Ζωηφόρος

Στο ναδίρ οι σχέσεις Αγίου Όρους – κυβέρνησης

Σε οριακό σημείο φαίνεται ότι βρίσκονται οι σχέσεις της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους με την κυβέρνηση. Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών το κλίμα έχει αντιστραφεί και οδηγείται σε επικίνδυνη πόλωση.

 

Τον περασμένο Απρίλιο οι εκπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας είχαν περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και είχαν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο είχαν εκθέσει μια σειρά αιτημάτων με κυριότερο αυτό της φορολογίας. Από τη συνάντηση της 17ης Απριλίου και μέχρι σήμερα οι σχέσεις των Αγιορειτών με την κυβέρνηση καταγράφουν σταθερά αρνητική τροχιά.

Στις συζητήσεις μεταξύ των μελών της Ιεράς Κοινότητας τον τελευταίο καιρό κυριαρχεί η έντονη κριτική προς τους παράγοντες της πολιτείας, μη εξαιρουμένου και του ίδιου του πρωθυπουργού. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί χρησιμοποιούν ακόμα κι οξείς χαρακτηρισμούς κάνοντας λόγο για επιχείρηση απαξιώσης της Αγιορείτικης κοινότητας από την ελληνική πολιτεία.

«Ο Αντώνης Σαμαράς στην αρχή είχε εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Άγιο Όρος και το πολύπλευρο πνευματικό και πολιτιστικό έργο που παράγει η κοινότητα. Αυτό στην αρχή γιατί πλέον φαίνεται ότι έχει αλλάξει πλήρως στάση, χωρίς να έχουμε καταλάβει το λόγο» υποστηρίζει μιλώντας στο Amen.gr μέλος της Ιεράς Κοινότητας.

«Σε περίπου ένα μήνα έχουμε προγραμματίσει τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στον εθνικό κορμό. Διάθεσή μας ήταν να καλέσουμε τον πρωθυπουργό, αλλά πλέον με τη στάση που επιδεικνύει η κυβέρνηση όλα είναι ρευστά» υποστηρίζει με νόημα το ίδιο πρόσωπο.

Αύριο συνέρχεται η διπλή σύναξη των εκπροσώπων των 20 ιερών μονών. Και σε αυτή όπως και στις προηγούμενες συνεδριάσεις το ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα μονοπωλήσουν το ζήτημα της φορολογίας και η κατάργηση του ΚΕΔΑΚ. Για το τελευταίο θέμα είναι πολύ πιθανό η Ιερά Κοινότητα να αποστείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό ζητώντας την αναθεώρηση της απόφασης αυτής.

Η φορολογία

Βασικότερο ζήτημα δυσαρέσκειας για την κοινότητα του Αγίου Όρους είναι το ζήτημα της φορολόγησης των ακινήτων των μοναστηριών του Άθωνα που βρίσκονται ανά την ελληνική επικράτεια. Η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων αποτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ και επόμενο είναι να βαρύνονται ως ακίνητα και ως εμπορικές αξίες με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Όπως υποστηρίζουν αγιορείτες μοναχοί τους πριν την ψήφιση του τελευταίου φορολογικού νομοσχεδίου, είχαν παρασχεθεί εγγυήσεις και μάλιστα σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο ότι θα υπήρχε ειδική μέριμνα για τα ακίνητα των αγιορείτικων μονών, κάτι που τελικά διαψεύστηκε.

«Τα ακίνητα μας εκτός του Όρους είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης, όχι μόνο των αναστηλωτικών έργων και της συντήρησης των κειμηλίων, αλλά και της φιλοξενίας πιστών. Δεν είμαστε ούτε θέρετρο, ούτε ξενοδοχείο, αλλά δεν μπορούσαμε να μην δίνουμε τροφή και στέγη στους πιστούς που έρχονται εδώ. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα, γιατί στο μέλλον όλα μπορεί να αλλάξουν» δήλωσε με νόημα μιλώντας στο Amen.gr  έτερος Αγιορείτης μοναχός.

Το ΚΕΔΑΚ

Το τελευταίο περιστατικό που προκάλεσε επιπλέον έντονη δυσφορία έναντι της πολιτείας στην Ιερά Κοινότητα είναι το κλείσιμο του ΚΕΔΑΚ (Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς) ενός εξειδικευμένου φορέα με έργο την επίβλεψη του αναστηλωτικού έργου στα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Αγιορείτες μοναχοί υποστηρίζουν ότι αυτή η απόφαση είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει μελλοντικά τις εργασίες συντήρησης και αποκατάσταση των μοναστηριών της Αθωνικής Πολιτείας.

Το ΚΕΔΑΚ είναι ο μοναδικός φορέας του κράτους που ιδρύθηκε -το 1981- με αποκλειστικό σκοπό τη διενέργεια σωστικών εργασιών στα κτήρια των μοναστηριών του Αγίου Ορους. Εχει εκτελέσει πάνω από 2.500 έργα στο Αγιον Ορος που αφορούν κυρίως σε αποκατάσταση των κτηρίων των μοναστηριών.

«Η κατάργησή του ως φορέα θα δημιουργήσει μια πληθώρα γραφειοκρατικών και διοικητικής φύσης προβλημάτων, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή συνέχιση της συντήρησης των κειμηλίων και των εργασιών αναστήλωσης των μοναστηριών. Οι μηχανικοί του ΚΕΔΑΚ έβαζαν τις υπογραφές και παίρναμε πράσινο φως για τα έργα. Αν καταργηθεί αυτή η δυνατότητα τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία του υπουργείου Πολιτισμού, με ό,τι σημαίνει αυτό για την πρόοδο των εργασιών» υποστηρίζει αγιορείτης μοναχός με ιδιαίτερη γνώση των τεχνικών εργασιών στον Άθωνα.

του Αντώνη Τριανταφύλλου

πηγή: http://www.amen.gr/?op=article&id=15296

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel