Ζωηφόρος

Εκκλησία: Nαι, αλλά υπό όρους στα βλαστοκύτταρα, του Χάρη Ανδρεόπουλου,

Εκκλησία: Nαι, αλλά υπό όρους

στα βλαστοκύτταρα

του Χάρη Ανδρεόπουλου

Απαντήσεις σε διλήμματα βιοηθικής αναζητά η παγκόσμια διάσκεψη που συνδιοργανώνουν στο Βόλο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος

Η Εκκλησία ευλογεί θεραπείες που προέρχονται από τα σωματικά βλαστοκύτταρα, αλλά εκφράζει τις θεολογικές αντιρρήσεις της όταν αυτά προέρχονται από εμβυονικά κύτταρα, τονίσθηκε στη παγκόσμια διάσκεψη με θέμα: «Η έρευνα στα βλαστοκύτταρα στην υπηρεσία της ανθρώπινης ζωής; Ηθικός και θεολογικός προβληματισμός» την οποία συνδιοργανώνουν το Πρόγραμμα «Πίστη, Επιστήμη, Τεχνολογία και Ηθική» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών και οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν τη περασμένη Δευτέρα στο Συνεδριακό Θεσσαλίας στο Βόλο («Μελισσάτικα») και ολοκληρώνονται σήμερα Τετάρτη στον ίδιο χώρο.

Χαιρετισμό προς τους συνέδρους απηύθυνε ο συντονιστής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη σημασία της διάσκεψης, λέγοντας ότι αυτή υπηρετεί το διάλογο μεταξύ πίστης και επιστήμης, πνευματικότητας και τεχνολογίας, ιατρικών και ηθικών αιτημάτων και προκλήσεων, έχοντας και σαν σκοπό να συντελέσει έτσι ώστε παρακινηθούν οι εκκλησίες να συμμετάσχουν ενεργά σ’ αυτά τα ζητήματα στο επίπεδο της καθημερινής ζωής καθώς και να βοηθήσει τις μελλοντικές ενέργειες τους πάνω σε θέματα βιοηθικής. Σημειώνεται ότι στη διάσκεψη λαμβάνουν μέρος περίπου 40 σύνεδροι (επιστήμονες ιατροί, θεολόγοι και ειδικοί σε θέματα ηθικής) από όλο τον κόσμο και διάφορες χριστιανικές και μη παραδόσεις (λ.χ. μουσουλμανική), που ασχολούνται με ζητήματα σχετικά με την έρευνα των βλαστοκυττάρων.

Στη συνέχεια χαιρέτησε τη διάσκεψη ο π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, καθηγητής (και αντιπρόεδρος) του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ και εκπρόσωπος της Επιτροπής Βιοηθικής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο π. Βασίλειος Καλλιακμάνης μετέφερε τις ευλογίες και τις ευχές του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, προέδρου της Επιτροπής, και τόνισε ότι η παρούσα παγκόσμια διάσκεψη που διοργανώνεται από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών και το ΠΣΕ θα συμβάλει όχι μόνο στην κατανόηση των νέων  επιστημονικών προκλήσεων, αλλά και στην άρθρωση νηφάλιου θεολογικού λόγου με σκοπό τη σφαιρική τους προσέγγιση και τη σωστή ενημέρωση του λαού.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και τους στόχους της διάσκεψης παρουσίασαν οι Maria van Heemstra (ΠΣΕ / Γενεύη) και ο  Packia Asirvathan (ΠΣΕ / Γενεύη), ενώ τις βασικές Ορθόδοξες θεολογικές θέσεις και τον προβληματισμό στο θέμα της διάσκεψης εξέθεσε ο δρ. Θεολογίας Βασίλειος Φανάρας, ο οποίος και αποτελεί τον επιστημονικό σύνδεσμο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών σε θέματα Βιοηθικής. «Αυτή η διάσκεψη δείχνει το δρόμο της συνεργασίας μεταξύ επιστήμης και πίστης. Δεν βρισκόμαστε σε σύγκρουση. Η Ορθόδοξη Εκκλησία σχετικά με το θέμα των βλστοκυττάρων εκφράζει τις αντιρρήσεις της για την προέλευση των βλαστοκυττάρων μόνο όταν προέρχονται από εμβρυονικά κύτταρα, γιατί η Εκκλησία μας τιμά και σέβεται την ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε ο κ. Φανάρας.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο ομότιμος καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Θεοχάρης Παταργιάς, δήλωσε ότι το θέμα της διάσκεψης είναι ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί, συνδυάζει την επιστήμη και τη θρησκεία. Επίσης αγγίζει την ανθρώπινη ύπαρξη και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε ζωτικά θέματα. Λέγοντας βλαστοκύτταρα, επεσήμανε ο κ. Παταργιάς, εννοούμε τα κύτταρα που βρίσκονται στο έμβρυο του ανθρώπου τα οποία διαφοροποιούνται και δίνουν τον οργανισμό του ανθρώπου. Τα κύτταρα που είναι αδιαφοροποίητα μπορούμε σήμερα να τα «εκμεταλλευτούμε» και να δημιουργήσουμε διαφόρους ιστούς, δέρμα, μυϊκά κύτταρα, καρδιακά κύτταρα, ώστε να τα αντικαταστήσουμε σε ένα ιστό ενήλικου ανθώπου που έχει υποστεί ζημία. Τα βλαστοκύτταρα τα παίρνουμε από τον ομφάλιο λώρο και τα φυλάσσουμε σε κατάψυξη, όπου μπορούν να διατηρηθούν πολλά χρόνια. Όταν ο άνθρωπος ενηλικιωθεί και τα χρειασθεί τότε τα αποψύχουμε και τα χρησιμοποιούμε ανάλογα. Πρόκειται, τόνισε ο διακεκριμένος καθηγητής Βιολογίας, για την επιστημονική εφαρμογή του μέλλοντος, καθώς πρόκειται για βιολογική εφαρμογή, πέρα από την κλασσική ιατρική. Στην Ελλάδα έχουν ήδη δημιουργηθεί αρκετές Τράπεζες Βλαστοκυττάρων από τα δημόσια Νοσοκομεία, τα Ερευνητικά Κέντρα και άλλους φορείς. Υπάρχουν, όμως – τόνισε – και ηθικά διλήμματα από την εφαρμογή των βλαστοκυττάρων , όπως π.χ. αν αυτά προέρχονται από αμβλώσεις, από εξωσωματική γονιμοποίηση. Χρειάζεται η άδεια των γονέων για να χρησιμοποιηθούν, μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιήσει με χρηματικό αντάλλαγμα, κ.α.».

Τέλος, ο καθηγητής James Rusthoven (Καναδάς) προχώρησε σε μια αναλυτική παρουσίαση των επιστημονικών εξελίξεων στο θέμα της χρήσης των βλαστοκυττάρων για ιατρικούς λόγους, κάνοντας ειδική αναφορά σε πειράματα κι έρευνες, χωρίς να αποφύγει να επισημάνει και τις μεγάλες ηθικές προκλήσεις τους, ενώ ο καθηγητής Donald Bruce (Αγγλία) αναφέρθηκε σε μεγάλα ηθικά διλήμματα, ερωτήματα και προκλήσεις που συνδέονται με την έρευνα στα βλαστοκύτταρα, επισημαίνοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και προβληματισμό. 

Το επίσημο ανακοινωθέν της διάσκεψης θα δημοσιευθεί μαζί με επιλεγμένα κείμενα και τη συζήτηση, με σκοπό η γνώση να διαδοθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είχε προαναγγείλει σχετικώς το «amen.gr» (http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=828), από την 1η Ιανουαρίου 2010 θα λειτουργήσει ένα blog για την ηθική, που θα αποτελεί τόπο διαδικτυακής ενημέρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών για την προωθήση της συλλογικής εργασίας στον κόσμο και για την αντιμετωπίση των μεγάλων σύγχρονων προκλήσεων. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Χάρης Ανδρεόπουλος είναι δημοσιογράφος – θεολόγος ΑΠΘ (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.), συνεργάτης της εφημ. «Ελευθερία» της Λάρισας, της Πύλης Εκκλησιαστικών Ειδήσεων “amen.gr” και καθηγητής Β/θμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο Αρμενίου ν. Λάρισας) 

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=895

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel