Ζωηφόρος

Η πρόταση η πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας,

Η πρόταση που κατέθεσε

το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή

για την αναθεώρηση

συνταγματικών διατάξεων

που αφορούν την Εκκλησία.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος 3 ( περί Επικρατούσας θρησκείας),13 (περί απαγόρευσης του προσηλυτισμού) και 33 (περί όρκου του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών) Οι προτάσεις μιλούν για ένα ξέφραγο αμπέλι όπου οι κάθε λογής αιρέσεις θα έχουν πλήρη ασυδοσία να στρατολογούν κόσμο.

Μέχρι σήμερα όποιος Βουλευτής δεν πιστεύει δεν ορκίζεται με θρησκευτικό όρκο.

Η πρόταση να μην ορκίζεται ο Πρόεδρος Δημοκρατίας «εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος» γίνεται κυρίως για να μπορεί να εκλέγεται και αλλόθρησκος στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Το κείμενο της πρότασης έχει ως εξής:

Η ΠΡΟΤΑΣΗ του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση συνταγματικών διατάξεων

Άρθρο 3 – Ερμηνευτική δήλωση

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει και θα υπάρχει ένα θεσμικό έλλειμμα στη λειτουργία του συνταγματικού μας πολιτεύματος όσο δεν αποσαφηνίζεται το ζήτημα των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης διακριτών ρόλων.

Η ύπαρξη διακριτών ρόλων δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αντιπαλότητα.Ο ιστορικός και κοινωνικός ρόλος της Εκκλησίας είναι σημαντικός και αναμφισβήτητος. Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο είναι αναγκαίες όχι για να μειώσουν το ρόλο της Ορθοδοξίας ως ιδιαίτερης συνιστώσας της ιστορικής και πολιτισμικής μας παράδοσης αλλά για να δώσουν τη δυνατότητα, στις συνθήκες της σημερινής εποχής, στην Εκκλησία να ρυθμίσει με σύγχρονους όρους τα του οίκου της και τα της σχέσης της με τους πιστούς με αυτονομία και αποτελεσματικότητα.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε την εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 3 με αντικείμενο την εννοιολογική αποσαφήνιση του όρου «επικρατούσα θρησκεία» προς την κατεύθυνση της έμφασης των αναγνωριζόμενων ήδη διακριτών ρόλων Κράτους και Εκκλησίας και του πλήρους σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας και ισότητας.

Άρθρο 13 (Κατάργηση της απαγόρευσης του προσηλυτισμού)

Προτείνουμε την κατάργηση του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 2 σχετικώς με την απαγόρευση του προσηλυτισμού. Η συνταγματική απαγόρευση του προσηλυτισμού δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και γι’ αυτό δεν απαντάται σε καμία άλλη συνταγματική τάξη (βλ και την πρόσφατη από 29-3-2006 παρατήρηση στην Έκθεση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης: «… και μόνη η ύπαρξη των παραπάνω διατάξεων του ποινικού δικαίου … ασκούν ως μη όφειλαν πίεση σε θρησκευτικές και πνευματικές ομάδες που θα ήθελαν να μοιρασθούν τις πεποιθήσεις τους με νόμιμο τρόπο»).

Δεν συνάδει με τη γενικότερη, συνταγματικά κατοχυρωμένη, αρχή της ελεύθερης διάδοσης των ιδεών η συγκεκριμένη συνταγματική ρύθμιση. Ο προσηλυτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την διαπάλη των ιδεών που πρέπει κατά το Σύνταγμά μας να είναι ελεύθερη.

Άρθρο 13 παρ. 5 (Κατάργηση του όρκου) – Άρθρο 33 (όρκος Προέδρου Δημοκρατίας) – Άρθρο 59 (όρκος Βουλευτών)

Προτείνεται η κατάργηση της παραγράφου 5 περί όρκου ούτως ώστε το ζήτημα να ρυθμίζεται από την κοινή νομοθεσία στο πλαίσιο της θρησκευτικής ελευθερίας.

Αντίστοιχα αναδιαμορφώνονται τα άρθρα 33 (όρκος Προέδρου Δημοκρατίας) και 59 (όρκος Βουλευτών) έτσι ώστε τα πολιτικά πρόσωπα να ορκίζονται στην τιμή και την υπόληψή τους για το σεβασμό του Συντάγματος και των Νόμων και του δημοκρατικού πολιτεύματος.

δ. Επί της παραγράφου 2 του άρθρου 16

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την αναθεώρηση της παραγράφου 2 του άρθρου 16 με την προσθήκη αναφοράς για την ανάπτυξη της «ανθρωπιστικής, κοινωνικής και δημοκρατικής συνείδησης» ως σκοπού της παιδείας.

Προοίμιο

Προτείνουμε, αμέσως μετά την επίκληση «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος» να προστεθεί προοίμιο, στο οποίο θα γίνεται αναφορά στις αξίες, την ταυτότητα, τον πολιτισμό και την θέση μας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Οι υπογράφοντες Βουλευτές

πηγή: http://aktines.blogspot.com/2009/09/blog-post_9521.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel