Ζωηφόρος

Όλα τα νεότερα άρθρα για την άδικη και παράνομη προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ,

Όλα τα νεότερα άρθρα

για την άδικη και παράνομη

προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ

***
Ευχαριστήρια επιστολή
από τον αστυνομικό διευθυντή φυλακών Κομοτηνής
προς τον Γέροντα Εφραίμ
του Νεάρχου Παναγή
Ορθοδοντικού
Λεμεσός
….. ἀσθενὴς καὶ ἐν φυλακῇ, καὶ οὐκ ἐπεσκέψασθέ με.

Από το κατά Ματθαίον ευαγγέλιον. Λόγια αληθινά, λόγια από το ίδιο το, στόμα του Χριστού μας. Του υιού του Θεού.
Πόσοι από εμάς τα διαβάζουμε, ίσως εκατομμύρια. Πόσοι τα μελετάμε ίσως χιλιάδες, πόσοι τα πράττουμε ελαχιστότατοι.
Σε ποιους απευθύνεται; Σε εμάς βέβαια τους κοσμικούς, αλλά σίγουρα ακόμη περισσότερο στους κληρικούς, στους αρχιερείς, στις κεφαλές της Ορθόδοξης εκκλησίας.
Γνωρίζω εκ της σχέσεώς μου με το Γέροντα Εφραίμ, και τον πατέρα Νήφωνα, οικονόμο του μετοχίου της μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Νικόλα στη λίμνη Βιστωνίδα ότι αυτό το έπραττε ο πάτερ Νήφων με ιδιαίτερο ζήλο παρακινούμενος από τον ηγούμενό του Γέροντα Εφραίμ.. Ο πάτερ Νήφων επισκέπτεται τις φυλακές Κομοτηνής κάθε Τρίτη, προμηθεύοντας τους φυλακισμένους με ό,τι χρειάζονται, ρούχα, κάλτσες, χρήματα, είδη τροφίμων κ.λ.π. Παρέχουν ψυχολογική στήριξη σε άτομα που έχουν προβλήματα σοβαρά. Επίσης ήμουν αυτήκοος μάρτυρας όταν άγνωστη κυρία τον πήρε τηλέφωνο ζητώντας του να βοηθήσει να αποφυλακιστεί ο πολύτεκνος σύζυγός της, ο οποίος ήταν στην φυλακή για πρόστιμο που δεν μπορούσε να πληρώσει και ο πάτερ Νήφων μάζεψε τελικά τα λεφτά και τον αποφυλάκισε. Γνωρίζω και είναι καταγραμμένα περισσότερα από 1000 άτομα τα οποία απελευθέρωσε η μονή Βατοπαιδίου με δικά της λεφτά .Κυρίως άτομα που φυλακίστηκαν για οικονομικούς λόγους. Επίσης η μονή έδωσε χρήματα και ανακαινίστηκε μέρος των φυλακών που αδυνατούσαν να ανακαινίσουν οι φυλακές από μόνες τους. Όλα αυτά και άλλα τόσα που δεν γνωρίζω γίνονται από τη μονή Βατοπαιδίου. Έτσι τηρούν κατά γράμμα το «καὶ ἐπεσκέψασθέ με, ἐν φυλακῇ ἤμην, καὶ ἤλθετε πρός με».
Το ερώτημά μου προς τους αγαπητούς ιεράρχες, οι οποίοι δεν πήραν θέση και δεν επιχείρησαν να επισκεφθούν τον γέροντα Εφραίμ, είναι αν νοιώθουν ότι τηρούν το χωρίο που προανέφερα. Τα λόγια του Χριστού τα κυρήττουν; Αν τα κυρήττουν στον κόσμο τότε και οι ίδιοι πρέπει να τα τηρούν. Δεν θέλω να κρίνω κανένα απλώς αγωνιώ ανθρώπινα για την έκβαση αυτού του προβλήματος.
Αν εξαιρέσεις μερικούς ιεράρχες, πού είναι οι υπόλοιποι ιεράρχες, γιατί τηρούν σιγή ιχθύος, μήπως συμφωνούν με τη προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ και μάλιστα Χριστούγεννα; Που είναι η ομολογία τους, που βρίσκονται τώρα στη δυσκολία κάποιοι άνθρωποι της εκκλησίας; Στα εύκολα, με παρρησία μιλάμε και κυρήττουμε, το ζήτημα είναι αυτά που λέμε στη δύσκολη περίσταση να γίνονται πράξη.
Θέλω να πιστεύω ότι η σιωπή εκ μέρους των ιεραρχών δεν είναι ένδειξη αδιαφορίας ή επικρότησης της ενέργειας προφυλάκισης του Γέροντα Εφραίμ. Απλώς περιμένουν να δουν τις εξελίξεις για να τοποθετηθούν.
Αναμένω αντίδραση από όσο το δυνατό περισσότερους ιεράρχες.
Εδώ θα δώσουν εξετάσεις στο τι τους «έμεινε» από το Ευαγγέλιο.
Ακολουθεί η επιστολή που έστειλε ο Αστυνομικός διευθυντής φυλακών Κομοτηνής προς τον Γέροντα Εφραίμ και τον Πατέρα Νήφωνα. Αυτήν την επιστολή την κατέχω εδώ και καιρό και ΑΥΤΟΒΟΥΛΑ αποφάσισα να την παρουσιάσω χωρίς να ενημερώσω κανένα θεωρώντας ότι ήρθε η στιγμή να αποκαλυφθεί. Επίσης κατέχω άλλη σταλμένη προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

                   ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/01/blog-post_06.html#ixzz1ieKPUZj5

***
Σκληρή δήλωση του Ιβάν Σαββίδη για τη προφυλάκιση Εφραίμ

Καυστική και σκληρή η δήλωση που μας έστειλαν ο Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλάδας κος Ιβάν Σαββίδης από την Ρωσία, αλλά και ομογενών μας για τη προφυλάκιση Εφραίμ. Σε σημείο της δήλωσης εκφράζουν την ανησυχία τους ακόμα και για τη ζωή του Ηγούμενου.
Διαβάστε πιο κάτω τι δήλωσαν...Η πολυάριθμη ελληνική Ομογένεια στο εξωτερικό εκφράζει τη βαθιά ανησυχία και αμηχανίας της σχετικά με τη σύλληψη του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ο οποίος το φθινόπωρο που πέρασε συνόδευσε στη Ρωσία το μέγιστο ιερό λείψανο του ........χριστιανικού κόσμου - την Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου.
Στην ευρεία κοινή γνώμη παραμένει ασαφές ποια είναι η ουσία της κατηγορίας εναντίον του γέροντα από τις δικαστικές Αρχές της Ελλάδας και γιατί αυτή απαγγέλλεται αποκλειστικά σε έναν ιερωμένο, ο οποίος συλλαμβάνεται προ της δίκης του, ενώ μάλιστα οι.... βασικοί ενεχόμενοι παραμένουν εκτός υποψίας. Δημιουργείται η εντύπωση ότι η εν λόγω διαδικασία έχει πολιτικό παρασκήνιο. Δεν έχουμε δικαίωμα να εμπλακούμε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, ωστόσο, η ελληνική Ομογένεια του μετασοβιετικού χώρου ελπίζει στην αντικειμενικότητα και το απροκατάληπτο της ανάκρισης και της ελληνικής δικαιοσύνης, καθώς και στο ότι θα ληφθούν υπ’ όψη οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα τηρηθούν οι στοιχειώδεις αρχές ανθρωπισμού ως προς έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, ιερωμένο, ο οποίος διεξάγει φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο σε διεθνές επίπεδο.
Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να κρατείται προδικαστικώς ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο οποίος δεν αποφεύγει τη δικαιοσύνη και εκπληρώνει όλες τις απαιτήσεις των κρατικών οργάνων.
Εμείς οι Έλληνες από γενεά σε γενεά μεταδίδαμε την πνευματικότητά μας και η ορθόδοξη πίστη μας διαφύλαξε ως λαό.
Η ελληνική Ομογένεια ανησυχεί για την τύχη του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου και αυτά τα συναισθήματα τα μοιράζονται μαζί μας οι ορθόδοξοι πιστοί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πιστεύουμε ότι οι δικαστικές Αρχές της Ελλάδας θα λάβουν αντικειμενική απόφαση, η οποία δεν θα οδηγήσει σε διχασμό και δεν θα επιτρέψει την καταστροφή των πνευματικών αξιών της κοινωνίας μας.
Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, συντονιστής της 5ης Περιφέρειας ΣΑΕ χωρών πρώην ΕΣΣΔ
Ιβάν Σαββίδης
ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ
Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Πρότσενκο – Πιτσαντζή
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας, Φώτιος Τσιτλίδης,
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών κοινωνικών οργανώσεων Αρμενίας, Αρκάντι Χιτάροφ,
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αζερμπαϊτζάν «Αργώ», Σαΐντα Μεχτίεβα,
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ελληνικού πολιτισμού «Ελευθερία» της Μολδαβίας, Βλαντίμιρ Γιαννίεφ,
Ο Πρόεδρος της Κοινωνικής Ένωσης Ελλήνων Λευκορωσίας «Πελοπόννησος», Ραφαέλ Ντελιάνοφ,
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Καζαχστάν, Πάβελ Θεοδωρίδης,
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικού Πολιτισμού Τασκένδης, Σαράντης Λαζάρου, και
Η Πρόεδρος της Κοινωνικής Ένωσης Ελλήνων Κιργιζστάν "Φιλία", Όλγα Κουπριάνοβα

Πηγή: http://anti-ntp.blogspot.com/2012/01/blog-post_6374.html

***
Ψυχρό κλίμα μεταξύ Αθήνας-Μόσχας λόγω Εφραίμ

Σοβαρή κρίση στην σχέση Ελλάδας και Ρωσίας προκάλεσε η προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ, γεγονός που αποδεικνύεται από την εμπλοκή της κοινής  αεροναυτικής άσκησης του ρωσικού στόλου με το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία της χώρας μας στη Μεσόγειο.
Το ενδεχόμενο της διεξαγωγής κοινών ασκήσεων είχε συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, όταν η ρωσική ναυτική δύναμη έβαζε πλώρη για τη Μεσόγειο, καθώς υπήρξε ένας καταρχήν σχεδιασμός.
Συγκεκριμένα, όπως είχε ανακοινώσει ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, είχε συμφωνηθεί η άφιξη συγκροτήματος του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο καταδρομικό του Βόρειου Στόλου «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», με στόχο την διεξαγωγή κοινών ασκήσεων στην περιοχή δυτικά της Κρήτης, μεταξύ της Μάλτας, της Λιβύης και της Αθήνας.
Οι ασκήσεις επρόκειτο να γίνουν είτε στις 2 και 5 Ιανουαρίου είτε στις 3 και 6 Ιανουαρίου.
Ωστόσο,  τα γεγονότα που μεσολάβησαν με την υπόθεση του Βατοπεδίου, ο εγκλεισμός του μοναχού Εφραίμ στη φυλακή, οι χειρισμοί της κυβέρνησης Παπαδήμου και δη του υπουργείου Δικαιοσύνης και η πρωτοφανής αντίδραση της Μόσχας σε αυτό, φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει ρήξη διαρκείας.
Μια κρίση η οποία μεταφράζεται σε μια περαιτέρω υποβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών η οποία δεν άφησε ανεπηρέαστη και τη στρατιωτική συνεργασία.
Όμως, δεδομένου του μεγάλου χρονικού διαστήματος που θα παραμείνει ο ρωσικός Στόλος στην περιοχή εκφράζεται η εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των ελληνορωσικών σχέσεων και συνακόλουθα να πραγματοποιηθεί η άσκηση μέχρι την αναχώρησή του την ερχόμενη άνοιξη.
Να σημειωθεί πως η ρωσική ναυτική δύναμη αποτελείται από το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov, το καταδρομικό Admiral Chabanenko κλάσης Udaloy II, την φρεγάτα YaroslavMudry κλάσης Neustrashimy, την φρεγάτα Ladny κλάσης Krivak II, το ρυμουλκό Nikolai Chiker, τα πλοία ανεφοδιασμού Sergei Osipov, Vyazma, Kama και Lena και ένα ή δύο υποβρύχια πυρηνικής κρούσης που την προστατεύουν υποθαλάσσια.

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/104916/psyhro-klima-metaxy-athinas-moshas-logo-efraim

***
Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ
του Παναγιώτη Τελεβάντου

Ηθελα να τηρήσω σιγή για την υπόθεση Βατοπαιδίου με την ελπίδα ότι ο Γέροντας Εφραίμ θα αποφυλακιστεί σύντομα - μετά την ολοκλήρωση της διαδαδικασίας - και θα επιστρέψει στο μοναστήρι του.
Δυστυχώς ορισμένοι κάνουν ότι δεν κατανοούν ή όντως είναι τόσο μικρόνοες ώστε δεν κατανοούν τι συμβαίνει και συνεχίζουν με διάφορα άρθρα και σχόλια - ως συνήθως ανώνυμα και ψευδώνυμα - να αναμοχλεύουν την ιστορία και να της δίνουν γραφικές διαστάσεις με τη συνωμοσιολογία που τους διακρίνει. Ετσι σε τελευταία ανάλυση γελοιοποιούν την υπόθεση.
ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ
Ούτε τη δικογραφία διάβασα, ούτε και αν την διάβαζα έχω νομικές γνώσεις για να την αξιολογήσω. Κάποια άλλα όμως πράγματα τα ξέρουμε όλοι και μπορούμε να τα κατανοήσουμε.
Αυτή τη στιγμή ο π. Εφραίμ βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού προφυλακισμένος με ένα διάτρητο βούλευμα.
Οι προσευχές όλων όσων έχουν - έστω και ελάχιστη - αγάπη προς τον π. Εφραίμ, το θεσμό του μοναχισμού και την Εκκλησία αντιλαμβάνονται την τραγικότητα της κατάστασης.
ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ! ΔΕΝ ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ!
Καταρχήν πρέπει να σταματήσει η παραπληροφόρηση. Το Συμβούλιο Εφετών δεν εξέδωσε απόφαση φυλάκισης του Γέροντα - όπως παραπλανητικά ορισμένοι φημολογούν - αλλά απόφαση προφυλάκισης επειδή θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος να καταστεί φυγόδικος και κίνδυνος να επαναλάβει την υποτιθέμενη απιστία προς το Δημόσιο.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΑΥΜΑΣΙΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΣΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ
Λέχθηκαν πολλά από πολλούς αλλά φαίνεται ότι οι πλείστοι δεν αντιλαμβάνονται ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα. Ενα μοναστήρι με 120 μοναχούς δεν μπορεί να λειτουργήσει για πολύ χωρίς τον ηγούμενό του.
Στη Μονή Βατοπαιδίου υπάρχουν πολλές αγνές ψυχές που αφιερώθηκαν ολοκληρωτικά στο Θεό και στην Εκκλησία. Ακόμη και ΑΝ (επαναλαμβάνω ΑΝ) υποτεθεί ότι ο π. Εφραίμ στην προσπάθειά του να διεκδικήσει την κυριότητα της Βιστωνίδας διέπραξε - επιγνώστως ή ανεπιγνώστως - κάποια ποινικά αδικήματα κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι εξακολουθεί να είναι ο πνευματικός καθοδηγητής 120 ψυχών.
Ορισμένους από τους μοναχούς αυτούς γνωρίζω προσωπικά. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι είναι εξαίρετες ψυχές που έδωσαν τα πάντα για την αγάπη του Χριστού. Ας μου επιτραπεί να αναφέρω ορισμένα ονόματα. Ο π. Κυπριανός, ο π. Μάξιμος, ο π. Γρηγόριος και άλλοι που δεν ξέρω τα μοναχικά τους ονόματα, επειδή τους γνώρισα βασικά ως λαικούς, είναι διαμάντια ήθους και άνθρωποι μεγάλης αγάπης προς τον Χριστό.
Παρακολούθησα τελευταία ένα βίντεο της Μονής που μιλούσε ένας μοναχός του Βατοπαιδίου ομογενής από την Αυστραλία. Είναι τόσο φανερή η αγνότητα και η αγάπη του για το Χριστό που δημιουργεί αμέσως κατάνυξη σε όσους το βλέπουν.
Ερωτώ: Δεν είναι κρίμα και μεγάλη αμαρτία εξαιτίας όλης αυτής της ιστορίας να διατρέξει θανάσιμο κίνδυνο μια τόσο αγωνιστική αδελφότητα με τόσους σπουδαίους πατέρες;
ΑΝ ΚΡΙΘΕΙ ΕΝΟΧΟΣ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ;
Θα ερωτηθώ ίσως. Αν βρεθεί ένοχος ο π. Εφραίμ δεν πρέπει να υποστεί τις συνέπειες του νόμου επειδή είναι ηγούμενος πολυμελούς αδελφότητας;
Οχι! Ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος ισχυρίστηκε ότι θέλουμε να πάρουμε τη δικαιοσύνη στα χέρια μας.
Ούτε είπαμε ποτέ ότι υπάρχει κάποιος που είναι υπεράνω του νόμου, αλλά δεν πρέπει να εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα πριν αποφασισθεί ο εγκλεισμός του Γέροντα στη φυλακή;
ΕΧΘΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ
Μου στάληκαν προς δημοσίευση σήμερα - ούτε λίγα, ούτε πολλά - τέσσερα κείμενα εχθρικά προς τον Γέροντα. Αρνήθηκα φυσικά να τα δημοσιεύσω για δύο λόγους.
Καταρχήν επειδή πιστεύω ότι πρέπει να αφήσουμε το όλο θέμα να ακολουθήσει τη διαδικασία που θα οδηγήσει σε πρώτο στάδιο στην αναίρεση της προφυλάκισης του Γέροντα και ύστερα επειδή γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι ο π. Εφραίμ δεν είναι αυτός που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ.
Ούτε αδίστακτος επιχειρηματίας είναι, ούτε πονηρός άνθρωπος είναι, ούτε κακοήθης είναι, ούτε κλέφτης είναι. Δεν περιμένω κανένα να μου πει ποιος είναι ο Βασίλης ο Κουτσός. Τον ξέρω πολύ καλύτερα από όλους όσους ξιφουλκούν εναντίον του, επειδή άκουσαν ή νόμισαν ή υπέθεσαν κάτι.
Η ΑΝΑΔΙΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ!
Και αν είχα κάποια αμφιβολία ότι άλλαξε τόσο πολύ ο χαρακτήρας του στο μεταξύ - που δεν είχα - μου έφυγε και αυτή η ανύπαρκτη αμφιβολία όταν είδα προχθές μια πρόσφατη μαγνητοσκοπημένη ομιλία του στην οποία αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Πούτιν.
Ο τρόπος που περιγράφει τη συνάντηση, αλλά και ο διάλογος που αναδιηγείται, δείχνουν ότι ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ - που ξέρουν οι πολλοί - δεν είναι διαφορετικός από το Βασίλη Κουτσό που γνώρισα στο παρελθόν.
Οχι μόνον δεν είναι πονηρός άνθρωπος - όπως τον παρουσίασαν τα ΜΜΕ - αλλά αντίθετα είναι - με την καλή έννοια του όρου - αφελής.
Πήγε λέγει και είπε στον Πούτιν ότι η Ορθοδοξία είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός της Ρωσίας. (Από τον π. Εφραίμ περίμενε να το ακούσει αυτό ο Πούτιν!!!) Και όχι μόνον αυτό! Οτι του έλεγα, είπε ο π. Εφραίμ, ο Πούτιν μου έλεγε “ντα - ντα” και κάτι άλλο στα Ρωσικά που δεν συγκράτησα. Και οι ακροατές της ομιλίας του γελούσαν καλόκαρδα με τον Γέροντα που διηγείτο τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρωθυπουργό με τόση απλότητα.
Γέλασα κι εγώ φυσικά όταν άκουσα αυτά που είπε. Οχι μόνον για τη “ρωσομάθεια” του ηγουμένου, αλλά για την απλότητά του να μην αντιλαμβάνεται ότι δεν μιλούσε απλά με τον πρωθυπουργό και τον ισχυρότερο άνθρωπο της Ρωσίας, αλλά και με τον πρώην αρχηγό της KGB. Σαν και εσένα Γέροντά μου και σαν και εμένα “παίρνει και φέρνει στη βρύση άποτους πολλούς” ο Πούτιν.
ΠΑΝΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
Και όμως αυτόν τον εκ φύσεως καλοκάγαθο άνθρωπο προσπάθησαν και προσπαθούν να μας τον παρουσιάσουν σαν ένα πανούργο αδίστακτο επιχειρηματία και σαν μια εγκληματική φυσιογνωμία.
Και γιατί όλα αυτά; Επειδή προσπάθησε να κατοχυρώσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστωνίδας για το μοναστήρι του. Λες και αν τελικά το αποκτήσει θα το χρησιμοποιήσει για κακούς σκοπούς. Λές και υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει τι σπουδαίο ανακαινιστικό έργο επιτέλεσε η Μονή Βατοπαιδίου κατά την ηγουμενεία του.
Κάποιοι από μας ξέρετε έχουν τα χρονάκια τους. Δεν γεννηθήκαμε χθες και έτσι θυμόμαστε τι ήταν το Βατοπαίδι πριν αναλάβει τα ηνία ο π. Εφραίμ. Γι’ αυτό είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε το έργο που έχει επιτευχθεί. ΄Η μήπως είναι μυστικό ότι η Μονή βοήθησε πολλά κοινωφελή έργα όπως αποφυλάκιση κρατουμένων, σχέδια για να κτιστεί πρότυπο γηροκομείο στη Μητρόπολη Λεμεσού, γενναιόδωρη βοήθεια για την ανοικόδομηση των Μονών του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας κτλ.;
ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ Η ΜΟΝΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ ΤΗ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ;
Μου επιτρέπετε μια ερώτηση;
Αν η Μονή κατοχυρώσει τελικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστωνίδας το σίγουρο είναι ότι θα κάνει κοινωφελή και χρηστή διαχείριση. Αν την αναλάβουν οι πολιτικοί ως δημόσια περιουσία υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει τι θα συμβεί;
Γράφτηκε ότι στην τωρινή κρίση η Εκκλησία παρέχει 250,000 μερίδες φαγητού την ημέρα. Οι πολιτικοί τι κάνουν; Βγάζουν στις Ελβετικές τράπεζες σε προσωπικούς λογαριασμούς 250,000 ευρώ την ημέρα;
ΑΠΟΡΦΑΝΙΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Εγραψα τα πιο πάνω - όπως αντιλαμβάνεται ο καλός αναγνώστης - με πολλή συναισθηματική φόρτιση. Με ενόχλησε ιδιαίτερα η αποστολή κειμένων που στρέφονταν κατά του Γέροντα από ανθρώπους που δεν ξέρουν τον χαρακτήρα του. Με ενόχλησε προπαντός ότι κανείς δεν φαίνεται να σκέφτεται τι θα συμβεί στο μοναστήρι αν τελικά φυλακιστεί ο π. Εφραίμ.
Ξέρετε τι είναι ένα μοναστήρι χωρίς τον Γέροντά του;
Μια απορφανισμένη οικογένεια.

Πηγή: http://panayiotistelevantos.blogspot.com/2012/01/blog-post_05.html

***
Χριστούγεννα με φόντο Σταύρωσης…

Για πρώτη φορά Χριστούγεννα άκουσα την ευχή να Γεννηθεί μέσα μας. Από τότε σας εξομολογούμαι δεν ξεχνώ το πόσο άγγιξε την ψυχή μου αυτή η ευχή.
Το ίδιο εύχομαι και εγώ με πολύ ελπίδα στο Θεό πως θα γίνει μέσα στις ψυχές εκείνων που οδηγούν τον αγαπημένο μας Γέροντα Εφραίμ στη φυλακή.
Σ’ αυτές τις ψυχές που δεν τις άγγιξε η έλευση του Χριστού, σ’ αυτές τις ψυχές που δεν σεβάστηκαν τα άγια και τα ιερά μας σ’αυτές τις ψυχές που δεν ζητούμε την τιμωρία τους αλλά προσευχόμαστε η Παναγιά να τους φωτίσει.
Η Ελλάδα μας ζει χάρη σε αυτές τις μορφές που ξεχωρίζουν για την αρετή τους, την αγάπη τους, την ανεξικακία τους, την ακτημοσύνη τους, την αστείρευτη πίστη τους στο Θεό.
Σας παρακαλούμε μη φυλακίζεται την Ελλάδα, μη σταυρώνετε την ελπίδα μας στο Θεό.

Πηγή:  http://vatopaidi.wordpress.com/2012/01/05/%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%86%cf%8c%ce%bd%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%8d%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7%cf%82/

***
ΠΡΟΣ  ΤΟΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΠΑΝΟΣΙΟΛΟΓΙΟΤΑΤΟ

ΠΑΤΕΡΑ ΣΩΦΡΟΝΙΟ ΓΚΟΥΤΖΙΝΗ ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΞΑΝΘΗΣ

Πανοσιολογιότατε πατέρα Σωφρόνιε,
    Σήμερα περιήλθε σε γνώση μας το περιεχόμενο της επιστολής σας που φροντίσατε να δημοσιευθεί στο διαδίκτυο με το οποίο πάρα πολύ όψιμα θυμηθήκατε την υπόθεση Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου δήθεν για να φωτίσετε όσον μπορείτε τα γεγονότα με σκοπό να σταματήσετε τον δήθεν διχασμό της κοινής γνώμης που κατά κάποιους άλλους είναι σκάνδαλο και για κάποιους άλλους διωγμός κατά της εκκλησίας.
Όμως μας οδηγήσετε στο συμπέρασμα να πιστέψουμε ότι για άγνωστους προς εμάς λόγους αλλά και ευκαιρίας δοθείσης αποφασίσετε να στραφείτε και να κτυπήσετε ένα αδελφό σας την ώρα που πονά εκμεταλλευόμενος την αδυναμία του να σας απαντήσει γιατί βρίσκεται υπό περιορισμό ακόμη και λόγου, πρέπει να γνωρίζετε ότι και ο χειρότερος εχθρός σέβεται τον αντίπαλο του σε τέτοιες στιγμές, θα ήταν φρονιμότερο να ζητήσετε να καταθέσετε σαν μάρτυρας κατηγορίας ώστε κατά την ακροαματική διαδικασία να μπορέσει να αντικρούσει τους ισχυρισμούς σας και όχι να ακολουθήσετε αυτήν οδό που φανερώνει αδυναμία και ατολμία.
Όμως αντί να φωτίσετε τα γεγονότα, αντίθετα οδηγήσετε τους αναγνώστες στο σκότος, γιατί όμως;  
Γιατί εκ των πραγμάτων απώτερος σας σκοπός ήταν να στραφείτε και να θίξετε την τιμή και την υπόληψη του αδελφού σας με ανυπόστατους και αχαρακτήριστους ισχυρισμούς χωρίς να τους τεκμηριώνετε ότι δήθεν είναι  συνεργάτης των Ρώσων, δηλαδή ένας πράκτορας.
    Αφού είχατε επισκεφθεί την Ρωσία επί Σοβιέτ πράγμα που μιλάμε για δεκάδες χρόνια πριν γιατί δεν φροντίσετε τον καιρό εκείνο να δημοσιεύσετε όλα αυτά που σήμερα προσπαθείτε να μας πείσετε για την « Ρωσική Ορθοδοξία », δηλαδή η « Ρωσική Ορθοδοξία » είναι κάτι το διαφορετικό από την Ελληνική Ορθοδοξία;
    Το Άγιο Όρος είναι και θα συνεχίσει να είναι Ελληνική επικράτεια και κανείς δεν το έχει αμφισβητήσει μέχρι σήμερα ούτε και θα το αμφισβητήσει ποτέ.
    Ο Ιησούς Χριστός δεν κατοχύρωσε σε κανένα να έχει στην δική του ιδιοκτησία την Ορθοδοξία, επειδή είστε και καθηγητής της Θεολογίας θα θυμάστε τι είπε ο Χρηστός στους Αποστόλους του. «Πορεύεστε σε όλα τα έθνη κ.τ.λ. »
    Πρέπει να αντιληφθείτε ότι με αυτό το δημοσίευμα σας που μοναδικό στόχο είχατε τον Γέροντα και αδελφό σας Εφραίμ δεν αντιληφθήκατε ότι εγκυμονεί και κινδύνους στις σχέσεις δύο ορθόδοξων λαών Ρωσίας και Ελλάδος.
    Τέλος φροντίστε να πληροφορηθείτε την Ελληνική καταγωγή αλλά και την προσφορά του αδελφού σας Γέροντος Εφραίμ στον Ελληνισμό και στην Ορθοδοξία, ακόμη ποίοι ήταν και με ποίους συνεργάτες ήταν όλοι αυτοί που πρόδωσαν την Ελληνική Κύπρο, γι’ αυτό σας ερωτούμε, έχετε αντιληφθεί σε ποία περιοχή βρίσκεστε; Αν το έχετε αντιληφθεί παρακαλούμε τον ευαίσθητο πατριωτισμό σας να τον αφιερώσετε στην δική σας περιοχή που δυστυχώς κάποιοι άλλοι ακόμη και σήμερα συνεργάζονται με κάποιους άλλους σε βάρος της πατρίδας μας.

Ένας προβληματισμένος πιστός
Ανδρέας Γεωργίου

***
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ
ΠΕΤΡΑΣ ΚΡΗΤΗΣ Κον Κον. ΝΕΚΤΑΡΙΟ

Σεβασμιώτατε άγιε πατέρα Νεκτάριε, πας αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω, ο καλός Σαμαρείτης περιέθαλψε τον εχθρό του ενώ ο ομόθρησκος του ιερέας τον προσπέρασε αδιαφορώντας, στην σύναξη της Δευτέρας Παρουσίας ο Κύριος θα τοποθετήσει τα αρνιά εκ δεξιών του και τα ερίφια εξ ευωνύμων του, σε αυτούς που τους παρομοιάζει με τα ερίφια μεταξύ των άλλων θα τους πει: Σε φυλακή ήμουν και δεν με έχετε επισκεφθεί κ.τ.λ.».
    Άκαιρα στις άγιες αυτές ημέρες των Χριστουγέννων που γεννήθηκε ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός μας για να μας φέρει την αγάπη την ειρήνη και την συγχώρεση έχετε εμφανιστεί με απώτερο δήθεν σκοπό να υπερασπιστείτε την εκκλησία και την πίστη.
    Οπότε, μας δίνετε το δικαίωμα να αναλύσουμε και να απαντήσουμε στο πολυσέλιδο σας κείμενο που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι συμφωνείτε με την διαδικασία προφυλάκισης του Γέροντα Εφραίμ και προχωρώντας ακόμη περισσότερο ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν έχετε προβλέψει και το αποτέλεσμα, όμως με πολύ λίγα λόγια θα σας θυμίσω μία παρόμοια τέτοια ιστορία: « Ο Ηρώδης παρανόμως είχε την γυναίκα του αδελφού του Φίλιππου την Ηρωϊάδα η οποία είχε κόρη την Σαλώμη, η Σαλώμη κατόπιν σχεδίου αφού χόρεψε γυμνή, παρέσυρε τον Ηρώδη ο οποίος της είπε να του ζητήσει ότι θέλει, αυτή συνεννοημένη με την μητέρα της, ζήτησαν το κεφάλι του Ιωάννη, παρ’ όλο που δεν το ήθελε ο Ηρώδης, δυστυχώς πλέον τον είχαν στο χέρι οπότε αποκεφάλισε τον Ιωάννη όπως του το είχαν ζητήσει, Δεν σας φαίνεται ότι και η υπόθεση του Γέροντα Εφραίμ είναι ακριβώς παρόμοια;
    Συνεχίζοντας θα αναλύσουμε και θα απαντήσουμε το δικό σας κείμενο το οποίο φροντίσατε να δημοσιευθεί ευρέως.
    Αρχικά δηλώνετε την αγάπη σας για τον μοναχισμό και ότι κατά καιρούς είχατε γράψει στον Γέροντα Εφραίμ αλλά και στις ομιλίες σας τον υπερασπιζόσασταν, θα θέλαμε να ακούσουμε την προσφορά σας στον μοναχισμό γιατί με την δήλωση σας γεννάται ένα μέγα ερώτημα, διερωτώμεθα σε τι ύφος θα ήταν οι δηλώσεις σας αν δεν αγαπούσατε τον μοναχισμό και τον αδελφό σας Γέροντα Εφραίμ.
 Δηλώνετε ότι γνωρίζετε ΟΛΗ την αλήθεια γι’ αυτό αποφασίσετε να μιλήσετε προς τους ανθρώπους της εκκλησίας, μα οι άνθρωποι της εκκλησίας που μπορούν να πάρουν θέση και πήραν θέση είναι η Ιερά Σύνοδος, γιατί δεν ζητήσετε να παρευρεθείτε σε μία τέτοια σύναξη; Αφού λοιπόν γνωρίζετε όλη την αλήθεια γιατί δεν ζητήσετε  να καταθέσετε και σαν μάρτυς κατηγορίας και να τελειώνει όλη αυτή η ιστορία;
Αναφέρετε ότι πάντοτε τα πολιτικά πρόσωπα επιζητούν πρόσβαση στον χώρο της εκκλησίας οπότε στο πρόσωπο του Γέροντα Εφραίμ του οποίου απαξιώνετε, αμφισβητείτε την ικανότητα και την νοημοσύνη του, τους δόθηκε η ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις προθέσεις τους, που σημαίνει έμμεσα στρέφεστε και κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη για την επιλογή του στο πρόσωπο του Γέροντα Εφραίμ.
Αναφέρεστε ότι κατάγεται από Κύπρο και επειδή η εκκλησία εκεί δραστηριοποιείται σε επιχειρηματικούς χώρους γι’ αυτό θέλησε να ασκήσει και εδώ επιχειρηματική δράση, όμως οι αδελφές εκκλησιές Ελλάδος και Κύπρου δραστηριοποιούνται σε επιχειρηματικούς χώρους όχι για το κέρδος αλλά για την κάλυψη φιλανθρωπικών σκοπών πράγμα που έπρεπε να το γνωρίζετε, όσον αφορά για τον υπαινιγμό σας ότι εσκεμμένα παρέκαμψε τον νυν Μητροπολίτη Λεμεσού Κον. Κον. Αθανάσιο για να έχει ελεύθερο πεδίο δράσεως να εκμεταλλευθεί την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, καλό είναι να ενημερωθείτε καλύτερα γιατί οι σχέσεις και των δύο είναι περισσότερο από αδελφικές, μάλιστα ο Μητροπολίτης Λεμεσού από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό του με τις ανάλογες δηλώσεις αλλά και επισκέφθηκε τον αδελφό του στην φυλακή.
Αναφέρετε ότι ανακάλυψε ότι η Ιερά Μονή είναι Μεγίστη και το επανέφερε στους τίτλους της Μονής, για να προχωρήσει σε αυτή την απόφαση με την ευλογία και την αποδοχή από πλευράς του Οικουμενικού Πατριαρχείου κάτι γνωρίζει καλύτερα από τους άλλους, ακόμη αναφέρετε ότι άρχισε να συγκεντρώνει ανθρώπους για να αυξήσει την συνοδεία του, από την μία δηλώνετε ότι είστε φίλος του μοναχισμού και από την άλλη τον επικρίνετε ότι προσπαθούσε να αυξήσει την συνοδεία του, δηλαδή μια στο καρφί και μια στο πέταλο και ότι από ένας ταπεινός Εφραίμ έγινε μεγαλο Ηγούμενος με πολλές επιχειρηματικές προοπτικές, Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν έκανε τίποτα για τον εαυτό του αλλά για την ανασύσταση και ανακαίνιση της Ιεράς Μονής που ήταν εγκαταλειμμένη σε αθλία κτιριακή κατάσταση κ.τ.λ.
Αναφέρετε ότι γνωρίζετε όλη την αλήθεια και ότι θα μαρτυρήσετε μερικές από αυτές, για να δούμε πόσο σοβαρές και ποινικά κολάσιμες είναι όλες αυτές οι αλήθειες;
 Αυτός που τον ευεργέτησε ήταν ο νυν Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος είχε μία ιδιαίτερη αδυναμία στο Βατοπαίδι και παρά τις αντιδράσεις των άλλων αγιορειτών, «μία αόριστος αναφορά», του έδωσε το δαχτυλίδι της Ηγουμενίας, από ότι γνωρίζουμε η Ηγουμενία δεν παραδίδετε με κάποιο δαχτυλίδι αλλά με αξίες, με ταπεινότητα, με ικανότητα, με γνώσεις κ.τ.λ.
Ότι το Φανάρι παρά τις πιέσεις που δέχεται, με συνοδικές αποφάσεις πάντοτε στήριζε και στηρίζει τον Γέροντα Εφραίμ, όμως θα μπορούσε να τον απαλλάξει από όλα τα καθήκοντα του, αφού αποφασίσετε να πείτε μερικές αλήθειες καλό θα ήταν να αναφέρετε από πού προέρχονταν οι αντιδράσεις και όχι αοριστολογίες,
Αναφέρεστε στα « σέκρετα » της εξουσίας ότι είχε πρόσβαση όσο κανείς άλλος κληρικός και ότι όταν εσείς σαν Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης ζητήσετε συνάντηση χωρίς πάλι να αναφέρετε χρόνο και τον λόγο ο πρωθυπουργός σας απαξίωσε, ακόμη είχε πρόσβαση σε όλα τα γραφεία της εξουσίας με αντάλλαγμα την φιλοξενία στο Βατοπαίδι, για τις επισκέψεις αυτές έχει απαντήσει ο ίδιος ο Γέροντας, όσον αφορά για την επίσκεψη του στην Ρωσία σαν υπόδικος όπως τον αποκαλείτε δεν έφυγε κρυφά αλλά πέρασε από τις νόμιμες εξόδου της χώρας, στην συνέχεια αναφέρεστε για «παπαγαλάκια» άλλη μία αοριστολογία, γιατί αποφεύγετε να αναφέρετε ονόματα; Το αν συναντήθηκε με τον Πούτιν και τι έγινε με την μεταφορά για προσκύνημα της Αγίας Ζώνης στην Ρωσία την απάντηση μπορείτε να την βρείτε και να την δείτε στα μέσα μαζικής επικοινωνίας αλλά και στο διαδίκτυο το οποίο παρακολουθείτε, όσον αφορά για την επερχόμενη ρομφαία της δικαστικής απόφασης που τον περιμένει, η δήλωσης σας αυτή φανερώνει κάποια ικανοποίηση αν όχι και ζήλια.
Αναφέρετε ότι η επίσκεψη του σαν υπόδικος στην Ρωσία θα μπορούσε να εκληφθεί ότι υπέκρυπτε κάποιο δόλο, άλλη μία φορά με αοριστολογίες.
Αναφέρετε ότι δεν έπρεπε να επισκεφθεί την Ρωσία χωρίς να συμβουλευθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο ώστε να μην δημιουργήσει περαιτέρω εντάσεις μεταξύ των δύο Πατριαρχείων, μήπως ασκείτε καθήκοντα εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δεν το γνωρίζουμε;
Αναφέρεστε στο ίδρυμα « Φίλων της Μονής Βατοπαιδίου» καλό θα ήταν να πληροφορηθείτε τα ονόματα του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς που επιτελεί, όμως άλλη μία φορά αναφέρεστε σαν εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Επανέρχεστε και διερωτάστε τι χρειάζονται αυτά τα ιδρύματα τα οποία τα παρουσιάζετε σαν «χαμοθεούς», μήπως ζείτε κάπου αλλού, ευτυχώς που υπάρχουν τέτοια ιδρύματα γιατί χωρίς αυτά τα ιδρύματα με τις σημερινές δύσκολες ημέρες η κοινωνία θα ήταν ζούγκλα, δεν θα απαριθμήσω αυτά τα ιδρύματα, θα αναφέρω μόνο ένα, αυτό που ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος που προς τιμή του ίδρυσε στην Αθήνα και αγκαλιάζει καθημερινά εκατοντάδες πονεμένων συνανθρώπων μας, φροντίστε να ενημερωθείτε καλύτερα.
Όμως συνεχίζετε να επιμένετε και να ασχολείστε με τα πάρα πολλά κέντρα φίλων της Ιεράς Μονής καθώς και με τις  δραστηριότητες των, ότι προβάλλουν την φωτογραφία της κοίμησης του μακαριστού Γέροντα Ιωσήφ κ.τ.λ., θα το επαναλάβουμε ότι όλα αυτά τα ιδρύματα εκτός από την διαφώτιση των αναγνωστών για την ορθοδοξία, με τις προσφορές τους απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο, αφού είστε στο διαδίκτυο καλό είναι όλα αυτά να τα βλέπετε και να τα διαβάζετε πράγμα που θα σας βοηθήσουν να γράφετε πιο αντικειμενικά πιο ανθρώπινα και πιο χριστιανικά.
Αναφέρεστε για τα βιβλία που έχει εκδώσει η Ιερά Μονή, στα οποία αναγράφονται πως περνούσαν παλαιότερα οι μοναχοί και πως ζει σήμερα ο Γέροντας Εφραίμ, αν δεν έχετε επισκεφθεί την Ιερά Μονή καλό είναι να την επισκεφθείτε ώστε να διαπιστώσετε που μένει με την συνοδεία του αλλά και πως διαβιώνουν, ιδιαίτερα σήμερα που η πολιτεία δέσμευσε τα χρήματα της Ιεράς Μονής αδιαφορώντας το πώς θα επιβιώσουν.
Διερωτάστε πάρα κάτω πως ο Γέροντας Εφραίμ είχε τόσους φίλους και προστάτες, παράλληλα φθάνετε και στο σημείο να σκεφθείτε ότι « μετωρίστηκε ο νους του», ο Γέροντας Εφραίμ ήταν και είναι ένας πραγματικός μοναχός κοντά στον Θεό κοντά στους ανθρώπους προσφέροντας αγάπη και καλοσύνη ανεξαρτήτως χρώματος και χωρίς να διαχωρίζει επώνυμους και ανώνυμους.
Συνεχίζετε ότι ίσως να πίστεψε ότι θα σώσει το Άγιο Όρος και την Ελλάδα και ότι θα δημιουργήσει ένα εθνοφυλετικό αμιγώς Κυπριακό μοναστήρι όπως συμβαίνει με τα άλλα μοναστήρια του Άγιου Όρους που δεν είναι ελληνόφωνα, ο Γέροντας Εφραίμ έχει την καταγωγή του από την Ελληνική Κύπρο που είναι το ανατολικότερο άκρο του ελληνισμού και έχει την ελληνική ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ, περαιτέρω σχολιασμό για αυτή την τοποθέτηση σας δεν χρειάζεται.
Στην συνέχεια αν και είναι λυπηρό φαίνεται ότι με ικανοποίηση δέχεστε την απόφαση του νόμου που τελικά τον προφυλάκισε.
Ακόμη αναφέρετε ότι οδήγησε την Ιερά Μονή σε περιπέτειες και σε δοκιμασία το Άγιο Όρος, την εκκλησία και την Ελλάδα, όμως ευτυχώς που παρενέβη η Παναγία και έλυσε το πρόβλημα, ξεχνάτε πως  η Παναγία και ο Χριστός είναι αγάπη και συγχώρεση, ακόμη μας διδάσκουν να αγαπάμε και τον εχθρό μας .
Αναφέρεστε για πολιτικά γραφεία στην εκκλησία αλλά και για τα ευρωπαϊκά κονδύλια, γιατί δεν αναφέρεστε συγκεκριμένα που υπήρχαν πολιτικά γραφεία; Και κατά δεύτερο με την βοήθεια όλων αυτών των κονδυλίων αναπαλαιώθηκαν και συνεχίζεται να αναπαλαιώνονται Ιερές Μονές, εκκλησίες, μνημεία κ.τ.λ. γνωρίζετε για την αθλία κτιριακή κατάσταση της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου αλλά και πόσο μεγαλοπρεπής είναι σήμερα με τους αγώνες και τις προσπάθειες του Γέροντα Εφραίμ με όλη την συνοδεία του και μην αρνηθείτε ότι δεν χορηγήθηκαν τέτοια κονδύλια και στην Κρήτη.
Αναφέρετε ότι για το βούλευμα δεν γνωρίζετε λεπτομέρειες, μα πάρα πάνω αναφέρετε ότι γνωρίζετε όλη την αλήθεια και ότι θα αναφέρετε μερικές, όμως και αυτές που έχετε αναφέρει πάρα πάνω δεν υπάρχει κάτι που να είναι ποινικά κολάσιμο, όμως έμμεσα δέχεστε με ικανοποίηση την προφυλάκιση του Γέροντος Εφραίμ ενός αδελφού σας.
Αναφέρετε επί λέξει:» οι Μητροπολίτες καλά κάνουν και συμπαραστέκονται, το πράττουμε όλοι μας» στο όλοι μήπως συμπεριλαμβάνετε και τον εαυτό σας; Αν τον συμπεριλαμβάνετε είναι άξιον απορίας, στην συνέχεια αναφέρεστε σε σκοπιμότητες δηλαδή τον σφάζετε κανονικά αλλά με το βαμβάκι.
Ο κάθε κατηγορούμενος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίον, παρ’  όλα αυτά θα πρέπει να θυμάστε ότι έχει ζητήσει συγνώμη και μάλιστα με χιλιάδες έντυπα που είχαν μοιραστεί σε Ιερούς ναούς και Ιερές Μονές και εφ΄ όσον ανελλιπώς παρακολουθείτε το διαδίκτυο πως σας ξέφυγε αυτό το έντυπο.
Το αν θα έπαιρνε το τουρβά του και θα έφευγε τότε όλοι θα έπεφταν απάνω του να τον  ξεσκίσουν, όμως αποφάσισε να υπομείνει όλον αυτόν τον άδικο διασυρμό για να δικαιωθεί στο τέλος, δηλαδή ο Χριστός εφ’ όσον γνώριζε το άδικο τέλος του έπρεπε να πάρει τον τουρβά του και να εξαφανιστεί για να μην τον σταυρώσουν; Φυσικά δεν το έκανε, μάλιστα προσευχόταν και έλεγε: « πατέρα άφησε αυτούς γιατί δεν γνωρίζουν τι κάνουν».
Επανέρχεστε και λέτε ότι η Ιερά Μονή δεν θα πάθει κακό και ότι εύχεστε ο Γέροντας Εφραίμ να αθωωθεί και να επιστρέψει στην προτέρα του θέση, ας αποφύγουμε τον σχολιασμό.
Στην συνέχεια παρακαλείτε τους φανατικούς οπαδούς του να είναι προσεκτικοί, οι Άγιοι Απόστολοι του Χριστού δεν εγκατέλειψαν τον Χριστό και διδάσκαλο τους αλλά με φανατισμό και πίστη συνέχισαν το έργο που διδάχθηκαν,  ακόμη ζητάτε να ανοίξουν οι λογαριασμοί για να μάθουμε την αλήθεια, μα πάρα πάνω ισχυριστήκατε ότι γνωρίζετε όλη την αλήθεια και αναφέρατε μερικές γιατί δεν συμπεριλάβατε και το θέμα των λογαριασμών; Παρ’ όλα αυτά γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι λογαριασμοί άνοιξαν και ο Γέροντας Εφραίμ εκτός από το μοναδικό του ράσο δεν έχει τίποτε άλλο στο όνομα του.
Τελειώνοντας την επιστολή σας αναφέρεστε πάλι για την Παναγία που έκανε το θαύμα της, δυστυχώς η Παναγία ακόμη δεν έκανε το θαύμα της και περιμένει, όμως να είστε βέβαιος ότι θα το κάνει, να σας θυμίσω την αγάπη της Παναγίας για την Ιερά Μονή, ποτέ δεν επιθυμεί ούτε η Ιερά Μονή αλλά ούτε και κανείς μοναχός να πάθει κανένα κακό, θυμηθείτε  το θαύμα της Παναγίας της Παραμυθίας.
Αν και το γνωρίζετε, σας το επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά πως Ιερά μονή βρισκόταν σε πολύ μεγάλη αθλία κτιριακή εγκατάσταση αλλά και εγκαταλειμμένη όταν πήγε ο Γέροντας Ιωσήφ με την συνοδεία του μεταξύ αυτών ο Γέροντας Εφραίμ, το πως είναι σήμερα η Ιερά Μονή, πόση είναι η αδελφότητα, πόσο κόσμο φιλοξενεί ετησίως, πόσες ημερήσιες μερίδες βγάζει, πόσες φιλανθρωπίες  κάνει που επιμελώς όλοι προσπαθούν να αφήσουν στην αφάνεια μεταξύ αυτών περίθαλψη και αποφυλάκιση εκατοντάδων φυλακισμένων, συντήρηση απόρων φοιτητών, πληρωμή νοσηλίων σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη, πάρα πολλά ιδρύματα άλλα συντηρούν και άλλα βοηθούν, συμπαραστέκονται σε φτωχιές Μητροπόλεις, όλα τα έσοδα που προέρχονται από την μεταφορά της Αγίας Ζώνης και άλλων Ιερών λειψάνων ουδέποτε πήραν μερίδιο από τα συγκεντρωθέντα χρηματικά ποσά από τους πιστούς, τα παραδείγματα δεκάδες που θα μπορούσαν να απορυθμιστούν, μεταξύ όλων αυτών και για το αληθές υπάρχει η μαρτυρία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσογαίας Κου. Κου. Νικόλαου, όμως για όλα αυτά δεν γίνεται κανένας λόγος.
 Σεβασμιώτατε άγιε πατέρα Νεκτάριε, πρέπει να παραδεχθείτε το άκαιρο ατόπημα σας για ένα αδελφό σας τον οποίο σε μέρες Χριστουγέννων τον κτυπάτε αλύπητα και τον χαρακτηρίζετε ότι «μετεωρίστηκε ο νούς του», θα θέλαμε να μας απαντήσετε τι γνώμη έχετε για τους Άγιους κατά Χριστό σαλούς.  
Τελειώνοντας σας υπενθυμίζουμε το θέμα των πέντε μοναζουσών που έφυγαν από άλλη Ιερά Μονή άλλης Ιεράς Μητροπόλεως τις οποίες έχετε δεχθεί στην Ιερά Μητρόπολη σας χωρίς προηγουμένως να επικοινωνήσετε με τον Μητροπολίτη που υπαγόντουσαν αλλά και για την δημοσίευση του όλου θέματος στο διαδίκτυο, για το θέμα αυτό  θα επανέλθουμε όμως πριν επανέλθουμε θα παρακαλούσαμε να έχουμε και την δική σας τοποθέτηση.
Ένας προβληματισμένος πιστός.

***

Μια άλλη φωνή για το Βατοπέδι

του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου

Η αγάπη μου προς τον μοναχισμό και την Εκκλησία, μου υπαγορεύουν το καθήκον να λάβω μέρος σ’ αυτό το πάνελ της συζήτησης για το θέμα της προφυλάκισης του Ηγουμένου Εφραίμ. Θεώρησα υποχρέωσή μου να εξαγορεύσω τον λογισμό μου. Εξ αρχής λέγω ότι είμαι από εκείνους, που έχουν γράψει κατ’ επανάληψη στον Ηγούμενο και του έχουν συμπαρασταθεί, ευκαίρως δε ακαίρως στις ομιλίες μου τον υπερασπίζομαι. Μάρτυς μου ο Θεός, δεν ψεύδομαι.

Πρέπει όμως να πούμε όλη την αλήθεια για να την γνωρίζουν οι άνθρωποι της Εκκλησίας, για να μην αδικούνται θεσμοί και πρόσωπα και για να μην αφήνονται σκιές εις βάρος του μοναχισμού μας, που αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της Ορθοδόξου ημών πίστεως.

Η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ήταν μια καλά στημένη παγίδα για την Εκκλησία. Πάντοτε τα πολιτικά πρόσωπα επιζητούν προσβάσεις στο χώρο της Εκκλησίας για πολλούς λόγους. Στο πρόσωπο του Ηγουμένου Εφραίμ, τους δόθηκε η καλή ευκαιρία, την οποία αξιοποίησαν και τώρα την αναδεικνύουν, για να έχει και η Εκκλησία το δικό της μερίδιο ευθύνης στην εποχή αυτή της κρίσεως και της κατάπτωσης των θεσμών.

Ο Ιερομόναχος Εφραίμ, προερχόμενος από την μεγαλόνησο Κύπρο, εκεί όπου η Εκκλησία δραστηριοποιείται σε πολλούς επιχειρηματικούς χώρους, είχε αυτή την φιλογενή τάση της εξουσίας, της επιχειρηματικής, παράλληλα και φιλανθρωπικής δράσης. Όταν, τη προτάσει του Γέροντός του Ιωσήφ, κατέλαβε τα πρωτεία της Αδελφότητος και αναδείχθηκε Ηγούμενος της αφνιάς νύμφης του Βατοπεδίου, παρακάμπτοντας τον αγαπητότατο Ιερομόναχο Αθανάσιο, νυν Μητροπολίτη Λεμεσού, του ανοίχθηκε όλο το ευρύτατο πεδίο της πραγμάτωσης των ευγενών στόχων του. Και το Βατοπέδι είχε τα φόντα και τις προϋποθέσεις, γι’ αυτούς τους διάπυρους πόθους.

Το πρώτο που έκανε, ήταν να ανακαλύψει ότι είναι Μεγίστη Μονή και το επανέφερε στους τίτλους της Μονής. Ύστερα άρχισε να συγκεντρώνει ανθρώπους πέριξ αυτού, με την προοπτική της αύξησης της συνοδείας και με την συγκρότηση ομάδων-φίλων της Μονής. Ο Γέροντάς του, του πρόσφερε πολλά σ’ αυτό τον τομέα. Ενίσχυε πνευματικά το προφίλ του και μέσα σε λίγο χρόνο, ο απλούς και ταπεινός Εφραίμ έγινε μεγαλο-Ηγούμενος του Άθω και ο υπερδραστήριος κληρικός, με πολλές επιχειρηματικές προοπτικές. Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, θα μαρτυρήσω μόνο μερικές αλήθειες.

Αυτός που ευεργέτησε, με πατρική αγάπη, τον Ιερομόναχο Εφραίμ, ήταν ο τότε Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Βαρθολομαίος και νυν Οικουμενικός Πατριάρχης. Του έδωσε το δαχτυλίδι της ηγουμενίας, του παρέδωσε, ως Πρόεδρος της Εξαρχίας, τα κλειδιά της Μονής Βατοπεδίου και ήμβλυνε τις αντιδράσεις πολλών Αγιορειτών. Γιατί η πράξη αυτή του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, να παραδώσει το Βατοπέδι στην Συνοδεία του Γέροντα Ιωσήφ, πίκρανε πολλούς φίλους του εν Αγίω Όρει. Όμως ο Πατριάρχης πίστευε στην πνευματικότητα των επιγόνων του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού και στον δυναμισμό τους, για την αναγέννηση και την κοινοβιοποίηση της Ιεράς Μονής. Έχει αγάπη ο Πατριάρχης μας στο Βατοπέδι, γι’ αυτό πρόσφατα στη σύναξη όλων των αγιορειτών τους συμβούλεψε να παραμένουν πιστοί στο πνεύμα του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου.

Από τότε μέχρι σήμερα, το Φανάρι με πολλές Συνοδικές Αποφάσεις, Πράξεις, λόγους, ενέργειες στηρίζει τον Ηγούμενο, παρά τις πιέσεις που δέχεται. Θα μπορούσε, γιατί του έχουν δοθεί πολλές αφορμές, όχι μόνο τελευταία, να τον είχε ανακαλέσει στην τάξη, όμως δεν το έπραξε, από αγάπη στην πολυμελή Αδελφότητα της Μονής. Επισημαίνω ότι τώρα τελευταία μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης Βατοπεδίου και τις συζητήσεις που γίνονται, θα μπορούσε να του είχε άρει, όχι την διοικητική εξουσία όπως έπραξε, αλλά κυρίως την πνευματική πατρότητα. Γιατί ποιο είναι πιο μεγάλο, η διοίκηση ή η πνευματική πατρότητα; Και όμως το Πατριαρχείο, παρά τους Ιερούς Κανόνες, τον άφησε να επιτελεί τα πνευματικά του καθήκοντα, που είναι το υπερέχον για κάθε κληρικό και μάλιστα Ηγούμενο.

Ενθυμείστε, πιστεύω, τις επισκέψεις του Ηγουμένου Εφραίμ στα σέκρετα της Εξουσίας εν Ελλάδι. Ποιος άλλος κληρικός είχε τέτοιες προσβάσεις; Εμείς ως Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης είχαμε ζητήσει να μας δεχθεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος και μας απαξίωσε. Ο Ηγούμενος όμως, έμπαινε και έβγαινε σε όλα τα Γραφεία των υπ’ εξουσιών. Εκείνοι δε, πλουσιοπαρόχως απολάμβαναν την φιλοξενία του Ηγουμένου εν Βατοπεδίω. Εδώ τελευταία, υπόδικος ων, πριν από ένα μήνα, πήγε στον Πρωθυπουργό της Ρωσίας και τα «παπαγαλάκια» είπαν, ότι τον δέχθηκε και συζήτησαν δύο ώρες. Αυτόν δέχθηκε; Την Αγία Ζώνη της Παναγίας μας δέχθηκε, την οποία θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί ότι «εκμεταλλεύθηκε», για να κάνει δημόσιες σχέσεις εν Ρωσία, έχοντας υπόψιν του την επερχόμενη ρομφαία της δικαστικής απόφασης.

Ερωτώ τους εχέφρονες, ήταν ανάγκη να πάει στην Ρωσία υπόδικος ών; Την επαύριο που γύρισε από την Ρωσία παρουσιάστηκε στον Ανακριτή. Η αλληλουχία αυτών των γεγονότων θα μπορούσε να επιτρέψει σε κάποιους να υποθέσουν ότι υποκρύπτει «δόλο». Το Άγιον Όρος διχάστηκε γι’ αυτήν την επίσκεψη και με ψήφους 9 της Σύναξης των Αντιπροσώπων των 20 Ιερών Μονών, θεώρησε ότι πρέπει να αναβληθεί. Αυτές τις 9 Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, που είπαν όχι στην επίσκεψη της Ρωσίας σε σύνολο 20 Ιερών Μονών, δεν έπρεπε να τις σεβαστεί;

Δεν έπρεπε, αφού γνωρίζει καλά τις εντάσεις που επικρατούν σε διορθόδοξο επίπεδο μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου της Ρωσίας, να συμβουλευθεί το Φανάρι εκ των προτέρων; Όμως πήγε και προκάλεσε, ίσως, θα μπορούσαν να πουν κάποιοι, το έκαμε και σκόπιμα, για να απειλήσει το Φανάρι, ότι έχω δίπλα μου μια Εκκλησία που με στηρίζει και ένα λαό που μου συμπαρίσταται, σε αντίθεση με όλους εσάς που με πικραίνετε. Και είχε προετοιμαστεί πολύ καλά το ταξίδι του.

Το ίδρυμα «Φίλων της Μονής Βατοπεδίου», που έχει συσταθεί εκείσε και στο οποίο προΐσταται μεγαλοεπιχειρηματίας της Μόσχας και προσωπικός φίλος του Πούτιν, τα είχε οργανώσει όλα καλά. Ο απόηχος αυτής της επίσκεψης βλέπουμε ότι καλά κρατεί στο ελληνορωσικό διπλωματικό και εκκλησιαστικό επίπεδο. Η Ρωσική Κυβέρνηση αντιδρά για την προφυλάκισή του και το Πατριαρχείο της Ρωσίας εκμεταλλεύεται το θέμα, άλλο που δεν ήθελε, για να βγάλει τα απωθημένα του για την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, όπως λέγει και όχι Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είναι δε γνωστά παλαιόθεν τα σχέδιά του για τον εκρωσισμό του Αγίου Όρους.

Διερωτώμαι, τι χρειάζονται αυτά τα ιδρύματα των φίλων και της στήριξης Ιερών Μονών; Φαίνεται, δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Παναγία μας και επιζητούμε χαμοθεούς και φίλους, για να ικανοποιούν τους μεγαλοϊδεατισμούς μας.

Ερευνήσετε σας παρακαλώ το διαδίκτυο, για να διαπιστώσετε πόσα κέντρα φίλων και υποστηρικτών της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου υπάρχουν, που προβάλλουν φωτογραφίες τού Γέροντος Ιωσήφ κεκοιμημένου χαμογελώντας. Είναι όλα αυτά σύμφωνα με την μοναχική μας παράδοση και τα αγιορείτικα θέσμια; Εάν δεν είχε ανακόψει η Ιερά Κοινότητα τα σχέδια μερικών επιχειρηματιών και του ίδιου του Ηγουμένου, θα είχαν συντελεστεί και άλλα πράγματα επιχειρηματικής δράσεως, έσωθεν και γύρωθεν του Αγίου Όρους.

Άραγε, τι ήταν εκείνο που εξωθούσε τον Ηγούμενο Εφραίμ σ’ αυτές τις πράξεις; Κάποιοι ίσως σχηματίσουν την εντύπωση ότι έχει μια μεγαλομανία, ότι διακατέχεται ίσως από αίσθημα κατωτερότητας ή ανασφάλειας, ή ότι έχει και το σύνδρομο του νεόπλουτου και ζει σ’ ένα κόσμο, που αναμιγνύει επικίνδυνα την πνευματικότητα με την επιχειρηματικότητα, σύμπτωμα σκανδαλώδους εκοσμίκευσης. Παντρεύονται όμως αυτά; Είναι δυνατόν να εισάγουμε άλλα ήθη στη ζωή της Εκκλησίας;

Διαβάζουμε στα βιβλία, που είχε εκδώσει η Μονή για την άσκηση του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, το πώς έτρωγαν οι Μοναχοί σκουλήκια με τα όσπρια. Θα μπορούσε κάποιος ενδεχομένως να διερωτηθεί αν είναι συνέχεια της παράδοσης εκείνης΄αυτά που κάνει τώρα ο Εφραίμ, με την υπερπολυτελή μετακίνηση και την εκοσμικευμένη ζωή του;

Η περίπτωση του Ηγουμένου Εφραίμ, μας μεταφέρει σ’ άλλες εποχές, Βυζαντίου, Ρωσικής Τσαρικής Πολιτείας. Απορώ πώς κατόρθωνε να έχει συνδαιτημόνες φίλους, προστάτες, πρέσβεις, τόσους πολλούς από όλες τις διαστρωματώσεις της Κοινωνίας. Θα μπορούσε ακόμα και να μας δώσει την εντύπωση ότι πλανήθηκε ο άνθρωπος αυτός, ότι θαμπώθηκε, ότι μετεωρίστηκε ο νους του.

Ίσως πίστεψε ότι μπορεί να σώσει το Άγιον Όρος, την Ελλάδα, ίσως και να δημιουργήσει ένα εθνοφυλετικό αμιγώς Κυπριακό Μοναστήρι, με προεκτάσεις πολιτικές, όπως συχνά συμβαίνει στα Μοναστήρια, που υπάρχουν στον Άγιον Όρος, που δεν είναι ελληνόφωνα.

Πίστεψε ακόμη ότι είναι μεγάλος, ότι είχε ικανότητες. Και να που έφτασε. Ήλθαν οι πνευματικοί νόμοι και εφαρμόζονται με ακρίβεια. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έχει καταχραστεί χρήματα προσωπικά. Είχε άκριτο ζήλο, ου κατ’ επίγνωσιν. Και μπορεί όσα έπραξε να ήταν νόμιμα, αφού του τα παρείχε νομοτύπως η εξουσία και θα αποδειχθούν σχετικά, όμως όλα τα νόμιμα δεν είναι και ηθικά, ούτε αγιορείτικα, ούτε προπάντων εκκλησιαστικά.

Οδήγησε τη Μονή σε περιπέτεια, το Άγιον Όρος σε δοκιμασία, την Εκκλησία, την Ελλάδα ολόκληρη σε αναστάτωση.

Έκανε πολλά λάθη και η Παναγία μας βάζει τα πράγματα τώρα σε τάξη, προς διόρθωση και συνέτιση. Οφείλουμε να γνωρίζουμε όλοι οι κληρικοί, ότι πρέπει να είμαστε πιστοί στα προσταχθέντα σ’ εμάς, να μην κάνουμε παρεμβάσεις, δεν χωρούν εξυπνάδες. Πρέπει να είναι έξω από την Εκκλησία οι μεγαλοϊδεατισμοί. Δεν υπάρχουν σωτήρες της Εκκλησίας. Ο Χριστός είναι ο Σωτήρας του κόσμου. Λυπούμαι που το λέω, ότι φτάσαμε να λέμε, ότι ήταν καλύτερη εκείνη η εποχή που το Βατοπέδι είχε αυτούς τους ολίγιστους μοναχούς, που ζούσαν όπως ζούσαν, παρά την πολυμελή σημερινή Αδελφότητα.

Το μήνυμα, που παίρνουμε όλοι μας από την υπόθεση αυτή του Βατοπεδίου και του Ηγουμένου της, είναι, να μην χρησιμοποιούμε την Εκκλησία, τις Μητροπόλεις, τις Μονές ως πολιτικά γραφεία. Να μην κάνουμε την πίστη μας ιδεολογία εθνοφυλετικής προοπτικής. Να εργαζόμαστε ταπεινά, αθόρυβα, να έχουμε εμπιστοσύνη στην Πρόνοια του Θεού. Τα πολλά χρήματα, που μπήκαν από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα στο Άγιο Όρος, δημιούργησαν μια άλλη κρίση, πού τη βιώνουμε τώρα. Το Άγιον Όρος δεν έχει ανάγκη από πετυχημένους Ηγουμένους αλλά από Αγίους. Αυτό θέλουμε από το Άγιον Όρος.

Τώρα για το βούλευμα δεν γνωρίζω λεπτομέρειες και δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη. Εύχομαι και προσεύχομαι να είναι αθώος και να μην υπάρχουν χειρότερα με καταθέσεις στο όνομά του, με οφ-σορ εταιρείες και πολλά άλλα. Ας περιμένουμε όμως και προπάντων ας μην βιαζόμαστε με δηλώσεις αμνήστευσης και με πράξεις δημαγωγικές συλλαλητηρίων, που θυμίζουν άλλα πράγματα και καταστάσεις και οδηγούν σε υπόνοιες ενοχής, να δικαιώνουμε τον Ηγούμενο.

Οι Μητροπολίτες καλά κάνουν και συμπαρίστανται, το πράττουμε όλοι μας, αλλά ας κρατούμε κάποιες επιφυλάξεις. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι στο πρόσωπο του Εφραίμ δεν διώκεται η πίστη, ούτε η Εκκλησία. Το λυπηρό είναι, ότι αυτοί που τον εξώθησαν σ’ αυτές τις πράξεις, τα πολιτικά πρόσωπα, βγήκαν λάδι, ως συνήθως και την πλήρωσε ο παπάς. Αυτό γίνεται πάντα. Όπως υπάρχει σκοπιμότητα συμψηφισμού των σκανδάλων, οι μεν τα «υποβρύχια» οι δε το «Βατοπέδι». Όπως όντως υπάρχει σκοπιμότητα και για την προφυλάκισή του. Αυτά είναι ολοφάνερα.

Να καταλήξω. Όταν εμείς οι κληρικοί ανακατευτούμε σε κάποιες υποθέσεις ή μερικοί μας εμπλέξουν σκόπιμα και προκαλέσουμε σκάνδαλο, έχουμε χρέος να ζητήσουμε συγνώμη, τη συγχώρεση των ανθρώπων που σκανδαλίσαμε. Το σκάνδαλο γνωρίζουμε πως κολάζεται εκκλησιαστικά.

Δεν έπρεπε ο ηγούμενος Εφραίμ τέσσερα χρόνια τώρα, που καλά κρατεί αυτή η υπόθεση και έχει κατασκανδαλιστεί ο κόσμος, να βγει και να πει ένα ήμαρτον ενώπιον Εκκλησίας, να ειρηνεύσει τις συνειδήσεις των αγιορειτών, των κληρικών μας, που δίχως να φταίνε, υφίστανται τις συνέπειες των πράξεων του; Το ήμαρτον το ζητάει, ως πνευματικός, από τους μοναχούς του. Δεν το λέγει όμως ο ίδιος, ακόμη και αν είναι αθώος. Συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Έχει τον αέρα του αθώου. Δικαιούται να τον έχει. Δεν λυπείται όμως όλους τους απλούς ανθρώπους, όλους εμάς που δεχόμαστε τις επικρίσεις του κόσμου;

Πάντως αν ήμουν στη θέση του Εφραίμ, θα είχα πάρει από την αρχή τον τορβά μου και θα είχα αποσυρθεί σε κάποιο κελί της ερήμου, προς μετάνοιαν. Αυτό δεν το έπραξε ο ίδιος και το κάνει τώρα η Πολιτεία, εγκλείοντάς τον σε κελί των φυλακών, υπερβολικά αυστηρά φερόμενη στο πρόσωπό του και φοβούμενη, με βάση το κείμενο του βουλεύματος, ότι θα εκτελέσει τυχόν άλλες αξιόποινες πράξεις.

Πιστεύω ότι η αδελφότητα της Μονής Βατοπεδίου δεν θα πάθει κακό, θα υπερευλογηθεί από τη δοκιμασία αυτή του Ηγουμένου της, που εύχομαι και πάλι να αποδειχθεί αθώος και να αποκατασταθεί στην προτέρα θέση του, αλλά με διαφορετικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές.

Ακόμη παρακαλώ τους φανατικούς υποστηρικτές του, να προσέχουν στις υπερβολές τους. Πάντοτε ο φανατισμός αφήνει υπονοούμενα. Το Βατοπέδι είχε τη δυνατότητα να κάνει μερικά πράγματα… και τα έκανε. Και ας ανοίξουν, τέλος πάντων, οι λογαριασμοί του Βατοπεδίου να μάθουμε όλη την αλήθεια.

Η Παναγία μας έκανε το θαύμα της, επειδή αγαπά πολύ το Βατοπέδι και τον ηγούμενό της. Είναι μια κλίση αγιότητος, μαρτυρίου και οσιότητος προς όλους.

Αγιορείτες προσέχετε. Αρχιερείς, κληρικοί, πρόσχωμεν. Μετάνοια και αγιότητα βίου μας χρειάζονται, για να μην εκκολάπτονται, φθόνω και συνεργεία του πονηρού, μικρά ή μεγάλα «Βατοπέδια».

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=7937

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel