Ζωηφόρος

Μάθημα «Ορθόδοξα Θρησκευτικά» στα σχολεία της Αυστρίας,

Μάθημα «Ορθόδοξα Θρησκευτικά»

στα σχολεία της Αυστρίας


Με πληροφορίες από την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, 7/12/2011

Στην Αυστρία σήμερα μετά τον Παπισμό που είναι η πρώτη θρησκεία σε αριθμό πιστών, η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε αριθμό πιστών θρησκευτική κοινότητα αριθμώντας περίπου 500.000 πιστούς και αποτελώντας σημαντικό παράγοντα στο πνευματικό γίγνεσθαι της χώρας.

Το μάθημα «Ορθόδοξα θρησκευτικά» διδάσκεται σε αρκετά αυστριακά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία στη γερμανική γλώσσα από 100 δασκάλους μισθοδοτούμενους από την αυστριακή πολιτεία, ενώ από φέτος υπάρχει ορθόδοξη θρησκευτική υπηρεσία στον αυστριακό Στρατό.

πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/12/blog-post_9547.html

***

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Βιέννη

για τη "Διάσκεψη Παγκόσμιας Πολιτικής"

Τετραήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί από αύριο Πέμπτη στη Βιέννη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος θα συμμετάσχει και θα είναι κεντρικός ομιλητής στη «Διάσκεψη Παγκόσμιας Πολιτικής», ενώ την Κυριακή θα χοροστατήσει στη μεγάλη θεία λειτουργία στον ιστορικό ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στη Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, όπου θα έχει και συνάντηση με μέλη της Ομογένειας στην Αυστρία.

Η επίσκεψη αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αυστρία είναι η πρώτη μετά την πρόσφατη χειροτονία, από τον ίδιο στο Φανάρι και την ενθρόνιση την περασμένη Κυριακή στη Βιέννη, του νέου Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιου, ο οποίος διαδέχεται τον εκδημήσαντα στις 18 Οκτωβρίου, μακαριστό Μητροπολίτη Μιχαήλ, που τις δύο τελευταίες δεκαετίες θεωρείτο «σύμβολο» της Ορθοδοξίας στην Κεντρική Ευρώπη.

Η προηγούμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην Αυστρία είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2007 και στην πενθήμερη διάρκειά της ο ίδιος είχε σειρά συναντήσεων με την αυστριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, ενώ του είχε απονεμηθεί το «Διεθνές Βραβείο Καρδιναλίου Κένιγκ». Ως επίσημος προσκεκλημένος του τότε καγκελάριου της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε πάρει μέρος και ήταν κεντρικός ομιλητής στη Διεθνή Διαθρησκειακή Διάσκεψη με τίτλο «Το Ισλάμ σε έναν πλουραλιστικό κόσμο» που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη το Νοέμβριο του 2005.

Κορυφαία παρουσία του κ. Βαρθολομαίου στην Αυστρία, υπήρξε η εκεί επίσημη επίσκεψή του τον Ιούνιο του 2004, που ήταν και η πρώτη στην ιστορία, επίσκεψη στη χώρα αυτή, ενός προκαθήμενου της Ορθοδοξίας και στη διάρκειά της, σύσσωμες αυστριακή πολιτειακή, θρησκευτική και πνευματική ηγεσία τον είχαν τιμήσει ως αρχηγό κράτους, με σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν του και απονομές ανωτάτων πολιτειακών διακρίσεων.

Σήμερα, η Ορθοδοξία είναι, μετά τη Ρωμαιοκαθολική, η δεύτερη μεγαλύτερη Εκκλησία στην Αυστρία, αριθμώντας περίπου 500.000 πιστούς και αποτελώντας σημαντικό παράγοντα στο πνευματικό γίγνεσθαι της χώρας.

Το μάθημα «Ορθόδοξα θρησκευτικά» διδάσκεται σε αρκετά αυστριακά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία στη γερμανική γλώσσα από 100 δασκάλους μισθοδοτούμενους από την αυστριακή πολιτεία, ενώ από φέτος υπάρχει ορθόδοξη θρησκευτική υπηρεσία στον αυστριακό Στρατό. Στη τωρινή διεθνή διάσκεψη στα παλιά ανάκτορα του Χόφμπουργκ, αναμένονται 150 συμμετέχοντες, ανάμεσά τους κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες και 300 προσκεκλημένοι, που θα συζητήσουν θέματα που αποτελούν τις επίκαιρες προκλήσεις για τις πολιτικές ηγεσίες του κόσμου, από τη λεγόμενη «Αραβική 'Ανοιξη» μέχρι την Κατάσταση στην Ευρώπη και τις αλλαγές στην Αφρική, ή το Μέλλον των «G8» και «G20».

Πέραν του Οικουμενικού Πατριάρχη, στους κορυφαίους συμμετέχοντες της Διάσκεψης συγκαταλέγονται -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, οι Πρόεδροι της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, Σλοβενίας Ντανίλο Τιουρκ και Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, όπως και ο πρώην γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, για τους οποίους, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, θα παραθέσει επίσημο γεύμα.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Τιερί ντε Μοντμπριάλ, γενικός γραμματέας του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και ιδρυτής της Διάσκεψης Παγκόσμιας Πολιτικής -που μετά το Παρίσι, Εβιάν και Μαρακές, πραγματοποιείται τώρα στη Βιέννη- η φετινή χρονιά, από την «Αραβική 'Ανοιξη» μέχρι την κρίση χρέους, απέδειξε ακόμη περισσότερο την συνεχώς αυξανόμενη, εναλλασσόμενη εξάρτηση των κρατών μεταξύ τους και την ανάγκη περισσότερης αλληλεγγύης και συνεργασίας στον ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Ο ίδιος χαίρεται, όπως είπε, που μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του κόσμου θα προσπαθήσουν στη Βιέννη να σκεφτούν υπέρ μιας κοινής απάντησης στις προκλήσεις της εποχής.

                                          Πηγή: http://www.express.gr/news/ellada/543166oz_20111207543166.php3

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel