Ζωηφόρος

Η ειδησιογραφία της ημέρας για την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο,

Η ειδησιογραφία της ημέρας

για την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο

***

Στην Κύπρο θα υποδεχτούν τον Πάπα

ως «Επίσκοπο της Πρεσβυτέρας Ρώμης, κατέχοντα το πρωτείο της τιμής

μεταξύ των Επισκόπων της αδιαίρετης Εκκλησίας..»;

Αυξάνουν τα δημοσιεύματα για την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο που αναφέρουν ότι «οφείλουμε να απομονώσουμε τους αντιδρούντες» γιατί «η κοινωνία μας είναι πολυπολιτισμική…..» και ότι οποιεσδήποτε «αντιδράσεις για την επίσκεψη είναι «επικίνδυνο δείγμα θρησκευτικού φανατισμού» και «ακραίο δείγμα αναχρονισμού».

[Για την Εκκλησία της Κύπρου τουλάχιστον τα τελευταία περίπου 50 χρόνια, τόσο επί των μακαριστών Αρχιεπισκόπων Μακαρίου και Χρυσοστόμου του Α’ όσο και επί του σημερινού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, η Εκκλησία της Κύπρου αποδέχεται τον Πάπα ως «Πάπα και Επίσκοπο της Πρεσβυτέρας Ρώμης, κατέχοντα το πρωτείο της τιμής μεταξύ των Επισκόπων της αδιαίρετης Εκκλησίας της πρώτης χιλιετίας»]. Διαβάζουμε σε πρόσφατα δημοσιεύματα:

                                                                                  .

Να αποφευχθούν οι υπερβολές

Είναι προφανές ότι Εκκλησία και Πολιτεία επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους σε σχέση με τις αντιδράσεις που προκαλούνται για την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ στην Κύπρο. Και πολύ σωστά αντιδρούν, καθώς οφείλουμε να απομονώσουμε τους αντιδρούντες.

Ο Πάπας Βενέδικτος θα επισκεφθεί την Κύπρο με πρόσκληση του Προέδρου Χριστόφια από τις 4 μέχρι τις 6 Ιουνίου, έχοντας και τη συναίνεση της Εκκλησίας της Κύπρου.

Κάποιες αντιδράσεις Ιεραρχών έχουν εκδηλωθεί, εκτιμούμε ωστόσο ότι το θέμα τούτο θα ξεκαθαρίσει στην Ιερά Σύνοδο αύριο Τρίτη. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας έχει με σαφήνεια προειδοποιήσει τους αντιδρούντες για τις επιπτώσεις που θα έχουν. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι, Ιεράρχες και πολίτες, ότι η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου είναι σημαντική ως γεγονός και εκ των πραγμάτων αποσπά και την προσοχή διεθνώς. Γι’ αυτό και δεν μπορεί κανείς, την ώρα ακριβώς που η προσοχή των διεθνών ΜΜΕ θα είναι στραμμένη στην Κύπρο, κάποιοι να επιχειρήσουν να προκαλέσουν προβλήματα.

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι μόνο, εάν θα εκτεθεί ή όχι η χώρα, μετά από κάποιες υπερβολικές αντιδράσεις. Αλλά είναι κυρίως θέμα σεβασμού σε έναν επισκέπτη, ανεξαρτήτως τι πρεσβεύει, τι εκπροσωπεί. Όταν για παράδειγμα η Εκκλησία της Κύπρου συμμετέχει ενεργά στο διαθρησκευτικό διάλογο, γιατί να μην αποδέχονται Ιεράρχες της μια επίσκεψη. Όταν η κοινωνία μας είναι πολυπολιτισμική, πώς μπορεί να καταγράφονται τέτοιες αντιδράσεις; Όταν αυτοί που αντιδρούν επικαλούνται τον χριστιανισμό, πώς μπορούν να εκφράζουν τέτοιες προσεγγίσεις και απόψεις;

Θεωρούμε πως επιτέλους θα πρέπει σε αυτή τη χώρα να σοβαρευτούμε. Θα πρέπει σε αυτή τη χώρα να αντιμετωπίζουμε γεγονότα και εξελίξεις, με διευρυμένους ορίζοντες. Είμαστε λαός υπό κατοχή, ο οποίος αγωνίζεται για την απελευθέρωση και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για την αποκατάσταση των πανανθρώπινων ελευθεριών. Σε αυτές τις αρχές πιστεύει η πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού. Όσοι δεν πιστεύουν σε αυτές τις αρχές, δεν πιστεύουν στη δημοκρατία, μπορούν να εξακολουθούν να το πράττουν τούτο σεβόμενοι, όμως, την πλειοψηφία. Τουλάχιστον αυτό θα πρέπει να διασφαλισθεί.

Εν όψει δε της επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου στη χώρα μας, επαναλαμβάνουμε πως πρέπει να αποφευχθούν υπερβολές και γελοιότητες.

«Φιλελεύθερος»- 31/05/2010

***

 

Κλίμα πόλωσης στην Ιερά Σύνοδο

του Αριστείδη Βικέτου

Βαρύ κλίμα πόλωσης έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου, λόγω της δημόσιας υπαναχώρησης των μητροπολιτών Λεμεσού Αθανάσιου και Κυρηνείας Παύλου για την επίσκεψη του Πάπα, αλλά και από κάποιες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ιεράρχες. Μέλος της Ιεράς Συνόδου ανέφερε ότι με βάση τη συζήτηση, που έγινε στη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου, περισσότερο τον εξέπληξε η δημόσια τοποθέτηση του μητροπολίτη Λεμεσού, παρά του Κυρηνείας. Σύμφωνα με τρεις Ιεράρχες δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός του μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου ότι το περιεχόμενο της εγκυκλίου για την επίσκεψη του Πάπα δεν ανταποκρινόταν στις θέσεις, που διατυπώθηκαν στη Σύνοδο. Μάλιστα, ο ένας από τους τρεις Ιεράρχες χαρακτήρισε την εγκύκλιο «ισοζυγισμένη». Το περιεχόμενό της, είπε, κάλυπτε όλους τους Αρχιερείς, και αυτούς που συμφωνούν και αυτούς που διαφωνούν με την επίσκεψη του Πάπα. Ο μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος εξέφρασε, πριν από τη συνέντευξη στον «Φ» και προσωπικά στον Αρχιεπίσκοπο την αντίθεσή του στη λογική αποβολής Ιεραρχών από τη Σύνοδο. Το ίδιο έπραξε και ακόμη ένας Ιεράρχης. Όμως, άλλος Ιεράρχης έδειξε να συμμερίζεται τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου για αποβολή.

Εξάλλου, εκκλησιαστική πηγή επεσήμανε ότι για την Εκκλησία της Κύπρου τουλάχιστον τα τελευταία περίπου 50 χρόνια, τόσο επί των μακαριστών Αρχιεπισκόπων Μακαρίου και Χρυσοστόμου του Α’ όσο και επί του σημερινού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, η Εκκλησία της Κύπρου αποδέχεται τον Πάπα ως «Πάπα και Επίσκοπο της Πρεσβυτέρας Ρώμης, κατέχοντα το πρωτείο της τιμής μεταξύ των Επισκόπων της αδιαίρετης Εκκλησίας της πρώτης χιλιετίας».

«Φιλελεύθερος»- 31/05/2010

***

.

ΟΠΕΚ: Η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο είναι από κάθε άποψη χρήσιμη

Η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο στις 4 Ιουνίου αποτελεί ''ένα πολύ σημαντικό γεγονός'' και ''είναι θετικό δείγμα γραφής η Εκκλησία να έχει κεραίες ανοικτές στο σύγχρονο κόσμο, να συνομιλεί με τα άλλα χριστιανικά δόγματα και να αναπτύσσει επαφές με τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες'', αναφέρει ο ΟΠΕΚ.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΠΕΚ σημειώνει ότι ''η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο είναι από κάθε άποψη χρήσιμη'' και θεωρεί ότι ''οι αντιδράσεις για την επίσκεψη, κυρίως από συσταθείσες επί τούτου επιτροπές, συνιστούν επικίνδυνο δείγμα θρησκευτικού φανατισμού και αποτελούν ακραίο δείγμα αναχρονισμού έξω από τις προσδοκίες μιας σύγχρονης κοινωνίας''.

''Η Κύπρος χρειάζεται να πάρει πρωτοβουλίες για να διαδραματίσει έναν βασικό ρόλο στην ολοένα και πιο ισχυρή τάση για επικοινωνία είτε μεταξύ των κρατών είτε μεταξύ των θρησκειών. Ετσι, θα δυναμώσει τη φωνή της ως γέφυρα διαλόγου και συνεννόησης και θα ηγείται μιας προσπάθειας που εξυπηρετεί τις ανάγκες τού σύγχρονου κόσμου'', καταλήγει.

iKypros - 29/05/2010

***

Τι απαντούν οι Ρωμαιοκαθολικοί στο ερώτημα:

Γιατί ο Πάπας θα επισκεφθεί την Κύπρο για να συναντήσει

τους Επισκόπους της Μέσης Ανατολής;

Στο ταξίδι του στην Κύπρο αυτήν την εβδομάδα αναφέρθηκε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος στο κυριακάτικο κήρυγμά του στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Συγκεκριμένα ο Ποντίφικας είπε ότι αυτήν την εβδομάδα «πραγματοποιώ ένα Αποστολικό ταξίδι στην Κύπρο, για να συναντήσω και να προσευχηθώ με τους εκεί Καθολικούς και Ορθόδοξους πιστούς και να παραδώσω το Κείμενο Εργασίας (Instrumentum Laboris) για την ερχόμενη Ειδική Συνέλευση της Συνόδου των Επισκόπων της Μέσης Ανατολής».

Ο Πάπας Βενέδικτος κάλεσε το ποίμνιό του «να προσεύχεται για την ειρήνη και την ευημερία ολόκληρου του λαού της Κύπρου, καθώς επίσης και για τις προετοιμασίες της Ειδικής Συνέλευσης».

Το Κείμενο Εργασίας θα παραδοθεί από τον Πάπα στους Επισκόπους της Μέσης Ανατολής κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας που θα τελεστεί την Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010, στα Κλειστό Στάδιο «Ελευθερία -Τάσσος Παπαδόπουλος».

Η Σύνοδος της Μέσης Ανατολής θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. Θα συμμετάσχουν οι Επίσκοποι Κύπρου, Παλαιστίνης, Ισραήλ, Ιορδανίας, Λιβάνου, Συρίας, Ιράκ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Κουβέιτ, Ομάν, Υεμένης, Μπαχρέιν, Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου και Τουρκίας.

Σε εβδομαδιαίο άρθρο του στο ραδιόφωνο του Βατικανού, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Εδρας Φεντερίκο Λομπάρντι ανέφερε ότι πολλοί άνθρωποι διερωτούνται γιατί ο Πάπας θα επισκεφθεί την Κύπρο για να συναντήσει τους Επισκόπους της Μέσης Ανατολής και να τους επιδώσει κατευθυντήριες γραμμές, αναφορικά με τη Σύνοδο της Μέσης Ανατολής που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η απάντηση, λέει, είναι απλή. «Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να διαβάσουμε τις Πράξεις των Αποστόλων, ο απολογισμός των πρώτων βημάτων στην κήρυξη του Ευαγγελίου στον κόσμο μετά την Ανάληψη του Ιησού».

Η Κύπρος, προσθέτει ο κ. Λομπάρντι, αναφέρεται τουλάχιστον έξι φορές. Ο Βαρνάβας κατάγεται από την Κύπρο, που ήταν από τους πρώτους που ενώθηκε με την κοινότητα των Αποστόλων στην Ιερουσαλήμ. Η Κύπρος είναι ο πρώτος σταθμός, τόσο επεισοδιακός όσο γόνιμος, στο πρώτο ιεραποστολικό ταξίδι των Παύλου και Βαρνάβα και του μετέπειτα Ευαγγελιστή Μάρκου. Ο Βαρνάβας επιστρέφει στην Κύπρο για να κηρύξει το Ευαγγέλιο μετά το χωρισμό του από τον Παύλο. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του ο Παύλος περνά συχνά από τα παράλια της Κύπρου, ακόμη και κατά τη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού του προς τη Μάλτα και τη Ρώμη.

Επιπρόσθετα, συνεχίζει ο κ. Λομπάρντι, μόνο μια ματιά να ρίξουμε στο χάρτη θα διαπιστώσουμε ότι η Κύπρος είναι ένα στρατηγικό σταυροδρόμι, και ως εκ τούτου ένα πολιτιστικό και πνευματικό σταυροδρόμι, σε μία περιοχή με ιστορία που συνδέεται στενά με τους Αγίους Τόπους. Βρίσκεται στο δρόμο των Ιουδαίων και Χριστιανών προσκυνητών προς και από την Ιερουσαλήμ, ταξιδιωτών μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. «Ενώ από τη μια μας εκπλήττει το γεγονός ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ ποτέ δεν επισκέφθηκε την Κύπρο, από την άλλη δεν είναι έκπληξη ότι ο Βενέδικτος ο 16ος έχει με χαρά αποδεχθεί πρόσκληση για να πάει εκεί, ως επισκέπτης και προσκυνητής, σε ένα ταξίδι που είναι μια ιδανική συνέχεια του επίσκεψής του στη Μάλτα, ταξιδεύοντας κατά μήκος της Μεσογείου προς την Ανατολή. Είναι επίσης ένα ταξίδι το οποίο μας θυμίζει το πολύ σημαντικό ταξίδι τον περασμένο χρόνο στους Αγίους Τόπους».

«Η Κύπρος, λοιπόν, μας προσκαλεί να κοιτάξουμε τριγύρω, να προσευχηθούμε και να εκφράσουμε την ελπίδα για τη διάδοση του Ευαγγελίου ότι είναι μία πηγή διαλόγου, εκκλησιαστικής κοινωνίας, ανθρώπινης ανάπτυξης και ειρήνης για όλους, σε μία περιοχή που είναι αγαπητή σε όλους τους πιστούς, αλλά που ακόμη δοκιμάζεται από πολύ πόνο και διχόνοια», καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Λομπάρντι.

ΚΥΠΕ- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - 31/05/2010

με πληροφορίες από: http://aktines.blogspot.com/

***

Η Παγκύπρια Ένωση Ελλήνων Θεολόγων για την επίσκεψη του Πάπα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Π.Ε.Ε.Θ. ΣΧΕΤΙΚΑ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π. Ε. Ε. Θ. συνήλθε σήμερα Παρασκευή 28.5.2010 και συζήτησε το τρέχον θέμα της επικαιρότητας, που είναι η επίσκεψη στη Κύπρο του Πάπα Βενέδικτου.

Διατυπώνουμε την άποψη πως η επίσκεψη αυτή από μόνη της, εκκλησιαστικά δε σημαίνει απολύτως τίποτε. Δεν επισκέπτεται την Κύπρο ως κάποιο σημαίνον πρόσωπο της Εκκλησίας του Χριστού, αλλά απλά και μόνο ως πολιτικός άρχοντας του κράτους του Βατικανού και ως πνευματικός θρησκευτικός ηγέτης των εδώ Λατίνων και Μαρωνιτών......

Πιστεύουμε πως, όπως ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να επισκεφτεί τον τόπο μας, έτσι και ο Πάπας έχει αυτό το δικαίωμα. Επίσης και η στοιχειώδης ευγένεια, μας επιβάλλει να του παράσχουμε τη δική μας φιλοξενία όπως έπραξε και ο Πάπας όταν οι δικοί μας πολιτικοί και εκκλησιαστικοί άνδρες τον επισκέφτηκαν και τους φιλοξένησε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος που τον επισκέφτηκαν στο Βατικανό, ας ανταποδώσουν τα οφειλόμενα.

Επομένως δε βλέπουμε να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα ή κίνδυνος από την εδώ επίσκεψη του Πάπα όπως δε δημιουργείται και από την επίσκεψη άλλων σημαινόντων προσωπικοτήτων.

                                                                          .

Οι όποιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το πρόσωπο του Πάπα είναι αχρείαστες

Διαφωνούμε όμως πλήρως με το να υποδεχθεί το Πάπα κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο σύσσωμη η Ιερά Σύνοδος. Η υποδοχή αυτή, εύλογα δημιουργεί στον πιστό και ευσεβή λαό, δικαιολογημένες ανησυχίες που καλό είναι να τις αφουγκράζονται και να τις υπολογίζουν οι Ποιμένες του. Το Ορθόδοξο αισθητήριο των απλών ανθρώπων της Εκκλησίας μας, χρειάζεται σεβασμό από τους διοικούντες την Εκκλησία, οι οποίοι θα πρέπει πάντοτε να ενεργούν σύμφωνα με το Ορθόδοξο εκκλησιαστικό φρόνημα.

Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται στο ευαίσθητο αυτό θέμα. Τα έργα μας δε θα πρέπει να είναι σε διάσταση με την Ορθόδοξη θεολογία μας. Η ορθόδοξη Θεολογία μας, που είναι έκφραση της γνήσιας αγιοπνευματικής παράδοσης, στηρίζεται σε απαράβατους εκκλησιαστικούς Κανόνες που λειτουργούν ως ασφαλιστικές δικλείδες σε πιθανές εκκλησιολογικές παρεκτροπές. Είναι ως εκ τούτου αδύνατο να συμβεί παρεκτροπή όταν όλοι τηρούμε τους ιερούς Κανόνες.

Αν για παράδειγμα επισκεφτεί την Κύπρο ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης τότε όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και επιβάλλεται η παρουσία όλης της Ιεράς Συνόδου. Επιπλέον και ο λάος αυθόρμητα μπορεί να παρευρεθεί και να επευφημήσει τον προκαθήμενο της Εκκλησίας του Χριστού.

Στην περίπτωση της άφιξης του Πάπα παρευρισκόμενη η Συνοδος της Εκκλησίας μας, αμέσως έρχεται σε σύγκρουση με την αλήθεια ότι ο Πάπας είναι αιρεσιάρχης, που όχι μόνο δεν είναι επίσκοπος, αλλά ούτε καν λαϊκό μέλος της μίας, αγίας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας.

Επομένως αυτοί που σφάλλουν ενώπιον του Αγίου Πνεύματος που έδωσε τους κανόνες για να τηρούνται, δεν είναι ο πιστός λαός που διαμαρτύρεται για την παράβλεψή τους αλλά οι ίδιοι οι παραβάτες.

Έχοντες αυτά υπόψιν ως Π.Ε.Ε.Θ., νοιώθουμε την ίδια ανησυχία με τον κάθε πιστό χριστιανό, αλλά και με τους μητροπολίτες και επισκόπους της Ιεράς ημών Συνόδου που, εκφράζοντας την επίσημη θέση της Εκκλησίας, ευθυγραμμίστηκαν με την μακραίωνη Πατερική Παράδοσής της ορθοτομώντας τον λόγο της αληθείας διαχρονικά.

Από την Παγκύπρια Ένωση Ελλήνων Θεολόγων ( Π.Ε.Ε.Θ.)

πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/05/blog-post_6911.html

***

Συγχαρητήρια από την Ι. Μ. Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου

στο Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο

ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ  ΛΑΓΚΑΔΑ

ΙΕΡΟΝ   ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ   ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ

57018  ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΝ   ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εν Μελισσοχωρίω,

τη 23η Μαΐου 2010

Πανιερώτατε Άγιε Λεμεσού,

Ευλογείτε!

Με ανείπωτη χαρά πληροφορηθήκαμε την ομολογιακήν στάσιν στο θέμα της επισκέψεως του Πάπα στην αγιοτόκον νήσο Κύπρο. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι αυτό συνέβη κατά την σημερινή υπέρλαμπρον ημέρα της Πεντηκοστής. Δοξολογούμε τον Αγαθόν Παράκλητον που ακόμη και στους χαλεπούς καιρούς μας φωτίζει Ποιμένες ώστε να ενεργούν με αποστολικόν θάρρος και ομολογιακόν ζήλον αναπαύοντας τις καρδιές του ποιμνίου τους και αψηφώντας κάθε ιοβόλο απειλή και παραβλέποντας τις πρόσκαιρες και κοσμικές λυκοφιλίες.

Με αυτήν την κίνησίν Σας, Πανιερώτατε, διατρανώσατε ότι φρονείτε τα του Θεού και όχι τα των ανθρώπων. Και έτσι είστε βέβαιος πως «ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών». Όμως επιτρέψτε μας να Σάς δηλώσουμε την αμέριστον συμπαράστασίν μας και την υιικήν μας αγάπην. Ήδη η συνέντευξίς Σας - που συνδυάζει απλότητα και βάθος Ορθοδόξου πνευματικότητος και θεολογίας - δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Μονής μας, ώστε να αναπαυθούν και άλλοι ανά τον κόσμον αδελφοί μας.

Ζητούμε ταπεινώς τις θεοπειθείς ευχές Σας και ευχόμεθα υιικώς το Πανάγιον Πνεύμα να Σάς φωτίζη και να Σάς ενισχύη.

Μετά βαθυτάτου σεβασμού ασπαζόμεθα την αγίαν δεξιάν Σας.

Ο Καθηγούμενος

† Αρχιμανδρίτης Κύριλλος

και οι συν εμοί εν Χριστώ αδελφοί.

***

Η απειλή του Αρχιεπισκόπου

εναντίον των παραδοσιακών Επισκοπών έπεσαν στο κενό

του Παναγιώτη Τελεβάντου

Η χθεσινή συνέντευξη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Τυλληρίας και Κύκκου κ. Νικηφόρου στον “Φιλελεύθερο” δείχνει ότι ο αυταρχισμός του Αρχιεπισκόπου δεν θα αφεθεί να καλπάζει αχαλίνωτος. Παρόλα όσα καταμαρτυρεί ο Πανιερότατος Κύκκου εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού ότι είναι φανατικός, ότι αντιδεοντολογικά μίλησε εκτός της Συνόδου, ότι όσοι μιλούν απαξιωτικά για τον παπισμό είναι φανατικοί κτλ. στην πραγματικότητα ξεκαθάρισε ότι ΔΕΝ πρόκειται να συναινέσει στη δίωξη των επισκόπων που εκφράζουν ορθόδοξες θέσεις. Ας προσέξουμε τι απάντησε στην ερώτηση που του υπεβλήθη:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Θεωρείτε ότι ο Μακαριότατος θα πρέπει να υλοποιήσει τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε σε ιεράρχες ότι, σε περίπτωση που αρνηθούν να παραστούν σε εκδηλώσεις προς τιμήν του Πάπα, θα τους αποβάλει από την Ιερά Σύνοδο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΚΥΚΚΟΥ:

Οφείλω να σας πω ότι, ως μέλος της Ιεράς Συνόδου αισθάνθηκα και εγώ θιγμένος από αυτές τις δηλώσεις. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτες και Επίσκοποι, δεν είμαστε μαθητούδια για να μας τραβάει από το αφτί ο εκάστοτε Προκαθήμενος και να μας πετάει έξω ή να μας αποβάλλει. Ο κάθε ιεράρχης, για να φτάσει εκεί που έφτασε, είχε μια μακρά πορεία δράσης μέσα στην Εκκλησία η οποία τον καταξίωσε και έτσι πρέπει να σεβόμαστε όχι μόνο τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Έχει το δικαίωμα ο Προκαθήμενος, εάν το επιθυμεί, να κάνει εισήγηση στην Ιερά Σύνοδο για αποβολή ιεραρχών, αλλά είναι η Ιερά Σύνοδος που θα αποφασίσει. Η άποψη η δική μου είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος, δεν πρέπει να θέσει ένα τέτοιο θέμα στη Σύνοδο. Εάν όμως τεθεί, εγώ θα διαφωνήσω. Είμαι εναντίον κάθε πνευματικής τρομοκρατίας. Επειδή ξέρω τον Αρχιεπίσκοπο, είμαι βέβαιος ότι θα εισηγηθεί κάτι τέτοιο μόνο όταν και εφόσον διαπιστώσει ότι, ένας ιεράρχης συνεργεί σε ακρότητες και συνδαυλίζει το φανατισμό. Τότε και εγώ θα συνηγορήσω υπέρ αποβολής αυτού του Συνοδικού”.

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΚΚΟΥ

Προς μεγάλη μου έκπληξη ορισμένοι φίλοι που επικοινώνησαν μαζί μου ερμήνευσαν τη συνέντευξη του Σεβασμιότατου ως συνηγορία επιβολής ποινής αποβολής από τις εργασίες της Συνόδου των συνοδικών που θα αρνηθουν να παρευρεθούν στην υποδοχή του Πάπα. Στην πραγματικότητα η απάντηση του Σεβασμιότατου Κύκκου είναι ευγενής μεν αλλά δημόσια προειδοποίηση προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να μη θέσει καν τέτοιο ζήτημα στη Σύνοδο. Η τελευταία πρόταση της απάντησής του “αν ένας ιεράρχης συνεργεί σε ακρότητες και συνδαυλίζει το φανατισμό. Τότε και εγώ θα συνηγορήσω υπέρ αποβολής αυτού του Συνοδικού” ΔΕΝ δείχνει ότι είναι διατεθειμένος να συμφωνήσει με τις απειλές του Μακαριότατου, όπως λανθασμένα ορισμένοι νόμισαν, αλλά το ακριβώς αντίθετο, επειδή ήδη ο Σεβασμιότατος Λεμεσού δήλωσε στη συνέντευξή του ότι ΔΕΝ υποστηρίζει καμιά ακρότητα και φανατισμό!

Η ΟΡΘΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΚΚΟΥ

Το συμπέρασμα που εξάγεται αβίαστα είναι ότι οι απειλές του Μακαριότατου έχουν ήδη πέσει στο κενό. Πριν ή συνέλθει η Σύνοδος ο Μητροπολίτης Κύκκου στέλλει σαφέστατο μήνυμα: “Δεν πρόκειται να συναινέσω στην επιβολή κυρώσεων εναντίον των συνεπισκόπων μου έστω και αν διαφωνώ με τις θέσεις και τη στάση τους”.

ΜΗ ΣΥΝΔΕΣΕΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ

ΜΕ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΕ

Ερωτούμε, λοιπόν: Αφού τα λέτε τόσο ωραία, Σεβασμιότατε Κύκκου, για την άρνησή σας να επιβάλετε κυρώσεις στους συνεπισκόπους σας γιατί δεν ολοκληρώνετε το καλό που αρχίσατε; Γιατί θα συμμετάσχετε στην υποδοχή του Πάπα; Για κάνετε κομποσχοίνι να σας φωτίσει ο Θεός να ολοκληρώσετε το καλό που αρχίσατε. Μην το αφήσετε στη μέση. Κάνετε το καθήκον σας ως ορθόδοξος επίσκοπος και θα δείτε πόσο ψηλά θα ανεβείτε στη συνείδησή μας. Οσο και να σας απονέμουμε τα δίκαια εύσημα για την ορθή θέση που διατυπώσατε αναφορικά με τις απειλές του Μακαριότατου δεν θα μπορέσουμε να κατασιγάσουμε τη συνείδησή μας αν σας δούμε σε λίγες μέρες να υποδέχεστε τον αιρεσιάρχη της Ρώμης. Είναι ανήκουστα αυτά τα πράγματα Σεβασμιότατε. Ορθόδοξοι Ιεράρχες να προσκαλούν και να υποδέχονται αρχηγούς αιρέσεων; Γιατί να συνδέσετε το όνομά σας με αυτό το εκκλησιαστικό έγκλημα;

***

Μηνυτήριος ἀναφορὰ κατὰ τοῦ «Πάπα» τῆς Κύπρου

κ. Χρυσοστόμου στὴν Ἱερὰ Σύνοδο

ΦΙΛΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΚΟΣΜΑΣ ΦΛΑΜΙΑΤΟΣ

ΕΔΡΑ: ΒΑΣ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 30, 546 24 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΗΛ. 697-2176314

E-MAIL: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ: Τ.Θ. 135, 421 00 ΤΡΙΚΑΛΑ

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ EΝΩΣΕΩΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΙΕΡΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ EΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ EΛΛΑΔΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 14#2010

Μηνυτήριος ἀναφορὰ κατὰ τοῦ «Πάπα» τῆς Κύπρου

κ. Χρυσοστόμου στὴν Ἱερὰ Σύνοδο

Πανιερώτατοι Λεμεσοῦ καὶ Κυρηνείας

ἀντισταθεῖτε, μιλῆστε καὶ ἐνεργῆστε

Σήμερα Τρίτη καὶ ἐν ὄψει τῆς ἐπικειμένης ἐπισκέψεως στὴν Κύπρο τοῦ αἱρεσιάρχη Πάπα καὶ ἀρχηγοῦ τοῦ Κράτους τοῦ Βατικανοῦ, συνέρχεται ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου. Ἡ Σύνοδος πραγματοποιεῖται σὲ σκηνικὸ παραφροσύνης· σὲ κλῖμα πνευματικοῦ ζόφου καὶ ψυχαναγκαστικῆς τρομοκρατίας· σὲ συνθῆκες φασιστικοῦ ἀποκλεισμοῦ καὶ θεολογικῆς διαστροφῆς(1) (ἀπὸ δημοσιογράφους καὶ ΜΜΕ) τοῦ ἱεροῦ Εὐαγγελίου, τῆς ἱερᾶς Παραδόσεως καὶ τῶν ἁγίων Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας μας· ἐν μέσῳ ἐκτοξευομένων ἀπὸ ἀρχιεπισκοπικὰ καὶ ἐπισκοπικὰ χείλη ἀπειλῶν, λοιδοριῶν καὶ συκοφαντήσεως κατὰ τῶν παραδοσιακῶν ὀρθοδόξων χριστιανῶν, ποὺ ἐπιμένουν νὰ ὑπερασπίζονται τὴν Ὀρθόδοξη Πίστη μας· σὲ ἀτμόσφαιρα προπηλακισμῶν ἀκόμη καὶ ἐναντίον αὐτῶν τῶν Ἐπισκόπων Λεμεσοῦ, Κυρηνείας κ.ἄ., ποὺ τολμοῦν νὰ ψελλίσουν τὰ αὐτονόητα, περὶ τῆς αἱρέσεως τοῦ Παπισμοῦ.

 Ἀλλὰ Πανιερώτατε Λεμεσοῦ κ. Ἀθανάσιε καὶ Πανιερώτατε Κυρηνείας κ. Παῦλε, στὰ χέρια σας βρίσκεται ἡ ἀπὸ 10 Ἀπριλίου 2010 «Μηνυτήριος ἀναφορὰ ἐναντίον τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Νέας Ἰουστινιανῆς καὶ πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄» τῶν Εὐαγγελίας Πουλλᾶ-Μακαροῦνα καὶ Ἀνδρέα Μακαροῦνα, διὰ τῆς ὁποίας μὲ ἀκλόνητη θεολογικὴ καὶ νομοκανονικὴ τεκμηρίωση κατηγορεῖται ὁ Ἀρχιεπισκόπος καὶ ἐκαλοῦντο τὰ Μέλη τῆς Ἱερᾶς Συνόδου νὰ δικάσουν τὸν Ἀρχιεπίσκοπο διὰ τὰ Κανονικὰ ἀδικήματα «τῆς ΙΕΡΟΣΥΛΙΑΣ, τῆς ΒΛΑΣΦΗΜΙΑΣ, ὡς καὶ τῆς ΕΠΙΟΡΚΙΑΣ» ἀφοῦ ἔχει παραβιάσει κατάφωρα «τοὺς ὑπὸ τῶν Οἰκουμενικῶν Συνόδων συνταχθέντας Ἱεροὺς Κανόνες καὶ Ἱερὲς Παραδόσεις τῆς Ἐκκλησίας…».

Ἔπρεπε πάραυτα, ἅμα τῇ λήψει τῆς μηνυτηρίου ἀναφορᾶς, ἡ Ἱερὰ Σύνοδος νὰ ἐπιληφθεῖ τοῦ ζητήματος αὐτοῦ καὶ νὰ δικάσει τὸν Ἀρχιεπίσκοπο, ὡς ἔδει, ὄχι μόνον γιὰ νὰ ἀποδοθεῖ δικαιοσύνη καὶ νὰ ἱκανοποιηθεῖ τὸ περὶ δικαίου αἴσθημα τοῦ πιστοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ, ποὺ σκανδαλίζεται ἀπὸ τοὺς λόγους καὶ τὰ ἔργα τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου, συμπεριφορὲς ἀπαράδεκτες γιὰ ὀρθόδοξο κληρικὸ λειτουργὸ τοῦ Ὑψίστου, ἀλλὰ καὶ γιὰ νὰ ἀπαλλαγεῖ ἡ Ἐκκλησία ἀπὸ τὴν ὀλέθρια παρουσία του, ἂν ἐκρίνετο ἔνοχος!... Γιατὶ δὲν ὑπάρχει ἐνδιάμεση λύση: ἢ ἰσχύουν, ὅσα τὸ Εὐαγγέλιο διδάσκει καὶ οἱ Ἱεροὶ Κανόνες ἔχουν θεσπίσει (καὶ τὰ ὁποῖα ὀρθῶς διατυπώσατε στὶς παρεμβάσεις σας), ὁπότε δὲν ἔχει θέση ὡς Ἀρχιεπίσκοπος ὁ κ. Χρυσόστομος, ἢ ἐσεῖς πρέπει νὰ παραιτηθεῖτε, ὡς διαστρεβλωτὲς τοῦ πνεύματος τοῦ Εὐαγγελίου.

Καὶ ἐπειδὴ εἶναι φανερὸ σὲ κάθε πιστὸ ὅτι ὁ Ἀρχιεπίσκοπος εἶναι ἐκεῖνος ποὺ ἀλλοιώνει τὴν Ὀρθόδοξη Παράδοση, δὲν ἔχετε τὸ δικαίωμα ἀπὸ τοὺς Ἱεροὺς Κανόνες νὰ ἀποσιωπήσετε τὴν καταγγελία καὶ νὰ μὴ προχωρήσετε στὴν προβλεπόμενη διαδικασία, ἀφήνοντας ἔτσι τὸν καταγγελθέντα Ἀρχιεπίσκοπο ἀσύδοτο νὰ ἀσχημονεῖ κατὰ συρροὴν μὲ ἑωσφορικὴ οἴηση, ἀποδεδειγμένα ψευδολογώντας καὶ αὐτοδιαψευδόμενος, συκοφαντώντας καὶ ἀπειλώντας ἐσᾶς ποὺ τολμήσατε —καὶ στὸν βαθμὸ ποὺ τολμήσατε— νὰ πεῖτε τὰ αὐτονόητα ποὺ –ἐκ τῆς ἀρχιερατικῆς ἰδιότητός σας– ἔχετε ἁρμοδιότητα καὶ ὑποχρέωση νὰ πεῖτε καὶ νὰ πράξετε βάσει τῶν φοβερῶν ὑποσχέσεων καὶ ὅρκων ποὺ δώσατε καθ’ ὅλες τὶς χειροτονίες σας (μοναχοῦ, ἱερέως, ἀρχιερέως) νὰ ὀρθοτομεῖτε τὸν λόγο τῆς Ἀληθείας τοῦ Κυρίου καὶ Θεοῦ μας Ἰησοῦ Χριστοῦ!...

Πανιερώτατοι Λεμεσοῦ καὶ Κηρυνείας, σήμερα, τὴν δωδεκάτη ὥρα, ἔχετε τὴν εὐκαιρία, τὴ δυνατότητα καὶ τὴν ὑποχρέωση νὰ πράξετε τὰ δέοντα, τὰ ἐκ τοῦ ἱεροῦ Εὐαγγελίου, τῆς ἱερᾶς Παραδόσεως καὶ τῶν ἱερῶν Κανόνων ἐπιβαλλόμενα. Πολλοὶ σᾶς κατηγοροῦν ὅτι ὀλιγωρεῖτε, ἐπαμφοτερίζετε, ἰσορροπεῖτε μὲ μισὲς ἀλήθειες καὶ ὑπαναχωρήσεις, φοβᾶσθε ἢ διαπραγματεύεστε· ἀλλὰ ὅλοι οἱ αὐθεντικοὶ καὶ παραδοσιακοὶ Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί, ποὺ νοιώθουμε ἀβάστακτη καὶ συνθλιπτικὴ τὴν πνευματικὴ ὀρφάνια μας, ὅπου κι ἂν βρισκόμαστε εἴτε στὴν Ἀνατολὴ εἴτε στὴ Δύση εἴτε στὸν Βορρᾶ εἴτε στὸν Νότο ὑπὸ τὸν πνευματικὸ —καὶ ὄχι μόνον— ζυγὸ τοῦ Οἰκουμενισμοῦ καὶ τῶν προβατόσχημων λύκων ποὺ τὸν ὑπηρετοῦν κατασπαράζοντας τὶς ψυχές μας καὶ θέλοντας νὰ ματαιώσουν τὴ σωτηρία μας, στρέφουμε τὰ βλέμματα καὶ τὶς ἐλπίδες μας, τὴν ἀπαντοχὴ καὶ τὶς προσδοκίες μας (μετὰ τὸν Θεὸ) στὰ δικά σας πρόσωπα.

Ἀρθεῖτε στὸ ὕψος τῶν κρισίμων γιὰ τὴν Ἐκκλησία καὶ τὸν κόσμο περιστάσεων, καταστεῖτε οἱ πραγματικοὶ πνευματικοὶ Ποιμένες μας· ἀντισταθεῖτε, μιλῆστε, ἐνεργῆστε!... Ἔχετε τὴ δύναμη καὶ τὴν εὐλογία ποὺ ὁ Κύριος καὶ Θεός μας Ἰησοῦς Χριστὸς σᾶς παρέχει· ἔχετε τὰ χαρίσματα ποὺ τὸ Ἅγιον Πνεῦμα σᾶς ἐπιδαψίλευσε· ἔχετε τὴν προστασία τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου· ἔχετε τὶς εὐχὲς καὶ τὴ συμπαράσταση καὶ τὴ συνεργεία ὅλων τῶν ἁγίων καὶ θεοφόρων Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας μας· ἔχετε τὴν πανοπλία τῆς Ἁγίας Ὀρθοδοξίας μας καὶ τὰ ἀκαταμάχητα ὅπλα της. Τὸ μόνο ποὺ χρειάζεται ἀπὸ ἐσᾶς εἶναι ἡ προαίρεσή σας, ἡ παρρησία σας καὶ ἡ ἀπόφασή σας νὰ τὰ χρησιμοποιήσετε!... Ὁ Ἅγιος Τριαδικὸς Θεός μας σᾶς ἐπισκιάζει. Ἄμποτες νὰ τὸν ἐμπιστευθεῖτε καὶ νὰ πολεμήσετε γιὰ τὴν Ὀρθόδοξη Πίστη μας καὶ τὴν Ἐκκλησία Του.

Θεσσαλονίκη 1 Ἰουνίου 2010

Γιὰ τὴν «Φιλορθόδοξο Ἕνωσι “Κοσµᾶς Φλαµιᾶτος”»

Ὁ Πρόεδρος Λαυρέντιος Ντετζιόρτζιο

Ὁ Γραµµατέας Παναγιώτης Σηµάτης 

1. Ἤδη παγιώνεται στὰ Μ.Μ.Ε., χωρὶς καμιὰ ἀντίδραση τῆς Ἱ. Συνόδου καὶ τοῦ Ἀρχιεπισκόπου, ἡ βάρβαρη θεολογικὰ θέση ὅτι «ὁ Ἀρχιεπισκόπος Χρυσόστομος, ἡ Εκκλησία τῆς Κύπρου ἀποδέχεται τὸν Πάπα ὡς “Ἐπίσκοπο τῆς Πρεσβυτέρας Ρώμης” («Φιλελεύθερος»-31/05/2010- Ἀριστείδης Βικέτος).

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel