Ζωηφόρος

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Το Σύνταγμα λέει ότι η παιδεία μας είναι η Ορθόδοξη παιδεία",

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:

"Το Σύνταγμα λέει ότι η παιδεία μας είναι

η Ορθόδοξη παιδεία"

Στη χθεσινή συνέντευξη του στο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και την εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Μεταφέρουμε το σχετικό διάλογο:

ΜΑΚΗΣ ΤΡΙΑΝΤ.: Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Ευρώπης, το γνωρίζετε πολύ καλά, δεν έχει ούτε προσευχή ούτε εθνικούς ύμνους ούτε ιστορίες. Παλιά υπήρχαν. Τώρα καταργούνται και οι παρελάσεις. Το μάθημα των Θρησκευτικών τι νόημα έχει σε ένα σχολείο που μπορεί να είναι μέσα και παιδιά μουσουλμάνων, παιδιά καθολικών κλπ. Ή θα ‘πρεπε να υπάρχουν μαθήματα που να εξυπηρετούν το θρησκευτικό συναίσθημα όλων των διαφορετικών ομάδων ή να μην υπάρχει κανένα.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Το θέμα είναι τεράστιο. Θα μου επιτρέψετε να γυρίσω πάλι στον Καποδίστρια. Ο Καποδίστριας έρχεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Είναι κρίμα ότι τον δολοφόνησαν… Βρίσκεται στο γραφείο του για να συγκροτήσουν τα υπουργεία. Όταν φτάσανε στο υπουργείο Παιδείας, ήταν Εκκλησιαστική Γραμματεία τότε το Υπουργείο, είπαν: «Εκκλησιαστική Γραμματεία της Δημοσίου Εκπαιδεύσεως» και «Εκκλησιαστική Γραμματεία των Θρησκευτικών θεμάτων»...Ο Καποδίστριας είπε: «Σταματήστε. Αυτά τα δυό πάνε μαζί. Εκκλησιαστικά πράγματα (Θρησκευμάτων, όπως θα λέγαμε σήμερα) και Δημόσια Εκπαίδευσις, αυτά πηγαίνουνε μαζί». Γιατί; «Είναι δυο χώροι που θέλουνε φως πολύ και ο Δοτήρ των Φώτων είναι ο Θεός». Αυτά ήταν την εποχή του Καποδίστρια.

Σήμερα λοιπόν αυτά πάνε χωριστά. Το ένα τραβάει από εδώ και το άλλο από εκεί. Ή αν θέλετε, προσπαθούν μερικοί να τα πάνε μακριά, όσο μπορούν, το ένα από το άλλο… Το σχολείο χτιζόταν στο χωριό, στην αυλή της Εκκλησίας… Πολλοί σήμερα θα ήθελαν να μην λέγεται και «υπουργείο Θρησκευμάτων». Και έγινε πολλή συζήτηση και γι’ αυτό. Μην ξεχνάτε ότι ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός τώρα υλοποιείται στην Ελλάδα.

ΜΑΚΗΣ ΤΡΙΑΝΤ.: Αλλά δεν έχετε κανένα λόγο να ανησυχείτε για το θρησκευτικό συναίσθημα των Ορθόδοξων Χριστιανών. Είναι τόσο έντονο στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού που και την κατήχηση την παίρνουν στο σπίτι και οι εκκλησίες έχουν τα κατηχητικά τους. Οπότε, τι έχει να προσφέρει ένα μάθημα Θρησκευτικών στο σχολείο όταν δεν εξυπηρετεί το σύνολο των μαθητών;

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Το Σύνταγμα τι λέει; Το Σύνταγμα λέει ότι η παιδεία μας είναι η Ορθόδοξη παιδεία. Θα αλλάξει το Σύνταγμα; Αν αλλάξει το Σύνταγμα, θα το δούμε. Αλλά μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα ή μπορούμε να αλλάξουμε τέτοια θέματα που είναι βασικά για τη ζωή αυτού του τόπου, χωρίς να ρωτηθεί ο λαός; Που πηγαίνουμε επιτέλους;

ΜΑΚΗΣ ΤΡΙΑΝΤ.: Όχι. Αν ρωτηθεί ο λαός, ξέρετε ότι το έχετε κερδίσει. Γι’ αυτό το λέτε…

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Ε, τότε γιατί μιλάμε για το λαό; (ενν. ας τον ακούσουμε το λαό).

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου στο zougla.gr πατώντας ΕΔΩ: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=244712&cid=4. Η αναφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών βρίσκεται στο 1.18.50. και εξής.

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/01/blog-post_2379.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel