Ζωηφόρος

Επιστολή της Ένωσης Θεολόγων Νομού Φθιώτιδας στην Υπουργό Παιδείας,

Επιστολή της Ένωσης Θεολόγων Νομού Φθιώτιδας 

στην Υπουργό Παιδείας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Λαμία 16 Απριλίου 2011Αριθμ. Πρωτ. 8                                           

Επιστολή

της Ένωσης Θεολόγων Νομού Φθιώτιδας

για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο

Προς:

Κυρία ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Αθήνα

Κοινοποίηση: Όπως ο πίνακας αποδεκτών

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

έχοντας απόλυτη γνώση και εμπειρία της υφιστάμενης κατάστασης του Εκπαιδευτικού μας Συστήματος, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται έξω από τα παιδαγωγικά πλαίσια που ορίζουν την Σχολική Εκπαίδευση των ελληνοπαίδων με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα και τους Νόμους του Ελληνικού Κράτους, εκφράζουμε την ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ:

στην απόφασή σας για την υποβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Β΄ και Γ΄Λυκείου.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΗ τη στάση σας απέναντι στο μάθημα της «Αγάπης» αφού με:

         τη μείωση των ωρών διδασκαλίας του στη Β΄ Λυκείου καθίσταται το μοναδικό μονόωρο μάθημα σε όλο το Νέο Λύκειο, γεγονός που αναιρεί ακόμα και τα ίδια τα λόγια σας για την εξάλειψη των μονόωρων μαθημάτων από αυτό,

         τη μεταφορά του στα επιλεγόμενα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου, μεταξύ μαθημάτων που θεωρούνται υψηλής βαρύτητας για την εισαγωγή των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθιστά αδύνατη την επιλογή του, οδηγώντας στην εκ των πραγμάτων κατάργησή του.

         την «άχρωμη» παρουσία του μέσα από το «θρησκεία και κόσμος» ικανοποιείται ο στόχος εκείνων που θέλουν ένα μάθημα που δε θα μιλά για τον Χριστό ως Λυτρωτή του κόσμου.

Στην εποχή που η οικονομική χρεοκοπία επισκιάζει την πνευματική χρεοκοπία που αντανακλάται στην «ερημία» της καθημερινότητας, καθιστώντας μας αδιάφορους σε όσα συμβαίνουν γύρω μας κλεισμένους στο κέλυφος του ατομισμού μας,

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΜΑΣ:

         στους εκπροσώπους μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, γιατί δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση για το θέμα αυτό. Εμείς οι Θεολόγοι όπως και το σύνολο της  Ορθόδοξης Ελληνικής κοινωνίας, του 97%, θέλουμε να γνωρίζουμε την άποψή τους με σαφήνεια για τη θέση του μαθήματος των θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο και τι προτίθενται να κάνουν. Γνωρίζοντας, θα προσδιορίσουμε και εμείς αντίστοιχα τις επιλογές μας. Θεωρούμε αδιανόητη την σιωπή τους στα πλαίσια της λειτουργίας του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος. Εκτός κι αν η σιωπή αυτή υποδηλώνει συγκατάθεση.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, ΕΙΔΑΛΛΩΣ Ο ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΘΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ.

Ποιος από τους βουλευτές θα αποδεχτεί την παραβίαση του Συντάγματος άρθρο 3 και 16 καθώς και του νόμου 1566/85;

         στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος καθώς και στο σύνολο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος(εκτός δυο ή τριών εξαιρέσεων), για την ισχνή έως ανύπαρκτη αντίδρασή τους στην εκπαραθύρωση του Θρησκευτικού Μαθήματος από το Λύκειο.

         σε όλους εκείνους που θεωρούν για ιδεολογικούς λόγους κυρίως, περιττό το Μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο, αφού όπως διακηρύττουν δεν έχει να προσφέρει κάτι στους μαθητές, αλλά και σε εκείνους που δεν θεωρούν ακόμα ώριμες τις συνθήκες για κατάργηση του Μαθήματος των Θρησκευτικών. Θέση μας είναι η ύπαρξη ενός σχολείου που θα καλλιεργεί την κριτική σκέψη στους μαθητές, ιδιαίτερα στο αποκορύφωμα της εφηβικής ηλικίας τους της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, όχι μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις που συνάδουν με τις παιδαγωγικές διαδικασίες της μάθησης και της απόκτησης της γνώσης όλων των γνωστικών αντικειμένων συμπεριλαμβανομένου και της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αγωγής. Κριτική σκέψη χωρίς πλήρη γνώση οδηγεί αναπόφευκτα στην ημιμάθεια προκαλώντας την σύγχυση που εκδηλώνεται με τις προκαταλήψεις και τη ρατσιστική αντιμετώπιση της ετερότητας.

Με το Ορθόδοξο Θεολογικό Μάθημα εφαρμόζεται ο ευαγγελικός λόγος «έρχου και ίδε», προσφέροντας στις ψυχές των μαθητών την ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΑΓΑΠΗ, την ΑΛΗΘΕΙΑ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, όπως διδάχθηκε από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό σύμφωνα με τον λόγο του «όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι».

Κυρία Υπουργέ,

θεωρούμε υποκριτική τη στάση σας όχι μόνο απέναντι στους θεολόγους, αλλά και απέναντι στην πλειοψηφία του Ορθόδοξου Ελληνικού Λαού (του 97%), του λαού που θα γεμίσει τις εκκλησίες της Χριστιανικής Ελλάδας για να γιορτάσει το Θείο Πάθος και την Ανάσταση του Θεανθρώπου τη Μεγάλη Εβδομάδα. Και είναι υποκριτική η στάση σας αυτή, γιατί αντί να επιμείνετε στη βελτίωση της θρησκευτικής αγωγής, όπως συμβαίνει κυριολεκτικά σε όλα τα κράτη της Ευρώπης,  εσείς αντίθετα κολοβώνετε την αγωγή αυτή, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας την ελλειμματική καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησης στην ολοκλήρωση της εφηβικής ηλικίας των ελληνοπαίδων σύμφωνα με τις επιταγές του Ελληνικού Συντάγματος.

Κατόπιν όλων τούτων και συναισθανόμενοι τις πνευματικές ανάγκες των μαθητών της εποχής μας ΖΗΤΑΜΕ:

         ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ 2 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,

         ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ 2 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Γιατί η παιδεία, κυρία Υπουργέ, δεν είναι αποτέλεσμα των προσωπικών ιδεολογικών επιλογών, αλλά του συλλογικού πνευματικού συμφέροντος που θα προσδιορίζει την οντολογική  ύπαρξη του λαού μας μέσα στο ιστορικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Για τη Διοικούσα Επιτροπή

Ο Πρόεδρος                                                                    Η Γραμματέας

Κωνσταντίνος Σπαλιώρας                                                 Ευαγγελία Κραββαρίτη

Πίνακας Αποδεκτών Κοινοποίησης:

-Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Φώφη Γεννηματά

-Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου

-Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων κ. Ιωάννη Πανάρετο  

-Βουλευτές Ν. Φθιώτιδας  

-Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Αργυρόπουλο Ηλία  

-Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος                                                                           

-Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ. Νικόλαο

-Υπεύθυνο τομεάρχη Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο 

-Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Ανδρέα Λυκουρέτζο 

-Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων   

-ΟΛΜΕ

-ΜΜΕ              

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel