Ζωηφόρος

Ιωαννίνων Θεόκλητος: «Δεν θα πληρώσουμε τα σπασμένα άλλων»

Ιωαννίνων Θεόκλητος:

«Δεν θα πληρώσουμε

τα σπασμένα άλλων»

του Νίκου Παπαχρήστου

Σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν δέχεται να πληρώσει επιπλέον φορολογία

Σαφές μήνυμα προς το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ότι η Εκκλησία δεν δέχεται να πληρώσει επιπλέον φόρους έστειλε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα Γιάννενα ο κ. Θεόκλητος κατέστησε σαφές πως «η επιβολή φόρων θα οδηγήσει σε χρεοκοπία την Εκκλησία».

Υποστήριξε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θέλει να αρνηθεί την συμμετοχή της στην φορολογία, αλλά επιθυμεί να φορολογηθεί όπως όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με 1 και όχι με 3 τοις χιλίοις.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων έκανε μια ιστορική αναδρομή για το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας και αναφέρθηκε ειδικότερα στις απαλλοτριώσεις και τις συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο.

«Γίνεται μια προσπάθεια που θα έχει δυσάρεστα αποτελέσματα για την Εκκλησία», είπε ο κ. Θεόκλητος αναφερόμενος στις προβλέψεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. «Ο σημερινός Νόμος, μας κατατάσσει στα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Δεν είμαστε όμως ίδρυμα. Αποτελούμε κοινωνικό θεσμό. Είπαμε στον υπουργό ότι μας αδικεί» πρόσθεσε ο κ.Θεόκλητος. Και συνέχισε: «Η Εκκλησία διαθέτει περισσότερα από 700 ιδρύματα και προσφέρονται όλα αυτά για τους ενδεείς της κοινωνίας. Είναι τουλάχιστον παραπλανητικό να λέμε ότι τα παίρνουμε από την Εκκλησία για να τα δώσουμε στους ενδεείς. Τα παίρνουμε από τους ενδεείς για να τα δώσουμε στους ενδεείς».

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων αποκάλυψε και το περιεχόμενο της συζήτησης με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου όταν, μαζί με τον Γεν. Διευθυντή της ΕΚΥΟ, του παρέδωσαν την επιστολή με τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου για το νέο νομοσχέδιο.

«Είπα στον υπουργό: Υπάρχει θεομηνία ή πόλεμος για να συνεισφέρουμε; Όχι. Καλούμαστε να συνεισφέρουμε για τις ανύπαρκτες οικονομικές πολιτικές. Δεν το δέχομαι να καλούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα άλλων» τόνισε. Όπως είπε, η περιουσία ανέρχεται σε 700 εκατομμύρια ευρώ σε ακίνητα ενώ διαθέτει μετοχές στην Εθνική Τράπεζα αξίας 9 εκατομμυρίων ευρώ.

Απαντώντας στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων η Επιτροπή Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα χαρακτηρίζει προκλητική την στάση του μητροπολίτη Ιωαννίνων αναφορικά με τη διαμαρτυρία της Εκκλησίας για την φορολόγησή της.

Κατηγορεί επίσης τον κ. Θεόκλητο για ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των Ηπειρωτικών Κληροδοτημάτων. Και προσθέτει: «Είναι προκλητικό να μιλάει για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, τη στιγμή που ο ίδιος, αλλά και οι προκάτοχοί του, δεν εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους»

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=930

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel