Ζωηφόρος

Σχετικά με την κατάργηση του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ,

Σχετικά με την κατάργηση

του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ

O π. Μεταλληνός για επίσκοπο Αρτέμιο και τα Θρησκευτικά

Πηγή: http://www.youtube.com/watch?v=eCU9qgQubVA&feature=player_embedded

***

Πρύτανης Θεοδόσιος Πελεγρίνης:

Σχετικά με το κλείσιμο του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

EΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ  ΑΘΗΝΩΝ  

ΠΡΥΤΑΝΗΣ

Πανεπιστημίου 30, Αθήνα 106- 79

Τηλ. 2103689770   Fax. 2103689717

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Αθήνα 11-5-2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα του ΥΠΔΒΜ ότι στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «δεν  θα εισαχθούν φοιτητές……, επειδή εξετάζεται αν θα συνεχιστεί ή όχι η λειτουργία του».

Η απόφαση αυτή, που εκδίδεται παραμονές των Εισαγωγικών Εξετάσεων, είναι προφανές ότι δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στις οικογένειες και τους μαθητές, οι οποίοι ήδη έχουν προετοιμαστεί για να εισέλθουν στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας.

Πέραν τούτου η εκκρεμότητα, στην οποία το Υπουργείο έχει εγκλωβίσει το Ε.Κ.Π.Α.  από τον παρελθόντα Νοέμβριο - οπότε, ύστερα από αίτημα του αρμόδιου Υφυπουργού, συνήλθε η Σύγκλητος και αποφάσισε ομόφωνα την συνέχιση της λειτουργίας του εν λόγω Tμήματος - δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην εύρυθμη  λειτουργία του Ιδρύματος.                       

Ο  Πρύτανης

Θεοδόσιος Ν. Πελεγρίνης

***

Τι κρύβεται πίσω από τη διαφαινόμενη πλήρη κατάργηση

του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας Αθήνας;

Υπήρξαν φαινόμενα οικογενειοκρατίας στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας Αθήνας; Αναμφίβολα ναι. Έπρεπε οι εμπλεκόμενοι σε αυτά να απομακρυνθούν; Ασφαλώς. Άλλωστε κάτι τέτοιο έχει ήδη γίνει. Ο ίδιος ο Υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος απαντώντας στις αρχές του περασμένου Μαρτίου σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Νικόλαου Τσούκαλη για ζητήματα διαφάνειας στα ΑΕΙ δήλωνε ότι «ακυρώσαμε οκτώ εκλογές καθηγητών στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών». Μόλις χθες όμως το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν θα εισαχθεί φέτος στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, δήλωση που ερμηνεύεται ως η απαρχή της διαδικασίας για την κατάργηση του Τμήματος. Είναι όμως μόνο η οικογενειοκρατία η αιτία κλεισίματος του Τμήματος;... Ως γνωστόν φαινόμενα οικογενειοκρατίας υπάρχουν δυστυχώς σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές, για καμία άλλη όμως δεν τέθηκε θέμα κλεισίματος.

Διαφωτιστικά για το τι κρύβεται πίσω από τη διαφαινόμενη κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας είναι όσα δήλωσε πριν λίγες μόλις μέρες στην ιστοσελίδα Ῥωμαίϊκο Ὁδοιπορικό ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής, που έχει διατελέσει και Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Αθηνών (2004-2007). Ερωτηθείς για το μάθημα των Θρησκευτικών και τις αλλαγές που προωθούνται στο περιεχόμενό του ο π. Γεώργιος τόνισε μεταξύ άλλων: «Κοινός πόθος των μοντερνιζόντων, μετανεωτερικών, μετανεωτεριστών, δεξιών - αριστερών -όλοι αυτοί της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ και της Νέας Τάξεως πραγμάτων είναι - ο σκοπός είναι το μάθημα των Θρησκευτικών να φύγει από τις Θεολογικές Σχολές, να μην υπάρχει καν στο πανεπιστήμιο, να ιδιωτικοποιηθεί. Να καταργηθούν τα Ποιμαντικά Τμήματα. Ήδη στην Αθήνα άρχισαν οι διαδικασίες, με πρόφαση “πονάει δόντι κόβει κεφάλι”. Έγιναν ατασθαλίες πράγματι. Λοιπόν, διώξε τους ατακτήσαντας και άσε το Τμήμα. «Όχι. Κλείνουμε το Τμήμα». Δεν ξέρω αν θα γίνει τώρα, αλλά αυτός είναι ο στόχος να γίνει αργότερα. Οπότε θα διαλύσουν τα Ποιμαντικά Τμήματα, και στόχος είναι να μείνουν δύο Θεολογικά Τμήματα, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με θρησκειολογικό περιεχόμενο, να απορροφηθούν από τις κατά τόπους Φιλοσοφικές Σχολές και να πάψουν να υφίστανται οι Θεολογικές Σχολές στα πανεπιστήμια. Ξέρετε ποιο είναι το τραγικό; Σήμερα η Ρουμανία έχει 16 Θεολογικές Σχολές, οι οποίες είναι όλες μέσα στα πανεπιστήμια…Η χαριστική βολή στην κατεύθυνση αυτή έχει δοθεί με την ίδρυση των Ανωτάτων (Εκκλησιαστικών) Ακαδημιών…Και δυστυχώς ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - που ήταν ικανότατος, ευφυέστατος, αλλά με τον Πάπα και τις Θεολογικές Σχολές μπερδεύτηκε- δέχτηκε την ιδιωτικοποίηση της θρησκευτικής εκπαιδεύσεως. Και σε λίγα χρόνια θα μας πούνε, «αφού έχει η Εκκλησία ιδιωτική θρησκευτική αγωγή και εκπαίδευση, τι χρειάζεται το πανεπιστήμιο;». Αυτός είναι ο στόχος. Όσα έζησαν δηλαδή στο σοβιετικό παραπέτασμα οι αδελφοί μας Ορθόδοξοι, τα ζούμε εμείς μέσα στην ενωμένη Ευρώπη».

Η αλλαγή εξάλλου του περιεχομένου του θρησκευτικού μαθήματος και ο θρησκειολογικός προσανατολισμός που το Υπουργείο προωθεί, με τη συνεργασία κάποιων Θεολόγων (!), δεν στοχεύει προφανώς παρά στην εκδίωξη των Θεολόγων από τα ελληνικά σχολεία. Ήδη άρχισαν κάποιες φωνές να μιλούν για ακαταλληλότητα των Θεολόγων να διδάξουν το νέο μάθημα που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας για τη Β΄ και Γ΄ Λυκείου με τον τίτλο «Θρησκεία και Κόσμος» ή να προτείνουν τη διδασκαλία του θρησκειολογικού μαθήματος από Φιλολόγους. Βεβαίως οι αλλαγές αυτές δεν γίνονται άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου. Νέο πάντως πλήγμα σε βάρος των Θεολόγων των σχολείων είναι η διαρροή φημών ότι το νέο μάθημα («Θρησκεία και Κόσμος») δεν αποκλείεται να δοθεί ως δεύτερη –αρχικά- ανάθεση σε Φιλολόγους ή και Κοινωνιολόγους. Με τέτοιες διαρροές, φήμες και σχετική αρθρογραφία οι κυβερνώντες προετοιμάζουν το κλίμα ώστε να προχωρήσουν σταδιακά και χωρίς μεγάλες αντιδράσεις προς τον τελικό τους στόχο που είναι η κατάργηση του ορθόδοξου χριστιανικού μαθήματος από τα ελληνικά σχολεία και μαζί με αυτήν η έξοδος των Θεολόγων από αυτά. Το ζητούμενο βέβαια είναι η συνειδητοποίηση της κατάστασης αυτής από τους ίδιους του Θεολόγους και τη Διοικούσα Εκκλησία που αντί του καλόπιστου διαλόγου με τους πολιτικούς οφείλουν αν αναλάβουν δυναμικό αγώνα για τη ματαίωση τέτοιων σχεδίων.

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/05/blog-post_1408.html

***

Σχετικά με την επερχόμενη κατάργηση

του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ

Χριστός Ανέστη!

Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ. Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την επερχόμενη κατάργηση της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

Κάποιοι οι οποίοι διαφωνούν με την ύπαρξη του ομολογιακού μαθήματος εδώ και καιρό προσπαθούν να κλείσουν τη σχολή μας "ρίχνοντας λάσπη" διογκώνοντας ψεύδη και φιμώνοντας τα ΜΜΕ. Όντως υπήρχαν κάποια κακώς κείμενα στο τμήμα τα οποία εδώ και καιρό έχουν διορθωθεί, όμως σε σύγκριση με τη διαφθορά κάποιων τμημάτων, ....(http://www.pentapostagma.gr/2011/05/blog-post_3421.html#ixzz1M5WWtWrW) τα προβλήματα του τμήματος μου θεωρούνται μηδαμινά...

Εάν μας κλείσουν:

1. κλείνει η Θεολογική σχολή λόγω μιας διατάξεις ενός νόμου-πλαισίου και θα υπαχθεί στη Φιλοσοφική ως τμήμα θρησκειολογίας και όχι Θεολογίας! Δηλαδή, δεν θα υπάρχουν πια θεολόγοι που θα διδάσκουν Ομολογιακό μάθημα, αλλά θρησκειολογικό!

2.καταργείται στην πράξη η ανεξαρτησία του Πανεπιστημίου

Η Σύγκλητος και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ είναι κατά της κατάργησης του τμήματος, όπως και η Εκκλησία αλλά όπως φαίνεται δεν μας υπολογίζει το υπουργείο...

Παρακαλούμε για τη Συμπαράσταση και τη βοήθεια σας! Ο χρόνος είναι μετρημένος! Σας παρακαλώ να ενημερώσετε τη σελίδα σας για το γεγονός, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει και τα μεγάλα ΜΜΕ δεν μας στηρίζουν...

για του λόγου το αληθές, παραθέτω κάποιες ειδησεογραφικές σελίδες με τα γεγονότα όπως και τη σελίδα μας στο facebook:

http://www.facebook.com/home.php?sk=group_154783367899481&ap=1

http://www.newscode.gr/politikh/story/32178/katargei-to-tmhma-koinwnikhs-theologias-toy-panepisthmioy-athhnwn-o-panaret

http://www.newscode.gr/ellada/story/32267/to-panepisthmio-athhnwn-diafwnei-me-thn-apofash-toy-panaretoy

Σας ευχαριστώ!

Χαίρετε εν Κυρίω!

Πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2011/05/blog-post_3421.html#ixzz1M5WWtWrW

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel