Ζωηφόρος

«Πομάκοι: Στα ίχνη της ιστορίας της Θράκης»… στον Πειραιά

Στα πλαίσια του τρίμηνου προγράμματος «Ενορία εν δράσει..» και συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται φέτος και είναι αφιερωμένες στη Θράκη, προβλήθηκε και σχολιάστηκε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πομάκοι: Στα ίχνη της ιστορίας της Θράκης».

 

Ο σχολιασμός έγινε από την Σκηνοθέτη και Πανεπιστημιακό Δρ. Έλενα Χόρτη και τον Πολιτικό Επιστήμονα κ. Κωνσταντίνο Χολέβα.

Ξεκινώντας, ο κ. Χολέβας, ως συντονιστής της συζήτησης, ανέφερε πως η Θράκη είναι ένα πολύ δυναμικό κομμάτι του ελληνισμού και εκεί ζουν και κάποιοι συμπολίτες μας, έλληνες υπήκοοι, που έχουν θρήσκευμα μουσουλμανικό, που είναι απολύτως σεβαστό, και ένα τμήμα από αυτή την ομάδα των συμπολιτών μας είναι οι Πομάκοι.

Μετά την μικρή εισαγωγή του κ. Χολέβα, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ, το οποίο αποτελεί ένα κομμάτι από ένα μεγαλύτερο. Το ντοκιμαντέρ αυτό πραγματεύεται το «τι είναι οι Πομάκοι», καθώς και το «τι πιστεύουν οι ίδιοι για την ταυτότητά τους». Το συγκεκριμένο βίντεο κατατέθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στη Γαλλία, ως μέρος διατριβής και την επιμέλεια για τη σκηνοθεσία, όπως και για τη γενική οργάνωση, έχει η Δρ. Έλενα Χόρτη.

Η κ. Χόρτη, σχολιάζοντας το ντοκιμαντέρ, μας πληροφόρησε πως η ταινία αυτή δημιουργήθηκε σε διάστημα εφτά χρόνων, μετά από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Το συγκεκριμένο κομμάτι που προβλήθηκε, εστιάζει στη θρησκεία και την πολιτική της προέκταση.

«Τελικά βλέπουμε μια ομάδα που είναι μουσουλμάνοι, που προσπαθεί το τουρκικό προξενείο να τους πείσει ότι είναι Τούρκοι, αλλά εκείνοι θέλουν να λέγονται Έλληνες Πομάκοι. Σταυρώνουν το ψωμί και γιορτάζουν δύο μεγάλες χριστιανικές εορτές, τις γιορτές του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου», σημείωσε σε ένα σημείο της συζήτησης ο κ. Χολέβας, απευθύνοντας ως ερώτηση στην κ. Χόρτη, εάν οι Πομάκοι έχουν συνείδηση ότι πιθανόν να είναι Χριστιανοί που εξισλαμίστηκαν. Η κ. Χόρτη, στην απάντησή της, τόνισε πως υπάρχουν έθιμα που έχουν διασωθεί και δεν ξέρουν από πού προήλθαν, καθώς στο πέρασμα της ιστορίας, οι Πομάκοι εκβουλγαρίστηκαν και στη συνέχεια, στη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου τάχθηκαν με τους Τούρκους, ενώ μετέπειτα προέκυψε το θέμα της τουρκοποίησης, με το οθωμανικό δόγμα.

Κληθείς να πάρει μέρος στη συζήτηση, ο Υφυπουργός Εξωτερικών σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Άκης Γεροντόπουλος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως οι περισσότεροι από τους Πομάκους έχουν ελληνική συνείδηση ενώ χρειάζεται προσοχή όταν μιλάμε για αυτούς. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο Χριστιανικός με τον Μουσουλμανικό πληθυσμό στη Θράκη, όταν δεν υπάρχουν εξωτερικές παρεμβάσεις, ζει πάρα πολύ αρμονικά».

Με τη σειρά του και με την πρόσκληση του συντονιστή της συζήτησης κ. Χολέβα, αναφέρθηκε στο θέμα, μετά από πρόσκληση του Συντονιστή της συζήτησης κ. Χολέβα ο Στρατηγός ε.α. και Πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων, κ. Ευάγγελος Τσίρκας. «Το πρόβλημα το οποίο σήμερα παρουσιάζεται, το οποίο για πολλούς είναι άγνωστο, είναι ένα πολύ ζωντανό θέμα για την περιοχή της Θράκης, η οποία ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση και διεκδίκηση», τόνισε οκ. Τσίρκας, συμπληρώνοντας πως ο ελληνικός στρατός προσέφερε αγαλλίαση κάποια στιγμή στους ανθρώπους της μειονότητας της Θράκης, ωστόσο, έγιναν σφάλματα τα οποία τους απομάκρυναν από τους Έλληνες και τους έκαναν να στραφούν προς τους Τούρκους. Συνέχισε κάνοντας τη διαπίστωση πως ο Πομακικός πληθυσμός προβληματίζεται για το αν είναι Έλληνες ή Τούρκοι. «Η πολιτική ηγεσία που έχει την ευθύνη αυτού του θέματος οφείλει να βρει τρόπους να κάνει τους ανθρώπους αυτούς να νιώσουν έλληνες», συμπλήρωσε.

Συμφωνώντας με τους υπόλοιπους ομιλητές, ο Ναύαρχος Λ.Σ. ε.α. και Πρόεδρος Συλλόγου Αλεξανδροπουλιτών Αθηνών, κ. Τάκης Παρασκευόπουλος επικεντρώθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι έχουν γίνει σφάλματα της Ελληνικής Πολιτείας στο παρελθόν, των οποίων ζούμε τον αντίκτυπο.

«Η πολιτική της Τουρκίας έχει διεισδύσει πάρα πολύ στον απλό Πομακικό πληθυσμό», σημείωσε η κ. Χόρτη, λαμβάνοντας πάλι το λόγο. Συνέχισε, μάλιστα, αναφέροντας πως τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πράγματα από την ελληνική κυβέρνηση όπως είναι η δημιουργία αμιγώς ελληνόφωνων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, παρά τη έντονη αντίδραση του σκληρού πυρήνα της μειονότητας. Τόνισε πως οι ίδιοι οι κάτοικοι ζητούν τα παιδιά τους να ενσωματωθούν στην ελληνική παιδεία, για να γίνουν αυτόνομοι Έλληνες πολίτες στο μέλλον.

Συνοψίζοντας η κ. Χόρτη έκανε τη διαπίστωση πως καλό θα ήταν οι προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας να ενταθούν και σε άλλες παραμέτρους όπως είναι ο πολιτισμός. Σε έθιμα και σε γιορτές των Πομάκων. Καταληκτική πρόταση του σχολιασμού της ήταν η παρότρυνση «να τολμήσει η Ελλάδα το αυτονόητο ιστορικό καθήκον της, να εξασφαλίσει την ελληνική κυριαρχία».

Τη συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ

http://www.youtube.com/watch?v=-SdKYAIfB40

Η εκδήλωση εντάσσεται στο τρίμηνο πρόγραμμα ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…

πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr/2013/10/blog-post_1209.html

***

Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος:

"Η χώρα μας και η Θράκη βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων"

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση πραγματοποίησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, με θέμα «Η ώρα της Θράκης», την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013,

στα πλαίσια του τρίμηνου προγράμματος «Ενορία εν δράσει…».

Ο Σεβασμιώτατος, όπως μας πληροφόρησε και ο συντονιστής της εκδήλωσης, Φυσικός Msc και Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς, κ. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, είναι γεννημένος στην Αλεξανδρούπολη, έχει πραγματοποιήσει πανεπιστημιακές σπουδές στα Παιδιαγωγικά και στη Θεολογία και βιώνει τον παλμό των ανθρώπων της Θράκης, λόγω και της διακονίας του στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως.

Ξεκινώντας την εισήγησή του, ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως χρειάζεται πολλή διάκριση και πολλή λεπτότητα για να μιλήσει κανείς για το θέμα της Θράκης δημόσια, ενώ μας ενημέρωσε πως όλη η Ευρώπη τείνει να αντιγράψει το πρότυπο των σχέσεων που υπάρχουν στη Θράκη. Κάνοντας μια αναφορά στο παρελθόν, ανέφερε ότι η Θράκη είχε χαρακτηριστεί ως η πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης, όταν εντάχθηκε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε ξεκίνησαν διάφορες κινήσεις και θεσπίστηκαν νέοι νόμοι. Άνοιξε ένας ορίζοντας. Άνοιξε η αγορά της Τουρκίας και ήρθαν στη Θράκη ομογενείς από τη Ρωσία, την Αρμενία και τη Γεωργία. «Έγινε ο τόπος ένα σταυροδρόμι για να μπορεί κανείς να έχει επαφές με Βαλκανικό χώρο, Παρευξείνιες περιοχές και την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στο εσωτερικό της Θράκης είχαμε και έχουμε τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Συμπατριώτες μας, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκεί», παρατήρησε στη συνέχεια της εισήγησής του ο Σεβασμιώτατος και συμπλήρωσε ότι παλιές λαθεμένες πολιτικές πολλών δεκαετιών έγιναν αφορμή να ανδρωθεί και να σκληρύνει τη στάση του το Προξενείο της Κομοτηνής. Μάλιστα, αναφέροντας προσωπικές του εμπειρίες κατέθεσε πως υπήρχαν κατά καιρούς πολλές ξαφνικές επισκέψεις στη Θράκη Πρέσβεων Ευρωπαϊκών αλλά και Αμερικάνικων χωρών, καθώς, όπως συμπλήρωσε, κυρίως οι Ευρωπαίοι, προσπαθούν να καταλάβουν πώς συμβιώνουμε εμείς στη Θράκη για να δουν πώς θα ζήσουν και αυτοί στο μέλλον.

«Έχουμε την ομάδα κάποιων σκληροπυρηνικών που κατευθύνονται απ’ έξω, από την Άγκυρα και έχουμε και τον πολύ φιλήσυχο λαό που χρειάζεται δύο πράγματα: την ένταξή του στην κοινωνία και τα παιδιά του να μπουν στα δημόσια σχολεία. Αυτό ξεκίνησε και έχει πολύ καλά αποτελέσματα», σημείωσε στη συνέχεια της ομιλίας του. Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος έκανε μνεία για το νόμο που προβλέπει το διορισμό των Ιμάμηδων από το Ελληνικό Κράτος. Τόνισε πως πρόκειται για έναν ευεργετικό εθνικά νόμο, καθώς εμποδίζει τις εξωτερικές παρεμβάσεις στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα έχει να κάνει και με το πρόβλημα της συνύπαρξης με το Ισλάμ, το οποίο είναι ένα πρόβλημα στη Θράκη και τώρα είναι ένα πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

«Χρειάζεται φροντίδα και επιμέλεια, να δούμε και να καταλάβουμε τι συμβαίνει γύρω μας στο πέταλο της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Εκεί περιορίζεται. Η χώρα μας και η Θράκη βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων», διαπίστωσε σε άλλο σημείο της εισήγησής του, προτρέποντάς μας «να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας καλά και να μη ρίχνουμε μομφές στο πως κάνουν οι άλλοι τη δουλειά τους. 

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος ανέφερε πως ο τόπος της Θράκης αποτελεί πλέον ένα σοβαρό αναπτυξιακό και εμπορικό σταυροδρόμι. Συμπλήρωσε, μάλιστα, αυτή του την άποψη, υποστηρίζοντας πως οι εμπορικές γέφυρες που έχουν χτιστεί δείχνουν πως ένας πόλεμος δεν θα συνέφερε τις Ευρωπαϊκές χώρες. «Οι πόλεμοι που καταστρώνονται σήμερα, είναι πνευματικοί. Είναι πόλεμοι που γίνονται με κείμενα, με ιστορικές αποδείξεις και με όση αυτοσυνειδησία έχουν οι λαοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη θέση της Εκκλησίας σε όλο αυτό το θέμα, έκανε τη δυσάρεστη διαπίστωση πως «επιζητείται από το κράτος μια πιο ανάλαφρη Εκκλησία, η οποία θα είναι καλή όταν δίνει συσσίτια, αλλά όταν δίνει φρόνημα στο λαό, θα πρέπει να της κλείσουμε το στόμα».

Προς το τέλος της εισήγησής του, ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο για τους νέους στόχους της Ευρώπης και σημείωσε πως «η Ευρώπη απέτυχε να ενώσει τους λαούς της οικονομικά και τώρα προσπαθεί να βρει προσωπικότητες για να πετύχει μια πνευματική σύγκλιση. Ψάχνουν ένα πρόσωπο που θα ενώσει πνευματικά την Ευρώπη». Δεδομένης αυτής της κατάστασης, προέτρεψε να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε την δική μας κληρονομιά.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό, τις οποίες κλήθηκε και απάντησε με παράθεση προσωπικών του εμπειριών και παραδειγμάτων ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος. Ενώ καταληκτική και συμπερασματική πρότασή του ήταν ότι «η παράδοσή μας, μας κάνει μόνο να καμαρώνουμε. Δεν μας κάνει να ντραπούμε. Μονίμως προσφέραμε! Δίναμε φώτα, δίναμε πολιτισμό. Κάναμε Χριστιανούς. Να δείχνουμε το φρόνημά μας. Ενωμένοι να διεκδικούμε».

Στην εκδήλωση τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νήφων Καπογιάννης.

Τη συνάντηση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

 http://www.youtube.com/watch?v=QaKLYRAeK-4

Η εκδήλωση εντάσσεται στο τρίμηνο πρόγραμμα ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…

πηγή: http://www.synodoiporia.blogspot.gr/2013/10/blog-post_3057.html

 

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel