Ζωηφόρος

Πανελλήνιο θεολογικό αίτημα, του Ιωάννη Τάτση,

Πανελλήνιο θεολογικό αίτημα

για δίωρο,

υποχρεωτικό,

ορθόδοξο χριστιανικό

μάθημα Θρησκευτικών

σε όλο το Νέο Σχολείο

του Ιωάννη Τάτση

Θεολόγου

Το Σάββατο 30 Απριλίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου πανελλήνια συνάντηση Θεολόγων για τα Θρησκευτικά στο Λύκειο, μετά την προ μηνός ανακοίνωση του Νέου Λυκείου από την Υπουργό Παιδείας. Εκπρόσωποι των Θεολογικών Σχολών αλλά και των Eνώσεων Θεολόγων συγκεντρώθηκαν στην Ιερά Μονή Πεντέλης και έδωσαν μία ηχηρή απάντηση στα υπουργικά σχέδια υποβάθμισης του θρησκευτικού μαθήματος στο Νέο Λύκειο. Όλοι συμφώνησαν στην διατήρηση υποχρεωτικού μαθήματος Θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις του Λυκείου που θα διδάσκεται για δύο ώρες σε κάθε τάξη. Κι όχι μόνο αυτό. Η συνάντηση αυτή επιβεβαίωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Θεολόγων όλης της χώρας, πέρα από ηλικίες και τόπους δράσης, επιθυμεί και θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για τη διατήρηση του ορθόδοξου χριστιανικού χαρακτήρα του μαθήματος. Οι Θεολόγοι που συμμετείχαν στη συνάντηση εκπροσωπώντας τους συναδέλφους τους της Λάρισας, της Φθιώτιδας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Μαγνησίας, της Μεσσηνίας, της Λέσβου, της Αχαΐας, της Ηλείας, της Αργολίδας, της Πιερίας, της Κέρκυρας, της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας και της Θράκης διατράνωσαν την ξεκάθαρη βούλησή τους όχι μόνο υπέρ του υποχρεωτικού μαθήματος των Θρησκευτικών αλλά και του ορθόδοξου χριστιανικού χαρακτήρα του. Παραφωνίες που ακούστηκαν εντός του θεολογικού χώρου την προηγούμενη περίοδο και υπουργικά σχέδια που στοχεύουν στην μετατροπή του χαρακτήρα του μαθήματος σε θρησκειολογικό κατέπεσαν σαν χάρτινος πύργος μπροστά στα αδιάσειστα επιχειρήματα των Θεολόγων που μίλησαν στη συνάντηση και απαίτησαν υποχρεωτικό ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα Θρησκευτικών για τους μαθητές των ελληνικών σχολείων και ασφαλώς και των Λυκείων.

Τις θέσεις τους αυτές άλλωστε είχαν διατυπώσει οι Θεολόγοι όλης της Ελλάδας και με Ψηφίσματα που είχαν συντάξει και αποστείλει προς την Υπουργό Παιδείας από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση του Υπουργείου να υποβαθμίσει και να αλλοιώσει το μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο. Όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση εξουσιοδότησαν τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για να μεταφέρει στο Υπουργείο τις θέσεις των Θεολόγων και της Εκκλησίας για το μάθημα.

Το Υπουργείο βρίσκεται πλέον ενώπιον αρραγούς θεολογικού μετώπου που δεν πρόκειται να υποχωρήσει μπροστά σε σχέδια υποβάθμισης του θρησκευτικού μαθήματος. Οι ελάχιστοι δε παράγοντες του εκκλησιαστικού και θεολογικού χώρου που έμμεσα ή άμεσα δήλωναν πως είναι πρόθυμοι να δεχθούν αλλαγή του ορθόδοξου χριστιανικού χαρακτήρα του μαθήματος προκειμένου δήθεν έτσι να εξασφαλίσουν την υποχρεωτικότητά του τώρα οφείλουν να ακολουθήσουν την πλειονότητα όσων δικαίως ζητούμε και ορθόδοξο και υποχρεωτικό μάθημα και ξεκάθαρα να αντιταχθούν στα πολιτικά παιχνίδια όσων επιδιώκουν την πολύπλευρη υποβάθμιση του θρησκευτικού μαθήματος τόσο με την απορθοδοξοποίηση του όσο και με τη μείωση των ωρών διδασκαλίας του.

Τα πράγματα πλέον είναι σαφή. Ο θεολογικός κόσμος απαιτεί δίωρο υποχρεωτικό ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα Θρησκευτικών για όλες τις τάξεις του Λυκείου και γενικά του Νέου Σχολείου. Το υπουργικό σχέδιο για το Νέο Λύκειο πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί, ειδάλλως θα προσκρούσει τόσο στις προβλέψεις των νόμων και του Συντάγματος όσο και στην μακραίωνη χριστιανική παράδοση της πατρίδας μας της οποίας οι ζώντες εκφραστές δεν θα επιτρέψουν να εξοβελιστεί το θρησκευτικό μάθημα από το περιεχόμενο της παιδείας μας.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel