Ζωηφόρος

Αρχιεπίσκοπος: Πρέπει να πάψει η καχυποψία προς την εκκλησιαστική περιουσία,

Αρχιεπίσκοπος:

Πρέπει να πάψει αυτή η καχυποψία

προς την εκκλησιαστική περιουσία

Αρχιεπίσκοπος: Πρέπει να πάψει αυτή η καχυποψία προς την εκκλησιαστική περιουσία

Αυτή είναι η αλήθεια για την εκκλησιαστική περιουσία.

Ο Αρχιεπίσκοπος  κ. Ιερώνυμος στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ με την  Έλλη Στάη τα λέει όλα χωρίς ξύλινα  λόγια. Σε ερώτηση για την εκκλησιαστική εκκλησία ο Σεβασμιότατος είπε:"πρέπει να πάψει αυτή η καχυποψία της πολιτείας προς την εκκλησία", "να γίνει ένας έλεγχος μια καταγραφή και να φανεί τι έχει αυτή τη στιγμή η εκκλησία, τι εισπράττει  τι πληρώνει".

Τέλος ακούσαμε και από το στόμα του Σεβασμιότατου αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν  " η εκκλησία έχει διασπαθίσει την περιουσία της σε συνεργασία με το κράτος, έχει μείνει σήμερα από το 100% το 4%...", άρα όσοι μιλάνε σήμερα για το διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας πρώτα θα πρέπει να σκέφτονται ποιος είναι αυτός που έχει κάνει τις περισσότερες θυσίες στη σχέση αυτή και ποιος είναι αυτός που έχει φανεί δυνατός, παρέχοντας στήριξη τις δύσκολες στιγμές...και αυτός είναι μάλλον η Εκκλησία.

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2011/07/blog-post_8602.html

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Η Εκκλησία όπου μπορεί θα βοηθήσει"

Για την σημερινή κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το κίνημα των "Αγανακτισμένων", την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και όλα τα θέματα της επικαιρότητας μίλησε σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στην δημοσιογράφο Έλλη Στάη, μεταξύ άλλων τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση. Η Εκκλησία από την άλλη πλευρά συνεχίζει να έχει την ίδια αποστολή, τον ίδιο ρόλο μέσα στο χρόνο που περνάει».

Σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος, υπογράμμισε ότι «έχω δει την φτώχεια όσο κανένας άλλος, και αυτή η αγανάκτηση και οργή που υπάρχει την δικαιολογώ! Εδώ και δύο χρόνια περπάτησα στους δρόμους, και είδα τα παιδιά μας πως καταστρέφονται, είδα την εγκατάλειψη».

«Όταν έγραψα θα έχουμε χειρότερες ημέρες, επαληθεύθηκαν! Είμαστε λοιπόν όχι στο κέντρο της κρίσεως, αλλά σε μια μεγάλη κρίση με μια αγωνία που πηγαίνουμε και πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Αναφερόμενος στην κρίση αλλά και προκύψει χρεωκοπία, επεσήμανε ότι «νομίζω ότι επειδή η Ελλάδα έχει περάσει τέτοιες κρίσεις, τέτοιες δοκιμασίες, βρήκε την δύναμη και ξεπέρασε τις δυσκολίες. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, θα τις ξεπεράσουμε και τώρα τις δυσκολίες».

«Άμα διαβάσετε ιστορία του 1948 πάλι είχαμε Τρόικα από την Αμερική! Δυστυχώς αυτός ο τόπος, είχε πάντοτε να καθορίζεται η πορεία του από άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Αρχιεπίσκοπος: «Μύθος η περιουσία της Εκκλησίας»

«Πρέπει να διαχυθεί φως πάρα πολύ και αλήθεια, ώστε να πάψει ποια αυτή η καχυποψία. Λέγεται ότι υπάρχει ένας θησαυρός, ένας πακτωλός χρημάτων όλα αυτά απλά αγγίζουν την σφαίρα της φαντασίας», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας για τα περί εκκλησιαστικής περιουσίας.

Σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος επιβεβαίωσε δημοσίευμα της Romfea.gr, που έγραψε ότι ζήτησε να συσταθεί μια κοινή επιτροπή μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Εκκλησίας, για την Εκκλησιαστική περιουσία.

«Θα ήταν πάρα πολύ ωραίο να συγκροτηθεί μια επιτροπή και να ανοίξουμε όλα τα χαρτιά, να γίνει ένας έλεγχος και μια καταγραφή τι έχει αυτή την στιγμή η Εκκλησία, τι εισπράττει και τι πληρώνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας, όμως μια αξιοποίηση με σχέδιο για συγκεκριμένες δράσεις προνοίας.

«Έχουμε πάρα πολύ κακή εμπειρία, όλη η εκκλησιαστική περιουσία που χάθηκε, χάθηκε μέσω της διαχειρίσεως της Πολιτείας. Δόθηκε περιουσία τεράστια για να βοηθηθούν άποροι και αγρότες, και βρέθηκαν οι κομματάρχες με ωραιότατη περιουσία εκκλησιαστική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

«Δεν υπάρχει θέμα μισθοδοσίας»

Ερωτηθείς ο Μακαριώτατος εάν συζήτησε με τον Υπουργό Οικονομικών το θέμα της μισθοδοσίας των Κληρικών, μεταξύ άλλων τόνισε: «Δεν συζητήσαμε ακριβώς το θέμα αυτό. Ένας Αρχιερεύς έθεσε ερώτημα στον κ. Βενιζέλο εάν υπάρχει τέτοιο θέμα, και ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν υπάρχει.»

«Δεν θα μπορούσε όμως να υπάρχει γιατί έχουμε υπογράψει σύμβαση το 1834, η σύμβαση αυτή λέει πάρτε όλη αυτή την περιουσία και η πολιτεία αναλαμβάνει εσαεί την μισθοδοσία των ιερέων και τα έξοδα των Εκκλησιαστικών σχολείων», πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος.

Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην φορολόγηση της Εκκλησίας, όπου μεταξύ άλλων τόνισε: «Η φορολόγηση της Εκκλησίας, πρέπει να είναι όπως και του λαού»

«Είμαστε ένα πράγμα, να ενωθούμε όλοι και να νικήσουμε την εγωπάθεια. Να νικήσουμε το ούτε δικά μου, ούτε δικά σου… Αυτός ο εγωισμός είναι αυτός που μας κατέστρεψε πολλές φορές», πρόσθεσε επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8594:-q-q-video&catid=13

***

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Να είμαστε ενωμένοι, υπάρχει ελπίδα"

επιμέλεια των Νίκου Παπαχρήστου και Αντώνη Τριανταφύλλου

Την κατανόηση του για την αγανάκτηση του λαού που υποφέρει, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος καλώντας όλους να ενωθούμε και να αγωνιστούμε μαζί για την υπέρβαση της κρίσης. «Είμαστε ένα πράγμα, να ενωθούμε όλοι. Ούτε δικά μας, ούτε δικά σας. Ο εγωισμός, εγωπάθεια είναι αυτά που μας κατέστρεψαν. Θέλω να σας πω ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει δυνατότητα» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ και την Έλλη Στάη.

Ο Αθηνών Ιερώνυμος μίλησε για τις δυνατότητες συμβολής της Εκκλησίας στην ανακούφιση του λαού αλλά για τα ζητήματα που ετέθησαν κατά την συνάντηση που είχε ο ίδιος και τα μέλη της ΔΙΣ με τον  Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως και υπουργό Οικονομικών Καθ.Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Φορολογούμαστε πολύ περισσότερο απ’ όλους» είπε ο Αρχιεπίσκοπος υπονοώντας ότι η Εκκλησία δεν απαλλάσσεται φορολογικά για το φιλανθρωπικό έργο της. «Εμείς ζητούμε να ισχύσει φορολογία (σ.σ. για την Εκκλησία) ίση με όλο τον κόσμο» πρόσθεσε, ενώ για τις πληροφορίες που εμφάνιζαν την Κυβέρνηση να σκέπτεται να περικόψει κατά 50% τη μισθοδοσία του Ιερού κλήρου «ο κ.Βενιζέλος είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα αλλά και ότι υπάρχει σύμβαση του 1834». «Υπάρχει συμβατική υποχρέωση του Κράτους» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε ό,τι αφορά τα χρηματικά διαθέσιμα της Εκκλησίας, τα οποία διεκδικούσε η Τράπεζα της Ελλάδος επικαλούμενη την εφαρμογή νόμου του ’50, ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε ότι η εκκλησιαστική περιουσία κατανέμεται σε χιλιάδες ΝΠΔΔ όπως είναι ο κάθε Ναός και κάθε εκκλησιαστικό ίδρυμα. Διερωτήθηκε μάλιστα ποιο νόημα είχε να διεκδικεί κανείς τα ελάχιστες οικονομίες, για παράδειγμα, ενός Ιερού Ναού ενός μικρού χωριού. Για να καταδείξει ότι τα διαθέσιμα της Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας δεν είναι ένα μεγάλο ποσό επανέλαβε ότι «τον Δεκέμβριο δεν θα έχουμε να πληρώσουμε τους υπαλλήλους μας». Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα των διαθεσίμων φαίνεται να διευθετείται μετά τη διάταξη που συμπεριελήφθη στον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο οποίος μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων, και κατά τις ίδιες πηγές απαλλάσσει τα εκκλησιαστικά ΝΠΔ από την υποχρέωση να καταθέσουν τα διαθέσιμά του σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι υπάρχει μια παρανόηση σχετικά με την έκταση και τη διαχείριση της Εκκλησιαστικής περιουσίας. Έκανε μάλιστα λόγο για «ψεύτικη εικόνα» ότι η Εκκλησία είναι ένας στεγανός οργανισμός που διαχειρίζεται το σύνολο της περιουσίας. Αντιθέτως αυτή η περιουσία, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, κατανέμεται στα χιλιάδες αυτοδιοίκητα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ.

«Σε κάποιο υπουργείο είπαν ότι με τα χρήματα και την περιουσία της Εκκλησίας η χώρα θα ξεχρεώσει. Αυτά αγγίζουν την σφαίρα της φαντασίας» είπε ο Αρχιεπίσκοπος επαναλαμβάνοντας παλαιότερη πρότασή του να γίνει έλεγχος και καταγραφή για το τι έχει η Εκκλησία. «Να δούμε τις εισπράττει, τι πληρώνει» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και υπενθύμισε ότι από την συνολική εκκλησιαστική περιουσία σήμερα της απομένει μόλις το 4%.

Στο σημείο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα ρυμοτομικώς δεσμευμένα ακίνητα για τα οποία δεν εκδίδονται οι αναγκαίες αποφάσεις της Πολιτείας που θα άρουν κάθε περιορισμό..

«Ελάτε να τ’ αξιοποιήσουμε και τα έσοδα θα διοχετευτούν σ’ένα ταμείο κοινωνικής πρόνοιας» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και στη συνέχεια πρόσθεσε: «O  κ.Βενιζέλος συμφώνησε στην πρόταση αξιοποιήσεως αυτών των δεσμευμένων ακινήτων».

«Έχουμε πικρή εμπειρία, όλη η περιουσία της Εκκλησίας που χάθηκε, χάθηκε από τη διαχείριση της Πολιτείας» τόνισε ο κ.Ιερώνυμος.

Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=6222

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel