Ζωηφόρος

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων,

Στη Βουλή το νομοσχέδιο

για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων

***

Κατατέθηκε στη Βουλή, το νομοσχέδιο

για τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων

από την εφημερίδα «Express», 19/05/2011

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, σε ένα δυσμενές περιβάλλον, καθώς -σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου- «ο αριθμός των δωρεών οργάνων από το 2001 μέχρι το 2010 φθίνει σταθερά και η μεταμοσχευτική δραστηριότητα δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος».

Με το νομοσχέδιο, ορίζεται πως η αφαίρεση οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο, επιτρέπεται, εφ' όσον ο ίδιος δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του όσο ζούσε (ενώ σήμερα ισχύει το αντίστροφο), διευρύνονται οι κατηγορίες των προσώπων που μπορούν να γίνουν ζώντες δότες οργάνων (πλέον προβλέπεται η δυνατότητα για συγγενείς μέχρι τετάρτου βαθμού, ή πρόσωπα με σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, ή προσωπική σχέση), προβλέπεται ο τρόπος απόδειξης της συναίνεσης του ζώντος δότη και επιτρέπεται η αφαίρεση οργάνων από ανήλικο θανόντα δότη εφόσον συναινούν οι ασκούντες την γονική μέριμνα.

Επίσης, με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα απορρήτου, εξουσιοδότησης συγκεκριμένων νοσοκομείων και ιδρυμάτων που θα μπορούν να πραγματοποιούν αφαιρέσεις οργάνων, συγκρότησης και στελέχωσης του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ.ά.

Πηγή: http://aktines.blogspot.com/2011/05/blog-post_8959.html

***

Προβληματίζουν οι μεταμοσχεύσεις

της Πέννυ Μπουλουτζά

Αλλαγές στη διάταξη που αφορά την «εικαζόμενη συναίνεση» για την αφαίρεση οργάνων προς μεταμόσχευση μελετά το υπουργείο Υγείας. Η ανοιχτή διαβούλευση του σχεδίου νόμου για τις μεταμοσχεύσεις ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη, με τη διάταξη για την εικαζόμενη συναίνεση, (αφαίρεση οργάνων από κάθε εν δυνάμει δότη - πλην όσων είχαν δηλώσει εγγράφως άρνηση) να συγκεντρώνει τα περισσότερα «βέλη». Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε χθες στη Βουλή, χωρίς διαφοροποιήσεις από το αρχικό κείμενο. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρ. Λοβέρδος δήλωσε ότι «αντιμετωπίζει με περίσκεψη» το ζήτημα της εικαζόμενης συναίνεσης, προσθέτοντας ότι από την πορεία του κοινοβουλευτικού διαλόγου θα εξαρτηθεί εάν επιμείνει στη διάταξη. Ηδη η εκκλησία έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις, ενώ αντίθετος φέρεται και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σενάρια για αλλαγές στη διάταξη. Η καλύτερη εκδοχή είναι η υιοθέτηση του ισπανικού μοντέλου, όπου για την αφαίρεση οργάνων θα χρειάζεται και η ενημέρωση-έγκριση των συγγενών του δότη από τους συντονιστές μεταμοσχεύσεων που θα τοποθετηθούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ηδη το υπ. Υγείας έχει ζητήσει από τα νοσοκομεία να οριστούν συντονιστές μεταμοσχεύσεων, την εκπαίδευση των οποίων αναλαμβάνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ενδεικτικό του προβληματισμού για την εικαζόμενη συναίνεση είναι ότι από τα 254 σχόλια που συγκέντρωσαν τα άρθρα του νομοσχέδιου στο πλαίσιο της διαβούλευσης, τα 53 αφορούσαν την επίμαχη διάταξη. Τα βασικά επιχειρήματα όσων αντιδρούν αφορούν την απουσία εμπιστοσύνης προς τις υπηρεσίες, ενώ γίνεται λόγος για καταστρατήγηση της ελεύθερης βούλησης. Πολλοί δηλώνουν ότι η εφαρμογή της εικαζόμενης συναίνεσης θα τους οδηγήσει στο να κάνουν αρνητική δήλωση. Τα λίγα θετικά σχόλια επικεντρώνονται στην ανάγκη αύξησης των μεταμοσχεύσεων. Χαρακτηριστικό το σχόλιο μεταμοσχευμένου που αναφέρει ότι η όποια κριτική πρέπει να ασκείται με τη σκέψη στον λήπτη.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100044_20/05/2011_442744

Και από: http://exagorefsis.blogspot.com/2011/05/blog-post_4781.html

***

Διχάζει η δωρεά οργάνων για μεταμοσχεύσεις

- ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΔΟΤΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ»

- Εκκλησία, επιστημονικοί φορείς και πολίτες εκφράζουν τις διαφωνίες τους

της Σοφίας Νέτα

Με περίσκεψη αντιμετωπίζεται και από τον υπουργό Υγείας η «εικαζόμενη συναίνεση» για δωρεά οργάνων, όπως δήλωσε χθες, τονίζοντας πως «από την πορεία του κοινοβουλευτικού διαλόγου θα εξαρτηθεί αν επιμείνουμε στη συγκεκριμένη διάταξη», καταθέτοντας το σχετικό με τις μεταμοσχεύσεις σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε πως «η Εκκλησία, ορισμένοι επιστημονικοί φορείς, καθώς και ορισμένοι πολίτες εκφράζουν συγκρουσιακές διαφωνίες, αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις» για το ότι θα γίνονται πλέον όλοι οι θανόντες ενήλικοι πολίτες εν δυνάμει δωρητές οργάνων με «εικαζόμενη συναίνεση», εφ' όσον δεν έχουν δηλώσει όσο ζούσαν την αντίθεσή τους.

Για το σχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις προηγήθηκε διαβούλευση επί ενάμιση μήνα, όπου συζητήθηκαν πολλά θέματα, μείζον εξ αυτών όμως αναδείχτηκε η λεγόμενη εικαζόμενη συναίνεση.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, «θα τηρείται αρχείο όπου θα καταχωρούνται οι δηλώσεις των πολιτών περί αντίθεσής τους στην αφαίρεση οργάνων τους μετά θάνατον. Κάθε ενήλικος πολίτης μπορεί να αποστέλλει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων σχετική δήλωσή του, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής».

Ανακλητή

Για τη δήλωση αυτή δεν απαιτείται συγκεκριμένος τύπος, αρκεί να συνάγεται ρητά και αβίαστα η ακριβής βούληση του προσώπου, ενώ η δήλωση είναι ελεύθερα ανακλητή. Η ανάκληση γίνεται με νεότερη δήλωση ανάκλησης, η οποία αποστέλλεται ομοίως στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Στη συνέχεια η αρχική δήλωση διαγράφεται από το αρχείο και θεωρείται μη γενόμενη.

Αφαίρεση οργάνων από ζώντα δότη επιτρέπεται μόνον όταν πρόκειται να γίνει μεταμόσχευση στο σύζυγό του, σε ασθενή με τον οποίο ο δότης συνδέεται με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, σε συγγενή μέχρι και τον τέταρτο βαθμό εξ αίματος, σε ευθεία ή πλάγια γραμμή (γονείς, παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα, αδέλφια, ξαδέλφια, ανίψια, θείοι), σε συγγενή μέχρι το δεύτερο βαθμό εξ αγχιστείας (γονείς και αδέλφια συζύγου), καθώς και «σε πρόσωπο με το οποίο έχει προσωπική σχέση και συνδέεται συναισθηματικά».

Στην περίπτωση αυτή θα απαιτείται άδεια με δικαστική απόφαση, που εκδίδεται κατόπιν ελέγχου όλων των προϋποθέσεων αφαίρεσης οργάνου από ζώντα πρόσωπο και επιπλέον της ψυχικής υγείας του δυνητικού δότη, της προσωπικής σχέσης και του συναισθηματικού δεσμού του με τον υποψήφιο λήπτη, όπως και την ανιδιοτέλεια της προσφοράς.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι το «Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων-ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει το μεγάλο βήμα να εκπαιδεύσει συντονιστές για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίοι θα αναλάβουν το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς, που είναι η πράξη».

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=276991

Και από: http://exagorefsis.blogspot.com/2011/05/blog-post_9705.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel