Ζωηφόρος

Οι τέσσερις άξονες των προτάσεων της ΔΙΣ για τη φορολόγηση,

Η Εκκλησία δεν έχει

καμία αντίρρηση να φορολογηθεί

Οι τέσσερις άξονες

των προτάσεων της ΔΙΣ για τη φορολόγηση

του Αντώνη Τριανταφύλλου

Με την διαβεβαίωση ότι η Εκκλησία επιθυμεί την απόλυτη διαφάνεια στις δραστηριότητές της αλλά και την αξιολόγηση της κοινωνικής συνεισφοράς της η Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου υπέβαλε το μεσημέρι της Τρίτης υπόμνημα στη Βουλή με τέσσερα σημεία τα οποία χρήζουν βελτιώσεων στο φορολογικό νομοσχέδιο. Αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου αποτελούμενη από τους μητροπολίτες Ελλασώνας Βασίλειο, Μεσσηνίας Χρυσόστομο και Σύρου Δωρόθεο, το Γενικό Διευθυντή της ΕΚΥΟ και το νομικό σύμβουλο Θεόδωρο Παπαγεωργίου συμμετείχε στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών καταθέτοντας και το σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις της διοίκησης της Ελλαδικής Εκκλησίας σχετικά με τη φορολόγηση.

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος μίλησε ο μητροπολίτης Ελλασώνας. Ο κ. Βασίλειος συμπυκνώνοντας σε μια φράση την πρόταση της Ιεράς Συνόδου επισήμανε πως «η εκκλησία δεν έχει καμία αντίρρηση να φορολογηθεί. Θα πρέπει όμως να ισχύσει και για την εκκλησία ό, τι ισχύει για τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα και ζητά από την Πολιτεία να μην υπάρχουν εμπόδια όταν η Εκκλησία στηρίζει ενδεείς συνανθρώπους μας».

Ο μητροπολίτης Ελασσώνας κατέθεσε στην Επιτροπή της Βουλής και το υπόμνημα που επεξεργάστηκε η πενταμελής Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου για τη φορολόγηση θέτοντας τέσσερα σημεία τα οποία χρήζουν βελτιώσεων στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι σχετικές θέσεις συνοψίζονται ως εξής:

- Όλα τα οικόπεδα της Εκκλησίας που βρίσκονται εκτός οικισμών είναι δίκαιο να απαλλάσσονται όπως απαλλάσσονται και τα οικόπεδα του δημοσίου.

- Ο φορολογικός συντελεστής 3 τοις χιλίοις του ΕΤΑΚ να είναι αντίστοιχος με το συντελεστή για τα διάφορα ΝΠΔΔ που είναι στο 1 τοις χιλίοις.

- Τα ρυμοτομικά δεσμευμένα ακίνητα για τα οποία υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που αναγνωρίζουν ως ιδιοκτήτη τους την εκκλησία, να απαλλάσσονται της φορολογίας μέχρις ότου να τα αποδεσμεύσει το ελληνικό δημόσιο και να βρεθεί τρόπος αξιοποίησής τους, που θα αποδώσει και στα κρατικά ταμεία, και τέλος

- Όλα τα ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιτελούν φιλανθρωπικό έργο και κοινωφελείς σκοπούς να απαλλάσσονται παντελώς του φόρου και να αξιολογηθούν προκειμένου να συνεχίσουν ανεμπόδιστα να συνεισφέρουν για την ανακούφιση αδύναμων πολιτών.

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ερωτήθη για τη θέση της Εκκλησίας απέναντι στη φορολόγηση των εμπορικών της δραστηριοτήτων με συντελεστή 20%. «Η ελλαδική Εκκλησία δεν έχει αρνηθεί το 20% υπό την προϋπόθεση να υπάρχουν παραστατικά στις περιπτώσεις συντήρησης ακινήτων» σημείωσε ο κ. Βασίλειος.

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2015

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel