Ζωηφόρος

Στον αέρα η μισθοδοσία των ιερέων! - Οι προτάσεις του κ. Μ. Μπέγζου,

Στον αέρα η μισθοδοσία των ιερέων!

- Οι προτάσεις του κ. Μ. Μπέγζου


***

Στον αέρα η μισθοδοσία των ιερέων!

Η κυβέρνηση ζητά εμμέσως από την Εκκλησία να αναλάβει το 50%

της μισθοδοσίας του κλήρου

του Διονύση Μακρή

από την εφημερίδα «Στύλος Ορθοδοξίας», Σεπτέμβριος 2011

«Η Εκκλησία πληρώνει όσα προβλέπουν οι νόμοι. Είναι εντελώς διαφορετικό να πεις «φορολογώ τους χώρους λατρείας» από το να πεις στην Εκκλησία, «το Έθνος χρειάζεται βοήθεια, αναλάβετε προσωρινά ένα μέρος των δαπανών σας που σήμερα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό... Αν κριθεί ότι χρειάζεται να συνεισφέρει περισσότερο γιατί οι συνθήκες είναι εξαιρετικές, αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους αλλά είναι θέμα άλλης συζήτησης». Αυτά μεταξύ άλλων υποστήριξε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον εκκλησιαστικό συντάκτη Νικ. Παπαχρήστου ο γ.γ. Θρησκευμάτων κ. Καλαντζής.

Σε κάποια άλλη χρονική περίοδο θα μπορούσαν τα ανωτέρω να αποτελούν προσωπικές αμιγώς απόψεις και προθέσεις. Όμως με βάση τη σημερινή κατάσταση και τις διακηρύξεις περί απολύσεων και εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο Τομέα τα λεγόμενα του πιστεύουμε πως έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Και αυτό γιατί ο γ.γ. Θρησκευμάτων εκλαμβάνεται ως ο κρίκος σήμερα μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Ως εκ τούτου δεν είναι τυχαίο να ζητά εμμέσως από την Εκκλησία να αναλάβει μέρος των δαπανών της που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό! Αν εξετάσουμε μάλιστα ποιές δαπάνες τον βαρύνουν θα διαπιστώσουμε ότι η κύρια δαπάνη είναι η μισθοδοσία! Γιατί δεν πιστεύουμε πως ο κ. Καλαντζής θα εννοεί το κονδύλιο που δίνεται προς τον Καθεδρικό Ναό της Μητροπόλεως Αθηνών. Με λίγα λόγια θέτει επισήμως για πρώτη φορά το θέμα της ανάληψης από την Εκκλησία της μισθοδοσίας και συνταξιοδότησης του ιερού κλήρου. Θέμα που μακάρι να διαψευστούμε θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Εκκλησία αν τα ηνία της χώρας συνεχίσει να τα κρατά η παρούσα κυβέρνηση.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι με δεδομένα τα οικονομικά αδιέξοδα και την πιθανή χρεοκοπία στα μέσα Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα προτείνει στην Εκκλησία να μοιραστούν από κοινού 50% το βάρος της δαπάνης που αφορά τη μισθοδοσία του ιερού κλήρου. Και με τη βοήθεια του τύπου θα την εξαναγκάσουν αρχικά να αναλάβει προσωρινά ένα μικρό μέρος της δαπάνης, το οποίο τμηματικά και μέχρι το 2015 θα αυξάνουν έτσι ώστε η Εκκλησία να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη μισθοδοσία των λειτουργών και των στελεχών της στο πλαίσιο ενός προσυμφωνημένου επικείμενου χωρισμού στις σχέσεις Εκκλησίας -Πολιτείας. Το ζήτημα ωστόσο, που γεννάται είναι αν θα είναι προετοιμασμένη η εκκλησιαστική ηγεσία να ανταποκριθεί η θα σηκώσει τα χέρια προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο χριστεπώνυμο ποίμνιο! Η δραστική μείωση άλλωστε των χειροτονιών προμηνύει και τα υπόλοιπα που φαίνεται επί του παρόντος να αποτελούν σχέδια επί χάρτου που αναμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να εφαρμοστούν...

Πηγή: http://www.orthodoxia.gr/show.cfm?id=1620&obcatid=1

Και από: http://aktines.blogspot.com/2011/10/50_13.html

***

Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Αθηνών ΜΑΡΙΟΣ ΜΠΕΓΖΟΣ:

«Να δώσουμε ακόμη και τα καντήλια…»

Μια δέσμη ρηξικέλευθων προτάσεων έκανε ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, κ. Μάριος Μπέγζος, σχετικά με το ρόλο της Εκκλησίας στην κρίση και την εκκλησιαστική περιουσία:

Πρώτον, η εκκλησία «άμεσα, να έχει ιδρύματα, όπου μπορούν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να βρουν στήριξη…».

Δεύτερον, ως προς την περιουσία της «το συγκλονιστικό και πραγματικά χρήσιμο είναι να διοχετεύσει στο λαό την περιουσία της. Το έσχατο σημείο και το πιο συμβολικό είναι τα περίφημα καντήλια. Να δώσουμε ακόμη και τα καντήλια…».

Τρίτον, σε σχέση με τους μισθούς των κληρικών είπε ότι «το ελάχιστο εισόδημα ενός ιερέα είναι ο μισθός του από το κράτος, ο οποίος και φορολογείται. Το μεγαλύτερο είναι τα λεγόμενα «τυχερά». Οι δωρεές των πιστών… Αυτές, αν τις αθροίσετε -που είναι και αδήλωτες στην Εφορία-, είναι τα καλύτερα έσοδά του». Και σε ερώτηση – του ραδιοσταθμού «9,84″ – αν μπορεί να στερηθεί το μικρό κομμάτι του μισθού απάντησε:

«Σαφώς. Τα 9/10 της Ορθοδοξίας, σε όλο τον κόσμο, δεν μισθοδοτούνται από το κράτος. Ζουν από τους πιστούς. Άρα, είναι αστείο πράγμα αυτή η αρρωστημένη εμμονή των μισθών των ιερέων». Και σε άλλη ερώτηση – συνέχεια – αν θα ήταν ένα σημαντικό έσοδο για το κράτος, αν έπαυε αυτό το κονδύλι, απάντησε ως εξής: «Πιο πολύ έχει συμβολική σημασία παρά πνευματική, διότι οι κληρικοί της Ελλάδας δεν υπερβαίνουν τους 9.000″.

Πηγή: http://www.prionokordela.gr/rokanidia/kosmhtoras-theologikh-sxolh-na-dwsoume-akomh-kai-ta-kanthlia/

Και από: http://exagorefsis.blogspot.com/2011/10/blog-post_9034.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel