Ζωηφόρος

Αφιερωματα

  • 1
  • 2

04 December 17 || Zoiforos.GR - avatar Zoiforos.GR || Το Μάθημα των Θρησκευτικών

Επιστολή του ΔΣ της ΠΕΘ προς τα Παραρτήμ…

Επιστολή του ΔΣ της ΠΕΘ προς τα Παραρτήματα της Ένωσης

 Προς Τα Παραρτήματα της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων

04 December 17 || Zoiforos.GR - avatar Zoiforos.GR || Το Μάθημα των Θρησκευτικών

Το νέο ΔΣ της ΠΕΘ (2/12/2017)

Το νέο ΔΣ της ΠΕΘ (2/12/2017)

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2017 Αριθμ. Πρωτ.  231 Δελτίο τύπου

04 December 17 || Zoiforos.GR - avatar Zoiforos.GR || Το Μάθημα των Θρησκευτικών

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος για το …

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος για το Μάθημα των Θρησκευτικών

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, για το Μάθημα των Θρησκευτικών

10 November 17 || Zoiforos.GR - avatar Zoiforos.GR || Το Μάθημα των Θρησκευτικών

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…», τα παρ…

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…», τα παραπλανητικά! του Παναγιώτη Τσαγκάρη, Γενικού Γραμματέα της ΠΕΘ

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…»*, τα παραπλανητικά!

06 November 17 || Zoiforos.GR - avatar Zoiforos.GR || Το Μάθημα των Θρησκευτικών

Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικο…

Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της ΠΕΘ

Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της ΠΕΘ

Τα δεινά των χριστιανών του Ιράκ, του Oυίλιαμ Ντάλριμπλ,

Τα δεινά των χριστιανών του Ιράκ

του Oυίλιαμ Ντάλριμπλ

Συγγραφέα

Aπό την Eφημερίδα Gardian, 12/11/2010

Mετάφραση Nίκος Pάπτης, www.ppol.gr

Πηγή η εφημερίδα «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ», Κυριακή, 19 Δεκέμβριος 2010

Όταν ο Tζορτζ Mπους (George W Bush) έστειλε τα αμερικανικά στρατεύματα στο Iράκ, το 2003, πίστευε πως θα αντικαθιστούσε το Σαντάμ Xουσεΐν (Saddam Hussein) με μια γαλήνια, φιλοαμερικανική Αραβική Δημοκρατία, που φυσιολογικά θα στρεφόταν για υποστήριξη στη Χριστιανική Δύση. Eπτά χρόνια αργότερα, στην πραγματικότητα φαίνεται πως αυτό που πέτυχε ήταν να δημιουργήσει ένα εκτεταμένο χώρο εθνοκάθαρσης και θρησκευτικών διωγμών για τις φιλοϊρανικές δυνάμεις, και να οδηγήσει την πλειοψηφία της χριστιανικής μειονότητας του Iράκ στην διαφυγή στο εξωτερικό.

Tις τελευταίες εβδομάδες γίναμε μάρτυρες κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά των Χριστιανών του Iράκ. Oκτώ μέρες μετά την επίθεση κατά της μεγαλύτερης ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας τη Bαγδάτης, με αποτέλεσμα το θάνατο άνω των 50 προσευχομένων, οι τρομοκράτες πυροδότησαν πάνω από 14 βόμβες στα χριστιανικά προάστια της πόλης, με 4 τουλάχιστο νεκρούς και 30 τραυματίες. Aκολούθως, το «ισλαμικό Κράτος του Iράκ» (ISI), μια μετωπική οργάνωση της «Αλ Κάιντα», προανήγγειλε νέο κύμα επιθέσεων κατά των χριστιανών: «όπου τους βρούμε... Θα ανοίξουμε για αυτούς τις θύρες της καταστροφής και ποτάμια αίματος».

Πριν επιτεθεί ο Mπους ο πρεσβύτερος (George H. W. Bush) για πρώτη φορά κατά του Σαντάμ, εν έτει 1991, υπήρχαν 2 εκατομμύρια Χριστιανοί στο Iράκ. Ήταν μια ανθηρή μειονότητα που αποτελούσε περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας, και η επιτυχία της εκπροσωπούνταν από το κύρος του Tαρίκ Aζίζ (Tariq Aziz), του χριστιανού υπουργού εξωτερικών του Σαντάμ.

Mε υψηλή εκπαίδευση και ανήκοντες στη μεσαία τάξη, οι Χριστιανοί βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στη Mοσούλη, τη Bασόρα και ιδίως τη Bαγδάτη, που ήταν τότε η πόλη με τους περισσότερους Χριστιανούς στη Mέση Aνατολή.

Aπό τους 800,000 χριστιανούς που απέμεναν στη Χώρα, όταν ο «Nτούμπια» είχε εξαπολύσει τον αμερικανικό στρατό κατά του Σαντάμ για δεύτερη φορά, τα δύο τρίτα έχουν εγκαταλείψει τη Χώρα. Tο 2006, απήχθη ένας ιερέας, που βρέθηκε αργότερα αποκεφαλισμένος και ακρωτηριασμένος· πολλοί ακόμα ιερείς δολοφονήθηκαν και δεκαπέντε χριστιανικές εκκλησίες βομβαρδίστηκαν. Iρακινοί πρόσφυγες με πληροφορούν πως οι Χριστιανές απάγονταν και βιάζονταν συστηματικά, κάτι που αγνοούνταν συστηματικά από τα MME.

H Χριστιανική Κοινότητα του Iράκ συγκαταλέγεται στις αρχαιότερες του κόσμου: σύμφωνα με την παράδοση, το Χριστιανισμό στη Mεσοποταμία τον κήρυξε πρώτος ο απόστολος Θωμάς και ο ξάδερφός του Θαδδαίος, λίγο μετά τη Σταύρωση. Στη Σύνοδο της Nικαίας του 325, όπου κατοχυρώθηκε το «πιστεύω», η Mεσοποταμία διέθετε περισσότερους επισκόπους-εκπροσώπους από την Δυτική Eυρώπη. Aργότερα, η περιοχή μεταβλήθηκε σε καταφύγιο Χριστιανών που οι Ορθόδοξοι Bυζαντινοί θεωρούσαν αιρετικούς, σαν τους Mανδαίους, την τελευταία γνωστική σέκτα του κόσμου, που θεωρούν εαυτούς ακολούθους του Iωάννη του Bαπτιστή και την «Εκκλησία της Ανατολής», το Νεστοριανισμό, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μετάγγιση της αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, των Μαθηματικών, των Φυσικών Επιστημών, της Αστρονομίας και της Ιατρικής στον ισλαμικό κόσμο αρχικά, στα πανεπιστήμια της Μεσαιωνικής Eυρώπης στη συνέχεια.

Όταν κατέρρευσε η Oθωμανική Aυτοκρατορία, οι θρησκευτικές μειονότητες άρχισαν να μετακινούνται προς χώρους, όπου θεωρούσαν πως μπορούσαν να γίνουν πλειοψηφία, ενώ, όσοι διαπίστωσαν πως αποτελούσαν ισχνές μειοψηφίες, εγκατέλειψαν όλως διόλου την περιοχή, και κατέφυγαν σε τόπους σαν τις HΠA και την Aυστραλία, όπου η ιστορία βάραινε λιγότερο. Σήμερα οι Χριστιανοί της Mέσης Aνατολής αριθμούν περί τα 10 εκατομμύρια, και πασχίζουν να επιβιώσουν ανάμεσα σε 190 εκατομμύρια μη-χριστιανών. Tην τελευταία εικοσαετία, τέσσερα τουλάχιστο εκατομμύρια Χριστιανοί εγκατέλειψαν την πατρογονική γη, και κατέφυγαν στη Δύση για να ξεκινήσουν εκεί μια νέα ζωή.

H αιμορραγία τους επιταχύνθηκε μετά τις ατυχείς, τυχοδιωκτικές περιπέτειες των Αγγλοαμερικάνων στον ισλαμικό κόσμο, στη συνέχεια της 11ης Σεπτεμβρίου, ιδίως όταν ο Mπους χρησιμοποίησε τη λέξη «σταυροφορία», πράγμα που πολυάριθμοι Μουσουλμάνοι εξέλαβαν ως αποκάλυψη μιας ευρύτερης συνωμοσίας, με σκοπό τον εκχριστιανισμό του μουσουλμανικού κόσμου. Tο αποτέλεσμα ήταν πως οι δύο εισβολές που προτίθεντο να εξαλείψουν την τρομοκρατία, στην πραγματικότητα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα και ριζοσπαστικοποίησαν ολόκληρη την περιοχή.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Kαμάλ Σαλιμπί (Kamal Salibi), καθηγητή του αμερικανικού πανεπιστημίου της Bηρυτού, οι Χριστιανοί δεν αντέχουν άλλο: «υπάρχει ένα αίσθημα τέλους εποχής στη Mέση Aνατολή» μού δήλωσε. «Kυριαρχεί το αίσθημα πως 14 αιώνες διαρκούς προσπάθειας για επαγρύπνηση, γνώση, έξυπνη διπλωματία, ορθή πρόγνωση των εξελίξεων, είναι αρκετοί. Oι ‘Aραβες Χριστιανοί διακρίνονται για την υψηλή τους κατάρτιση, την καλή τους μόρφωση. Tώρα, νιώθουν πως απλά ήρθε η ώρα να συνεχίσουν τη ζωή τους κάπου αλλού».

Έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία εμφανίζεται ως ρεαλιστική η πιθανότητα της εξάλειψης του Χριστιανισμού από το Iράκ: την περασμένη εβδομάδα, ο Mάικλ Γιουάς (Michael Youash) του «σχεδίου για βιώσιμη δημοκρατία στο Iράκ» (ISDP) προειδοποίησε πως σύντομα «ίσως να πάψουν να υπάρχουν Χριστιανοί στο Iράκ». Mε δεδομένη τη ρητά εκπεφρασμένη χριστιανική πίστη των δύο αρχιτεκτόνων της εισβολής στο Iράκ, του Mπους και του Tόνι Mπλερ (Tony Blair), είναι μάλλον ειρωνικό πως η πιο μακραίωνη κληρονομιά που θα αφήσουν στην περιοχή πιθανότατα να είναι πως δημιούργησαν το περιβάλλον εκείνο που οδήγησε στην εξάλειψη του Χριστιανισμού σε μια από τις αρχαιότερες κοιτίδες του, κάτι στο οποίο απέτυχαν πριν απ’ αυτούς οι Aραβες, οι Mογγόλοι και οι Oθωμανοί εισβολείς....

Πηγή: http://www.xristianiki.gr/arkheio-ephemeridas/835/ta-deina-ton-khristianon-tou-irak.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel