευράς της, η κα Διαμαντοπούλου δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι μια νέα Κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται μέσα σε μια οικονομική δίνη με πολλά και μεγάλα προβλήματα. Έχει καταστεί σαφές ότι η προτεραιότητα του κ. Πρωθυπουργού δίνεται σε κοινωνικούς τομείς με κορυφαίο αυτόν της παιδείας. Γι’ αυτό υπάρχει και ειδική χρηματοδότηση, αλλά και προτεραιότητα που αφορά μεγάλες αλλαγές στο σύνολο της παιδείας ξεκινώντας όμως από το νηπιαγωγείο, την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή μου υπό την ιδιότητα της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Έρευνας και Τεχνολογίας και Θρησκευμάτων. Η νέα πολιτική είναι ότι στο Υπουργείο Παιδείας ενσωματώνονται όλες οι μεγάλες στρατηγικές Διά Βίου Μάθησης που είναι από τους βασικούς στόχους και της Λισαβόνας, αλλά και όλο το χαρτοφυλάκιο της έρευνας και της τεχνολογίας.

Η επίσκεψη αυτή έχει και ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα, χαίρομαι πολύ που ξεκινώ από την Κύπρο. Στο χώρο της παιδείας έχουμε πολύ στενή συνεργασία, μας ενώνει πάνω απ’ όλα η γλώσσα και ο πολιτισμός – βασικοί άξονες της παιδείας – αλλά υπάρχουν και ουσιαστικοί λόγοι επειδή οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει ο κ. Υπουργός και το Υπουργείο Παιδείας είναι προς τη σύγχρονη κατεύθυνση που ακολουθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται ή βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία αλλαγές που αφορούν στα αναλυτικά προγράμματα και στις παιδαγωγικές μεθόδους. Χωρίς αυτές τις αλλαγές, καμιά άλλη αλλαγή δεν μπορεί να αποδώσει. Αυτή, βέβαια, είναι μια μακροχρόνια διαδικασία και έχουμε τη δυνατότητα αμοιβαίου οφέλους από το έργο που έχει παραχθεί και στις δύο χώρες.

Συζητήσαμε τα επί μέρους ζητήματα που αφορούν στους Κύπριους και τους Ελλαδίτες φοιτητές για τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και το θέμα του Μνημονίου Συνεργασίας το οποίο θα ανανεωθεί το 2010. Συμφωνούμε και οι δύο ότι είναι πολλά τα θέματα τα οποία μπορούν και πρέπει να προστεθούν ώστε η συνεργασία να καταστεί όσο γίνεται πιο αποδοτική. Επίσης, οφείλω να πω ότι χθες έγινε μια εξαιρετική συζήτηση σε κατάμεστη αίθουσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου».

Στη συνέχεια, κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, των αλλαγών στα αναλυτικά προγράμματα, το μάθημα των θρησκευτικών θα πρέπει να γίνει προαιρετικό από υποχρεωτικό, ιδιαίτερα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, η κα Διαμαντοπούλου είπε: «Δεν έχει τεθεί, τουλάχιστον στη δική μας ανάλυση, αυτό το θέμα και υπάρχουν πολλές συζητήσεις που αφορούν στη δυνατότητα επιλογής για τα παιδιά που δεν θέλουν να έχουν ένα μάθημα με ομολογιακά και κατηχητικά χαρακτηριστικά, κυρίως βεβαίως παιδιά που προέρχονται από άλλα δόγματα. Όσον αφορά όμως στην τελική θέση μας θα τη διατυπώσω όταν θα έχουμε προχωρήσει και ως προς τα αναλυτικά προγράμματα και ως προς τις μεθόδους διδασκαλίας, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχει σήμερα η σύνθεση του ελληνικού σχολείου.

Τέλος, κληθείς να εκφράσει τη δική του θέση πάνω στο ίδιο θέμα, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Εμείς έχουμε πολιτική ότι, όποιος θέλει να ζητήσει απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, έχει δικαίωμα να το πράξει και απαλλάσσεται».

αναδημοσίευση από: http://exagorefsis.blogspot.com/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel